شناسهٔ خبر: 53161086 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دیدبان ایران | لینک خبر

اشاره تلویحی مدیر میراث فرهنگی به دلیل قطع تک درخت درک به دلیل بدحجابی گردشگران/ مصلحی: یکی از دلایل قطع تک درخت عدم احترام گردشگران به فرهنگ محلی مردم بود/ جامعه ما مذهبی است

روز پنج شنبه فرماندار زرآباد خبر داده بود که "تک درخت نخل ساحل زیبای «دَرک» شهرستان زرآباد شب گذشته توسط افراد ناشناس قطع شده است."

صاحب‌خبر -

به گزارش دیده بان ایران، سیستان و بلوچستان نیز یکی از نقاط کمتر دیده شده در قامت گردشگری ایران است که در سال های اخیر سرنوشتی مشابه جنوب کشور در گردشگری پیدا کرده است اگرچه سیستان و بلوچستان تنها وابسته به پتانسیل های طبیعی خود نیست و فرهنگ محلی و صنایع دستی و غذاهای بومی بخش مهم دیگر مولفه های شناختی آن ناحیه را رقم می زند که می تواند نقطه مهمی برای گردشگران کشور و طبیعتا کوچ پول های انباشت شده در کلانشهر ها به سوی نقاط کم برخوردار جنوب سیستان و بلوچستان باشد.

 

یکی از مهم ترین پتانسیل های گردشگری آن منطقه واقع در روستای «درک» است روستایی زیر مجموعه شهرستان کنارک که محل برخورد خلیج و صحراست!صحنه ای بی نظیر که تنها و تنها بدست طبیعت و به مرور زمان به عنوان یک میراث ملی به ما رسیده است که حتی دیدن یک عکس نسبتا خوب از آن نقطه هم می تواند هر شهروندی را در هر نقطه از جهان نسبت به سفر در این نقاط ترغیب کند.

تک درخت1

یوسف مصلحی، مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کنارک و زرآباد درباره جزییات قطع تک درخت روستا درک مصاحبه ای انجام داده است که مشروح آنرا در ادامه می خوانید:

به عنوان سوال نخست درباره تبدیل شدن منطقه درک به یک پتانسیل گردشگری و شناخته تر شدن آن در سال های اخیر توضیحاتی بفرمایید.

به جهت گسترش گردشگری در استان سیستان و بلوچستان در سال 1396 یک پویش با همکاری استاندار وقت و فعالان گردشگری شکل گرفت و اعتباری گذاشته شد و پویش فوق تحت عنوان «سفر به سرزمین ناشناخته ها»یا«سیستان را ببینیم و بلوچستان را بشنویم» اجرا شد. تا پیش از انجام این پویش نگاهی که به استان ما در شهرهای دیگر وجود داشت نگاه بسیار منفی بود دوستانی که در صدا و سیما بودند نیز چهره واقعی مردم این منطقه را نشان ندادند و چهره ای که از آن منطقه وجود داشت چهره شرارت بود و حتی فیلم های سینمایی با این محور درباره سیستان و بلوچستان ساختند و این تصاویر باعث شد کلانشهر ها بدون سفر به این منطقه تصور کنند مردم اینجا مردمی متحجر و خشن هستند اما آن پویش اگرچه در آغاز با ترس همراه بود اما با سفر فعالان گردشگری صحنه را تغییر داد.نقش فعالان رسانه ای و گردشگری در ورود مردم ایران وجهان به این منطقه بسیار مهم بود به جرئت می توانم بگویم رسانه چیزی بود که نه نیاز به اعتبار آنچنانی داشت نه امکانات خاصی و هر یک از مردم رسانه بودند و هرچه سفر مردم به این منطقه بیشتر شد در4-5سال نگاه ها تغییر کرد و مردم به رسانه ها اعتماد کردند. الان گردشگران ایرانی و خارجی که به این نقطه سفر می کنند تصور قبلی شان از این جا عوض شده است.

پویش فوق تا چه حد در زمینه معرفی این منطقه موفق بود و آیا هنوز ادامه دارد؟

سال96 این پویش راه اندازی شد و سال 98 آمار گردشگران به حوزه سواحل مکران صد هزار نفر در کنارک رسید.منتهی مسئله ای که در هیچ کجای کشور ما رعایت نمی شود این است که گردشگر به نقطه ای سفر می کند چندان توجهی به فرهنگ محلی ندارند اگرچه باید جامعه محلی را آموزش دهیم و گردشگران را نیز آموزش دهیم که به جامعه محلی احترام بگذارند. درک تلاقی جنگل،کویر و دریاست!و صحنه گردشگری زیباییست!

به‌نظر شما علل وقوع قطع «تک درخت درک» در این زمان چه بود؟ آیا پیش از این هم تنش هایی در آن منطقه در راستای گردشگری داشته اید؟

خیر هیچگونه تنشی پیش از این بین مردم نبوده است. به نظر من یکی از دلایل قطع تک درخت این است که گردشگران به آداب و رسوم آن مناطق توجهی نمی کنند مثلا در این منطقه حجاب رعایت می شود و اگر گردشگری بدون حجاب و با شکل غیر عرف به اینجا سفر کند مردم خوششان نمی آید و توقع دارند که گردشگران به فرهنگ محلی احترام بگذارند. گردشگران یا آموزش ندیدند یا درک ندارند و یا می خواهند راحت باشند. نتیجتا یکی از دلایل قطع تک درخت عدم احترام گردشگران به فرهنگ محلی است.به هر حال جامعه ما جامعه مذهبی است و عده ای از مردم قطعا واکنش نشان می دهند تریبون محلی نیز در درست مردم مذهبی است.البته در آغاز شروع روند گردشگری نیز مردم محلی حساسیت زیادی داشتند اما وقتی میراث فرهنگی سیاست های تشویقی در نظر گرفت تا مردم از خانه های محلی خود برای ایجاد اقامتگاه استفاده کنند و کسب درآمدی داشته باشند تا از گردشگری استفاده اقتصادی شود وضعیت بهتر شد.دلیل دیگر نیز این است که شاید برخی از افراد که به حسادت نمی خواهند درک نقطه گردشگری باشد این کار را کرده اند. چند ماه قبل نیز پای تک درخت گازوییل ریختند و صبح متوجه شدیم که این کار را کرده اند سریعا خاک را اصلاح کردیم و به آن آب دادیم. ریشه درخت خرما نیز اینطور نیست که گازوییل روی آن بریزند از بین بروند.دو شب گذشته نیز عده ای ناشناس درخت را از پایین با اره برقی قطع کردند ما نیز به دریابانی درک اطلاع دادیم و صورت جلسه شد.جامعه محلی نیز سریعا حساس شدند و بحث ایجاد سمن‌ها پیش آمد که در جامعه محلی سمن های گردشگری فعال تر شوند تا انشالله دیگر این اتفاق تلخ را شاهد نباشیم. من خودم بچه همین محل هستم و طبق گفته روستاییان کسانیکه این کار را کرده اند از درک نیستند چون در درک 13اقامتگاه داریم و عمده مردم منطقه درآمدشان از گردشگری است حتی پیرمرد ها که برای ماهیگیری می روند در اوج فصل گردشگری که از مهر ماه تا پایان اردیبهشت شروع می شود همان پیرمرد ها نیز بخشی از زمان خود را به ماهی گیری می پردازند و بخش دیگر زمان خود را به مسافران می رسند.یعنی مردم این روستا اگر به خوبی مدیریت شوند در چهار سال آینده شغل اصلی تمام مردم منطقه گردشگری است.

درباره کاشت دوباره تک درخت و احیا آن توضیحاتی بفرمایید.

نقطه وقوع تک درخت درک با ساحل کمتر از ده متر است و عجیب است زیرا آب دریا شور است اما در فاصله کمتر از ده متر آب زیر کویر شیرین است مثلا دیشب که دوباره تک درخت دیگری را کاشتیم یک متر و نیم زمین را کندیم و به آب شیرین رسیدیم!تک درخت جدید را دقیقا در همان جایی که تک درخت را از بین بردند کاشتیم تک درخت جدید را نیز از هزار متری همانجا آوردیم چون آب و هوای این منطقه نسبت به درخت‌ها متفاوت است و در شهرهای ساحلی که آب و هوا شرجی هست وضعیت درختان متفاوت است.ما در هزارمتری تک درخت یک نخل را آوردیم و از روستا نیاوردیم که آب و هوای متفاوت داشته باشد. دهیاری روستای درک نیز تا یک ماه به تک درخت جدید موظف شده است آب دهد تا نماد تک درخت دوباره جان بگیرد.

در پایان توصیه شما به مردم محلی و گردشگران درباره فرهنگ گردشگری چیست؟

این طبیعت بسیار برای مردم محلی مهم است و خودشان پای کار آمدند و موضوع را رسانه ای کردند و همه مسئولان را نیز پای کار آوردند یعنی دیروز صدر اخبار در صدا و سیما و رسانه ها تک درخت درک بود.این مسئله را چه کسانی مطرح کردند؟ خود اهالی چون بسیار روی گردشگری حساس هستند. در آخر نیز باید به گردشگران بگویم که به مناطق مختلف در هر کجا که سفر می‌کنند به فرهنگ آن مناطق احترام بگذارند.

بنابر گزارش دیده بان ایران، روز پنج شنبه فرماندار زرآباد خبر داده بود که "تک درخت نخل ساحل زیبای «دَرک» شهرستان زرآباد شب گذشته توسط افراد ناشناس قطع شده است."

 

تک درخت3

تک درخت1

منبع: خبرسراسری

کپی لینک
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

نظر شما