به گزارش راهبرد معاصر «کریس مورفی»، عضو مجلس سنای آمریکا در یادداشتی بار دیگر از سیاست دولت پیشین آمریکا در خروج از برجام انتقاد کرده و نوشته شکستهای ایجادشده در اثر این رویکرد چارهای غیر از توافق با ایران برای «جو بایدن» باقی نگذاشته است.
مورفی در تیتر یادداشت خود که پنجشنبه در وبگاه مجله «تایم» منتشر شده نوشته است: «شکستهای ترامپ در مسئله ایران چارهای غیر از توافق برای بایدن باقی نگذاشته است.»
سناتور آمریکایی در این مقاله یادآوری کرده که ترامپ علیرغم توصیه مشاورانش آمریکا را از توافق هستهای برجام خارج کرده، آن هم در شرایطی که «ایران به وعدههایش پایبند مانده بود، بخشهای زیادی از برنامه هستهای خودش را محدود کرده و به بازرسها اجازه ورود داده بود.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات آن کشور از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را در دستور کار قرار داد.
ترامپ امیدوار بود فشار حداکثری بتواند ایران را به حضور در پای میز مذاکره برای گفتوگو بر سر توافقی جدید به جای برجام مجاب کند. با این حال او در حالی ۲۰ ژانویه سال گذشته از قدرت کنار رفت که در تحقق اهداف ضد ایرانیاش کاملاً ناکام ماند. او به علاوه، در داخل آمریکا به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، دامن زدن به تنشها با ایران، از بین بردن آثار تحریمها به دلیل استفاده مفرط از آنها و پیشرفت برنامه هستهای ایران در دوران ۴ ساله حضورش در کاخ سفید به شدت مورد انتقاد قرار گرفت.
مورفی سپس با اشاره به مذاکرات جاری در وین نوشته است: «دولت بایدن در تلاش بوده ایران را به میز مذاکره برگرداند، اما ایران پس از آنکه آمریکا ناگهان زیر میز زد تمایل چندانی برای مذاکرات ندارد.»
او با بیان اینکه «پابرجا بودن سیاست ترامپ در قبال ایران برای یک ماه یا یک سال دیگر دیوانگی است» خاطرنشان کرده است: «بنابراین الان وقت آن است که تیم مذاکرهکننده بایدن امتیازهای هوشمندانه اما ضروری لازم را بدهد تا اجرای نسخهای از توافق هستهای اوباما را از سر بگیرد.»
او در ادامه نوشته است: «بله، ایران هم باید به نحو یکسان مصالحه کند اما زمان در حال گذشتن است و لازم است که توافقی جدید به زودی حاصل شود. توافق جدید ممکن است با توجه به تکیهگاههایی که ما در دوران ترامپ از دست دادهایم همانند توافق اوباما نباشد، اما توافقی با ایران که موجب افزایش زمان گریز این کشور شده و اجازه دهد بازرسیها از سر گرفته شد دنیا را به مکانی امنتر تبدیل خواهد کرد.»
کریس مورفی خطاب به کسانی که مخالف برداشته شدن تحریمهای وضعشده دردوران ترامپ علیه ایران هستند هم نوشته که این تحریمها هیچ اثری نداشتهاند. او مینویسد: «و خطاب به آنهایی که مخالف کاعش تحریمهای ترامپ جهت حصول توافق جدید هستند باید گفت که آمریکا هیچ نفعی از حفظ این تحریمها به دست نیاورده است. تحریمهای ترامپ به طرز شرمآوری بیاثر بودند.»
دولت جو بایدن به شکست سیاست موسوم به «فشار حداکثری» که دولت پیشین آمریکا علیه ایران به کار گرفت اعتراف کرده اما از انجام اقدامات لازم برای بازگرداندن آمریکا از آن مسیر خودداری کرده است.
اصرار دولت بایدن بر حفظ تحریمهای دوران ترامپ، یکی از مهمترین محورهای اختلافات در دورهای گذشته مذاکرات وین که با هدف بازگرداندن آمریکا به برجام انجام میشد را تشکیل میدهد.
∎