سومین نسل از گوشی اقتصادی اپل موسوم به آیفون اس ای (SE) سرانجام رونمایی شد. اون گوشی همچنان در ظاهری خسته و قدیمی اما سختافزاری قدرتمند که اکنون از اتصال 5G پشتیبانی میکند معرفی شده است. در این مطلب به مقایسهی این گوشی با جدیدترین رقبای اندرویدیاش یعنی گلکسی اس ۲۱ اف ای، شیائومی 11T پرو و وانپلاس نورد CE 2 میپردازیم.
طراحی و نمایشگر
همانطورکه طبق شایعات انتظار میرفت، آیفون SE نسل سوم همچنان از همان زبان طراحی آشنای آیفون ۸ بهره میبرد که دکمهی هوم یکپارچه با تاچ آیدی در پنل جلویی آن به چشم میخورد. این مسلماً در مقایسه با رقبای فعلی این گوشی امری ناامیدکننده است اما قطعاً این طراحی همچنان در بین بسیاری از افراد از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و طرفداران خود را دارد. از طرفی سایز کامپکت و جمعوجور این گوشی نظر افراد بسیاری را به خود جلب میکند ولی درمجموع طراحی آن تداعیگر یک محصول سال ۲۰۲۲ نیست؛ چراکه رقبای اندرویدی آن همگی از یک نمایشگرهایی که کل پنل جلویی را پوشش میدهد، فاقد دکمهی فیزیکی بوده و حاشیههای اندکی دارند بهره میبرند.
با این وجود متریال بهکار رفته در شاسی و بدنهی آیفون SE جزء جنبههای مثبت طراحی این گوشی شناخته میشود چراکه این گوشی از شاسی و فریم آلومینیومی و بدنهی شیشهای استفاده میکند که البته این موضوع دوراز انتظار نبود؛ زیرا طبیعتاً اپل برای ساخت این گوشی که از فرم فکتور آیفون ۸ بهره میبرد، سراغ تولید بدنه و شاسی متفاوتی نمیرود. درهر حال در این زمینه دو رقیب خود یعنی گلکسی اس ۲۱ اف ای و وان پلاس نورد CE 2 که از قاب پشتی پلاستیکی استفاده میکنند را از این نظر کنار میزند اما در کنار شیائومی 11T پرو که از متریال مشابه استفاده میکند (با این تفاوت که پوشش پشت بدنهی آن شیشهی مات است) قرار میگیرد.
در بخش نمایشگر آیفون SE نسل سوم از همان نمایشگر ۴٫۷ اینچی LCD گذشته با وضوح ۱۳۳۴ در ۷۵۰ پیکسل بهره میبرد و همچنان از نمایشگر OLED با استاندارد دالبی ویژن خبری نیست. بنابراین هنگام کار با این گوشی میتوانید تصور کنید که دارید به نمایشگر آیفون ۸ مینگرید. این در حالیاست که نمایشگر هر سه گوشی گلکسی اس ۲۱ اف ای، شیائومی 11T پرو و وان پلاس نورد CE 2 از نوع AMOLED با پشتیبانی از استاندارد +HDR10 بوده و بهجز وان پلاس که از نرخ نوسازی ۹۰ هرتزی بهره میبرد، دو مدل دیگر از نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز بهره میبرند. بنابراین در زمینهی نمایشگر آیفون SE 2022 با اختلاف نتیجه را به رقبای خود واگذار میکند.
در مورد استانداردهای محافظتی دربرابر نفوذ عوامل خارجی تنها گوشیهای آیفون SE و گلکسی S21 FE هستند که استانداردهای IP67 و IP68 داشته، تا نیمساعت در عمق ۱٫۵ متری آب دوام میآورند. دو گوشی شیائومی و وانپلاس تنها با گواهی IP53 دربرابر پاشش آب و نفوذ گرد و غبار مقاوم هستند.
سختافزار، عملکرد و باتری
مطابق روال چند سال گذشته اپل که آیفونهای SE را به جدیدترین تراشههای خود که از آنها در آیفونهای ردهبالا استفاده کرده، مجهز میکند، آیفون SE نسل ۳ نیز همین رویه را ادامه داده است. بنابراین ظاهر قدیمی آیفون SE جدید بیشاز پیش غلطانداز میشود و هیچگاه نمیتواند خبر از قدرت پردازشی فوقالعاده بالای آن دهد. در بحث عملکرد و توان پردازشی سری آیفون ۱۳ که از تراشهی A15 بایونیک بهره میبرد دیدیم که چه عملکرد شگفتآوری را از خود بهجا میگذارد که هنوز هم که پرچمداران اندرویدی معرفی میشوند نتوانستهاند به توان پردازشی آن دست یابند.
حال درنظر بگیرید که همین تراشه در آیفون اقتصادی اپل نیز بهکار گرفته شده است که واحد پردازش عصبی آن قادر به پردازش ۱۵٫۸ تریلیون عملیات در ثانیه است. گرچه ممکن است برای برخی از افراد سؤال شود این میزان از قدرت پردازشی در یک گوشی درحالیکه ممکن است سنخیتی با فناوری نمایشگر و دوربین بهکار رفته در آن نداشته باشد بهچه کاری میآید؟ جواب این پرسش برای خودمان نیز مبهم است. اما انکارناپذیر نیست که رقبای این گوشی نمیتوانند چنین عملکردی از سیستم روی چیپ خود نشان دهند و حتی به آن نزدیک شوند. صحبت ما از گوشیهایی است که از تراشههای پرچمدار بهره میبرند.
تراشهای A15 بایونیک بهکار رفته در آیفون SE 2022 از یک پردازندهی شش هستهای که شامل دو هستهی قدرتمند و چهارهستهی کممصرف میشود استفاده میکند. این تراشه در بطن خود یک موتور پردازش عصبی ۱۶ هستهای را نیز جا داده است و بدین ترتیب مجموعهی این تراشه از ۱۵ میلیون ترانزیستور تشکیل میشود. این تراشه درحال حاضر از تمامی رقبایی که از آن صحبت میکنیم قویتر است.
همچنین برای اولین بار جدیدترین عضو اینخانواده سرانجام از شبکهی 5G پشتیبانی میکند که شامل پشتیبانی از باندهای طیف موج میلیمتری و Sub-6GHz نیز میشود. دو رقیب این گوشی یعنی S21 FE و شیائومی 11T Pro نیز از این دو پشتیبانی میکنند اما وانپلاس نورد CE 2 بهدلیل بهرهگیری از تراشهی دایمنسیتی ۹۰۰ فاقد طیف موج میلیمتری بوده اما حداقل از Sub-6GHz پشتیبانی میکند.
اپل نوید یک باتری بهبود یافته را برای این گوشی داده است که طبیعتا با بهکارگیری تراشه کممصرفتر با ادعای اپل میتواند همخوانی داشته باشد. ظرفیت باتری استفاده در آیفون همیشه با ظرفیت باتریهای بهکارگرفته شده در رقبای اندرویدیاش اختلاف فراوانی دارد. بنابراین نمیتوان عمر باتری آن را از روی ظرفیت آن قضاوت کرد و باید منتظر نتایج تست عملکرد باتری بمانیم.
دوربین
برای دومین بار، مشخصات دوربین آیفون SE همچنان بیتغییر مانده است. این گوشی در پشت تنها از یک دوربین واید با سنسور ۱۲ مگاپیکسلی با قابلیت تشخیص فاز در فوکوس خودکار و فناوری دیپ فیوژن بهره میبرد که مشخصات سنسور آن روی کاغذ بیتغییر مانده است اما تراشهی A15 بایونیک بهکاربرده شده در این گوشی بهبودهایی در پردازش تصاویر بهخود دیده که قطعاً تأثیر خود را در کیفیت نهایی تصاویر خواهد گذاشت.
بااینحال رقبای این گوشی از لنزهای مختلف برای ثبت تصاویر فوقعریض، پرتره و ماکرو بهره میبرند که آیفون SE جدید از همهی آنها بیبهره است و تنها به یک دوربین واید با لنز ۲۸ میلیمتری و گشودگی لنز f/1.8 اکتفا کرده اما درعوض از لرزشگیر اپتیکال بهره میبرد که گلکسی S21 FE از میان رقبا تنها گوشیای است که از لرزشگیر اپتیکال نیز استفاده میکند.
در بخش دوربین سلفی نیز شاهد یک دوربین ۷ مگاپیکسلی هستیم که در مقایسه با سه گوشی یاد شده حداقل روی کاغذ ضعیفتر است. گرچه انتظار میرود عملکرد دوربین سلفی با واقعیت نیز ضعف خود با رقبا را بهوضوح نشان دهد. بااینحال همهچیز به اعداد و ارقام و امکانات ختم نمیشود و باید منتظر عرضهی این گوشی به بازار بود تا عملکرد دوربین اصلی آن در بررسیهای تخصصی نسبت به رقبا سنجیده شود تا بتوان نظر قطعی در مورد آن ارائه داد.
قیمت و پیکربندی
این گوشی در پیکربندیهای ۶۴، ۱۲۸ و ۲۵۶ گیگابایتی و رم چهار گیگابایتی دردسترس مشتریان قرار میگیرد و قیمت آن از ۴۲۹ دلار آغاز میشود. در مقایسه، گلکسی اس ۲۱ اف ای در نسخهی ۶۴ گیگابایتی عرضه نمیشود اما نسخههای ۱۲۸ و ۲۵۶ گیگابایتی در رمهای شش و هشت گیگابایتی با قسمت پایه ۶۹۹ دلار، شیائومی ۱۱تی پرو نیز به همین صورت اما با رمهای ۸ و ۱۲ گیگابایتی با قیمت پایه عرضه میشود. در وانپلاس نورد CE تنها پیکربندی ۱۲۸ گیگابایتی در رمهای شش و هشت گیگابایتی بهفروش میرسد.
نظر شما