به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری جمعه شب، ۱۲ فروردین گفت: از نظر نفت و گاز در رتبه نخست جهان قرار داریم و این اقتدار اقتصادی و جزو مؤلفههای قدرت و اقتدار اقتصادی کشورمان است.
خجستهمهر گفت: نفت و گاز، انفال است و دولت و به تبع آن وزارت نفت از طرف حکومت اسلامی نماینده است و باید به شکلی از این داراییهای زیرزمینی استفاده و امانتداری و صیانت کند که بتواند آن را به حداکثر دارایی رو زمینی تبدیل کند. با این شرایطی که داریم و با این شیوهای که در حال تولید هستیم حداقل یک قرن دیگر میتوانیم نفت و گاز را تولید کنیم.
* فروش نفت ایران در اوج سختگیری تحریمی آمریکا 40 درصد افزایش یافت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه ظرفیت تولید نفت به میزان پیش از تحریمها رسید، گفت: این مهم در شرایط تحریمی و فشارهای اقتصادی رخ داده است. پیش از تحریم های جدید یعنی در شهریور سال 1397، ظرفیت تولید نفت خام حدود 3 میلیون و 838 هزار بشکه بود اما با آغاز تحریمهای ظالمانه و به علل متعدد بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور را از دست دادیم.
وی ادامه داد: برخی از عوامل آن عبارت است از اینکه تعمیرات اساسی در این مدت چندین سال در شرایط گذشته انجام نشد و تعمیر چاههای نفتی با نارساییهایی مواجه بود و تأسیسات سر چاهی دچار نقصان و مشکلاتی شدند.
خجسته مهر گفت: همچنین اقدامات مربوط به خطوط لوله جریانی و خطوط انتقال نفت خام به مبادی مصارف داخلی و مبادی صادراتی و تلمبههای درون چاهی که باید طبق برنامه در آن چاهها نصب میشد و پمپهای درون چاهی، انجام نشد و بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور را از دست دادیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: با آغاز به کار دولت سیزدهم از جمله اولویتهایی که آقای اوجی وزیر نفت به شرکت ملی نفت ایران تکلیف کرد، این بود که مکلف شدیم در مدت شش ماه، در 15 اسفند ظرفیت کاهش داده شده و از دست رفته را به پیش از تحریمها بازگردانیم.
وی گفت: بیش از 1800 اقدام عملیاتی در چاههای نفتی توسط متخصصان شرکت ملی نفت ایران انجام شد و بیش از 250 کار مربوط به تعمیرات اساسی از جمله تأسیسات سرچاهی و تعمیرات اساسی مربوط به تأسیسات سطح الارضی انجام و حدود 500 میلیون دلار در این زمینه هزینه شد. بخش قابل توجهی از این هزینهها صرف نگهداشت توان تولید شد.
خجستهمهر گفت: همچنین افزایش ظرفیت جدید نیز داشتیم از جمله تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی؛ و موفق شدیم در مدت این شش ماه، حدود 13 حلقه چاه جدید در این میدان را به تولید بیاوریم.
*احیای تولید از 750 چاه کمبازده با استفاده از ظرفیت دانشبنیانها
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه همه نیازهای صنعت نفت فناورانه است، افزود: اگر میخواهیم تولید پایدار و مستمر داشته باشیم و بهرهوری را بالا ببریم و هزینهها را کاهش دهیم، چارهای نداریم، جز این که اقتصاد نفت و گاز را دانشبنیان کنیم.
خجستهمهر با بیان اینکه 85 درصد کالا و تجهیزات و مواد موردنیاز صنعت نفت کشورمان داخلی است و به واردات نیازی نداریم، ادامه داد: برای 15 درصد دیگر که بیشتر آن فناور و دانشبنیان است، باید برنامههای مدون، سنگین و هدفمندی را تعریف کنیم.
معاون وزیر نفت افزود: برای نگهداشت توان تولید و بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریمها هیچ نیازی به خارج از کشور نداشتیم و به طور کامل از ظرفیت داخل صنعت نفت چه مربوط به نیروی انسانی و چه مربوط به کالا، مواد و تجهیزات استفاده کردیم. صنعت نفت و نیازهای فناورانه آن به اندازهای بزرگ است که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری نیاز داریم که ظرفیت شرکتهای فناور را به دو برابر افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه وزارت نفت در نیمه دوم پارسال چند اقدام مهم در زمینه به کارگیری شرکتهای فناور و استفاده از محصولات، کالا و مواد و تجهیزات فناورانه انجام داد، افزود: حدود 270 میلیون دلار قرارداد فناورانه با جهاد دانشگاهی بستیم. حدود 750 حلقه چاه کمبازده و یا متوقف داریم که به علت مشکلات فنی و عملیاتی امکان تولید از آنها را نداریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: وزارت نفت در یک اقدام جهادی برای احیای این تعداد چاه که ارزش سرمایهگذاری حدود 700 میلیون دلاری دارد فراخوان داد و از همه شرکتهای دانشبنیان و فناور دعوت به عمل آمد که ایدههای فناورانه خود را برای احیای این چاههای نفتی ارائه کنند.
خجسته مهر افزود: بیش از 50 شرکت فناور در این فراخوان حضور پیدا کردند و اکنون در مرحله ممیزی و ارزیابی هستیم و امیدواریم به زودی این ظرفیت فناورانه در اختیار این شرکتها قرار گیرد.
*برنامه تولید هلیوم از میدان گازی پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه یکی از مهمترین منابع تولیدی گاز هلیوم در میدان گازی پارس جنوبی است، ادامه داد: برای نخستین بار تولید گاز هلیوم را از طریق انجام فراخوان توسط شرکتهای فناور انجام دادیم که به زودی این موضوع تعیین تکلیف میشود.
خجستهمهر افزود: ستاد تحول و پیشرفت فناوریهای دانش بنیان در شرکت ملی نفت ایران تشکیل شده است و میخواهیم در این ستاد نقشه راه دانشبنیان کردن صنعت نفت را ترسیم کنیم و اقدامات متعددی را در برنامه داریم.
*فروش نفت ایران در اوج سختگیری تحریمی آمریکا 40 درصد افزایش یافت
وی درباره پیامدهای سیاسی و اقتصادی بازگشت ظرفیت تولید به میزان پیش از تحریمها گفت: افزایش ظرفیت تولید نفت کشور یعنی اکنون قادر هستیم، صادرات کشور را به دو برابر افزایش دهیم و این به معنی درآمد و تولید ثروت برای کشور است و این از نظر امنیت انرژی یعنی این که جمهوری اسلامی قادر است پایداری و ثبات را در عرصه بینالمللی به ارمغان بیاورد.
خجستهمهر در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش ظرفیت تولید نفت به علت تخفیف تحریمی آمریکا بوده است؟ گفت: این افتخار در اوج سختگیریهای مفرط اتفاق افتاده است. ملت ایران همیشه نشان داد که بزرگترین موفقیتهایشان را در سختترین شرایط به دست آوردند و این نخستین تجربه ملت ایران نیست، بلکه وقتی اراده و ایمان باشد و جهادی عمل کنیم، هر ناممکنی ممکن میشود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ادامه داد: در حالی مقدار صادرات را 40 درصد افزایش دادیم و در حالتی ارزش صادرات را بیش از تعهدمان در بودجه سنواتی محقق کردیم که نه تنها تحریمها کم نشد، بلکه به مراتب سختگیریهای متعددی داشتیم و در خریدارها و واسطهها و سیستمهای ناوبری کشتیرانی حامل نفت، اختلال ایجاد میکردند.
او گفت: بازارهای جدید و مقاصد جدید برای فروش نفت ایران شناسایی شد و صادرات میعانات گازی را در مقایسه با مرداد 1400 حدود سه برابر افزایش دادیم و این نشان میدهد مشتری جدیدی را پیدا کردیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: از شیوههای مدرن در قراردادها و از سیستم لجستیک و حمل و نقل جدید استفاده کردیم و از عوامل دیگر این است که کل شبکه مالی، پولی و بانکی کشور پشتیبان احراز وصول درآمدهای نفتی بود.
انتهای پیام/
نظر شما