انوشه آشوری، شهروند ایرانی-بریتانیایی یکی از زندانیان دو تابعیتی در ایران بود که روز چهارشنبه ۲۵ اسفند (۱۶ مارس) آزاد شد تا همراه نازنین زاغری، شهروند دیگر دو تابعیتی، به بریتانیا بازگردد.
آقای آشوری شهریور ۱۳۹۶ در سفر به ایران بازداشت شد و حکم او بعد از دو سال حبس در زندان اوین اعلام شد.
سخنگوی قوه قضاییه ایران روز پنج شهریور ۱۳۹۸ گفت انوشه آشوری به جرم جاسوسی برای سرویس اطلاعاتی اسرائیل (موساد) به ده سال زندان و همین طور به اتهام "تحصیل نامشروع" مالی به دو سال حبس و بازگرداندن ۳۳ هزار یور محکوم شده است.
آقای آشوری و اعضای خانواده او بارها این اتهامات را رد کرده و خواهان آزادی او شده بودند.
مهندس و تاجر ایرانی-بریتانیایی
انوشه آشوری که ۶۷ سال دارد، سال ۱۹۷۲ میلادی به بریتانیا رفت تا در رشته مهندسی مکانیک و هوافضا تحصیل کند.
او حدود ده سال در این کشور ساکن بود اما به گفته خانوادهاش بعد از بیمار شدن پدرش، ادامه تحصیل برای گرفتن دکترا را رها کرد و به ایران برگشت.
او بعد از بازگشت به ایران در شرکت ساخت و ساز خانوادگیاش به نام "تکنو خلاق" مشغول به کار شد. ساخت محصولی به نام "روفیکس" برای مقاوم کردن بناها در برابر زلزله از جمله فعالیتهای او در این شرکت بود.
اواسط دهه ۱۳۷۰ خورشیدی او برای همین محصول از عباس آخوندی، وزیر وقت مسکن و شهرسازی در کابینه اکبر هاشمی رفسنجانی جایزه گرفت.
آقای آشوری سال ۲۰۰۵ میلادی برای ادامه فعالیتهای مهندسی و تجاری خود و تحصیل فرزندانش به بریتانیا برگشت.
خانواده آشوری: هرگز سیاسی نبود
به گفته پسرش، آرین آشوری، با وجود تحریمهای ایران، او از طریق نمایندگی شرکتهای بریتانیایی که میخواستند محصولاتشان را به ایران صادر کنند برای گسترش روابط دو جانبه تجاری ایران و بریتانیا تلاش میکرد.
خانواده او میگویند که فعالیتهای او هرگز سیاسی نبوده و در هیچ حوزه دولتی دخالتی نداشته است.
در سالهای اخیر پوشش رسانهای وضعیت آقای آشوری به اندازه خانم زاغری نبود، اما خانوادهاش مدام در حال پیگیری پرونده او و تلاش برای آزادیاش از طریق مجاری دیپلماتیک بودند.
به گفته آنها آقای آشوری هنگام بازداشت در سال ۱۳۹۶ برای دیدار با مادرش به تهران سفر کرده بود.
به گفته شری ایزدی، همسر انوشه آشوری، محاکمه او تنها یک ساعت طول کشیده و درخواست برای تجدید نظر در حکمش رد شده بود.
خانم ایزدی گفته که همسرش هرگز از اسرار محرمانه هیچ دولتی آگاه نبوده، برای هیچ بخش دولتی کار نکرده و هرگز درگیر مسئلهای سیاسی نبوده است.
خانواده آقای آشوری بارها درباره شرایط حبسش ابراز نگرانی کرده بودند و الیکا آشوری، دخترش، اوایل بهمن ماه اعلام کرد که او در اعتراض به وضعیت خود در زندان اعتصاب غذا میکند.
آنها هم مانند همسر نازنین زاغری، بارها از این موضوع انتقاد کرده بودند که وضعیت "گروگانهای" دوتابعیتی در ایران برای دولت بریتانیا و بوریس جانسون اولویت ندارد.