به گزارش مشرق، «روزنامه کیهان» در اخبار ویژه خود نوشت:
در حالی که آمریکا برخی مطالبات اصلی ایران در مذاکرات وین برای لغو تحریمها و ارائه تضمین معتبر را نپذیرفته، روزنامه غربگرا هماهنگ با منافع آمریکا خواستار تعجیل در توافق شد.
روزنامه شرق از قول جلال میرزایی عضو فراکسیون اصلاحطلبان در مجلس سابق نوشت: «واقعیت این است که بحران اوکراین و افزایش قیمت نفت فرصتی خارقالعاده برای تسریع در احیای برجام فراهم ساخته است. اگر پیش از این سه کشور اروپایی چندان عجلهای برای نهاییشدن متن توافق برجام نداشتهاند و آمریکاییها هم منتظر کوتاهآمدن ایران از برخی از پیششرطهایش بودند؛ اکنون با تغییری که در اوضاع بینالمللی ایجاد شده اروپاییها بیشتر و آمریکا دلگرمتر از قبل دنبال توافق با ایران و پایان مذاکرات هستند. امروز این فرصت نصیب کشورمان شده که بتواند استفاده و بهرهبرداریهای لازم را به عمل آورد.
اما در صحنه واقعیت با این پدیده مواجه هستیم که تصمیمگیران در کشور با تردیدهایی در حوزه محاسباتی خود روبهرو هستند. برخی موقعیت کنونی را فرصتی برای اخذ امتیازات بیشتر از آمریکا ارزیابی میکنند و بر این باور هستند که تأخیر چندروزه میتواند منجر به حصول توافقی مطلوبتر شود. در مقابل عدهای بر تسریع در روند مذاکرات تأکید دارند. در شرایط حاضر دیدگاه اول پررنگتر است. استدلالی که این طیف مؤثر دارند این است که عجله در رسیدن به توافق باعث میشود تا کشور از اخذ نتیجه دلخواه و به تعبیر خودشان توافق خوب دور شود.
بیشتر بخوانید:
گروسی: در آستانه توافق با ایران در مذاکرات وین هستیم
به نظر میرسد پیگیری این سناریو به دو دلیل ممکن است نتیجهای را که سازگار و همراستا با منافع ملی کشور باشد، به دنبال نداشته باشد.
۱- روسیه بخشی از راهحل در زمینه احیای برجام است، همچنان که بحران اوکراین تاکنون فرصتهایی را خلق کرده، این امکان وجود دارد که با تشدید رویارویی غرب با روسیه، این کشور خود را بهعنوان راهحل از دسترس خارج کند و در نتیجه توافق ناخواسته با تأخیر مواجه شود.
۲- این امکان وجود دارد که میان روسیه و اوکراین آتشبس برقرار شود و در این صورت بخشی از التهابات موجود در بازار انرژی بهخصوص افزایش قیمت نفت فروکش کند.
اروپاییها آن عجله و شتاب فعلی را برای توافق جهت حفظ تعادل بازار نفت دیگر نخواهند داشت و مهمتر از همه اولویت سیاست خارجیشان را برای حل منازعه اوکراین و روسیه خواهند گذاشت. بههرحال در هر دو حالت ایران فرصت ارزندهای را که منافع مادی درخور توجهی هم دارد، از دست میدهد. امروز این فرصت در اختیار کشور است که از محل فروش ذخایر فعلی نفتیاش رقمی در حدود سه میلیارد دلار بیشتر از هفتههای گذشته درآمد کسب کند».
این تحلیل آمیخته با محاسبات غلط که ظاهراً اصرار دارد نیاز اورژانسی غرب را برآورده کند، در حالی منتشر میشود که اولاً آمریکا حاضر نیست لغو تحریمهای اصلی در کنار ارائه تضمین معتبر درباره عدم تکرار عهدشکنی قبلی را بپذیرد و بنابراین، بازگشت در شرایط فعلی موجب تکرار خسارتهای گذشته برجام خواهد شد. ثانیاً به هنگام بزک کردن اصل برجام نیز، طیف مدعی اعتدال و اصلاحات ادعا میکردند که با این توافق ۱۵۰ میلیارد دلار درآمد بلوکه شده و ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی به کشور خواهد آمد که گذر زمان، دروغ بودن این وعدهها را نشان داد. در عین حال ایران هماکنون توانسته بدون اجرای برجام، صادرات نفت خود را به ۱/۵ میلیون بشکه در روز برساند، ضمن این که همین مقاومت در کنار برخی عوامل دیگر موجب دو برابر شدن قیمت نفت شده است.
نظر شما