شناسهٔ خبر: 52024371 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

خطیب‌زاده درباره مذاکرات وین: بسیار‌ی از جداول آماده شده است

مذاکره کنندگان ارشد برای تنفسی به پایتخت‌ها بازگشته بودند و بر روی چهار متن اصلی تمرکز جلسات بود و در این مدت جلسات کارشناسی قطع نبود. بسیار‌ی از جداول آماده شده و ستون‌های این جداول نیز آماده هستند بخشی از پرانتز‌ها پاکسازی شدند و توافقات درباره ایده‌ها تا حدود زیادی انجام شده و در حال تبدیل به کلمات هستند.

صاحب‌خبر -

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات وین با بیان این‌که اختلافات مهمی باقی مانده، گفت: بسیار‌ی از جداول آماده شده و ستون‌های این جداول نیز آماده هستند و بخشی از پرانتز‌ها پاکسازی شدند.

به گزارش فارس، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در ابتدا فرارسیدن روز مبارزه و روز غزه را تبریک گفت و سیاست همیشگی ایران در دفاع از آرمان فلسطین به عنوان حق خدشه ناپذیر برای مردم سرافراز فلسطین و روزی که یادآور تمامی جنایات رژیم اشغالگر قدس است را اعلام کرد.

خطیب‌زاده به سفر امیرعبداللهیان به عمان و قطر اشاره کرد و گفت: در عمان دیداری با محمد عبدالسلام درباره آخرین وضعیت یمن داشت و در عمان نیز علاوه بر دیدار با امیر و وزیر خارجه قطر با اسماعیل هنیه دیدار و گفتگو کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین سفر امیرعبداللهیان به چین را مورد اشاره قرار داد و افزود: هیأت همراه متشکل از هیأت سیاسی و اقتصادی بود. آغاز اجرایی شدن تفاهمنامه ۲۵ ساله در این سفر رقم خورد.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره روند مذاکرات وین اظهار داشت: مذاکره کنندگان ارشد برای تنفسی به پایتخت‌ها بازگشته بودند و بر روی چهار متن اصلی تمرکز جلسات بود و در این مدت جلسات کارشناسی قطع نبود. بسیار‌ی از جداول آماده شده و ستون‌های این جداول نیز آماده هستند بخشی از پرانتز‌ها پاکسازی شدند و توافقات درباره ایده‌ها تا حدود زیادی انجام شده و در حال تبدیل به کلمات هستند. آنچه باقی مانده موضوعات کلیدی است که تصمیمات خاص سیاسی را می‌طلبد و واشنگتن باید تصمیمات خود را درباره مسائل باقیمانده اعلام کند.

خطیب‌زاده بیان کرد: اگر این اتفاقات بیفتد با سرعت خوبی در حال رسیدن به توافق پایدار خواهیم بود.

وی درباره اجرایی شدن تفاهم ۲۵ ساله بین ایران و چین اظهار داشت: در ۵ ماه گذشته در دولت وزارتخانه‌های مختلف مسئول این شدند روی قرارداد‌های مختلف کار کنند و از این زمان این تفاهمنامه باید فاز اجرایی شد که دو طرف تفاهم کردند بعد از چندین ساعت گفت‌وگوی تفصیلی در چین مشترکا آغاز اجرایی شدن این تفاهم را اعلام کنند. معاون بانک مرکزی، معاون وزارت نفت و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه نیز در این سفر حضور داشتند.

خطیب‌زاده گفت: امیدواریم قرارداد‌هایی که مذاکرات اجرایی شدن آن آغاز شده افقی را در روابط راهبردی دو کشور باز کند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره روابط ایران و عربستان اظهار داشت: تمرکز بر آغاز فعالیت نمایندگی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در جده است و دیپلمات‌های ما ویزا گرفتند که این امکان سنجی انجام شود و همانطور که آقای رئیسی در مصاحبه مطبوعاتی اوایل انتخابشان اشاره کردند ایران آمادگی گشایش سفارت خود را در عربستان دارد و بستگی به طرف سعودی دارد. تمام تمهیدات را خواهیم اندیشید که این مسیر به سمت اجرایی شدن برود.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی بیان کرد: روابط ایران و چین روابطی طبیعی است. حضور کشور‌های مختلف در منطقه به عنوان کشور‌های مستقل نه مبنای تهدید است و نه نگرانی. چین با کشور‌های مختلفی در منطقه از جمله حوزه خلیج فارس روابطی داشته و ما از روابط متوازن استقبال کردیم. آنچه باعث نگرانی است حضور کشور‌های فرامنطقه‌ای در منطقه خلیج فارس و تلاش برای فروش سلاح و دستکاری در نتایج تحولات سیاسی در این کشور‌ها هستند.

وی درخواست ۱۱۰ قانونگذار آمریکایی برای ترک مذاکرات وین بیان کرد: سیاست داخلی آمریکا مربوط به خودشان است و در این باره اظهارنظر نمی‌کنیم. مسئولیت قطعی آمریکا در عمل به تعهداتش در ۲۰۱۵ و قطعنامه ۲۲۳۱ است و آمریکا تا به امروز گردنکشانه از تعهداتش ذیل این قطعنامه سر باز زده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی خاطرنشان کرد:‌ حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه باید توسط همه کشور‌ها به رسمیت شناخته شود و ما سازوکار آستانه را داریم که رایزنی‌ها بین ایران، روسیه و ترکیه صورت می‌گیرد.

وی درباره سفر آیت‌الله رئیسی به مسکو نیز بیان کرد: سفر رئیس جمهور به دعوت رئیس جمهور روسیه انجام می‌شود و سفر حائز اهمیتی است و در ادامه مسیر سیاست خارجی متوازن دولت است و آقای دکتر رئیسی ملاقات مفصلی با همتای خود خواهد داشت و موضوعات مختلفی در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، تکنولوژیکی در دستورکار است، ولی با توجه به پاندمی کرونا دو طرف در تلاش هستند با رعایت پروتکل‌ها انجام شود. وزارت خارجه یک تیم مشخصی را طی چند هفته گذشت مامور پیگیری این سفر کرده است و ان‌شاءالله این سفر به عنوان سفر مهم کاری دستاورد‌های خودش را داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین بیان کرد: اختلافات مهمی در وین باقیمانده و مهمترین اختلاف سرعت نامناسب طرف‌های مقابل به ویژه آمریکاست. در موضوعات فنی پیشرفت‌های قابل توجهی حاصل شده، ولی در بحث رفع تحریم‌ها گفتگو‌ها منوط به تصمیمات سیاسی شده که در طرف مقابل معطل مانده است. درباره جلسات کارگروه‌ها بنا بر نیازی که به وجود می‌آید جلسات برگزار می‌شود و در هر چهار متن نیاز به جلسات و گفتگو‌هایی داشتیم.

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی خاطرنشان کرد: حسن همسایگی و همسایه گرایی به عنوان دستورکار دولت بوده است و در حوزه خلیج فارس رایزنی‌های انجام شده است و همه این اقدامات در راستای ایجاد ترتیبات فراگیر در این منطقه به صورت چندجانبه است. البته اگر این ترتیبات فراگیر در حوزه خلیج فارس به عنوان قدم اول و هدفگذاری هشت کشور حوزه خلیج فارس است و اینکه بتواند به شامات و مناطق پیرامونی گسترش یابد برادران در برخی کشور‌ها پیشنهاداتی داشتند از هر گونه ترتیبات درون زا و توسط کشور‌های منطقه حمایت کردیم.

در حال تکمیل...