شناسهٔ خبر: 52527947 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

سند استراتژیک آمریکا برای هند – اقیانوسیه و علیه چین

اکرم ترابی

ایالات متحده با طرح این ادعا که چین می‌خواهد حوزه نفوذ منطقه‌ای ایجاد کرده و تاثیرگذارترین قدرت جهان شود، وعده داد تا منابع امنیتی و دیپلماتیک بیشتری به هند – اقیانوسیه برای عقب راندن چین اختصاص دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، دولت بایدن در این چشم انداز استراتژی ۱۲ صفحه‌ای، تاکید دارد که روی هر نقطه‌ای از این منطقه، از جنوب آسیا تا جزایر اقیانوس آرام، به منظور تقویت مواضع و تعهد بلند مدت خود تمرکز خواهد کرد.

در این سند آمده است: جمهوری خلق چین در حال ترکیب اقتدار اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود، در شرایطی است که یک حوزه نفوذ در هند – اقیانوسیه می‌خواهد و به دنبال آن است تا تاثیرگذارترین قدرت جهان شود. تلاشهای جمعی ما در دهه آتی مشخص خواهد کرد که آیا جمهوری خلق چین در تبدیل قوانین و هنجارهایی که به نفع هند – اقیانوسیه و جهان است، موفق شده است یا خیر.

انتشار این سند با سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به منطقه هند – اقیانوسیه همزمان شده است، جایی که او قرار است روی اهمیتی که این منطقه برای ایالات متحده دارد، تاکید کند؛ آن هم در شرایطی که واشنگتن در بن‌بستی خطرناک با مسکو قرار داد و نظامیان روس در نزدیکی مرز اوکراین تجمع کرده‌اند و نگرانی غرب از وقوع یک حمله شدت گرفته است.

همچنین این سند در شرایطی منتشر می‌شود که روسیه و چین به تازگی اعلام کردند "هیچ محدودیتی" در شراکت استراتژیک ندارد. این قاطع‌ترین و مفصل‌ترین همکاری مشترک آنها علیه ایالات متحده، برای ایجاد یک نظم بین‌المللی جدید به شمار می‌رود.

در این سند، ایالات متحده به مدرن‌سازی اتحادها، تقویت شراکت‌های نوظهور و سرمایه‌گذاری در سازمان‌های منطقه‌ای وعده داده است. آمریکا همچنین بر اهمیت "یک هند قوی" به عنوان یک شریک در چشم‌انداز مثبت منطقه‌ای تاکید کرده است. براساس این سند، ایالات متحده یک هند – اقیانوسیه "آزاد و باز را از طریق شبکه‌سازی ائتلاف‌های قدرتمند و تقویت‌کننده متقابل" را دنبال خواهد کرد.

بر اساس برنامه اقدام ۱۲ تا ۲۴ ماه آینده، در این سند آمده است که واشنگتن حضور دیپلماتیک خود را در جنوب شرق آسیا و جزایر اقیانوس آرام "به طور معنی‌داری گسترش خواهد داد" و مذاکرات کلیدی با کشورهای جزیره‌ای اقیانوس آرام که دسترسی ارتش آمریکا را پوشش می‌دهد و به نظر می‌رسد در سال گذشته متوقف شد، در اولویت قرار خواهد داد.

در این سند آمده است: ما کمک‌های امنیتی را روی اقیانوس هند و اقیانوس آرام متمرکز خواهیم کرد، از جمله برای ایجاد ظرفیت دریایی و آگاهی در حوزه دریایی.

در مساله حساسی مانند تایوان که پکن آن را متعلق به خود می‌داند، طبق این سند واشنگتن با شرکای خود در داخل و خارج از منطقه برای حفظ صلح و ثبات در تنگه جداکننده این جزیره از چین همکاری خواهد کرد. این برنامه همچنین متعهد شده است که حضور و همکاری گارد ساحلی ایالات متحده در جنوب، جنوب شرق آسیا و اقیانوس آرام را گسترش دهد، جایی که واشنگتن چین را به عنوان "تهدیدی برای مسیرهای ماهیگیری و تجارت آزاد" شناسایی کرده است.

این سند بر برنامه‌های ایالات متحده برای راه‌اندازی "چارچوب اقتصادی هند و اقیانوس آرام" در اوایل سال ۲۰۲۲ تاکید کرد؛ ابتکاری که دولت بایدن امیدوار است حداقل تا حدی شکاف بزرگی را که در تعامل با این منطقه از زمان اقدام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در سال ۲۰۱۷ در خارج شدن از یک چارچوب تجاری چندملیتی ایجاد شده، پر کند.

انتهای پیام

نظر شما