حمله نظامی روسیه به اوکراین در حالی چهارمین هفته خود را پشت سر میگذارد که نبرد بر سر کنترل شهرها میان نیروهای روسی و اوکراینی همچنان ادامه دارد.
به گزارش «انتخاب»؛ گلوله باران گسترده شهرها از جمله ماریوپل همچنان ادامه دارد و خسارات سنگینی را در مناطق صنعتی و مسکونی برجای گذاشته است.
در تحولی دیگر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین که همچنان مقاومت در این کشور را رهبری میکند، در آخرین سخنرانی ویدئویی خود با اشاره به فاجعهای که در ماریوپل در جریان است، گفت که حملۀ تروریستی و محاصرۀ ماریوپل توسط روسیه در تاریخ و «برای قرنها به یاد میماند».
همچنین مقامات اوکراین اعلام کردند که ارتش روسیه در یکی از آخرین حملات خود در روز شنبه، یک مدرسه را درحالی که حدود ۴۰۰ نفر در آن پناه گرفته بودند، بمباران کرده است و نیروهای روسیه هزاران نفر از ساکنان این منطقه را نیز با زور به سمت مرزهای روسیه بردهاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل مرگ بیش از ۸۴۷ غیرنظامی از زمان آغاز این جنگ تاکنون را تأیید کردهاند و اذعان دارند که احتمالا تعداد واقعی کشتهشدگان بسیار بیشتر است.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده روز دوشنبه از شرکتهای آمریکایی خواست تا از خود در برابر حملات سایبری احتمالی روسیه که ممکن است در واکنش به تحریمهای غرب علیه مسکو انجام شود، محافظت کنند.
رئیس جمهوری آمریکا در بیانیهای که از سوی کاخ سفید منتشر شد، تصریح کرد: «دولت من این هشدارها را بر اساس مستندات رو به تحول سرویسهای اطلاعاتی که حکایت از تدارک روسیه برای بررسی راههای مختلف انجام حملات سایبری دارد، تکرار میکند.»
ارتش روسیه روز دوشنبه مدعی شد که مرکز خرید بمباران شده در شمال کییف، پایتخت اوکراین یک انبار سلاح و مهمات بوده است.
وزارت دفاع روسیه با طرح این ادعا افزود که فروشگاههای مرکز تجاری یاد شده تخلیه شده و این مکان به انباری اسلحه و مهمات تبدیل شده بود.
در این بیانیه آمده است: «یک سکوی پرتاب راکت و یک پایگاه ذخیره مهمات که در یک مرکز تجاری فیرفعال قرار داشت شامگاه ۲۱ مارس با سلاحهای دور برد هدف قرار گرفت و منهدم شد»
مقامات اوکراینی اعلام کردهاند در جریان بمباران شب گذشته این مرکز خرید که در شمال غربی کییف واقع شده دست کم هشت نفر کشته شدهاند.
دادگاهی در مسکو روز دوشنبه فعالیت دو شبکه اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام را به دلیل آنچه «افراطگرایی» خوانده شده، ممنوع اعلام کرد.
در بخشی از سخنان قاضی دادگاه رسیدگی کننده به این پرونده که توسط خبرگزاری های روسیه منعکس شده آمده است: «ما به درخواست دادستانی مبنی بر ممنوعیت فعالیت شرکت متا، شرکت مادر فیس بوک و اینستاگرام، پاسخ مثبت می دهیم.»
بر اساس حکم دادگاه، اپلیکیشن پیام رسان واتساپ که متعلق به شرکت متا می باشد، مشمول این اقدام قانونی قرار نمیگیرد.
روسیه روز دوشنبه پس از احضار سفیر ایالات متحده در مسکو، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا را متهم کرد که با اظهاراتی «بیارزش» علیه ولادیمیر پوتین، روابط دو کشور را تا مرز قطع کامل و «لبه پرتگاه» پیش برده است.
وزارت امور خارجه روسیه پس از احضار سفیر ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد که اظهارات اخیر آقای بایدن، بویژه بخشی از آن که ولادیمیر پوتین به دلیل تهاجم ارتش روسیه به خاک اوکراین به عنوان «جنایتکار جنگی» معرفی شده «در شان یک دولتمرد عالی رتبه» نیست.
بر اساس آمار تازهای که سازمان ملل متحد روز دوشنبه منتشر کرد، نزدیک به ۳ میلیون و پانصد هزار نفر از شهروندان اوکراین از ابتدای تهاجم نظامی روسیه به کشورشان در روز بیست و چهارم فوریه تاکنون از کشور گریخته و به دنبال پناه در دیگر کشورها هستند.
این در حالیست که فیلیپو گراندی، کمسیر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان روز یکشنبه اعلام کرده بود که حدود ۱۰ میلیون نفر از ساکنان اوکراین که بیش از یک چهارم جمعیت این کشور را در مناطق تحت کنترل کییف تشکیل میدهند به دلیل جنگ ویرانگری که روسیه علیه کشورشان به راه انداخته خانه و کاشانه خود را ترک کرده و آواره شدهاند.
بر اساس گزارش تازه سازمان ملل متحد، حدود ۹۰ درصد از افرادی که از اوکراین گریختهاند زن و کودک هستند؛ اوکراینی های ۱۸ تا ۶۰ سال هر لحظه ممکن است برای مقابله با متجاوزان به کشورشان فراخوانده شوند و اجازه خروج از کشور را ندارند.
به گزارش یونیسف، در میان افرادی که برای نجات جان خود و نزدیکانشان از کشور گریختهاند بیش از ۱.۵ میلیون کودک دیده میشود.
سازمان بین المللی مهاجرت اعلام کرده است که حدود ۱۸۶ هزار تن از افرادی که از اوکراین گریختهاد شهروندهای کشورهای ثالث بودهاند.
اروپا پس از جنگ دوم جهانی هیچگاه شاهد چنین هجوم سریعی از سوی پناهندگان نبوده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز دوشنبه در پیامی ویدئویی از اتحادیه اروپا و بهویژه آلمان خواست تا کلیه روابط تجاری با روسیه به خصوص در زمینه منابع انرژی را متوقف کند.
رئیسجمهور اوکراین گفت: «پولی برای اشغالگران نفرستید، همه بنادر خود را به روی آنها ببندید، کالاهای خود را برای آنها ارسال نکنید، منابع انرژیشان را دریافت نکنید. بدون تجارت با شما، بدون شرکتها و بانکهای شما، روسیه پول بیشتری برای این جنگ نخواهد داشت.»
اظهارات آقای زلنسکی همزمان با نشست وزرای خارجه و دفاع اتحادیه اروپا در بروکسل در روز دوشنبه بیان میشود. قرار است در این جلسه تحریمهای جدید احتمالی علیه مسکو به بحث گذاشته شود.
کشورهای اروپایی که به شدت به صنعت نفت و گاز روسیه وابسته هستند تا کنون تحریم این بخش مهم از اقتصاد روسیه را رد کردهاند. آلمان از جمله کشورهایی است که به دلیل مخالفتش با تحریم گاز روسیه مورد انتقاد قرار گرفته است.
یاروسلاو ژلزنیاک، نماینده اوکراینی وضعیت شهر محاصره شده ماریوپول را اینگونه توصیف کرد: "جهنم روی زمین". اجساد در خیابانها رها شدهاند.
نیروهای روسی ماریوپول را محاصره کردهاند و گذرگاههای امن برای کمکهای بشردوستانه مسدود شده است. حدود ۳۰۰ هزار تن از مردم در این شهر گیر افتادهاند.
ارتش روسیه به اوکراین فرصت داده بود تا پیش از ساعت پنج صبح (به وقت مسکو) روز دوشنبه شهر را تسلیم کند و در ازای امکان خروج غیرنظامیان را فراهم کند.
اما یکی از مشاوران شهردار ماریوپول گفت که نمیتوان به وعدههای روسیه اعتماد کرد.
درحال حاضر برق، آب لولهکشی و سیستمهای گرمایشی شهر قطع است.
با کاهش مواد غذایی و پزشکی، بحران انسانی در این بندر میتواند تشدید شود. هشدار داده شده که این وضعیت ممکن است باعث شیوع بیماری شود.
مقامات اوکراینی میگویند روسیه به حملات بیامان خود از زمین، هوا و دریا ادامه میدهد و ساکنان بیشتر وقت خود را در پناهگاه و زیرزمین میگذرانند.
تصاویر از شهری ویرانشده روایت میکند.
وادیم بویچنکو شهردار ماریوپول میگوید بیش از ۸۰ درصد از ساختمانهای مسکونی آسیب دیده و تخریب شدهاند که یک سوم آنها قابل تعمیر نیستند.
شرایط جنگی سبب شده اجساد در خیابانها رها شوند. حتی زمانی که فرصتی برای جمع کردن اجساد دست میدهد، آنها را در گورهای دسته جمعی مدفون میکنند.
میخائیل میزینتسف ژنرال روسی که پیشتر شرایط تسلیم را ارائه کرده بود میگوید یک فاجعه انسانی وحشتناک در این شهر در حال وقوع است.
او گفته بود در صورت تسلیم و پس از مینزدایی به کاروانهای بشردوستانه نیز اجازه ورود خواهند داد.
ایرینا ورشچوک معاون نخستوزیر اوکراین اعلام کرده که "بحثی درباره تسلیم و کنار گذاشتن سلاحها مطرح نیست".
مقامات در مسکو نیز اعلام نکردهاند که با پایان ضرب الاجل چه تصمیمی در پیش دارند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه امروز (دوشنبه) هرگونه آتشبس در زمان مذاکرات با اوکراین را رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین در پاسخ به سوالی درباره احتمال توقف جنگ در اوکراین در زمان مذاکرات بین «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «ولودیمر زلنسکی» همتای اوکراینی گفت: «قبل از برگزاری نشست بین پوتین و زلنسکی، ابتدا باید پیشرفت اساسی حاصل شود».
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی ادعای نبود گذرگاههای بشردوستانه در شهرهای اوکراین را دروغ خوانده و تاکید کرد که ملیگرایان و افراطیهای اوکراینی به غیرنظامیان اجازه خروج نمیدهند.
سخنگوی کرملین با بیان اینکه مسکو نسبت به ایده «مأموریت حفظ صلح» برای هر یک از کشورهای ناتو در اوکراین نگرش منفی دارد، توضیح داد: «ممنوعیت عرضه نفت روسیه منجر به وخامت جدی تراز انرژی در اروپا خواهد شد».
پسکوف ادامه داد: «مذاکرات صلح با اوکراین آنطور که باید پیشرفت چندانی ندارد. روسیه آماده است سریعتر از طرف اوکراینی در مذاکرات وارد عمل شود».
دیمیترو گورین، نماینده اهل ماریوپل در پارلمان اوکراین، گفت روسیه در تلاش است با محاصره و گرسنگی دادن به این شهر ۳۰۰ هزار نفری آن را وادار به تسلیم کند.
او با بیان اینکه روسیه جلوی ورود کاروانهای بشردوستانه به شهر را گرفته است، گفت: «اکنون به وضوح میبینیم که هدف روسها ایجاد گرسنگی در شهر برای تحکیم موقعیت خود در روند دیپلماتیک است. اگر شهر تسلیم نشود، که تسلیم هم نخواهد شد، آنها نخواهند گذاشت مردم از آنجا خارج شوند.»
مقامات اوکراینی می گویند در پی حملات نیروهای روسیه، و اصابت به یک کارخانه مواد شیمیایی در نزدیکی شهر محاصره شده سومی در شمال شرقی این کشور، "آمونیاک نشت کرده است."
وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که نیروهایش به "هیچ کارخانه مواد شیمیایی در اوکراین" حمله نکرده است.
استاندار استان سومی گفته که منطقه ای به مساحت چندین کیلومتر مربع تحت تاثیر این گاز سمی قرار گرفته است.
به ساکنان گفته شده است که در زیرزمینها یا در سطوح پایینتر ساختمانها بمانند تا در معرض خطر قرار نگیرند.
به دلیل جهت وزش باد، تصور نمیشود که شهر سومی در خطر باشد.
آمونیاک که عمدتاً برای تولید کود استفاده می شود، در صورت استنشاق مضر و خطرناک است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، با اشاره به مذاکرات با روسیه گفت شهر اورشلیم را «مکانی مناسبی برای دستیابی به صلح» میبیند.
رئیسجمهور اوکراین در ویدئویی که در تلگرام منتشر کرد گفت: «نفتالی بنت نخستوزیر اسرائیل در تلاش است راهی برای مذاکره با روسیه بیابد و ما از او سپاسگزاریم. امیدواریم با تلاشهایش دیر یا زود بتوانیم گفتگوها با روسیه را آغاز کنیم. شاید در اورشلیم، چرا که مکان مناسبی برای دستیابی به صلح است.»
آقای زلنسکی که اصالتی یهودی دارد پیشتر در یک سخنرانی در پارلمان اسرائیل با انتقاد از موضع دولت اسرائیل از نمایندگان این کشور خواسته بود از اوکراین دربرابر روسیه حمایت کنند.
دولت اسرائیل بارها درخواستهای کییف برای کمک نظامی را رد کرده است، با این حال نفتالی بنت چندین بار کوشیده است با تماس با مقامات ارشد اوکراین و روسیه نقشی میانجی را در بحران اخیر ایفا کند.
گلولهباران یک مرکز خرید در کییف در ساعات پایانی یکشنبه شب دستکم ۶ کشته برجا گذاشت.
بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه انفجار در مرکز خرید رتروویل در شمال غربی پایتخت رخ داد و طی آن طبقات پایینی این ساختمان تجاری ویران شد.
نیروهای آتشنشانی و امدادرسانی در صبح دوشنبه همچنان در حال جستجوی قربانیان دیگر احتمالی در زیر آوار هستند.
نیروهای ارتش روسیه در بیرون پایتخت حضور دارند و چندین هفته است با گلولهباران مناطق شهری در تلاش برای کامل کردن محاصره کییف هستند.
کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن رئیسجمهور آمریکا روز جمعه به لهستان سفر خواهد کرد تا درباره حمله نظامی روسیه به اوکراین و بحران بشردوستانه در این کشور به رایزنی بپردازد.
آقای بایدن در این سفر با آندری دوژا، رئیسجمهور لهستان، در ورشو دیدار خواهد کرد. ملاقات مقامات ارشد ایالات متحده و لهستان بر سر موضوع اوکراین در حالی صورت میگیرد که گزارشها حاکیست از زمان آغاز حمله روسیه در ۲۴ فوریه بیش از ۲ میلیون پناهجو از اوکراین وارد لهستان شدهاند.
لهستان یکی از کشورهای عضو ناتو و از اصلیترین مسیرهای تدارکاتی برای انتقال تجهیزات و کمکهای کشورهای غربی به داخل اوکراین محسوب میشود.
مشاور وزیر دفاع اوکراین یکشنبه شب درباره آخرین تحولات جنگ و درگیری در کشورش گفت: در شهر ماریوپول که یک حلب جدید است همچنان نبرد و درگیری جریان دارد.
واسیل میروشنیچنکو به شبکه خبری "الجزیره" قطر گفته که هزارن تن از اهالی شهر بندری ماریوپول با وجود اعلام بازشدن گذرگاههای امن، اما همچنان توانایی خارج شدن را ندارند.
این اظهارات درحالی بیان می شود که وزارت دفاع روسیه یکشنبه شب در بیانیه ای از نیروهای اوکراینی در شهر ماریوپول خواست تا سلاح های خود را زمین گذاشته و تسلیم شوند.
میروشنیچنکو در ادامه با متهم کردن دولت بلاروس برای کمک به روسیه افزود که تحرکات نظامیان بلاروس را با دقت زیر نظر داریم، اطلاعات ما حکایت از آن دارد که آنها برای نبرد آماده نیستند.
در ادامه درگیریها در ماریوپول در اوکراین، سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که به مزدوران و نظامیان ارتش اوکراین تا ظهر دوشنبه مهلت میدهیم تا سلاحهای خود را زمین بگذارند و شهر را ترک کنند.
وی افزود: روسیه به نظامیان و شبه نظامیان حاضر در ماریوپول تا ظهر روز دوشنبه مهلت میدهد تا این شهر را بدون سلاح ترک کنند.
مقامات اوکراینی گفتهاند که تقاضای روسیه مبنی بر تسلیم نیروهایشان در ماریوپل را نمیپذیرند.
روز گذشته ارتش روسیه که این شهر بندری در دریای آزوف را تحت محاصره گرفته است از نیروهای اوکراینی خواسته بود سلاحهایشان را زمین بگذارند و تسلیم شوند. با این حال ایرینا ورشچوک، معاون نخستوزیر اوکراین، با رد این پیشنهاد گفت: «هیچ صحبتی از تسلیم و زمین گذاشتن سلاحها وجود ندارد. ما قبلاً این موضوع را به طرف روسی اطلاع دادهایم.»
پیوتر آندریوشچنکو، شهردار ماریوپل، نیز مدت کوتاهی پس از ارائه طرح تسلیم نیروها آن را رد کرده و ضمن اعلام اینکه شهر تا آخرین سرباز مقاومت خواهد کرد گفت برای پاسخگویی و «لعنت فرستادن به روسها» نیازی به صبر کردن تا مهلت صبح نیست.
رد درخواست روسیه در حالی صورت میگیرد که نبردهای سنگین در شهر ادامه داشته است. مسکو گفته بود در در صورت پذیرش درخواست تسلیم ماریوپل اجازه خواهد داد کاروانهای امدادرسانی وارد شهر شوند.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده روز دوشنبه از شرکتهای آمریکایی خواست تا از خود در برابر حملات سایبری احتمالی روسیه که ممکن است در واکنش به تحریمهای غرب علیه مسکو انجام شود، محافظت کنند.
رئیس جمهوری آمریکا در بیانیهای که از سوی کاخ سفید منتشر شد، تصریح کرد: «دولت من این هشدارها را بر اساس مستندات رو به تحول سرویسهای اطلاعاتی که حکایت از تدارک روسیه برای بررسی راههای مختلف انجام حملات سایبری دارد، تکرار میکند.»
ارتش روسیه روز دوشنبه مدعی شد که مرکز خرید بمباران شده در شمال کییف، پایتخت اوکراین یک انبار سلاح و مهمات بوده است.
وزارت دفاع روسیه با طرح این ادعا افزود که فروشگاههای مرکز تجاری یاد شده تخلیه شده و این مکان به انباری اسلحه و مهمات تبدیل شده بود.
در این بیانیه آمده است: «یک سکوی پرتاب راکت و یک پایگاه ذخیره مهمات که در یک مرکز تجاری فیرفعال قرار داشت شامگاه ۲۱ مارس با سلاحهای دور برد هدف قرار گرفت و منهدم شد»
مقامات اوکراینی اعلام کردهاند در جریان بمباران شب گذشته این مرکز خرید که در شمال غربی کییف واقع شده دست کم هشت نفر کشته شدهاند.
دادگاهی در مسکو روز دوشنبه فعالیت دو شبکه اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام را به دلیل آنچه «افراطگرایی» خوانده شده، ممنوع اعلام کرد.
در بخشی از سخنان قاضی دادگاه رسیدگی کننده به این پرونده که توسط خبرگزاری های روسیه منعکس شده آمده است: «ما به درخواست دادستانی مبنی بر ممنوعیت فعالیت شرکت متا، شرکت مادر فیس بوک و اینستاگرام، پاسخ مثبت می دهیم.»
بر اساس حکم دادگاه، اپلیکیشن پیام رسان واتساپ که متعلق به شرکت متا می باشد، مشمول این اقدام قانونی قرار نمیگیرد.
روسیه روز دوشنبه پس از احضار سفیر ایالات متحده در مسکو، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا را متهم کرد که با اظهاراتی «بیارزش» علیه ولادیمیر پوتین، روابط دو کشور را تا مرز قطع کامل و «لبه پرتگاه» پیش برده است.
وزارت امور خارجه روسیه پس از احضار سفیر ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد که اظهارات اخیر آقای بایدن، بویژه بخشی از آن که ولادیمیر پوتین به دلیل تهاجم ارتش روسیه به خاک اوکراین به عنوان «جنایتکار جنگی» معرفی شده «در شان یک دولتمرد عالی رتبه» نیست.
بر اساس آمار تازهای که سازمان ملل متحد روز دوشنبه منتشر کرد، نزدیک به ۳ میلیون و پانصد هزار نفر از شهروندان اوکراین از ابتدای تهاجم نظامی روسیه به کشورشان در روز بیست و چهارم فوریه تاکنون از کشور گریخته و به دنبال پناه در دیگر کشورها هستند.
این در حالیست که فیلیپو گراندی، کمسیر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان روز یکشنبه اعلام کرده بود که حدود ۱۰ میلیون نفر از ساکنان اوکراین که بیش از یک چهارم جمعیت این کشور را در مناطق تحت کنترل کییف تشکیل میدهند به دلیل جنگ ویرانگری که روسیه علیه کشورشان به راه انداخته خانه و کاشانه خود را ترک کرده و آواره شدهاند.
بر اساس گزارش تازه سازمان ملل متحد، حدود ۹۰ درصد از افرادی که از اوکراین گریختهاند زن و کودک هستند؛ اوکراینی های ۱۸ تا ۶۰ سال هر لحظه ممکن است برای مقابله با متجاوزان به کشورشان فراخوانده شوند و اجازه خروج از کشور را ندارند.
به گزارش یونیسف، در میان افرادی که برای نجات جان خود و نزدیکانشان از کشور گریختهاند بیش از ۱.۵ میلیون کودک دیده میشود.
سازمان بین المللی مهاجرت اعلام کرده است که حدود ۱۸۶ هزار تن از افرادی که از اوکراین گریختهاد شهروندهای کشورهای ثالث بودهاند.
اروپا پس از جنگ دوم جهانی هیچگاه شاهد چنین هجوم سریعی از سوی پناهندگان نبوده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز دوشنبه در پیامی ویدئویی از اتحادیه اروپا و بهویژه آلمان خواست تا کلیه روابط تجاری با روسیه به خصوص در زمینه منابع انرژی را متوقف کند.
رئیسجمهور اوکراین گفت: «پولی برای اشغالگران نفرستید، همه بنادر خود را به روی آنها ببندید، کالاهای خود را برای آنها ارسال نکنید، منابع انرژیشان را دریافت نکنید. بدون تجارت با شما، بدون شرکتها و بانکهای شما، روسیه پول بیشتری برای این جنگ نخواهد داشت.»
اظهارات آقای زلنسکی همزمان با نشست وزرای خارجه و دفاع اتحادیه اروپا در بروکسل در روز دوشنبه بیان میشود. قرار است در این جلسه تحریمهای جدید احتمالی علیه مسکو به بحث گذاشته شود.
کشورهای اروپایی که به شدت به صنعت نفت و گاز روسیه وابسته هستند تا کنون تحریم این بخش مهم از اقتصاد روسیه را رد کردهاند. آلمان از جمله کشورهایی است که به دلیل مخالفتش با تحریم گاز روسیه مورد انتقاد قرار گرفته است.
یاروسلاو ژلزنیاک، نماینده اوکراینی وضعیت شهر محاصره شده ماریوپول را اینگونه توصیف کرد: "جهنم روی زمین". اجساد در خیابانها رها شدهاند.
نیروهای روسی ماریوپول را محاصره کردهاند و گذرگاههای امن برای کمکهای بشردوستانه مسدود شده است. حدود ۳۰۰ هزار تن از مردم در این شهر گیر افتادهاند.
ارتش روسیه به اوکراین فرصت داده بود تا پیش از ساعت پنج صبح (به وقت مسکو) روز دوشنبه شهر را تسلیم کند و در ازای امکان خروج غیرنظامیان را فراهم کند.
اما یکی از مشاوران شهردار ماریوپول گفت که نمیتوان به وعدههای روسیه اعتماد کرد.
درحال حاضر برق، آب لولهکشی و سیستمهای گرمایشی شهر قطع است.
با کاهش مواد غذایی و پزشکی، بحران انسانی در این بندر میتواند تشدید شود. هشدار داده شده که این وضعیت ممکن است باعث شیوع بیماری شود.
مقامات اوکراینی میگویند روسیه به حملات بیامان خود از زمین، هوا و دریا ادامه میدهد و ساکنان بیشتر وقت خود را در پناهگاه و زیرزمین میگذرانند.
تصاویر از شهری ویرانشده روایت میکند.
وادیم بویچنکو شهردار ماریوپول میگوید بیش از ۸۰ درصد از ساختمانهای مسکونی آسیب دیده و تخریب شدهاند که یک سوم آنها قابل تعمیر نیستند.
شرایط جنگی سبب شده اجساد در خیابانها رها شوند. حتی زمانی که فرصتی برای جمع کردن اجساد دست میدهد، آنها را در گورهای دسته جمعی مدفون میکنند.
میخائیل میزینتسف ژنرال روسی که پیشتر شرایط تسلیم را ارائه کرده بود میگوید یک فاجعه انسانی وحشتناک در این شهر در حال وقوع است.
او گفته بود در صورت تسلیم و پس از مینزدایی به کاروانهای بشردوستانه نیز اجازه ورود خواهند داد.
ایرینا ورشچوک معاون نخستوزیر اوکراین اعلام کرده که "بحثی درباره تسلیم و کنار گذاشتن سلاحها مطرح نیست".
مقامات در مسکو نیز اعلام نکردهاند که با پایان ضرب الاجل چه تصمیمی در پیش دارند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه امروز (دوشنبه) هرگونه آتشبس در زمان مذاکرات با اوکراین را رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین در پاسخ به سوالی درباره احتمال توقف جنگ در اوکراین در زمان مذاکرات بین «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «ولودیمر زلنسکی» همتای اوکراینی گفت: «قبل از برگزاری نشست بین پوتین و زلنسکی، ابتدا باید پیشرفت اساسی حاصل شود».
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی ادعای نبود گذرگاههای بشردوستانه در شهرهای اوکراین را دروغ خوانده و تاکید کرد که ملیگرایان و افراطیهای اوکراینی به غیرنظامیان اجازه خروج نمیدهند.
سخنگوی کرملین با بیان اینکه مسکو نسبت به ایده «مأموریت حفظ صلح» برای هر یک از کشورهای ناتو در اوکراین نگرش منفی دارد، توضیح داد: «ممنوعیت عرضه نفت روسیه منجر به وخامت جدی تراز انرژی در اروپا خواهد شد».
پسکوف ادامه داد: «مذاکرات صلح با اوکراین آنطور که باید پیشرفت چندانی ندارد. روسیه آماده است سریعتر از طرف اوکراینی در مذاکرات وارد عمل شود».
دیمیترو گورین، نماینده اهل ماریوپل در پارلمان اوکراین، گفت روسیه در تلاش است با محاصره و گرسنگی دادن به این شهر ۳۰۰ هزار نفری آن را وادار به تسلیم کند.
او با بیان اینکه روسیه جلوی ورود کاروانهای بشردوستانه به شهر را گرفته است، گفت: «اکنون به وضوح میبینیم که هدف روسها ایجاد گرسنگی در شهر برای تحکیم موقعیت خود در روند دیپلماتیک است. اگر شهر تسلیم نشود، که تسلیم هم نخواهد شد، آنها نخواهند گذاشت مردم از آنجا خارج شوند.»
مقامات اوکراینی می گویند در پی حملات نیروهای روسیه، و اصابت به یک کارخانه مواد شیمیایی در نزدیکی شهر محاصره شده سومی در شمال شرقی این کشور، "آمونیاک نشت کرده است."
وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که نیروهایش به "هیچ کارخانه مواد شیمیایی در اوکراین" حمله نکرده است.
استاندار استان سومی گفته که منطقه ای به مساحت چندین کیلومتر مربع تحت تاثیر این گاز سمی قرار گرفته است.
به ساکنان گفته شده است که در زیرزمینها یا در سطوح پایینتر ساختمانها بمانند تا در معرض خطر قرار نگیرند.
به دلیل جهت وزش باد، تصور نمیشود که شهر سومی در خطر باشد.
آمونیاک که عمدتاً برای تولید کود استفاده می شود، در صورت استنشاق مضر و خطرناک است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، با اشاره به مذاکرات با روسیه گفت شهر اورشلیم را «مکانی مناسبی برای دستیابی به صلح» میبیند.
رئیسجمهور اوکراین در ویدئویی که در تلگرام منتشر کرد گفت: «نفتالی بنت نخستوزیر اسرائیل در تلاش است راهی برای مذاکره با روسیه بیابد و ما از او سپاسگزاریم. امیدواریم با تلاشهایش دیر یا زود بتوانیم گفتگوها با روسیه را آغاز کنیم. شاید در اورشلیم، چرا که مکان مناسبی برای دستیابی به صلح است.»
آقای زلنسکی که اصالتی یهودی دارد پیشتر در یک سخنرانی در پارلمان اسرائیل با انتقاد از موضع دولت اسرائیل از نمایندگان این کشور خواسته بود از اوکراین دربرابر روسیه حمایت کنند.
دولت اسرائیل بارها درخواستهای کییف برای کمک نظامی را رد کرده است، با این حال نفتالی بنت چندین بار کوشیده است با تماس با مقامات ارشد اوکراین و روسیه نقشی میانجی را در بحران اخیر ایفا کند.
گلولهباران یک مرکز خرید در کییف در ساعات پایانی یکشنبه شب دستکم ۶ کشته برجا گذاشت.
بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه انفجار در مرکز خرید رتروویل در شمال غربی پایتخت رخ داد و طی آن طبقات پایینی این ساختمان تجاری ویران شد.
نیروهای آتشنشانی و امدادرسانی در صبح دوشنبه همچنان در حال جستجوی قربانیان دیگر احتمالی در زیر آوار هستند.
نیروهای ارتش روسیه در بیرون پایتخت حضور دارند و چندین هفته است با گلولهباران مناطق شهری در تلاش برای کامل کردن محاصره کییف هستند.
کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن رئیسجمهور آمریکا روز جمعه به لهستان سفر خواهد کرد تا درباره حمله نظامی روسیه به اوکراین و بحران بشردوستانه در این کشور به رایزنی بپردازد.
آقای بایدن در این سفر با آندری دوژا، رئیسجمهور لهستان، در ورشو دیدار خواهد کرد. ملاقات مقامات ارشد ایالات متحده و لهستان بر سر موضوع اوکراین در حالی صورت میگیرد که گزارشها حاکیست از زمان آغاز حمله روسیه در ۲۴ فوریه بیش از ۲ میلیون پناهجو از اوکراین وارد لهستان شدهاند.
لهستان یکی از کشورهای عضو ناتو و از اصلیترین مسیرهای تدارکاتی برای انتقال تجهیزات و کمکهای کشورهای غربی به داخل اوکراین محسوب میشود.
مشاور وزیر دفاع اوکراین یکشنبه شب درباره آخرین تحولات جنگ و درگیری در کشورش گفت: در شهر ماریوپول که یک حلب جدید است همچنان نبرد و درگیری جریان دارد.
واسیل میروشنیچنکو به شبکه خبری "الجزیره" قطر گفته که هزارن تن از اهالی شهر بندری ماریوپول با وجود اعلام بازشدن گذرگاههای امن، اما همچنان توانایی خارج شدن را ندارند.
این اظهارات درحالی بیان می شود که وزارت دفاع روسیه یکشنبه شب در بیانیه ای از نیروهای اوکراینی در شهر ماریوپول خواست تا سلاح های خود را زمین گذاشته و تسلیم شوند.
میروشنیچنکو در ادامه با متهم کردن دولت بلاروس برای کمک به روسیه افزود که تحرکات نظامیان بلاروس را با دقت زیر نظر داریم، اطلاعات ما حکایت از آن دارد که آنها برای نبرد آماده نیستند.
در ادامه درگیریها در ماریوپول در اوکراین، سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که به مزدوران و نظامیان ارتش اوکراین تا ظهر دوشنبه مهلت میدهیم تا سلاحهای خود را زمین بگذارند و شهر را ترک کنند.
وی افزود: روسیه به نظامیان و شبه نظامیان حاضر در ماریوپول تا ظهر روز دوشنبه مهلت میدهد تا این شهر را بدون سلاح ترک کنند.
مقامات اوکراینی گفتهاند که تقاضای روسیه مبنی بر تسلیم نیروهایشان در ماریوپل را نمیپذیرند.
روز گذشته ارتش روسیه که این شهر بندری در دریای آزوف را تحت محاصره گرفته است از نیروهای اوکراینی خواسته بود سلاحهایشان را زمین بگذارند و تسلیم شوند. با این حال ایرینا ورشچوک، معاون نخستوزیر اوکراین، با رد این پیشنهاد گفت: «هیچ صحبتی از تسلیم و زمین گذاشتن سلاحها وجود ندارد. ما قبلاً این موضوع را به طرف روسی اطلاع دادهایم.»
پیوتر آندریوشچنکو، شهردار ماریوپل، نیز مدت کوتاهی پس از ارائه طرح تسلیم نیروها آن را رد کرده و ضمن اعلام اینکه شهر تا آخرین سرباز مقاومت خواهد کرد گفت برای پاسخگویی و «لعنت فرستادن به روسها» نیازی به صبر کردن تا مهلت صبح نیست.
رد درخواست روسیه در حالی صورت میگیرد که نبردهای سنگین در شهر ادامه داشته است. مسکو گفته بود در در صورت پذیرش درخواست تسلیم ماریوپل اجازه خواهد داد کاروانهای امدادرسانی وارد شهر شوند.