صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/03/01
رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با نشریه آتلانتیک گفت برخی منتقدان بر این باورند انتقادها از سیاست های تل آویو نباید علنی مطرح شود، اما اختلاف نظرها به معنای کاهش حمایت ما از این دولت یهودی نیست.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، جفری گلدبرگ خبرنگار این نشریه در ادامه مصاحبه خود با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا، گفت شما به عنوان یک سیاستمدار خیلی احساسی شناخته نمی شوید، اما دوره ای بود که در آن روابط شما و نخست وزیر و در نتیجه دولت آمریکا و دولت اسرائیل، خیلی نگران کننده و خیلی احساسی به نظر می رسید. انتقادهای علنی که از دولت شما درباره اسرائیل مطرح می شد، بیشتر از هر متحد دیگری وحتی برخی حریفان بود.
اوباما گفت من کاملا با این قضاوت مخالفم و می دانم که شما در این باره مطلب نوشتید و من با آن مطلب مخالف بودم. منظور من این است واقعیتی که اهمیت دارد این است که موقعیت های کاملا خاصی وجود داشت که در آن ما سیاست متفاوتی داشتیم، اما نباید بیش از حد درباره آن نقد نوشت، زیرا این به ماهیت دوستی آمریکا و اسرائیل و نوع تعامل دولت های ما باهم و اینکه ما چطور از خلال این موضوعات عبور می کنیم، ربط دارد.
من از آغاز یکسری مسائل را گفته ام. در هر اظهارنظر علنی که مطرح کردم، گفتم که مبنای رابطه امنیتی دو کشور خدشه ناپذیر است. همکاری نظامی و همکاری اطلاعاتی، هیچ یک تحت تاثیر قرار نگرفته است. من فکر می کنم می توانم ثابت کنم که هیچ رئیس جمهوری در آمریکا تا این حد در اطمینان ایجاد کردن به اینکه ما به اسرائیل در محافظت از خودش کمک می کنیم، با قدرت عمل نکرده است، حتی برخی از منتقدان من در اسرائیل نیز به این موضوع اذعان دارند. من گفتم هیچ چیز نباید بر روابط راهبردی موجود بین آمریکا و اسرائیل یا روابط مردم با مردم اثر بگذارد، روابطی که چنان عمیق است که فراتر از هر رئیس جمهور یا نخست وزیری برقرار است و تا ابد ادامه خواهد داشت.
اما چیزی که من گفتم این بود که وقتی زمان انتخابات بود، نخست وزیر نتانیاهو گفت کشور فلسطینی تحت زمامداری او شکل نمی گیرد یا بحثی وجود داشت که گویی شهروندان عرب اسرائیلی نیروهای مهاجم بودند که باید با رای دادن مقابل آنها ایستاد.
در بیانیه استقلال اسرائیل صراحتا قید شده است که همه مردم صرف نظر از نژاد یا مذهبشان بخشی از دموکراسی حاکم هستند. وقتی موضوعی این چنین اتفاق می افتد، که پیامدهایی در سیاست خارجی دارد -و از آنجائیکه ما بسیار به اسرائیل نزدیک هستیم- اینکه یک سمت بایستیم و واکنشی نشان ندهیم، به معنای آن است که اعتبار گفته های کاخ سفید در این باره، از دست می رود.
وقتی پس از آن از من خواسته می شود در عرصه بین المللی مدافع اسرائیل باشد، وقتی یهودی ستیزی در آنجا وجود دارد، و وقتی سیاست های ضد اسرائیلی وجود دارد که مشخصا نه به علت آرمان فلسطینیان، بلکه به علت حس نارضایی آنها از اسرائیل است، من باید جلو بیایم و نشان دهم در مقابله با این رویکردها، جدی هستم و با دوستانم درباره اینکه چطور این مسائل را می بینم، صادق باشم. این چیزی است که برخی افراد در اسرائیل و در آمریکا از آن خشنود نیستند.
اما یک بحث که من خیلی از آن نگران هستم و در ده سال گذشته قوی تر شده، این است که نباید اختلافات علنی شود. به این علت در این مدت برخی انتقادهایی که مطرح شده از جمله از طرف شما، به این علت نبود که با ارزیابی من مخالف بودید، بلکه مطرح کردن علنی آن را خطرناک می دانستید.
گلدبرگ گفت من اینطور فکر نمی کنم. من نیمی از عمر خود را صرف انتشار چنین موضوعاتی کرده ام.
اوباما اشاره کرد اما شما می دانید که من چه می گویم. من می دانم جامعه یهودیان آمریکا از چه چیز ناراضی می شود. من نامه هایی از مردم دارم که می گویند: «آقای رئیس جمهور من کاملا از شما حمایت می کنم و با نظر شما موافقم اما شما نباید این مسائل را علنی مطرح کنید.»
واقعیت این است که آنچه ما گفتیم خیلی مختصر بود اما معمولا این اختلافات است که خبرساز می شود. اگر من با الیزابت وارن در نود درصد موضوعات اتفاق نظر داشته باشم، خبرساز نمی شود اما اگر درباره یک موضوع باهم موافق نباشیم، تیتر می شود. صحبت من این است که ما در شرایط بحرانی در منطقه قرار داریم و در این شرایط نباید درباره این مسائل بزرگنمایی کرد.
اوباما افزود علت اینکه آمریکایی ها به اسرائیل عشق می ورزند، این است که در آنجا یک دموکراسی واقعی وجود دارد و شما می توانید در آنجا دیدگاه های خود را ابراز کنید. من فکر می کنم کاری که ما باید انجام دهیم این است که شرح دهیم چرا من اعتقاد داشته ام راه حل دو کشوری، بهترین طرح امنیتی بلندمدت برای اسرائیل است. وظیفه من است که نگرانی های امنیتی اسرائیل را خیلی جدی تلقی کنم و به شکلی سازمان یافته به این مسائل نگاه کنم، اما در نهایت باید به هر نخست وزیری در اسرائیل گوشزد کنم که رسیدن به صلح مستلزم آن است که خطر کنیم. و پس از آن سوالی که شما باید از خودتان بپرسید، این است که چطور این خطرها را در برابر خطر های اقدام نکردن و ابدی ساختن وضعیت موجود، ارزیابی می کنید. برداشت من این است که خطرهای اقدام نکردن، بسیار بیشتر است و در نهایت مهم است که دولت اسرائیل تصمیمات خود را درباره آنچه برای امنیت مردم این کشور نیاز است، اتخاذ کند.
من امیدوارم با گذشت زمان، این بحث به مسیری برگردد که در آن بین بیم و امید توازن وجود داشته باشد، زیرا حس من این است که همه آنچه ما از آن صحبت می کنیم، بر اساس بیم است. در کوتاه مدت این نگرش ممکن است معقول به نظر برسد، بدبینی همیشه عاقلانه به نظر می رسد، اما این امر ممکن است اسرائیل را به مسیری سوق دهد که محافظت از آن به عنوان یک دموکراسی عمدتا یهودی، بسیار سخت باشد.
اوباما گفت من مصمم هستم این دموکراسی حفظ شود. ما باید اطمینان حاصل کنیم از مشقتها و آزارهایی که پشت سر گذاشتیم، درس گرفته ایم و این درس ها در نحوه اداره امور حکومت و نحوه رفتار ما با دیگران اثر دارد. من انتظارات زیادی از اسرائیل دارم، انتظاراتی که غیرواقع بینانه نیستند، این انتظارات بر این مبنا نیست که اسرائیل امنیت خود را چشم بسته در ازای برخی ایده های آرمان گرایانه به خطر بیندازد.
گلدبرگ گفت اما شما می خواهید اسرائیل مظهر ارزش های یهودی باشد.
اوباما توضیح داد من همان چیزی را برای اسرائیل می خواهم که برای آمریکا می خواهم، اینکه مظهر ارزش های یهودی-مسیحی باشد و در نهایت ارزش های جهانی و انسانی را بازتاب دهد که موجب پیشرفت در طول هزاره شده است. همان ارزش هایی که موجب پایان برده داری شد، همان ارزش هایی که باعث شد نلسون ماندلا آزاد شود و یک دموکراسی چند نژادی در آفریقای جنوبی ظهور کند، همان ارزش هایی که دیوار برلین را از میان برد، همان ارزش هایی که بحث ما را درباره حقوق بشر و نگرانی های ما را از اینکه مردمی در آن سوی دنیا فقط برای صحبت کردن از عقیده خود شکنجه و زندانی می شوند، معنا می بخشد، همان ارزش هایی که ما را وامی دارد علیه یهودی ستیزی صحبت کنیم. من می خواهم اسرائیل مظهر این ارزش ها باشد زیرا اسرائیل در موضع گیری در این خصوص در کنار ما قرار گرفته است. و این بدان معنا نیست که انتخاب های سخت یا مصالحه های سخت وجود ندارد. ما برای محافظت از خودمان به برخی تصمیمات سخت نیاز داریم. تصمیمات سختی که در زمان صلح به آنها نیاز نیست. آنها تصمیماتی هستند که من باید هر زمان نیروهای آمریکایی را به خدمت می گیرم، آنها را اتخاذ کنم. آنها انتخاب هایی است که ما درباره استفاده از هواپیماهای بدون خلبان و درباره سازمان های اطلاعاتی مان، داریم. به این علت است که وقتی من با نخست وزیر نتانیاهو درباره طرح صلح صحبت می کنم، تیم نظامی مان را می فرستم تا نگرانی های اسرائیل را از توافق دو کشوری بررسی کنند؛ اینکه این توافق چه معنایی برای دره اردن خواهد داشت، چه معنایی برای کرانه باختری خواهد داشت و من اولین کسی بودم که تایید کردم نمی توان خطر نزدیک شدن تروریست ها به نزدیکی بیت المقدس را پذیرفت. من فکر می کنم یکسری ارزش های خاص وجود دارد که آمریکا به بهترین شکل نمایانگر آن است و یکسری ارزش های خاص هست که اسرائیل و سنت یهودی به بهترین شکل آن را بروز می دهد. من برای قوت بخشیدن به آن ارزش ها تلاش می کنم.
گلدبرگ سوال پایانی خود را درباره تفاوت یهودی ستیزی و صهیونیسم ستیزی پرسید.
اوباما در این باره گفت سوال اساسی در اینجا این است که بپرسیم آیا شما فکر می کنید اسرائیل حق حیات به عنوان سرزمین قوم یهود را دارد، و آیا شما از شرایط خاص و تاریخ یهودیان که ممکن است این نیاز و میل را فوریت ببخشد، مطلع هستید؟ اگر پاسخ شما منفی باشد و باور شما این باشد که تاریخ بی اهمیت است، آنگاه یک مشکل وجود دارد. اگر از طرف دیگر شما حقانیت سرزمین یهودی را بپذیرید، اگر به وجود یهودی ستیزی فعال، اذعان داشته باشید، اگر اذعان داشته باشید که یهودیان صرفا به علت یک ایدئولوژی انحرافی آزار می بینند، اگر این ها را پذیرفته باشید، آنگاه زمانی که امنیت اسرائیل به خطر می افتد، باید در کنار اسرائیل موضع بگیرد.
اما شما باید قادر باشید به اسرائیل بگویید در فلان سیاست خاص اختلاف نظر دارید، اینکه درباره شهرک ها ما با شما اختلاف نظر داریم، اینکه ما فکر می کنیم ایست های بازرسی، یک مشکل واقعی است، ما با شما درباره قانون ملی گرایانه-یهودی که به شکل بالقوه حقوق شهروندان عرب را تضعیف می کند، مخالفیم. از نظر من اینها کاملا همسو با حمایت ما از اسرائیل و یهودیان است. نباید افرادی را که حسن نیت دارند اما درباره سیاست های اسرائیل نگرانند، با کسانی که دیدگاهی خصمانه به اسرائیل دارند، یکسان دانست. من واقعا باور دارم که بیشتر یهودیان آمریکا، یهودیان سراسر جهان و یهودیان اسرائیل این موضوع را کاملا درک می کنند. به این علت است که من در جامعه یعودیان آمریکا از حمایت گسترده برخوردار هستم. این بدان علت نیست که آنها از اسرائیل متنفر هستند یا نگران دستیابی ایران به سلاح هسته ای نیستند یا از اقدامات حزب الله در لبنان بیم ندارند. این بدان علت است که آنها با نگاه به سابقه عملکرد من و اقدامات دولتم، این موضوع را درک کرده اند. ارزش هایی وجود دارند که به خطر خواهند افتاد، اگر نتوانیم در شرایط بن بست فعلی راه بهتری به جلو بیابیم.
http://www.theatlantic.com/international/archive/2015/05/obama-interview-iran-isis-israel/393782/
∎