شناسهٔ خبر: 52637993 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

بحران اوکراین؛ وزیر خارجه آلمان: خواسته‌های روسیه یادآور دوران جنگ سرد است

صاحب‌خبر -
۲۹ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۸ فوریه ۲۰۲۲

وزیر خارجه آلمان دولت روسیه را متهم کرد که با توسل به "دیپلماسی جنگ سرد" صلح جهانی را به خطر می‌اندازد و از روسیه خواسته است برای کاهش تنش در بحران اوکراین "گام‌های واقعی" بردارد.

همزمان، در پی هشدار رئیس جمهور آمریکا که ممکن است روسیه برای آغاز حمله به اوکراین بهانه‌ای جعل کند، وزیر خارجه روسیه نیروهای اوکراینی را به نقض توافق آتش‌بس با شورشیان وابسته به روسیه متهم کرده است.

به گفته مقامات اوکراینی، روز گذشته توپخانه جدایی‌طلبان شرق اوکراین با نقض توافق آتش‌بس، مناطقی در شرق اوکراین را زیر آتش گرفت و خساراتی به بار آورد. شورشیان هم متقابلا نیروهای دولتی را به نقض آتش‌بس متهم کردند.

ساعاتی پیش، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت که نیروهای دولتی علیه جدایی‌طلبان "سلاح‌های ممنوعه بر اساس توافق آتش‌بس مینسک" به کار برده‌اند. او گفت که این اقدام باعث "تشدید نگران‌کننده" بحران کنونی در منطقه است.

تخلیه غیرنظامیان از مناطق تحت تسلط شورشیان

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
پادکست
رادیو فارسی بی‌بی‌سی
رادیو فارسی بی‌بی‌سی

پادکست چشم‌انداز بامدادی رادیو بی‌بی‌سی

برنامه ها

پایان پادکست

وزیر خارجه روسیه همچنین ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا را متهم کرد که تلاش می‌کنند نقض آتش‌بس توسط نیروهای دولتی اوکراین را پنهان کنند.

امروز هم تبادل آتش بین جدایی‌طلبان شرق اوکراین و نیروهای دولتی ادامه داشت و جدایی‌طلبان دستور تخلیه غیرنظامیان را صادر کردند. مقامات در "جمهوری خودخوانده دونتسک و لوهانسک" گفتند که این اقدام به منظور آمادگی برای حملات احتمالی اوکراین است. اوکراین آمادگی نظامی را اطلاع‌رسانی نادرست روسیه توصیف و آن را تکذیب کرد.

ساعاتی بعد، جدایی طلبان گفتند که خودروی یکی از رهبران شبه‌نظامیان در دونتسک منفجر شده است.

رهبران غربی هشدار داده‌اند که روسیه به دنبال بهانه برای حمله به اوکراین است و ممکن است در دونباس حادثه‌ای ساختگی را بهانه کند.

رسانه های روسیه گفته‌اند که وزیر امور اضطراری برای حمایت و کمک به ساکنان تخلیه شده از شرق اوکراین به جنوب شرق روسیه اعزام شده است.

ناظران می‌گویند که درگیری در آنجا جدی ترین جنگ در هفت سال گذشته است.

رهبران کشورهای غربی گفته‌اند که احتمال دارد روسیه از نقض ‌آتش‌بس به عنوان بهانه حمله به اوکراین بهره‌برداری کند.

بایدن

منبع تصویر، Reuters

توضیح تصویر،

بایدن گفته روسیه با بهانه جعلی به اوکراین حمله خواهد کرد

هشدار غرب

روسیه می‌گوید نیروهای خود را برای مانورهای نظامی به نزدیکی مرز اوکراین فرستاده و بخشی از این نیروها در روزهای اخیر به پایگاه‌های داءم خود بازگشته‌اند. قدرت‌های غربی می‌گویند که شواهدی در تایید عقب‌نشینی این نیروها ندیده‌اند.

روز جمعه، آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، جدیدترین نگرانی غرب در مورد تجمع گسترده نیروها و تجهیزات نظامی روسیه در نزدیکی مرز روسیه و بلاروس با اوکراین را ابراز داشت. الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس متحد روسیه است.

با استقرار نیرو در مرز این کشور، اوکراین عملا از سه طرف محاصره شده است.

بیانیه وزیر خارجه آلمان پیش از کنفرانس سالانه امنیت مونیخ منتشر شده که قرار است طی آن، مقامات کشورهای مختلف جهان از امروز به مدت سه روز به تبادل نظر در مورد امنیت جهانی بپردزند.

او هشدار داد که روسیه با طرح "خواسته‌های متعلق به دوران جنگ سرد مبانی اصلی نظم صلح‌آمیز اروپا را به چالش می‌کشد. "

اظهارات او به مجموعه خواسته‌های روسیه در مورد امنیت اروپا اشاره دارد که تاکید آن بر محدود کردن حضور نظامی غرب در کشورهایی است که روسیه آنها را در "حوزه نفوذ" خود محسوب می‌کند.

غرب این نظر را مردود دانسته و گفته است که روسیه حق ندارد سیاست خارجی کشورهای دیگر ولو کشورهای همسایه را تعیین کند. این شیوه برخوردی است که اتحاد شوروی سابق در دوره جنگ سرد بر همسایگان خود تحمیل می‌کرد و حالا در نظر دارد بار دیگر در پیش بگیرد.

دوران جنگ سرد به سال‌های بعد از جنگ دوم جهانی تا زمان فروپاشی اتحاد شوروی اطلاق می‌شود که طی آن، رقابت دو ابرقدرت آن زمان در مواردی جهان را در آستانه جنگ هسته‌ای قرار داد.

'بهانه ساختگی'

خانم باربوک خواستار ادامه دیپلماسی برای حل اختلاف روسیه با غرب شد و گفت: "حتی گام‌های کوچک به سوی صلح بهتر از گام‌های بزرگ به سوی جنگ است."

بعد از آنکه جو بایدن روز پنجشنبه هشدار داد که ممکن است روسیه عملیات نظامی را با بهانه جعلی آغاز کند، آنتونی بلینکن، وزیر خاجه آمریکا در مورد چگونگی عملیات جعلی به نشست شورای امنیت توضیحاتی داد.

او گفت بهانه‌های احتمالی می‌تواند شامل بمب‌گذاری ساختگی به اصطلاح تروریستی در روسیه، کشف یک گور دسته‌جمعی جعلی، حمله هواپیماهای بدون سرنشین به غیرنظامیان، یا حتی یک حمله واقعی با استفاده از سلاح های شیمیایی در مناطق روس‌نشین اوکراین باشد که خود روسیه ترتیب آن را داده است.

وی گفت که پس از چنین حادثه‌ای، دولت روسیه احتمالاً یک جلسه اضطراری در مورد نحوه محافظت از اقلیت روس‌ ساکن اوکراین تشکیل خواهد داد و همراه با یک حمله سایبری، موشک‌ها و بمب‌های خود را روانه اوکراین خواهد کرد.

آنتونی بلینکن و جو بایدن شواهدی بر اثبات ادعاهای خود ارائه نکرده‌اند و وزیر خارجه آمریکا اذعان کرد که ممکن است برخی افراد ادعاهای او را ساختگی بدانند و زیر سوال ببرند اما افزود: "من امروز اینجا هستم نه برای شروع جنگ، بلکه برای جلوگیری از آن."

سایر رهبران غربی از جمله مقامات بریتانیایی هم گفته‌اند روسیه سرگرم برنامه‌ریزی برای بهانه آغاز جنگ است.