شناسهٔ خبر: 53102534 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

نازنین زاغری گذرنامه بریتانیایی خود را 'پس گرفت'

صاحب‌خبر -
۲۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۵ مارس ۲۰۲۲، ۱۰:۰۴ GMT
به روز شده در ۵ ساعت پیش
نازنین زاغری اکنون در خانه والدین خود در تهران تحت نظارت ماموران است

منبع تصویر، AFP PHOTO / FREE NAZANIN CAMPAIGN

توضیح تصویر،

نازنین زاغری اکنون در خانه والدین خود در تهران تحت نظارت ماموران است

بر اساس گزارش‌ها از ایران گذرنامه نازنین زاغری رتکلیف شهروند ایرانی-بریتانیایی را که سال‌هاست در این کشور زندانی شده، به وی پس داده‌ شده است.

همزمان با گزارش مبنی بر پس دادن گذرنامه خانم زاغری، تولیپ صدیق، نماینده مجلس عوام بریتانیا در توییتر خود نوشته است "او هنوز در خانه خانواده‌اش در تهران است. همچنین می‌دانم که بریتانیا در حال مذاکره است. در حال حاضر یک گروه از بریتانیا در تهران است".

حجت کرمانی وکیل وی در پاسخ به این سئوال که آیا خانم زاغری رتکلیف آزاد می شود یا خیر، به خبرگزاری رویترز گفته است که "امیدوارم به زودی خبرهای خوبی داشته باشیم".

همزمان و در واکنش به این گزارش‌ها بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا گفته است که در حال حاضر در این‌باره اظهار نظر نمی‌کند. چون به گفته او این کار" تا رسیدن به نتیجه نهایی" در مذاکرات جاری بریتانیا با ایران "معقول نیست."

او گفت‌وگوهای لندن با تهران درباره "دشوارترین موارد کنسولی به ویژه نازنین زاغری" را بسیار حساس توصیف کرد و گفت تا زمانی که نتیجه عملی حاصل نشده باید کمتر درباره آن سخن گفت.

خانم زاغری نزدیک به شش سال پیش برای دیدار نوروزی خانواده خود به ایران رفته بود که در هنگام بازگشت، بازداشت و به اتهام "جاسوسی" به پنج سال زندان محکوم شد. خانم زاغری از ابتدا تمام اتهام‌ها را رد کرده است.

پیش از پایان زندان خانم زاغری، پرونده دیگری برای او تشکیل شد و اردیبهشت امسال به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، به یک سال حبس تعزیری محکوم شد. خانم زاغری این اتهام را نیز بی‌اساس دانسته است.

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
پادکست
رادیو فارسی بی‌بی‌سی
رادیو فارسی بی‌بی‌سی

پادکست چشم‌انداز بامدادی رادیو بی‌بی‌سی

برنامه ها

پایان پادکست

گفته شده است که بازداشت وی به بدهی حدودا ۵۰۰ میلیون دلاری مربوط به لغو سفارش تانک‌های چیفتن (موسوم به شیر ایران) مربوط است که به خریدهای نظامی محمدرضا شاه از بریتانیا باز می‌گردد که با وقوع انقلاب اسلامی متوقف شد.

پول این تانک‌ها از سوی ایران پرداخت شده بود اما انقلابیون ایران این قرارداد را پس از انقلاب بهمن ۵۷ لغو کردند در حالی که در زمان لغو، بخش بزرگی از این سفارش به ایران تحویل داده نشده بود.

پس از انقلاب، ایران در دادگاه‌های بین‌المللی به دنبال بازپس‌ گرفتن پول و سود آن بوده است.

نازنین زاغری "بیرون" از زندان و تحت نظر ماموران در "خانه والدین"

خانم زاغری فعلا به دلیل درخواست تجدید نظر، در حبس خانگی، در خانه والدینش، است.

گابریلا راتکلیف دختر نازنین زاغری، که حالا هفت ساله است و در زمان بازداشت مادرش در فرودگاه تهران همراه او بود، از سال گذشته نزد پدرش در لندن بازگشته و زمان زندگی‌اش در ایران تنها چند دیدار کوتاه با مادرش داشته است.

همسر خانم زاغری گفته دخترشان، دو سال است مادرش را ندیده و با اینکه خانم زاغری مرتب تلفنی با او صحبت می‌کند اما "عواقب" جدایی مادر و دختر برای این مدت طولانی روشن است.

پیش از این وزیر خارجه بریتانیا رفتار حکومت ایران با نازنین زاغری را "مصداق شکنجه" دانسته و گفته بود وی قربانی "موش و گربه بازی" بخشی از نظام ایران شده که می‌خواهد از او "به عنوان اهرم فشار علیه بریتانیا استفاده کند."

ایران طی سال‌های اخیر بارها شهروندان دوتابعیتی را بازداشت و زندانی کرده است.

مقام های دولتی ایران می گویند که ایرانیان باید به وطن خود رفت و آمد داشته باشند و اگر پرونده ای در نهادهای قضایی و امنیتی نداشته باشند، هیچ گونه خطری آنها را تهدید نمی کند.

به غیر از نازنین زاغری، انوش آشوری هر دو دارای تابعیت مظاعف بریتانیایی، ناهید تقوی شهروند ایرانی-آلمانی که بیش از ۴۰۰ روز است در بازداشت است، سیامک نمازی شهروند ایرانی-آمریکایی، فریبا عادلخواه شهروند فرانسوی ایرانی الاصل، و احمد رضا جلالی ایرانی سوئدی محبوس در زندان اوین از جمله ایرانیان دوتابعیتی هستند که طی سال‌های اخیر بعد از سفر به ایران زندانی شده‌اند.

سیامک نمازی در حال حاضر قدیمی ترین زندانی دوتابعیتی در زندان های ایران است. باقر نمازی پدری وی زمانی که برای پیگیری مساله فرزندش به ایران سفر کرد هم از سوی ماموران بازداشت و سپس به زندان محکوم شد. وی در حال حاضر به دلیل بیماری و کهولت سن بیرون از زندان است اما اجازه خروج از ایران ندارد.

کشورهای اروپایی و آمریکا بازداشت شهروندان دوتابعیتی ایران را محکوم کرده و آن را راه نامناسبی برای حل مسائل خارجی حکومت ایران عنوان می کنند.