شناسهٔ خبر: 52487297 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

یادداشت های روزانه چهلمین جشنواره فیلم فجر- ۱۱

ماجرای لهجه بازیگران یک فیلم

صاحب‌خبر -

اگر دیروز، روزناکامی یک فیلم ایرانی در عرصه بین‌المللی بود، امروز «مجبوریم» ساخته رضا درمیشیان در بیست و هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم‌های آسیایی وزول در کشور فرانسه جایزه ای به خود اختصاص داد. اما در جشنواره فیلم فجر نیز اعلام تعدادی از نامزدهای جوایزی همانند اقلام تبلیغی و اطلاع رسانی و فیلم ها کوتاه و مستند، پیش درآمدی بود برای ورود به فاز پایانی چهلمین جشنواره فیلم فجر. 

نامزدهای این دوره از جشنواره در بخش کوتاه  و مستند به شرح زیر اعلام شدند:
فیلم‌های کوتاه داستانی: ارفاق (کارگردان: رضا نجاتی، تهیه‌کننده: سولماز وزیرزاده)، گذشته (کارگردان: حمید محمدی، تهیه‌کننده: حمید محمدی و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی)، ویار (کارگردان و تهیه‌کننده: حورا طباطبایی)
فیلم‌های مستند: احتضار (کارگردان: حجت طاهری، تهیه‌کننده: حجت طاهری، عبدالخالق طاهری)؛ دبستان پارسی (کارگردان و تهیه‌کننده: حسن نقاش) سرباز شماره صفر (کارگردان و تهیه‌کننده: محمد سلیمی‌راد) 
در بخش انتخابهای مردمی هم که دیروز اظهارات تهیه‌کننده فیلم شادروان، حاشیه‌هایی به همراه داشت، سمفا (سامانه مدیریت فروش و اکران سینما) جدیدترین نتایج آرای مردمی چهلمین جشنواره فیلم فجر را به این شرح  منتشر کرد: 
 پنج فیلم پیشتاز در آرای مردمی در تهران به ترتیب میانگین آرای اخذ شده: 
1-ملاقات خصوصی(امید شمس)، 2- موقعیت (مهدی هادی حجازی‌فر)، 3- علف‌زار ( کاظم دانشی)،4- شادروان (حسین نمازی)، 5- مردبازنده ساخته محمدحسین مهدویان.

 رده‌بندی پنج فیلم برتر بر اساس تعداد بلیت‌های فروش رفته نیز به ترتیب زیر بود: ملاقات خصوصی (امید شمس)؛ مردبازنده ( محمدحسین مهدویان)، علف‌زار (کاظم دانشی)؛ خائن‌کشی (مسعود کیمیایی) و موقعیت مهدی (هادی‌ حجازی‌فر)

از نکات جالب جشنواره که در چند روز گذشته چند بار به اشکال مختلف در خبرها شنیده شد ماجرای لهجه بازیگران فیلم «دسته دختران» ساخته منیر قیدی و بخصوص نیکی کریمی، بود. علاوه بر اشارات کارگردان، خود نیکی کریمی هم توضیح داد که لهجه نداشتن او به خواست کارگردان و با توجه پیشینه این شخصیت که در تهران چندسالی تحصیل کرده، بوده است. اما گویا این توضیح ها انتقاد کننده‌ها را قانع نکرده بود؛ چرا که مشاور لهجه فیلم «دسته دختران» نیز به توضیح در این باره پرداخت و طی گفتگویی تاکید کرد که تمام لهجه‌ها و آواهای بازیگران این فیلم از فیلتر یک آبادانی رد شده است.

ناهید عساکره، با اشاره به اینکه خودش در آبان بزرگ شده و زندگی کرده است، گفت: قطعا اعتراض‌ها و انتقادهای مطرح شده به این دلیل بوده که تفاوت میان لهجه و آوا تشخیص داده نشده است. در شهر آبادان هیچکس در کوچه و خیابان و اداره یک جور صحبت نمی‌کند حتی واژه‌هایی که برای اشاره به موضوعی استفاده‌ می‌شوند شبیه هم نیستند هر کسی از آوا و لهجه برداشتی دارد و اینکه برخی می‌گویند لهجه خانم کریمی اشتباه هست را قبول نمی‌کنم.‌« 

امروز در سانس نخست خانه جشنواره «ضد» روی پرده رفت دومین تجربه سینمایی امیرعباس ربیعی که پیش از این لباس شخصی را به کارگردانی او در جشنواره سی و هشتم دیده بودیم. البته این فیلم هم مثل آثار زیادی به دلیل وضعیت خاص سینما ها هنوز اکران عمومی نشده است. «ضد» درامی سیاسی است که در روزهای ملتهب ابتدای انقلاب اسلامی اتفاق می‌افتد. این فیلم که از محصولات سازمان سینمایی حوزه هنری است، از داستانی مرتبط با سازمان مجاهدین خلق برخوردار است. درباره منش و روش سیاسی این گروه و اشتباهاتی که موجب جدایی آنها از بدنه انقلاب و قرار گرفتن‌شان دربرابر انقلاب و بدتر از آن توده  مردم شده، در سالهای اخیر فیلمهای مختلفی دیده ایم.  تازه ترین ساخته امیرعباس ربیعی در این حال و هوا روایت می‌شود. در «ضد» نیز مهدی نصرتی همانند «لباس شخصی»، نقش اصلی فیلم را برعهده دارد. اگرچه مخاطبان عقیده دارند که او از نحوه بازی نوید محمدزاده الگو می‌گیرد اما خودش معتقد است جنس بازی متفاوتی با نوید محمدزاده دارد.

هرچند بهترین بازی این فیلم به نادر سلیمانی نسبت داده  شد.

و اما «خائن کشی» ساخته مسعود کیمیایی دومین فیلم امروز بود. فارغ از اینکه کیمیایی چقدر در سالهای اخیر موفق بوده، هرکار تازه‌اش یک اتفاق کنجکاوی برانگیز محسوب می‌شود. جدا از حواشی معمول فیلمهای کیمیایی ماجرای کنار کشیدن او از جشنواره  که ریشه در حضور شهاب حسینی در هیات داوران داشت، این فیلم را بیشتر در مرکز توجه قرارداد. 

قصه «خائن کشی» در تهران قدیم می‌گذرد که کیمیایی تجربه موفقی همانند «سرب» در این حال و هوا در کارنامه دارد. این فیلم گویا ادای دینی است به سینمای گنگستری محبوب کیمیایی در دهه چهل میلادی چنان که قابل پیش‌بینی بود .بنابراین خائن کشی نیز مخالف و موافق خود را داشت که در فرصت مناسب باید به آن پرداخت.

نظر شما