«ادعای پوچ»
ولادیمر پوتین، رئیسجمهوری روسیه پیشتر ادعا کرده بود که مأموریت نیروهای این کشور در نزدیکی مرز اوکراین «حفظ صلح» است.
ليندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز به نوبه خود، به این ادعای پوتین واکنش نشان داد و آن را «تنها یک ادعای پوچ» خواند و گفت، «میدانیم آنها برای چه آنجا هستند.» نیکولا دوریور، نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز تصمیم روسیه در به رسمیت شناختن استقلال دونتسک و لوگانسک را تهدیدی علیه اوکراین دانست. دوریور در ادامه از مسکو خواست تا از تصمیم خود در این زمینه عقبنشینی کرده و تأکید کرد، فرانسه به تلاشهای خود برای حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد. باربارا وارد، نماینده دائم بریتانیا در شورای امنیت نیز خبر داد که این کشور در تدارک اعمال بستهای بزرگ از تحریمهای اقتصادی علیه روسیه است. به گفته وارد، تهاجم روسیه به اوکراین احتمالاً منجر به هرج و مرج و ویرانی خواهد شد.
کاهش تنشها
نماینده هند در شورای امنیت، اولویت را کاهش تنش و تضمین صلح در اوکراین و منطقه دانست. نماینده برزیل نیز در اظهار نظری مشابه گفت: «خواهان کاهش تنشها و حمایت از تلاشهای دیپلماتیک برای حل بحران اوکراین هستیم.» جانگ جونگ، سفیر دائم چین در سازمان ملل نیز همگی طرفهای ذینفع را به خویشتنداری و پرهیز از هر عملی که منجر به افزایش تنشها شود، دعوت کرد.
مهمتر از تهدیدهای غرب
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل نیز، با انتقاد از سیاست آمریکا و کشورهای غربی در قبال پرونده اوکراین، این کشورها را به ایفای نقش منفی در اوکراین متهم کرد. او در ادامه کییف را نیز به نقض توافق «مینسک» متهم کرد. توافقی که از سال 2015 منجر به ایجاد آتشبس در شرق اوکراین شده بود. نبنزیا در جلسه شورای امنیت سازمان ملل، به خروج حدود 20 هزار شهروند از دو منطقه دونتسک و لوگانسک بر اثر افزایش فشارها و حملات ارتش اوکراین اشاره کرد و «محافظت از غیرنظامیان» را امری «مهمتر از تهدیدهای غرب» برای مسکو دانست.
نماینده روسیه در سازمان ملل با اشاره به اقدام مسکو در بهرسمیت شناختن دو جمهوری دونتسک و لوگانسک نیز گفت، این دو منطقه استقلال خود را از سال 2015 اعلام کرده بودند اما مسکو تا به امروز آن را به رسمیت نمیشناخت. نبنزیا در عین حال تأکید کرد که با وجود افزایش تنشها در مرحله فعلی، مسکو آماده پذیرش راهحل دیپلماتیک است.
تهدیدی برای صلح جهانی
سرگئی کیسلیتسیا، نماینده اوکراین در سازمان ملل با اشاره به اینکه کشورش در دام اقدامات تحریکآمیز روسیه نخواهد افتاد، از مسکو خواست تا از تصمیم خود مبنی بر بهرسمیت شناختن این مناطق جداییطلب عقبنشینی کرده و این اقدام روسیه را تهدیدی برای صلح جهانی دانست. او در عین حال تأکید کرد که کییف آماده مذاکره در این زمینه و برخورد دیپلماتیک با این بحران است.
چالشی دربرابر تهدیدهای غرب
شایان ذکر است که پوتین چند ساعت پیش دستور ورود نیروهای خود به دو منطقه جداییطلب شرق اوکراین را صادر کرده بود. این اقدام مسکو، چالشی دربرابر تهدیدهای غرب مبنی بر اعمال تحریم علیه روسیه محسوب میشود. از سوی دیگر این اقدام کرملین میتواند آتش درگیری فاجعهبار با دولت کییف را شعلهور کند. ولادیمر پوتین در دو فرمان رسمی، وزارت دفاع این کشور را مسئول «حفظ صلح» در دو منطقه دونتسک و لوگانسک دانست. این اقدام که نگرانیها از احتمال حمله روسیه به اوکراین را افزایش داده، میتواند مقدمهای برای استقرار بخشی از نیروهای روسیه در خاک همسایه غربی خود باشد. با وجود اینکه بسیاری از شهروندان اوکراین آماده دفاع از کشور خود بودند، واکنش آنها نسبت به اقدام مسکو در بهرسمیت شناختن دو منطقه جداییطلب، توأم با ناباوری بود.
گزارشی از تجاوز روسیه به کشور همسایهاش، اوکراین
منبع: ایندیپندنت
- درپی بهرسمیت شناختن و اعزام نیروهای روسیه به مناطق جداییطلب شرق اوکراین، بریتانیا پنج بانک روسیه و سه نفر از سرمایهداران بزرگ آن کشور، ازجمله گنادی تیمچنکو، را تحریم کرد. هرگونه دارایی آنها در بریتانیا مسدود میشود و افراد از ورود به این کشور منع خواهند شد. تیمچنکو از متحدان نزدیک ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، است. بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، روز سهشنبه در جلسه پارلمان ضمن اعلام این تحریمها، گفت که این فقط «نخستین بخش» تحریمهاست و اگر پوتین به اقدامهای خود علیه اوکراین ادامه دهد، تحریمهای بیشتری بهدنبال خواهد داشت.
اورسولا فون در لاین و چارلز میشل، روسای شورای اروپا و کمیسیون اروپا در بروکسل، بیانیهای صادر کردهاند که برای اولین بار شمای کلی تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه را روشن میکند. این پیشنهادها باید از سوی کشورهای عضو که وزرای خارجه آنها امروز بعدازظهر با یکدیگر دیدار میکنند، تایید شود.
آنها می گویند که این بسته تحریمی شامل پیشنهادات زیر است:
-هدف قرار دادن کسانی که در این تصمیم غیرقانونی دست داشتهاند.
-هدف قرار دادن بانکهایی که از عملیات نظامی روسیه و سایر عملیاتها در این مناطق حمایت مالی میکنند.
-هدف قرار دادن توانایی دولت روسیه برای دسترسی به سرمایه و بازارهای مالی و خدمات اتحادیه اروپا.
-هدف قرار دادن تجارت از دو منطقه جدا شده به اتحادیه اروپا و از اتحادیه اروپا، تا اطمینان حاصل شود که مسئولان به وضوح عواقب اقتصادی اقدامات غیرقانونی و تهاجمی خود را احساس میکنند.
یک روز پس از بهرسمیت شناختن استقلال دو منطقه شرق اوکراین، جمهوریهای خودخوانده دونتسک و لوهانسک، ازسوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، هردو مجلس قانونگذاری روسیه، مجلس دوما و مجلس اعلای پارلمان روسیه (شورای فدراسیون)، به اتفاق آرا معاهدههای دوستی پوتین با این دو منطقه را تصویب کردند.
این معاهدات که پس از امضای ولادیمیر پوتین، به اجرا در میآیند، میتوانند بهعنوان «مبنایی قانونی» راه را برای ایجاد پایگاههای نظامی روسیه در این مناطق، اتخاذ مواضع دفاعی مشترک و تشدید یکپارچگی اقتصادی هموار کنند.
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز سهشنبه گفت که درپی بهرسمیت شناختهشدن دو منطقه جداییطلب ازسوی روسیه، کییف درحال بررسی قطع روابط دیپلماتیک با آن کشور است. همچنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد که دولت اوکراین روز سهشنبه سفیر ارشد خود در مسکو را برای مشورت فراخوانده است. زلنسکی در یک نشست خبری مشترک با آلار کاریس، همتای استونیایی خود، گفت: «من درخواستی از وزارت خارجه برای بررسی احتمال قطع روابط بین اوکراین و فدراسیون روسیه دریافت کردهام.» او افزود که بلافاصله «این موضوع را بررسی و روی آن کار خواهد کرد». رئیس جمهوری اوکراین همچنین هشدار داد که بهرسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک، پیشآگهی و نخستین گام برای برای «یک تجاوز نظامی برنامهریزیشده به اوکراین» است. او پیشتر اعلام کرده بود که اگر روسیه به موضع تهاجمی خود ادامه دهد، پاسخ خواهد داد. زلنسکی دوشنبهشب در یک پیام تلویزیونی گفت: «ما در سرزمین خود هستیم. ما از هیچ چیز و هیچ کس نمیترسیم. ما به هیچکس مدیون نیستیم. و از هیچ چیزی دست نمیکشیم.» دولت بریتانیا از اتباعش خواست خاک اوکراین را ترک کنند. لیز تراس وزیر خارجه بریتانیا در توییتر نوشت: «امنیت اتباع بریتانیایی در اوکراین اولویت اصلی ماست.» او از شهروندان کشورش خواست تا زمان باقی است به شکل عادی و از مسیرهای رسمی خاک اوکراین را ترک کنند. «ما نیروهای خود را در منطقه تقویت میکنیم تا از مردم بریتانیا در هنگام خروج و پس از عبور از مرز حمایت کنند.»
بحران اوکراین در قرنها امپریالیسم روسیه ریشه دارد
تنشهای جاری میان روسیه و اوکراین در عمق تاریخ ریشه دارد. هرچند در ظاهر این بحرانی جدید است، خاستگاه آن در ماهیت قرنها امپریالیسم روسیه، میراث چشمگیر دو امپراتوری مغول و بیزانس و بلای بردهداری و نسلکشی نهفته است. هویت ملی و سرزمینی روسیه که تا حدی از نگرش نظام امپریالیستی تزاری سرچشمه میگیرد، همواره بازتاب این ایدئولوژی قدیمی است که هسته اصلی امپراتوری روسیه نه از یک بلکه از سه روسیه تشکیل شده است: روسیه کوچک (اوکراین)، روسیه سفید (بلاروس) و روسیه بزرگ (خود روسیه). در واقع لقب تزار «امپراتور کل روسیهها» بود؛ همانطور که رئیس کلیسای ارتدکس روسیه هنوز رئیس کلیسای «کلانشهر مسکو و تمام روس» (Rus- نام اصلی و قرون وسطایی سرزمینهای روسیه، اوکراین و بلاروس است) نامیده میشود. این سه «روسیه» تا فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در ۳۱ سال پیش، جمهوریهای اصلی این کشور را تشکیل میدادند.
روند صدور مجوز نورداستریم ۲ تعلیق شد
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان اعلام کرد که کشورش روند صدور گواهینامه خط لوله گازی جنجالی نورد استریم ۲ را در واکنش به به رسمیت شناختن جمهوریهای خودخوانده لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراین توسط روسیه متوقف کرده است.
صبح روز سه شنبه، وزیر انرژی آلمان، روبرت هابک، دستور لغو ارزیابی مثبت لازم برای مجوز ساخت خط لوله بین روسیه و آلمان را صادر کرد. شولتز در یک کنفرانس مطبوعاتی در ظهر روز سهشنبه در برلین گفت: «بدون این گواهی، نورد استریم ۲ نمیتواند به بهره برداری برسد.» صدراعظم آلمان به رسمیت شناختن مناطق شرقی اوکراین توسط پوتین را به عنوان «نقض فاحش» قوانین بین المللی توصیف کرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرد که وزرای خارجه کشورهای عضو این اتحادیه، بعدازظهر سهشنبه برای تصمیمگیری نهایی درباره واکنش به تصمیم روسیه برای بهرسمیت شناختن دو منطقه جداییطلب جنوب شرقی اوکراین، در پاریس با یکدیگر دیدار خواهند کرد. به گفته او، در نشست پاریس «تصمیمهای سیاسی برای پاسخ اروپا» به این تحول نهایی میشود.
بورل گفت: «واضح است که این پاسخ به شکل تحریم خواهد بود.» او افزود که هدف، اعمال تمام مجموعه تحریمهایی نیست که اتحادیه اروپا برای واکنش درصورت حمله روسیه به اوکراین آماده کرده است، بلکه هدف این است که با موضوع بهرسمیتشناختن دونتسک و لوهانسک بهطور مستقل برخورد شود. دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در پاسخ به این سوال که آیا تصمیم روسیه برای اعزام «حافظان صلح» به مناطق شرقی روسیه بهمعنای تهاجم به آن کشور محسوب میشود، گفت: «نمیگویم که این یک تهاجم کامل است، اما نیروهای روسی در خاک اوکراین هستند.»
نمایندگان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا صبح امروز در بروکسل برای بررسی گامهای بعدی در رابطه با تحریمها علیه روسیه دیدار کردند. گفته شده در این جلسه اعضا بر سر نحوه برخورد با روسیه اختلاف نظر داشتهاند.
بخش روابط خارجی اتحادیه اروپا پیشنهاد تحریم ۲۷ شخص و نهاد دخیل در تصمیم کرملین برای به رسمیت شناختن جمهوریهای خودخوانده در لوهانسک و دونتسک را پیشنهاد کرد. ۳۵۱ عضو دوما که به آن رأی مثبت دادند و ۱۱ نفری که آن را پیشنهاد کردند به همراه فرماندهان مأموریت «حفظ صلح» روسیه. اما دولت مجارستان در این مرحله از پیشنهاد اتحادیه حمایت نکرده است.
یک دیپلمات به رویترز گفت: «آنها بر اهمیت گفتوگو تأکید کردند و میخواستند با [مقامهای مجارستان] دوباره ملاقات کنند». اما به نظر میرسد مجارستان در تصمیمش برای حمایت از روسیه مصمم است. یک بسته تحریمی گستردهتر توسط کمیسیون اروپا در حال آمادهسازی است که بازتاب تحریمهای اعمال شده در زمان الحاق کریمه به روسیه است. گفته میشود که این امر بر واردات و صادرات به روسیه و بانکهای روسیه تأثیر زیادی خواهد داشت. منابع گفتند، با این حال، «سیگنالهای نگرانکنندهای درباره بسته تحریمهای گستردهتر» نیز وجود دارد. به گفته یک دیپلمات، اتریش، آلمان و ایتالیا بر اهمیت همگرایی کشورهای اروپایی و اقداماتشان تاکید کردند. تصویب بستههای تحریمی علیه روسیه نیاز به اتفاق آرا دارد. امری که ممکن است رخ ندهد.
براساس گزارش وضعیت عملیات نیروهای مشترک اوکراین که وزارت دفاع آن کشور صبح روز سهشنبه منتشر کرد، درپی گلولهباران دوشنبهشب نیروهای روسیه، دو سرباز اوکراینی در اثر اصابت ترکش کشته و ۱۲ نفر دیگر زخمی شدهاند. در این گزارش آمده است که اوکراین در طول روز دوشنبه، ۸۴ مورد نقض آتشبس ازسوی نیروهای مورد حمایت روسیه ثبت کرده است که در ۶۴ مورد آنها از سلاحهای ممنوعه براساس توافقنامه مینسک استفاده شده است. وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد که در روز سهشنبه نیز تا ساعت ۱۱ صبح، ۱۳ مورد نقض آتشبس ثبت کرده که نیروهای مورد حمایت روسیه در ۱۰مورد آنها از سلاحهای ممنوعه استفاده کردهاند. توافقنامه مینسک توافقی بود که در سال ۲۰۱۴ در شهر مینسک، پایتخت کشور بلاروس، برای پایاندادن به جنگ و آتشبس در منطقه جداییطلب دنباس امضا شد. با تشدید بحران نظامی در اوکراین، یوفا آماده است تا سن پترزبورگ را به عنوان محل برگزاری فینال لیگ قهرمانان اروپای امسال، کنار بگذارد. فینال معتبرترین رقابت های باشگاهی اروپا قرار است در روز ۲۸ ماه می در دومین شهر بزرگ روسیه برگزار شود، اما یوفا پس از اعلام تصمیم رئیس جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین برای اعزام نیرو به دونباس شرقی، تحت فشار فزاینده ای برای انتقال محل برگزاری مسابقات قرار گرفته است.
لوهانسک و دونتسک نخستین گام است
انتظار میرود که قانونگذاران روسیه تصمیم کرملین برای به رسمیت شناختن جمهوریهای خودخوانده در لوهانسک و دونتسک را در روز سهشنبه تأیید و راه را برای نیروهای روسی برای اشغال رسمی خاک اوکراین در آنچه که آنها «مأموریت حفظ صلح» میخوانند هموار کنند. اما یک سؤال کلیدی باقی میماند: روسیه در چه مرزهایی دو قلمرو نیابتی خود را به رسمیت میشناسد؟ این موضوع میتواند مشخص کند که آیا ولادیمیر پوتین در حال آماده شدن برای تهاجم گستردهتر به اوکراین است یا خیر. هر دو منطقه تحت حمایت روسیه ادعای مالکیت اراضی اوکراینی را دارند که در حال حاضر تحت کنترل آنها نیست. به عنوان مثال، جمهوری خودخوانده مردم دونتسک گفته است که باید کنترل شهر ماریوپل را که به طور مشخص در سمت اوکراینی در خط درگیری قرار دارد، در اختیار بگیرد. اگر روسیه آن جاهطلبیهای ارضی بزرگتر را به رسمیت بشناسد، در این صورت بر اساس مفاد معاهدهای که پوتین دیروز با این مناطق امضا کرد، این امر به معنای وقوع جنگی گسترده با حمایت روسیه خواهد بود.
آندری کورتونوف، مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه گفت: «سؤال مهم این است که آنها از چه مرزهایی دفاع خواهند کرد. سؤال این است که آیا این جمهوریهای تازه به رسمیت شناختهشده ممکن است ادعاهای ارضی دیگری داشته باشند که ممکن است یک پرونده جدید برای این تنش باشد.» اگر فرض کنیم که روسیه علاقهای به یک جنگ بزرگ در اوکراین ندارد - زیرا این قطعاً به معنای جنگ است - میتوانیم فرض کنیم که توپ در زمین غرب است. به باور کورتونوف، پوتین ممکن است قبل از فرستادن تعداد زیادی نیرو به این مناطق واکنش احتمالی غرب را بسنجد. غرب باید تصمیم بگیرد که چگونه واکنش نشان خواهد داد - چه نوع تحریمی و چه اتفاقی برای گفتگوی سیاسی بین مسکو و پایتختهای غربی خواهد افتاد؟
برخی تحلیلگران غربی بر این باورند که استقرار گسترده بیش از ۱۹۰ هزار نیرو توسط روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین نشان میدهد که پوتین برای چیزی فراتر از به رسمیت شناختن این دو سرزمین برنامه ریزی میکند.
روسیه برای به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای جداییطلب نیازی به ۱۹۰ هزار سرباز در مرزهای اوکراین ندارد. این نیروها حتی نزدیک دونباس نیستند. این اولین گام در عملیات [نظامی] روسیه در مقیاس بزرگ برای تحمیل تغییر رژیم در اوکراین است.
تصمیم به رسمیت شناختن این سرزمینها همچنین احتمالاً توافقنامههای مینسک را بیاثر میکند، توافق صلحی که مسکو امیدوار بود از آن به عنوان اهرمی برای وادار کردن اوکراین به پذیرش خواستههایش استفاده کند.
به نظر میرسد روسیه صبح روز سهشنبه قبل از برگزاری جلسات پارلمان، موضوع مرزها را باز گذاشته است. لئونید کلاشینکوف، نماینده پارلمان، ابتدا به رسانههای روسی گفت که دوما، جمهوری خلق دونتسک (DPR) و جمهوری خلق لوهانسک (LPR) را به عنوان سرزمینهایی که در «رفراندم» در سال ۲۰۱۴ به رسمیت شناخته شدهاند، به رسمیت خواهد شناخت.
به نظر میرسد پوتین در سخنرانی روز دوشنبه خود زمینه را برای تحولات آینده آماده کرده است. تحولاتی فراتر از به رسمیت شناختن دو جمهوری خودخوانده: «از کسانی که قدرت را در کیف به دست گرفتهاند و در دست دارند، ما خواستار توقف فوری خصومتها هستیم. در غیر این صورت، مسئولیت تداوم احتمالی خونریزی کاملاً بر عهده رژیم حاکم بر خاک اوکراین خواهد بود.»
چنین سناریویی قبلا در گرجستان هم اتفاق افتاده است. روسیه در اوت ۲۰۰۸ در یک جنگ پنج روزه اوستیای جنوبی را از این کشور جدا کرد. تشابهات فراوانی بین آن رویداد و تنش کنونی در اوکراین وجود دارد. کرملین نیروهایش را از اوستیای جنوبی به سمت گرجستان گسیل کرد تا به گفته خودش از جمهوری تحتالحمایهاش دفاع کند. ولادیمیر پوتین در نهایت تفلیس، پایتخت گرجستان را تصرف نکرد اما او قلمروهای بیشتری را تصرف کرد و مرز قدیمی شوروی در اوستیای جنوبی را احیا کرد.
این رویداد شامل تصرف شهر آخالگوری بود، جایی که ساکنان گرجستان و اوستیای جنوبی قبلاً تحت کنترل دولت گرجستان به صورت مسالمت آمیز با هم زندگی می کردند. عملیات ساده بود. سربازان روسی یک جاده کوهستانی را با یک خودروی زرهی مسدود کردند و نیروهای نظامی روس که خود را «حافظ صلح» میخوانند در میدان اصلی این شهر مستقر شدند. این شهر امروز تحت کنترل جداییطلبان اوستیای جنوبی است. تحلیلگران معتقدند تلاش پوتین برای تکرار وقایعی شبیه به جنگ پیشین با گرجستان، بسیار سختتر و خونین تر خواهد بود و در نهایت به یک جنگ تمام عیار با ارتش اوکراین منجر میشود.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، واکنش غرب دربرابر بهرسمیت شناختن دو منطقه جداشده اوکراین را قابل پیشبینی توصیف کرد و گفت که ما عادت داریم و غرب در هر صورت، با دلیل، یا بدون دلیل، تحریمهایی را بر روسیه اعمال خواهد کرد. او افزود: «همکاران اروپایی، آمریکایی و بریتانیایی ما دست برنمیدارند و تا زمانی که تمام امکانهای خود را برای بهاصطلاح مجازات روسیه، رو نکرده باشند، آرام نخواهند شد. آنها پیش از این، ما را به هر نوع تحریمی یا آنطور که الان میگویند، مادر همه تحریمها، تهدید کردهاند.» همزمان آندری رودنکو، معاون وزارت خارجه روسیه، در نشست عمومی دوما، پارلمان روسیه، اعلام کرد که آن کشور میتواند پایگاههای نظامی خود را در سرزمینهای جمهوری خلق لوهانسک و جمهوری خلق دونتسک مستقر کند. رودنکو گفت: «تاکنون صحبتی از هیچ پایگاهی نشده است؛ اما اگر لازم باشد، این کار را انجام میدهیم. هر کاری که باید انجام شود، انجام میشود.» او در توضیح صحبتهایش به خبرگزاری اینترفاکس روسیه گفت که توافق بین روسیه و این دو جمهوری، امکان کمک نظامی مسکو به آنها را فراهم میکند.
ایتالیا تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق تحت کنترل روسیه در لوهانسک و دونتسک را محکوم کرد.
لوئیجی دی مایو، وزیر امور خارجه ایتالیا در بیانیهای گفت: «تصمیم مقامات روسیه برای به رسمیت شناختن جمهوریهای به اصطلاح جداییطلب لوهانسک و دونتسک به عنوان نقض توافقنامه مینسک محکوم میشود.» دی مایو گفت که این تصمیم «یک مانع جدی در مسیر راه حل دیپلماتیک بحران اوکراین» است. وی افزود: «ایتالیا در تماس دائمی با شرکای اروپایی و اعضای ناتو برای هماهنگی در واکنش به اعلامیه رئیس جمهور روسیه است.» یکی از سؤالات بزرگ امروز این خواهد بود که آیا تهاجم نیروهای روسیه به شرق اوکراین منجر به پایان خط لوله نورد استریم ۲ میشود؟ خط لوله گاز بین روسیه و آلمان که هدف آشکاری برای تحریمها است.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان شب گذشته پس از تماس تلفنی با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، اقدامات روسیه را به شدت محکوم کرد و آن را «نقض آشکار پروتکل مینسک» خواند و قول داد که «این اقدام بی پاسخ نخواهد ماند». اما تاکنون دولت آلمان نگفته است که پاسخش چه خواهد بود. مایکل راث، از اعضای حزب سوسیال دموکرات و رئیس کمیته سیاست خارجی پارلمان آلمان، خواستار تحریمهای سریع با هدف «سیستم الیگارشی، افرادی که از طریق پوتین ثروتمند شدهاند» شده است. راث به رویترز گفت: «اولین تحریمها باید برای سیستم پوتین دردناک باشد.» نیلز اشمید، سخنگوی سیاست خارجی حزب SPD، هشدار داد که هرگونه واکنش به نقض پروتکل مینسک نباید بر موضع محدودکننده آلمان در زمینه صادرات تسلیحات مرگبار تأثیر بگذارد. اشمید گفت: «ما نباید سلاحهای کشنده را به اوکراین تحویل دهیم.» در همین حال، حزب راست افراطی آ.اف.د از دولت آلمان خواست که روسیه را تحریم نکند، زیرا این تحریمها منجر به «تشدید بیشتر تنش» میشود. این حزب برگزاری یک رفراندوم استقلال در دونتسک و لوهانسک را پیشنهاد کرد، «مانند اتفاقی که در کشورهای اروپای غربی مانند اسکاتلند انجام شده است.»
کارکنان وزارت خارجه آمریکا درحال حاضر در شهر لِویو، واقعدر در غرب اوکراین و در نزدیکی مرز آن کشور با لهستان مستقرند. این شهر با محل آغاز درگیریها در شرق اوکراین، بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر فاصله دارد.
با وجود این، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، دوشنبهشب، دوم اسفندماه، در بیانیهای اعلام کرد: «به دلایل امنیتی، کارکنان وزارت خارجه که در لِویو حضور دارند، شب را در لهستان سپری خواهند کرد. آنها بهطور منظم برای ادامه کار دیپلماتیک خود در اوکراین و ارائه خدمات کنسولی اضطراری باز خواهند گشت.»
در این بیانیه با تاکید بر تعهد ایالات متحده به حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین، آمده است که دیپلماتهای آمریکایی به حمایت از مردم و دولت اوکراین و هماهنگی برای تلاشهای دیپلماتیک ادامه خواهند داد.
وزارت خارجه آمریکا همچنین با توصیه دوباره به شهروندان خود را برای ترک فوری اوکراین، اعلام کرده است: «وضعیت امنیتی در اوکراین همچنان در سراسر کشور پیشبینیناپذیر است و امکان دارد هر لحظه خطرناکتر شود. این احتمال وجود دارد که هرگونه عملیات نظامی روسیه مسافرتهای هوایی را بهشدت محدود کند.»
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تلاش کرد موضعی خنثی در مورد تحولات اوکراین داشته باشد و گفت که «با حساسیت موضوعات مرتبط با این کشور را پیگیری میکنیم.» او گفت که موضع جمهوری اسلامی دعوت به خویشتنداری در هر دو سمت است و «باید ازهرگونه اقدامی که به تشدید تنش ها منجر شود اجتناب کرد». او البته روایت روسیه از بحران را تایید کرد و گفت که «مداخلات و اقدامات تحریک آمیز ناتو با محوریت آمریکا شرایط را در این منطقه پیچیده تر کرده است.»
سخنگوی کاخ سفید نیز در گفتوگو با پولتیکو هشدار داد که مجازات اصلی برای روسیه روز سهشنبه از راه میرسد و تحریمهای جدیدی اعمال خواهد شد. بریتانیا نیز قصد دارد در روز سهشنبه تحریمهای جدیدی را علیه روسیه اعمال کند.
شورای امنیت سازمان ملل دوشنبهشب پس از فرمان ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه برای بهرسمیت شناختن استقلال دو منطقه جداییطلب در شرق اوکراین و اعزام نیرو و تجهیزات به لوهانسک و دونتسک بهطور اضطراری تشکیل جلسه داد.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل در این جلسه گفت: «آنچه روسیه آن را عملیات نیروهای حافظ صلح در شرق اوکراین میخواند یاوهگویی است و بهرسمیت شناختن استقلال مناطق جداییطلب مستمسکی برای جنگ است.»
نماینده آمریکا با هشدار درباره پیامدهای جدی اقدامات روسیه در اوکراین، سراسر اروپا و جهان گفت که پوتین توافقنامه مینسک را پاره کرده است و گمان نمیکنیم قصد متوقف شدن داشته باشد. اشاره او به دو توافقنامه سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ برای پایان دادن به درگیری ارتش اوکراین و جداییطلبان تحت حمایت روسیه در شرق اوکراین است.
در مقابل سفیر روسیه در سازمان ملل، آمریکا و متحدانش را به ارسال سلاح به اوکراین متهم کرد و مدعی شد اوکراین برای راه حل دیپلماتیک تلاش جدی نکرده است.
ولادیمیر پوتین دوشنبه شب به وقت مسکو، پس از یک سخنرانی طولانی و تشریح تاریخ شکلگیری اوکراین در دوران اتحاد جماهیر شوروی گفت که استقلال دو منطقه شرق اوکراین، جمهوری خلق لوهانسک (LPR) و جمهوری خلق دونتسک (DPR) را به رسمیت خواهد شناخت. در این سخنرانی که از شبکههای تلویزیونی روسیه پخش میشد، پوتین از رهبران این دو منطقه خواست تا حکم استقلال را امضا کنند. او گفت: «کسانی که راه خشونت، خونریزی و بیقانونی را در پیش گرفتند، راهحل دیگری بهجز ارتش برای مشکل دونباس باقی نگذاشتند؛ بنابراین، من معتقدم که لازم است یک تصمیم جدی برای به رسمیت شناختن استقلال و حاکمیت جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوهانسک اتخاذ شود.»