شناسهٔ خبر: 52023676 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

سخنگوی وزارت امور خارجه: ایران آمادگی گشایش سفارت خود در عربستان را دارد / توافق بر سر موضوعات کلیدی همچنان باقی مانده است

صاحب‌خبر -

شفقنا- سخنگوی وزارت خارجه درباره آخرین روند مذاکرات وین گفت: بسیاری از جداول آماده شده و ستون‌های این جداول نیز آماده هستند بخشی از پرانتزها پاکسازی شدند و توافقات درباره ایده‌ها تا حدود زیادی انجام شده و در حال تبدیل به کلمات هستند. آنچه باقی مانده موضوعات کلیدی است که تصمیمات خاص سیاسی را می‌طلبد.

به گزارش شفقنا، نشست خبری سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) با حضور خبرنگاران در محل وزارت امور خارجه آغاز شد. خطیب زاده در ابتدا فرارسیدن روز مبارزه و روز غزه را تبریک گفت و سیاست همیشگی ایران در دفاع از آرمان فلسطین به عنوان حق خدشه ناپذیر برای مردم سرافراز فلسطین و روزی که یادآور تمامی جنایات رژیم اشغالگر قدس است را اعلام کرد.

خطیب‌زاده به سفر امیرعبداللهیان به عمان و قطر اشاره کرد و گفت: در عمان دیداری با محمد عبدالسلام درباره آخرین وضعیت یمن داشت و در عمان نیز علاوه بر دیدار با امیر و وزیر خارجه قطر با اسماعیل هنیه دیدار و گفت‌وگو کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین سفر امیرعبداللهیان به چین را مورد اشاره قرار داد و افزود: هیأت همراه متشکل از هیأت سیاسی و اقتصادی بود. آغاز اجرایی شدن تفاهمنامه ۲۵ ساله در این سفر رقم خورد.

خطیب زاده در پاسخ به سؤالی درباره روند مذاکرات وین اظهار داشت: مذاکره کنندگان ارشد برای تنفسی به پایتخت‌ها بازگشته بودند و بر روی چهار متن اصلی تمرکز جلسات بود و در این مدت جلسات کارشناسی قطع نبود. بسیاری از جداول آماده شده و ستون‌های این جداول نیز آماده هستند بخشی از پرانتزها پاکسازی شدند و توافقات درباره ایده‌ها تا حدود زیادی انجام شده و در حال تبدیل به کلمات هستند. آنچه باقی مانده موضوعات کلیدی است که تصمیمات خاص سیاسی را می‌طلبد و واشنگتن باید تصمیمات خود را درباره مسائل باقیمانده اعلام کند. اگر این اتفاقات بیفتد با سرعت خوبی در حال رسیدن به توافق پایدار خواهیم بود.

وی درباره اجرایی شدن تفاهم ۲۵ ساله بین ایران و چین اظهار داشت: در ۵ ماه گذشته در دولت وزارتخانه‌های مختلف مسئول این شدند روی قراردادهای مختلف کار کنند و از این زمان این تفاهمنامه باید فاز اجرایی شد که دو طرف تفاهم کردند بعد از چندین ساعت گفت‌وگوی تفصیلی در چین مشترکا آغاز اجرایی شدن این تفاهم را اعلام کنند. معاون بانک مرکزی، معاون وزارت نفت و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه نیز در این سفر حضور داشتند.

خطیب زاده بیان کرد: روابط ایران و چین روابطی طبیعی است. حضور کشورهای مختلف در منطقه به عنوان کشورهای مستقل نه مبنای تهدید است و نه نگرانی. چین با کشورهای مختلفی در منطقه از جمله حوزه خلیج فارس روابطی داشته و ما از روابط متوازن استقبال کردیم. آنچه باعث نگرانی است حضور کشورهای فرامنطقه‌ای در منطقه خلیج فارس و تلاش برای فروش سلاح و دستکاری در نتایج تحولات سیاسی در این کشورها هستند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره روابط ایران و عربستان و اظهارات یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در خصوص بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور اظهار داشت: جزییات موضوع را از خود ایشان سؤال کنید و نمی‌توانم درباره اظهارات ایشان نظر بدهم چون اظهاراتشان را دقیق ندیده‌ام.

وی افزود: تمرکز بر آغاز فعالیت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در جده است و دیپلمات‌های ما ویزا گرفتند برای این‌که این امکان سنجی انجام شود و همانطور که آقای رئیسی در مصاحبه مطبوعاتی اوایل انتخابشان اشاره کردند، جمهوری اسلامی ایران آمادگی بازگشایی سفارت خود در عربستان را دارد و بستگی به این دارد که عربستان سعودی چه اقدامات عملی را انجام می‌دهد.
خطیب‌زاده اضافه کرد: ما این آمادگی را قبلا اعلام کردیم و ان‌شاءالله در این مسیر تمام تمهیدات را خواهیم اندیشید که این مسیر به سمت اجرایی شدن برود.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره سفر وزرای خارجه کشورهای حوزه خلیج فارس به چین و برخی تحلیل‌ها مبنی بر نگرانی این کشورها از نفوذ چین و روابط ایران و چین بیان کرد: روابط ایران و چین روابطی کاملا طبیعی است. روابط شرق با شرق مبتنی بر الزامات طبیعی تحولات در نظام بین‌الملل و روابط دوجانبه است. حضور کشورهای مختلف در منطقه به عنوان کشورهای مستقل، نه مبنای تهدید است و نه مبنای نگرانی. چین با کشورهای مختلفی در منطقه از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس روابطی را از قبل داشته و ما از روابط متوازن و مستقل بین کشورها استقبال کردیم.

خطیب‌زاده ادامه داد: آن‌چه باعث نگرانی است حضور برخی از کشورهای فرامنطقه‌ای غربی در منطقه خلیج فارس که به صورت نظامی با فروش سلاح‌ها و ایجاد پایگاه نظامی در منطقه خلیج فارس و با تلاش برای تغییر دولت‌ها و حاکمیت‌ها و دستکاری در نتایج تحولات سیاسی در این کشورها سعی می‌کنند جغرافیای سیاسی و حاکمیتی منطقه را تغییر دهند. نظام ترتیبات منطقه‌ای شمولگرا می‌تواند کمک کند این روابط باثبات در منطقه اجرا شود.

وی درباره درخواست ۱۱۰ قانونگذار آمریکایی برای ترک مذاکرات وین بیان کرد: سیاست داخلی آمریکا مربوط به خودشان است و در این باره اظهارنظر نمی‌کنیم. ما یک حاکمیت بیشتر در آمریکا نمی‌شناسیم و آن هم مسئولیت قطعی آمریکا در عمل به تعهداتش در سال ۲۰۱۵ و قطعنامه ۲۲۳۱ است و آمریکا تا به امروز گردنکشانه از تعهداتش ذیل این قطعنامه سر باز زده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره دیدار «گیر پدرسون» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با امیرعبداللهیان و این‌که آیا در این دیدار درباره اشغال بخشی از خاک سوریه توسط نیروهای ترکیه و حل این بحران گفت‌وگو شده است؟ اظهار داشت: حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه باید توسط همه کشورها مورد احترام واقع شده و به رسمیت شناخته شود. ما سازوکار آستانه را داریم که در این سازوکار رایزنی‌ها بین سه کشور ایران، ترکیه و روسیه درباره موضوعات مختلف انجام می‌شود و درباره موضوعات اختلافی در آن سازوکارها گفت‌وگوها را به صورت دوجانبه و چندجانبه انجام دادیم.

وی درباره سفر آیت‌الله رئیسی به مسکو و لغو روادید بین دو کشور نیز بیان کرد: سفر رئیس جمهور به دعوت رئیس جمهور روسیه انجام می‌شود و سفر حائز اهمیتی است و در ادامه مسیر سیاست خارجی متوازن دولت است و آقای دکتر رئیسی ملاقات مفصلی با همتای خود خواهد داشت و موضوعات مختلفی در حوزه‌‌های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، تکنولوژیکی و مردمی و … در دستورکار است. البته با توجه به پاندمی کرونا در جهان و روسیه دو طرف در تلاش هستند با رعایت کلیه پروتکل‌ها و در حداکثر امکان برای انجام دیدارها انجام شود.

خطیب‌زاده اظهار داشت: وزارت خارجه یک تیم مشخصی را طی چند هفته گذشته مامور انجام این سفر کرده است و رایزنی‌هایی در داخل ایران صورت گرفته که ان‌شاءالله این سفر به عنوان سفر مهم کاری دستاوردهای خودش را داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین و این‌که گفتید اختلافات مهمی در وین باقیمانده است و تشکیل کارگروه ترتیبات اجرایی نیز بیان کرد: اختلافات مهمی در وین باقیمانده و مهمترین اختلافی که امروز داریم، سرعت نامناسب حرکت طرف‌های مقابل به ویژه آمریکا در ارائه ابتکارات است.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلفی که خودش این اختیار را داشته و این امکان را داشته که مسائل را کمک کند با سرعت خوبی مسائل حل شده است و در موضوعات فنی پیشرفت‌های قابل توجهی حاصل شده، ولی در بحث رفع تحریم‌ها گفت‌وگوها منوط به تصمیمات سیاسی شده که متاسفانه در طرف مقابل معطل مانده است. ابتکاراتی هم که ضروری بوده از سوی طرف مقابل همچنان دیده نشده و بیشتر آنها شنونده بودند و بعضا پیشرفت‌هایی که حاصل شده به خاطر اقدامات جمهوری اسلامی ایران بوده است.

خطیب‌زاده بیان کرد: درباره جلسات کارگروه‌ها بنا بر نیازی که به وجود می آید، گفت‌وگوها در موضوعات مختلف انجام می‌شود و در هر چهار متن نیاز به جلسات و گفت‌وگوهایی داشتیم. در برخی جلسات منظم‌تر بوده و در برخی مثل ترتیبات اجرایی کمتر برگزار شده، ولی آنها هم نیازمند این بوده که روی موضوعات اصلی گفت‌وگوهای ضروری صورت بگیرد.

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره سفر امیرعبداللهیان به عمان و قطر و آمادگی ایران برای ترتیبات منطقه‌ای و این‌که پیشنهاد مشخصی از سوی دولت جدید در ایران در خصوص ترتیبات منطقه‌ای وجود دارد؟ نیز خاطرنشان کرد: حسن همسایگی و موضوع همسایه گرایی به عنوان سیاست قطعی در چند ماه گذشته در فرم‌های مختلف پیگیری شده است و در حوزه خلیج فارس رایزنی‌هایی انجام شده است و سفرهای اعلام شده و غیراعلامی در بین پایتخت‌ها و سفر برخی مقامات حوزه خلیج فارس به ایران و سفر وزیر خارجه عراق به ایران همه این اقدامات در راستای ایجاد ترتیبات فراگیر در این منطقه به صورت چندجانبه است.

وی یادآور شد: البته این‌که این ترتیبات فراگیر در حوزه خلیج فارس به عنوان قدم اول و هدفگذاری هشت کشور حوزه خلیج فارس است و موضوع جدی است و اینکه بتواند به شامات و مناطق پیرامونی گسترش یابد برادران در برخی کشورها پیشنهاداتی داشتند به صورت مشخص دوستان در عراق پیشنهاداتی را داشتند و ما از هر گونه ترتیبات درون زا و توسط کشورهای منطقه حمایت کردیم. اصول این ترتیبات منطقه‌ای در ملاقات‌ها بحث شده است از جمله احترام به حاکمیت کشورها و جلوگیری از فرآیندهایی که به دخالت‌ها بینجامد، عدم تجاوز و به رسمیت شناختن خطوط قرمز و … ولی این‌که اینها به ترتیبات سازمانی تبدیل شود باید فاصله‌ای برای آن قائل شویم.

وی در واکنش به اظهارات آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا مبنی بر این‌که برای احیای برجام تنها چند هفته باقی مانده است و در صورت شکست مذاکرات واشنگتن سایر گزینه‌ها را بررسی خواهد کرد نیز خاطرنشان کرد: به وزیر خارجه آمریکا توصیه می‌کنم که تمام تلاش و همت و اگر ابتکاری دارد را به کار بگیرد که همین «پلان A» که در دست است به نتیجه برسد. »«پلان B » برای هیچ کشوری جذابیت لازم را ندارد و بلینکن بهتر از هر کسی می‌داند هر کشوری برای خودش پلان بی دارد و شاید پلان بی ایران برای آنها خیلی جذابیت نداشته باشد. تمام همت و تلاش خودشان را بگذارند برای این‌که نشان دهند برای پلان آ اراده و ظرفیت لازم را دارند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره ضرب الأجل‌های ساختگی نیز اظهار داشت: رئیس جمهور فعلی آمریکا و تیم سیاست خارجی و مذاکره کنندگانش در وین می‌دانند که اگر امروز برجام زنده است، به خاطر جمهوری اسلامی ایران است نه به خاطر آمریکا که از برجام خارج و تمام تلاشش را کرد برجام را همان موقع از بین ببرد ولذا اگر آنها دچار فراموشی هستند، نظام بین‌الملل دچار فراموشی نیست و بهتر است از مسیری که رفتند برگردند. امروز همچنان شاهد پیگیری همان مسیر اشتباه هستیم و مادامی که در رفتار آنها تغییری ندیدیم، نمی‌توانیم بگوییم به نقطه‌ای رسیدیم که توافق پایدار و قابل اتکا در دسترس ماست.

خطیب‌زاده درباره تجاوزات رژیم صهیونیستی به سوریه و برخی ادعاها مبنی بر این‌که پایگاه‌های مقاومت را مورد هدف قرار می‌دهد و اظهارات مقامات آمریکایی درباره حضورشان در خاک سوریه نیز اظهار داشت: روابط ایران و سوریه چند لایه و چند بعدی و با عمق استراتژیک خودش است و بهتر است کشورها به فکر این باشند که سیاست‌های غلط خود که به کشتار مردم بیگناه سوریه و اشغال خاک سوریه و محاصره ناجوانمردانه و اعمال ضد بشری انجامیده را خاتمه دهند.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به خوبی منافع خودش را می‌شناسد و هم به خوبی بلد است از جان و منافع خودش دفاع کند. هیچ طرفی تا به امروز در مناطقی که ایران به صورت مستشاری حضور داشته و جاهایی که ایران به حاکمیت ملی کشورها کمک کرده، اجازه نداده که برخی طرف‌ها بزنند و در بروند و آنها به خوبی می‌دانند جمهوری اسلامی ایران در جا پاسخ آنها را می‌دهد.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی که آیا در آینده نزدیک شاهد مذاکره مستقیم ایران و آمریکا خواهیم بود، اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران تا امروز این است که آمریکا باید نشان دهد که از مسیر غلط گذشته به صورت عملی برگشته و تا مادامی که این اتفاق نیفتد، در میز برجام جایی ندارد و این اعتماد و شناسایی را آمریکا باید با اصلاح رفتارش کسب کند.

خطیب‌زاده ادامه داد: از طریق مسیر مکتوب به صورت غیررسمی از طریق انریکه مورا نکات مورد نظرمان را داده و گرفتیم و این مسیر را ادامه می‌دهیم و تا زمانی که نیاز باشد این مسیر ادامه خواهد یافت. مسیر گفت‌وگوهای الان کاملا روشن است nonpaper هایی که داده و گرفته می‌شود تا امروز به اندازه کافی پیشرفت‌هایی را داشته و تا نقطه ای که باید ادامه پیدا کند انجام خواهد شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ترتیبات امنیتی و منطقه‌ای در خلیج فارس و اظهارات لاوروف در این باره گفت:‌ جمهوری اسلامی ایران همواره از ترتیبات منطقه‌ای حمایت کرده و طرح‌هایی را به عنوان طرح‌های درونزا ارائه کرده و طرح امنیت دسته جمعی را روسیه در برهه‌های مختلف ارائه کرده است و در برخی برهه‌ها این طرح خودش را بروزرسانی کرده و مولفه‌های قابل توجهی در این طرح است که با طرح‌های ایران مشترک است و مورد حمایت ایران بوده است و باید حداکثر تلاش را بکنیم که منطقه این بلوغ را نشان دهد که توانایی ترتیبات درونزای منطقه‌ای را دارد. کشورهایی که نقش سازنده داشتند و با تمام کشورهای منطقه روابط بسیار حسنه ای دارند مثل روسیه می‌توانند در این مسیر کمک کنند.

وی درباره امضای توافق جامع ۲۰ ساله بین ایران و روسیه در سفر آیت‌الله رئیسی اظهار داشت: دستورکارهای متعددی در سفر آیت‌الله رئیسی است و البته در خصوص توافق بلندمدت همکاری‌های ایران و روسیه همچنان توافق قبلی عملیاتی و اجرایی است و این طرحی که امروز درباره آن گفت وگو می‌شود باید به جمع بندی نهایی برسد و بعد به امضا برسد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه در خصوص مذاکرات وین نیز خاطرنشان کرد: بعضی وقت‌ها کشورهای اروپایی یا تروئیکای اروپایی فراموش می‌کنند که عضو برجام هستند و به نمایندگی از آمریکا در وین حاضر نیستند. ۱+۴ و ایران در حال گفت‌‌وگوهایی هستند که مطمئن شوند آمریکا که تمام تلاش خود را کرد برجام از بین برود و امروز هم همه فشار حداکثری خودش را وارد می‌کند به نقطه‌ای خواهد رسید که به تعهداتش عمل می‌کند بلکه این رویکرد تنبیهی را نسبت به کشورهای اروپایی و کشورهایی که مایلند روابط عادی را با ایران داشته باشند قطع می‌کند.

وی افزود: فرانسه می‌تواند رویکرد سازنده ‌ای داشته باشد و اگر از این اظهارات مقصر نمایی و فشار افکار عمومی فاصله بگیرد و بداند گفت‌وگوها در اتاق مذاکرات انجام می‌شود و در اتاق مذاکرات موضوعات کاملا روشن است. یکی از آن موضوعات بی عملی و همراهی این سه کشور اروپایی با آمریکا در اعمال تحریم‌هاست. متاسفانه هم فرانسه و دو کشور اروپایی در نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ تا به امروز همراه واشنگتن بودند.

خطیب‌زاده درباره برخی مطالب رسانه‌ای مبنی بر احتمال کوتاه آمدن ایران از برخی مواضعش در وین نیز اظهار داشت: اگر قرار بود ایران از خطوط قرمز خود کوتاه بیاید در ۶ دور اول حتما توافقی حاصل می‌شد. برای رسیدن به توافق، محورها و خطوط قرمز خودمان را فراموش نمی‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: توافقی که ایران به دنبال آن است دو ویژگی اصلی دارد قابل اتکا و پایدار باشد و ترجمه این دو در اتاق‌های مذاکرات به طرف‌های اروپایی و آمریکا گفته شده است. هیچ اختلافی درباره اصل تضامین و راستی آزمایی وجود ندارد. تضمین‌های سه گانه‌ای که آمریکا که در آینده مجددا نظام و حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و تضمین‌هایی که حاکی از آن باشد که هیچ دولتی در آمریکا از سازوکارهای برجام بر ضد برجام استفاده نکند و تضمین‌هایی که انتفاع اقتصادی ایران را تضمین کند. این‌ها موضوعات بسیار جدی هستند که در هر توافقی این‌ها باید باشد.

وی ادامه داد: برخلاف کارزاهای ضد اطلاعاتی که بعضا با اهداف خاصی آغاز می‌شود به شما اطمینان می‌دهم در داخل میز مذاکرات به صورت روشن خواسته‌های خود را گفتیم. اگر مواضع خود را به صورت مکتوب ارائه می‌کنیم، بر خلاف آنچه دوستان در ۱+۴ به صورت شفاهی بیان می‌کنند از این رو است که به صورت شفاف و مکتوب خواسته‌های خود را بگوییم.

به باور خطیب‌زاده روزی که طرف‌های مقابل با ابتکارات مکتوب خودشان به پیشرفت مذاکرات کمک کنند، قطعا مذاکرات بهتر پیش خواهد رفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره قضاوت روند مذاکرات نیز اظهار داشت: ما معمولا قضاوت را درباره مذاکرات انجام نمی‌دهیم چون مذاکره یک پروسه و فرآیند است و مذاکرات طی روزها و در مسیر خودش ادامه می‌یابد.

وی بیان کرد: گفت‌وگوها در مسیر درستی قرار گرفته و بن بست لاینحلی نداریم. تصمیمات خاص سیاسی باید اتخاذ شود که این تصمیمات خاص سیاسی نیازمند تصمیمات در پایتخت‌های این کشورها هستیم و منتظریم این تصمیمات گرفته شود.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: عدم رسیدن به یک توافق، برای هیچ طرفی جذابیت نخواهد داشت.

خطیب‌زاده درباره انتقال مجدد «فریبا عادلخواه» به زندان و اظهارات مقامات فرانسه در این باره نیز اظهار داشت: مقامات فرانسوی باید توجه کنند که با اظهاراتشان در روندهای قضایی جمهوری اسلامی ایران دخالت نکنند. جمهوری اسلامی ایران حاکمیتی نیست که مداخلات کشورهای دیگر را در مسیر حاکمیتی خود بپذیرد.

وی افزود: توجه آنها را به این نکته جلب می‌کنم که حاکمیت قانون، حاکمیتی نیست که با اظهارات برخاسته از سوءگیری‌های خاص سیاسی برخی مقامات کشورها تغییر کند.

خطیب‌زاده بیان کرد: خانم عادلخواه شهروند جمهوری اسلامی ایران است و ماه‌ها در خارج از زندان بود و با محدودیت تردد در محدوده‌ای که برایش مشخص شده بود. متاسفانه براساس گزارشی که قوه قضاییه دادند و بیانیه‌ای که معاون بین‌المل قوه قضاییه صادر کرده، چندین مورد نقض محدوده تردد داشته است و تذکرات مکتوب و شفاهی به ایشان داده شده بود که از محدوده‌ای که برای ایشان در نظر گرفته شده خارج نشود، ولی ایشان آگاهانه بی توجهی کرده و قاضی هم تصمیم گرفته به خاطر نقض مکرر محدودیت تردد ایشان را برای سپری کردن ادامه محکومیتش به زندان برگردد. بیانیه قوه قضاییه کاملا روشن است.

وی درباره بحث تبادل زندانیان بین ایران و انگلیس نیز خاطرنشان کرد:‌ منتظر تصمیمات لندن هستیم تا آن‌چه توافق شده اجرایی شود.

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره ادعای دانمارک مبنی بر جاسوسی ایران در قطب شمال و همچنین ادعای رژیم صهیونیستی درباره جاسوسی ایران در سرزمین‌های اشغالی نیز خاطرنشان کرد: گزارش‌های تایید نشده‌ایی که از سوی برخی کشورها مثل دانمارک ارائه می‌شود قابل کامنت دادن و توضیح ویژه‌ای نیست و آنها بهتر می‌دانند خودشان در چه فعالیت‌هایی بودند و سفارت ما در کپنهاگ هم این اتهامات را رسما بی اساس خوانده است.

وی همچنین گفت:‌ رژیم اشغالگر قدس بهتر می‌داند ما چه اشراف اطلاعاتی داریم و دوستان ما در نهادهای مربوطه کار خودشان را انجام می‌دهند. بیشتر از این در این خصوص عرضی ندارم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس درباره زمان برگزاری نشست سران روند آستانه در تهران نیز گفت: محدوده دیدارها روشن شده، ولی به تاریخ قطعی هنوز نرسیدیم.

وی درباره دیدار احمد مسعود با سرپرست وزارت خارجه افغانستان در تهران نیز اظهار داشت: در ادامه ابتکار تهران گفت‌وگوهای بین الافغانی را همواره میزبانی کردیم و در این سفر هم تلاش شد این گفت‌وگوها بین گروه‌های مختلف افغانستانی صورت بگیرد. ما فقط تسهیل کننده گفت‌وگوها بودیم و هستیم آنچه به ما گزارش شده گفت‌وگوهای جدی بوده و در موضوعات مختلفی با هم گفت‌وگو کردند.

خطیب‌زاده بیان کرد: همه باید حمایت کنیم این گفت‌وگوها بین برادران در افغانستان شکل و نضج بگیرد و به نتایجی که گروه‌ها و مردم افغانستان می‌خواهند برسد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره باز شدن سرکنسولگری چین در بندرعباس اظهار داشت: باز شدن سرکنسولگری چین در بندرعباس مورد درخواست چین بوده است و طبیعی است برخی کشورها در شهرهایی چه اتباع داشته باشند و چه بخواهند مراودات تجاری و اقتصادی انجام دهند، این سرکنسولگری‌ها باز شود. ایران در شهرهای مختلف چین سرکنسولگری‌هایی را دارد.

وی بیان کرد: سفر امیرعبداللهیان به چین سفر بسیار موفقی بود و هفتمین ارتباط مستقیم دو وزیر خارجه بود. چهار تماس تلفنی در پنج ماه گذشته داشند و یک گفت‌وگوی برخط داشتند و دو ملاقات حضوری در دوشنبه و ووشی. نتایج توافقات را بزودی دو ملت خواهند دید.

وی درباره بدهی کره جنوبی به ایران اظهار داشت: همچنان مسیری که باید توسط دولت کره جنوبی انجام شود صورت نگرفته است.

به گزارش فارس، خطیب‌زاده اضافه کرد: حکمی را مرکز بین‌المللی رسیدگی به دعاوی مربوط به سرمایه‌گذاری درباره یکی از دعاوی که از سال ۲۰۱۰ بین بخش خصوصی ایران در کره وجود داشته در سال ۲۰۱۸ صادر کرده و از آن زمان تا الان طرف کره‌ای به دلایلی که مسموع نبوده این را متوقف کرده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان توضیح داد: گروه صنعتی انتخاب به عنوان بخش خصوصی در ایران، بخشی از سهام یک شرکت کره‌ای را در سال ۲۰۱۰ خریداری کرده و بخشی از ثمن این سرمایه‌گذاری را پرداخت کرده است، ولی دولت کره به بهانه واهی نه تنها اجازه سرمایه‌گذاری نداده بلکه از باز پرداخت پول پرداخت شده طرف ایرانی اجتناب کرده است. وزارت خارجه در دادگاه صالحه به بخش خصوصی کمک کرد و موفقیت داشت. همچنان طرف کره‌ای حتی از بازپرداخت طلب بخش خصوصی کره به بخش خصوصی ایران جلوگیری می‌کند و این روند سازنده و خوبی نیست.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره اختلاف بین جریان‌های عراقی در خصوص تشکیل کابینه و … اظهار داشت: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هر اقدامی که صلح و ثبات و آرامش در مرزهای عراق را هدف قرار بدهد، مردود می‌داند و این اقدامات را مشکوک می‌داند. معتقدیم همه باید کمک کنند که انتقال آرام قدرت در عراق صورت بگیرد. همه گروه‌هایی که در عراق هستند و گروه‌هایی که شناسنامه دار هستند باید کمک کنند آنهایی که سوءاستفاده می‌کنند امنیت عراق را به خطر بیندازند، معرفی و شناسایی بشوند.

وی درباره اعزام سه دیپلمات ایرانی به جده برای فعالیت در نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی در جده و مناسبات تهران و ریاض نیز بیان کرد: نکات مورد نظر خود را به صورت مکتوب در دور چهارم گفت‌وگوها در بغداد به هیأت سعودی دادیم منتظر پاسخ‌ها هستیم. گفت‌وگوهای آتی که انجام شود شاید بتوانیم به برخی از پاسخ‌های لازم برسیم.

خطیب‌زاده ادامه داد: مقدمه آن هم توجه به رفتار و گفتار در اظهارات و اقدامات است که ان‌شاءالله دوستان ما در عربستان بیش از پیش توجه خواهند کرد. هیأتی که امروز در جده است برای آغاز فعالیت‌هایش نزد سازمان همکاری اسلامی است که می‌تواند مقدمه‌ای باشد برای این‌که دو طرف هیأت‌هایی را برای بازدید از سفارتخانه‌ها بفرستند.

وی درباره اقدامات وزارت خارجه برای آزاد کردن کامبیز کاشانی شهروند ایرانی بازداشت شده در آمریکا به جرم دور زدن تحریم‌ها نیز اظهار داشت: این‌که آمریکا در میانه گفت‌وگوهای وین اقدام به گروگانگیری می‌کند از دولت آمریکا امر بعیدی نیست، ولی مخالف چیزی است که در حال اتفاق افتادن است. ما نسبت به گروگان‌گیری‌ها اعتراض کردیم که عمدتا به دلایل سیاسی و با اتهامات واهی ایرانیانی که در کشورهایی مثل آمریکا هستند را هدف قرار می‌دهند و آنها را برای اهداف سیاسی خود به گروگان می‌گیرند.

خطیب‌زاده تصریح کرد: از تمامی توان خودمان در حوزه سیاسی و دیپلماتیک استفاده می‌کنیم که اتباع خود را حفاظت و حمایت کنیم نه آنهایی که در آمریکا گروگان گرفته شدند، بلکه آنهایی که به دلایل واهی در اقصی نقاط عالم در بازداشت هستند.

وی اضافه کرد: در این موضوع با جدیت و قاطعیت دستگاه دیپلماسی کار خود را انجام می‌دهد و از همان لحظه‌ای که مطلع شدیم چنین اتفاقی افتاده است ملاقات با خانواده ایشان انجام شده است و تمامی تلاش را می‌کنیم که مساعدت‌های کنسولی لازم انجام شود. با دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن در تماس هستیم و از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران هم نکات مورد نظر خودمان را درباره تمامی اتباع به گروگان شده اعلام خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره واکنش رسانه‌های رژیم صهیونیستی به روابط ایران و چین و همچنین برنامه همکاری جامع دو کشور نیز اظهار داشت: روابط ایران با هیچ کشوری تهدیدی بر علیه نظام بین‌الملل نیست. رژیم جعلی اشغالگر قدس تلاش می‌کند آرمان فلسطین به فراموشی سپرده شود و این را از طریق تهدیدانگاری‌های مختلف در نظام بین‌الملل انجام می‌دهد.

خطیب‌زاده اضافه کرد: روابط ایران و چین کاملا طبیعی و پایدار است و از ذات رژیمی که در نقض مقررات و حقوق بین‌الملل سرآمد و همتا ندارد و گردنکش، تروریستی و اشغالگر است، از این تهدیدانگاری‌ها بعید نیست.

وی درباره مشکلات پیش آمده برای پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل نیز گفت: دبیرخانه سازمان ملل و دبیرکل بهتر از هر کسی می‌دانند که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی سازمان ملل تمامی پرداخت‌های خود را به موقع انجام داده و آن‌چه مانع پرداخت‌ها است، تحریم‌های غیرقانونی و فراسرزمینی آمریکاست. منابع لازم برای پرداخت حق عضویت جمهوری اسلامی ایران به سازمان ملل اعلام شده است.

خطیب‌زاده اضافه کرد: این دومین سال است که دچار مشکل می‌شویم و هر دو سال به این دلیل است که امکان انتقال مالی فراهم نشده است. از تمامی مجاری خودمان استفاده می‌کنیم هم نسبت به انتقال امن حق عضویت و هم برای این‌که از حقوق قانونی خود در سازمان ملل دفاع کنیم. از دبیرخانه و دبیرکل سازمان ملل انتظار می‌رود به عنوان یکی از نهادهای اصلی نظام بین‌الملل نشان دهد که با این نظام تحمیلی داخلی آمریکا به نظام بین‌الملل، همراهی نمی‌کند.

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران گفت: آن‌چه در اتاق‌های مذاکرات انجام می‌شود در فضای عمومی اظهارنظر نمی‌کنم. ما هیچ برچسب جعلی را در مورد تحریم‌ها نمی‌پذیریم. این برچسب‌ها برچسب‌هایی است که براساس نظام داخلی آمریکا زده شده و خودشان می‌دانند با نظام داخلی‌شان. آنچه برای ما مهم است همه تحریم‌ها براساس آنچه در برجام آمده، فارغ از اینکه چه برچسبی را به آن زدند باید لغو شود.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر این‌که آیا قرار است محمدجواد ظریف به عضویت شورای راهبردی روابط خارجی دربیاید؟ عنوان کرد: این سؤال را یا باید از خود ایشان سؤال کنید یا از شورای راهبردی و من اطلاعی ندارم.

سخنگوی وزارت خارجه درباره عادی سازی روابط ترکیه و ارمنستان نیز اظهار داشت: سه به اضافه سه مکانیسمی هست که هم ترکیه و هم ارمنستان در آن حضور دارند و ایران هم از عادی سازی روابط همسایگان استقبال می‌کنیم و همواره تلاش کرده این روابط که به صورت ناخوشایندی قطع بوده سر و سامان بگیرد. تمامی تلاش خود را کرده و باز می‌کنیم و از میانجیگری هر کشوری در منطقه که بتواند کمک کند این روابط عادی شود استقبال می‌کنیم.

وی گفت: منطقه ما به اندازه کافی خسته از قطع روابط و نگاه‌های سلبی است و نیازمند نگاه‌های ایجابی بیشتر در منطقه هستیم. عادی سازی روابط ترکیه و ارمنستان می‌تواند به رویکردهای ایجابی بیشتر کمک کند.

برچسب‌ها:

نظر شما