شناسهٔ خبر: 5305710 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

رويترز/ داعش در حال گسترش سرزمين هاي تحت سلطه خود است

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/03/02
خبرگزاری رویترز در گزارشی از بیروت به قلم سامیه نخول نوشت :
با گذشت حدود یک سال از تصرف شهر موصل دومین شهر بزرگ عراق به دست ستیزه جویان گروه دولت اسلامی عراق و شام ( داعش ) ، پرچم های سیاه این گروه در شهر رمادی مرکز استان الانبار در غرب بغداد پایتخت عراق به اهتزار درآمده است.
دیگر هیچکس صحبت از موصل یا بازپس گرفتن آن از داعش نمی کند. در حقیقت موصل یک شهر فراموش شده است. اکنون همه جا صحبت از سقوط رمادی ، شهر باستانی تدمر در مرکز سوریه و فراتر از آن ، شهر سرت لیبی زادگاه معمر قذافی دیکتاتور سرنگون شده این کشور است.
از دیدگاه خیلی ها در منطقه ، تصرف دو شهر سنی نشین در عراق و سوریه به دست داعش ظرف مدت یک هفته به معنای قرار گرفتن ستیزه جویان داعش به جای سنی هاست.
اگرچه بسیاری از سران منطقه زمانی که داعش تابستان گذشته یک خلافت را در شرق سوریه و غرب عراق اعلام کرد آن را کم اهمیت و اغراق آمیز دانستند اما امروز مشخص شده است که تهدید این گروه جدی است و نباید آن را دست کم گرفت.
دیوید کیلکالن David Kilcullen که از بازیگران مهم در افزایش نیروهای آمریکایی در عراق بین سال 2007 و 2008 و از ناظران دقیق ظهور داعش است گفت به طور ساده باید گفت داعش به آنچه ادعا می کند یعنی یک دولت ، تبدیل شده یا در حال تبدیل شدن به آن است.
وی افزود اگر واشنگتن و متحدانش فورا راهبرد ضد تروریسم خود را تغییر ندهند این تهدید بدتر خواهد شد. ائتلافی که آمریکا فرماندهی آن را به عهده دارد تابستان گذشته حملاتی هوایی را علیه مواضع داعش آغاز کرد و این حملات همچنان ادامه دارد.
کیلکالن در مقاله ای نوشت داعش مانند یک دولت می جنگد. این گروه بیش از 25 هزار جنگجو در میدان جنگ دارد که گروهی از کهنه کاران القاعده و نیروهای کارآمد حزب سابق بعث در آن عضو هستند.
داعش مناطقی را تحت کنترل خود دارد که شامل شهرهای بزرگ است و یک سوم هر کدام از دو کشور عراق و سوریه را شامل می شود. این گروه ارتش و نیروی امنیتی مختص خود را دارد. داعش یک دولت خودخوانده دارد که هر روز امور مربوط به این گروه را پیگیری می کند. داعش مدارس ، ادارات دولتی ، بیمارستان ها و یک دستگاه قضائی زیر نظر خود دارد.
منابع مالی داعش گسترده است و میادین نفتی ، پالایشگاه ها و زمین های کشاورزی را شامل می شود. این گروه بیشتر شبیه یک ارتش منظم عمل می کند و از اردوگاه های آموزشی و تشکیلاتی برای تبلیغات برخوردار است.
در ویدئوهایی که داعش منتشر کرده است جنگجویان این گروه و ابو بکر البغدادی سرکرده آن با اطمینان پیش بینی می کنند آزاد سازی الانبار آغازی برای آزاد سازی بغداد و کربلا از دست رافضی هاست.
ارتش عراق در رمادی با همان شکلی شکست خورد که تابستان گذشته در حمله ستیزه جویان داعش به موصل با شکست روبرو شده بود.
اهمیت سقوط رمادی این است که این شهر راهبردی چند هفته پس از شکست ستیزه جویان داعش در تکریت در شمال عراق به دست این گروه افتاد و این مسئله باعث شد گمانه زنی هایی مطرح شود مبنی بر اینکه داعش ممکن است همچنان به پیشروی های خود ادامه دهد.
تصرف رمادی به دست ستیزه جویان داعش با تصرف شهر تدمر سوریه توسط این گروه همزمان شد. داعش توانست با چند صد جنگجو شهر تدمر را به کنترل خود درآورد و این نشان می دهد دولت بشار اسد رئیس جمهور سوریه با کمبود شدید نیروی انسانی روبرو است آنهم در حالی که جنگ داخلی سوریه وارد پنجمین سال خود می شود. جنگ داخلی سوریه بیش از 220 هزار کشته داشته و باعث شده است حدود نیمی از جمعیت این کشور آواره شوند. تدمر از اهمیت راهبردی زیادی برای داعش برخوردار است زیرا چند میدان نفتی نزدیک این شهر واقع است و جاده هایی منتهی به دمشق پایتخت سوریه و حمص ، کانون قیام علیه اسد در مرکز سوریه ، دارد.
سقوط رمادی برای دولت عراق ویرانگر بود زیرا این شهر مرکز استان سنی نشین الانبار است که تا مرز غربی عراق با اردن و سوریه ادامه دارد. داعش اکنون کنترل اکثر بخش های استان الانبار را در اختیار دارد و این مسئله می تواند تهدیدی برای بغداد باشد.
دولت تحت کنترل شیعیان در عراق سال گذشته حیدر العبادی را به عنوان نخست وزیر این کشور انتخاب کرد تا جایگزین نوری مالکی نخست وزیر سابق این کشور شود که سیاست هایش از دید اقلیت سنی و کردها ، دیکتاتوری و فرقه ای بوده است.
العبادی با حمایت آمریکا و ایران تلاش کرده است دولتی فراگیرتر تشکیل دهد اما فروپاشی ارتش عراق باعث شده است او بیشتر بر شبه نظامیان شیعه تکیه کند که توسط ایران آموزش دیده اند و تحت نفوذ ایران هستند.
درهمین حال ،‌ دولت عراق در عمل کردن به وعده خود درخصوص کمک تسلیحاتی و آموزشی به شبه نظامیان قبیله ای سنی که به بیرون راندن القاعده از الانبار در سال 2006 تا 2009 کمک کرده بودند ، کوتاهی کرده است.
این مسئله می تواند توجیهی برای سقوط رمادی باشد و نشان می دهد دولت اکثریت شیعه برای مقابله با داعش هرگز سلاح در اختیار قبایل سنی در الانبار قرار نخواهد داد.
آنتونی کوردزمن Anthony Cordesman کارشناس مسائل عراق در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی در واشنگتن گفت عملیات تکریت نیز اطمینان لازم را درمورد حمایت دولت عراق از سنی ها ، در اختیار آنها قرار نداد.
وی افزود از بین رفتن داعش به سود کشورهای غربی نیز است اما نباید در اینجا به اقدام برای مقابله با شورشیان پرداخت. این یک جنگ متعارف علیه تشکیلاتی شبیه دولت است.
161/146