شناسهٔ خبر: 52355908 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

پشت پرده آمار واقعی اومیکرون

اومیکرون به سرعت نور می تازد و آمار مبتلایان هر روز افزایش می یابد . نقشه کرونایی کشور هم قرمز شده است. اما، تغییری در اعمال محدودیت ها مشاهده نمی شود و عادی انگاری ها ادامه دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر همان طور که از مدت‌ها قبل پیش بینی می‌شد، سویه اومیکرون توانست گوی سبقت را از دلتا بگیرد و یکه تاز پیک ششم شود.

تا دو هفته قبل، نقشه کرونایی کشور فقط لکه‌های زرد رنگ داشت و کم کم داشتیم به آبی شدن وضعیت کرونایی عادت می‌کردیم که به یکباره همه چیز با آمدن اومیکرون به هم ریخت و حالا، رنگ قرمز دوباره وارد نقشه شده است. درست مثل پیک پنجم که شرایط سخت و دشواری بود. آمار روزانه به بالای ۵۰ هزار نفر رسید و مرگ‌ها نیز ۳ رقمی شد. در نهایت، با تلاش کادر بهداشت و درمان و البته همراهی مردم، از پیک پنجم عبور کردیم. اما، این بار شرایط فرق کرده است.

آن طور که عنوان می‌شود و البته در روزهای اخیر دیده‌ایم، اومیکرون خیلی خطرناک‌تر از دلتا است. بر خلاف آنچه که گفته می‌شود در حد یک سرماخوردگی ساده است، اما به نظر می‌رسد با سویه خطرناکی مواجه هستیم. زیرا، هر چه آمار ابتلاء بیشتر شود، بر تعداد بیماران بستری و در ادامه، به موارد فوتی افزوده خواهد شد.

پشت پرده آمار واقعی بیماران

آمارهای روزانه وزارت بهداشت، فقط یک پنجم موارد واقعی مبتلایان است. یعنی اینکه اگر روز گذشته ۳۵ هزار بیمار جدید شناسایی شده است، باید عدد واقعی را حدود ۱۸۰ هزار نفر تلقی کرد. زیرا، ابراهیم قادری رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، معتقد است؛ آنهایی که گزارش داده نمی‌شود در عمل مواردی است که تشخیص داده نشده اند و تعداد آنها نیز کم نیست و شاید بیش از ۵ برابر تعدادی باشد که در حال حاضر تشخیص داده می‌شود.

آمار مبتلایان به اومیکرون رو به افزایش است و در مرحله اپیدمی تصاعدی قرار گرفته‌ایم و اکنون در یک پنجم ابتدایی این مرحله هستیم وی گفت: آمار مبتلایان به اومیکرون رو به افزایش است و در مرحله اپیدمی تصاعدی قرار گرفته‌ایم و اکنون در یک پنجم ابتدایی این مرحله هستیم؛ یعنی تعداد بیماران در چند هفته آینده به تدریج افزایش خواهد یافت. آمار موجود دقیق و بر اساس تعداد تست‌هایی است که انجام می‌شود؛ یعنی افرادی که آزمایش کرونا نمی‌دهند یا اینکه به پزشک مراجعه نمی‌کنند در این آمار قرار ندارند و این آمار مربوط به افرادی است که تست کرونا داده اند.

قادری افزود: تعداد بیماران واقعی اومیکرون بسیار بیشتر از آن چیزی است که در حال حاضر تشخیص داده می‌شود؛ کسی که با علائم مراجعه می‌کند و از طرف پزشک مجاب به انجام آزمایش می‌شود، از این تعدادی که مبتلا به کووید ۱۹ هستند بر اساس دستورالعمل بر اساس مشخصات خاص تست اومیکرون گرفته می‌شود.

وی ادامه داد: تعداد افرادی که برای تست اومیکرون انتخاب می‌کنیم، بر اساس یک سری شاخص است. به طور حتم تعداد بیماران خیلی بیشتر از این است، از این هفته، چون اومیکرون سویه غالب در کشور است، هر کسی که تست معمولی کووید ۱۹ بدهد و مثبت شود احتمال اینکه مبتلا به اومیکرون باشد، بسیار زیاد است.

سه هفته سخت را پیش رو داریم

کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که ۲ تا ۳ هفته سخت را پیش رو داریم، گفت: حالت جهشی مبتلایان در حال رخ دادن است و اومیکرون ابتلای بیشتری نسبت به دلتا دارد.

وی یادآور شد: باید برنامه‌ریزی کنیم که سرعت انتقال را کاهش دهیم. یکی از راهبردهای ما این است که افراد مبتلا در منزل درمان اولیه را مانند سرماخوردگی انجام دهند. تلاش کنیم از منزل بیرون نیاییم و رفت و آمد سرعت انتشار را افزایش می‌دهد. اومیکرون علائم خود را زودتر نشان می‌دهد و در ۵ روز نخست بیماری خود را نشان می‌دهد.

اعمال محدودیت‌ها برای ۲ هفته

حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، با عنوان این مطلب که درمان اومیکرون تفاوت چندانی با دلتا ندارد، گفت: اومیکرون سرایت پذیری بیشتری دارد و بر خلاف دلتا، سیستم تنفسی فوقانی را بیشتر درگیر می‌کند.

توصیه و مصوبه مورد اجماع اعضای کمیته علمی کرونا این است که محدودیت‌های اجتماعی تا دو هفته در سراسر کشور اجرا شود وی یادآور شد: با توجه به شیوع گسترده اومیکرون که باعث تبدیل رنگ تعدادی از شهرهای کشور به قرمز و نارنجی شده، توصیه و مصوبه مورد اجماع اعضای کمیته علمی کرونا این است که محدودیت‌های اجتماعی تا دو هفته در سراسر کشور اجرا شود که این محدودیت‌ها می‌تواند در مجامعی مانند مدارس، دانشگاه‌ها، کنسرت‌ها، مجموعه‌های ورزشی و…، که تعداد زیادی افراد در آن حضور دارند، اجرایی شود و پس از آن دوباره بر اساس شرایط کشور، تصمیم گیری می‌شود.

جماعتی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از ابتلاء به اومیکرون، توصیه ما این است که همه افرادی که از منزل خارج می‌شوند، حتماً از ماسک استفاده کنند و ماسک به طور درست و کامل دهان و بینی را بپوشاند. توصیه می‌شود که تمامی مجامع و محل‌هایی که افراد زیادی رفت و آمد دارند، استفاده از ماسک باید الزامی باشد، چراکه استفاده از ماسک در کاهش سرایت زایی بیماری، تأثیر بسیار زیادی دارد.

کودکان بیشتر درگیر می‌شوند

ناصر کلانتری متخصص کودکان، گفت: شاید شدت علائم اومیکرون کمتر باشد اما کشندگی و عارضه اومیکرون بالا است و شیوع این بیماری نیز بسیار بیشتر است که این گستردگی می‌تواند آمار مرگ و میر را افزایش دهد.

وی افزود: بخش‌های پی آی سی یوی ما پر از کودکان مبتلا به اومیکرون است.

شاید شدت علائم اومیکرون کمتر باشد اما کشندگی و عارضه اومیکرون بالا است استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مردم در کوچه و بازار شاید ماسک بزنند که آن هم استاندارد نیست و مدت‌ها از مصرف آن گذشته است. در دورهمی ها هم که رعایت‌ها انجام نمی‌شود و اغلب در خانه تهویه‌ای وجود ندارد و در دو ماه اخیر بیشترین میزان ابتلاء در دورهمی های خانوادگی بوده است. توصیه می‌کنم این را رعایت کنند و منزل یکدیگر نروند و در نهایت با ماسک به مهمانی‌های خود بروند و پنجره‌ای را باز بگذارند.

کلانتری اظهار کرد: اومیکرون و سرماخوردگی شبیه هم هستند با آبریزش شروع می‌شوند و بچه مبتلا به اومیکرون معمولاً کسالت بیشتری دارد و اشتهایش کم می‌شود و البته این صد درصد نیست. بدن درد در اومیکرون برای کودک بیشتر است و والدین باید به این مورد دقت کنند.

این متخصص کودکان افزود: در کووید ۱۹ گاه علائم گوارشی بین بچه‌ها رخ می‌دهد اما در سرماخوردگی اینگونه نیست. در هر دو حالت بهتر است هر علائمی دیدیم فکر کنیم اومیکرون است و تا دو هفته قرنطینه کنیم.

هنوز به قله اومیکرون نرسیده ایم

مسعود یونسیان استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ضمن هشدار نسبت به روند افزایشی ابتلاء به کرونا در کشور و شدت گرفتن آن در چند روز اخیر، اظهار داشت: در شاخه بالا رونده پیک اومیکرون قرار داریم و بروز مجدد مرگ‌های بالای ۱۰۰ بیمار در روز دور از انتظار نیست.

وی با مقایسه میزان بستری و فوتی‌ها در دو سویه دلتا و امیکرون، افزود: در پیک ششم، میزان فوتی‌ها حدود ۴ برابر بیشتر از سویه‌های قبلی است.

یونسیان با انتقاد از روند پوشش واکسیناسیون در کشور، گفت: میزان واکسیناسیون در کشور نسبت مناسبی نیست و مرگ‌های ناشی از اومیکرون هنوز شروع نشده و به قله این بیماری نرسیده ایم.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اعلام اینکه در حال حاضر روزانه ۲۵ درصد افزایش موارد ابتلاء داریم، افزود: در حالت تصاعدی و به فاصله ۳ تا ۴ روز، موارد ابتلاء ۲ برابر می‌شود. به طوری که آمار ۲۸ هزار مبتلا، در ۴ روز آینده به ۵۶ هزار مبتلا و هفته آینده به بالای ۱۰۰ هزار نفر خواهد رسید.

رکورد شکنی بستری در هفته دوم پیک ششم

بر اساس اعلام اپلیکیشن ماسک، در دومین هفته از پیک ششم کرونا، آمار بستری جدید به ۱۸۴۳۵ نفر رسید. هفته قبل آمار بستری جدید ۱۱۲۴۶ مورد بود. بدین ترتیب آمار بستری جدید این هفته نسبت به هفته قبل با رشد ۷۱۸۹ پله‌ای، ۶۴ درصد افزایش یافته است. عدد ۷۱۸۹ «شتاب» هفته دوم پیک ششم است.

شتاب ۷۱۸۹ پله‌ای در هفته دوم پیک ششم، از ابتدای سال ۱۳۹۹ بی‌سابقه است. به طوری که در پیک دوم، ۱۷۶۰ پله افزایش؛ پیک سوم، ۲۰۶۳ پله افزایش؛ پیک چهارم، ۳۸۲۶ پله افزایش و پیک پنجم، ۱۵۸ پله افزایش بوده است.

بدین ترتیب، شتاب پیک ششم حتی از پیک چهارم هم به مراتب بیشتر است. پیک چهارم به خاطر همزمانی با دید و بازدیدهای نوروزی، پرشتاب‌ترین پیک از ابتدای سال ۹۹ بود.

شتاب بالای پیک ششم در افزایش بستری، جدی‌ترین زنگ خطر است. در صورت تداوم این شتاب، به زودی بیمارستان‌ها لبریز خواهند شد.

بازگشت به مرگ‌های ۳ رقمی

بعد از فروکش پیک پنجم که سخت‌ترین روزهای کرونایی کشور بود، شاهد روند نزولی آمار ابتلاء و فوتی‌ها بودیم. تا اینکه اومیکرون از راه رسید و تمامی معادلات و پیش بینی‌ها را به هم ریخت. زیرا، آن طور که اومیکرون می تازد، احتمال خیلی زیاد باید در روزها و دو سه هفته آینده منتظر آمار صعودی مبتلایان و البته فوتی‌ها بود. گفته می‌شود که موارد ابتلای روزانه به بالای ۴۰۰ هزار نفر (البته اگر تست بدهند)، برسد و به همین تناسب، مرگ و میرها نیز ۳ رقمی خواهد شد.

این در حالی است که به ماه پایانی سال نزدیک می‌شویم و مردم برای استقبال از سال نو، رفت و آمدهای بیشتری در اماکن عمومی و مراکز خرید دارند که همین مسئله می‌تواند بر شدت موارد ابتلاء و فوتی‌ها بیافزاید.

به نظر می‌رسد، ستاد ملی کرونا باید نسبت به اعمال محدودیت‌ها، دستورات لازم را صادر کند تا بتوان از شدت گسترش بیماری در کشور، جلوگیری کرد. اگر قرار باشد هر ۴ روز، آمار اومیکرون ۲ برابر شود، باید در پایان سال شاهد ۲۰۰ هزار مبتلا در روز باشیم که به تناسب آن، تعداد بیماران بستری و در ادامه، موارد فوتی نیز افزایش می‌یابد و می‌تواند، روزهای تلخ‌تری نسبت به پیک پنجم را برای ما رقم بزند.

برچسب‌ها:

نظر شما