به گزارش سایت دیده بان ایران؛ بهرام عیناللهی با اشاره به سیاست دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در سال آینده، اظهار کرد: هدف از اصلاح روند تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی رساندن منابع مالی حاصل از آن به دست مصرفکننده واقعی و مردم به صورت مستقیم است.
وی ادامه داد: منظور از مردم، افرادی هستند که با استفاده از بیمهها کارهای درمانی خود را انجام میدهند و یارانهها در سال آینده با استفاده از بیمهها در اختیار مردم قرار خواهد گرفت و بیمهها باید ساز و کار تخصیص یارانه را طراحی کنند.
عیناللهی تاکید کرد: پرداخت ارز ترجیحی، حوزه صادرات و خرید مواد اولیه را دچار مشکل کرده است؛ زیرا این ارز در زمان و موعد مقرر تخصیص داده نمیشود و نمیتوان برنامهریزی لازم را برای آن انجام داد، در صورت آزادسازی نرخ ارز میتوان به راحتی برنامهریزیهای لازم را برای تأمین دارو انجام داد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا این وزارتخانه ساز و کار و سیاست لازم را برای کنترل قیمت دارو بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام داده است، اظهار کرد: ما عنوان حذف ارز را به کار نمیبریم، بلکه اعلام میکنیم ارز ترجیحی از ما جدا شود و به شکل یارانه به دست مصرف کننده واقعی برسد و در این میان نیز بیمهها باید تعهد دهند که ساز و کار لازم را طراحی کرده تا نحوه تخصیص یارانه نسبت به دارو مشخص شود.
وی با اشاره به بودجه ۴۰ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت و درمان برای تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در لایحه بودجه سال آینده، گفت: این مبلغ بسیار کم است و حداقل به ۷۰ هزار میلیارد تومان برای حمایت از بخش دارو و تجهیزات پزشکی نیاز داریم و این بودجه مدنظر بیمهها نیز قرار دارد.
اظهارات وزیر بهداشت را با همایون سامح نجف آبادی در میان گذاشتیم این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ارتباط با چشمانداز وضعیت دارو در سال آینده نیز تصریح میکند: «کلیات بودجه سال آینده تصویب شد و ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو در سال آینده وجود نخواهد داشت. به تبع دارویی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی خریداری میشد و به دست مصرف کننده میرسید، دیگر با ارز آزاد خریداری خواهد شد،
دارو گران می شود
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ «همایون سامه یح نجف آبادی» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت دارویی و مشکلات مردم در تامین دارو میگوید: «امسال مقداری با کمبود و مشکل به ویژه در مورد داروی بیماریهای خاص از جمله بیماران پیوندی و سرطانی مواجه بودیم. درحالی که امسال مشکل کمبود دارو احساس میشد، اما متاسفانه میدیدیم همین داروهایی که با کمبود مواجه هستند در بازار آزاد با چندین برابر قیمت پیدا میشوند.»
او ادامه میدهد: «دو میلیون دلار ارز به دارو تا مهرماه ۱۴۰۰ اختصاص داده شد. این دو میلیارد دلار به طور کلی خرج شد و از مهرماه متاسفانه دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات وجود نداشت. درحال حاضر کمتر از یک ماه است که ۷۰۰ میلیون دلار دیگر خارج از بودجه ارز ۴۲۰۰ تومانی از سوی دولت تامین شده است. دارو به صورت کج دار و مریز وارد میشود، اما با این مقدار اختصاص ارز، توانایی واردات دارو با قیمتهای قبلی به صورت کامل وجود ندارد. به همین خاطر کمبود دارویی چه در مورد بیماران خاص و چه درمورد داروهای معمولی وجود دارد. بسیاری از داروهایی که به صورت روتین فراوان بود، متاسفانه در حال حاضر با کمبود مواجه است.»
سامه یح تصریح میکند: «زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی مخصوص دارو و تجهیزات به اتمام رسید، به تبع مجوز واردات مواد اولیه با ارز آزاد داده شد، وگرنه اوضاع بسیار وخیمتر از این میشد. برخی از داروها با ارز آزاد وارد شد و به قیمت همان ارز آزاد هم دراختیار مردم قرار گرفت. این اختلاف قیمت بیمه و دارو را به تبع متاسفانه خود بیمار متقبل میشود.» او البته با تایید اینکه ارز اختصاص یافته برای واردات دارو کافی نبوده، معتقد است که باید شرایط خاص اقتصادی کشور را هم در نظر گرفت.
سامه یح در ارتباط با گفته برخی بیماران مبنی براینکه برخی داروی خارجی با کمبود مواجه است و از طرفی برخی پزشکان، داروهای داخلی را هم توصیه نمیکنند، به ایلنا میگوید: من این گفته را تایید نمیکنم و باید از پزشکان درمورد اختلاف اثر داروی ایرانی با داروی خارجی پرسید.تا جایی که من میدانم صنعت ساخت دارو در ایران صنعت پیشرفتهای است و متخصصان داخلی و شرکتهای دانش بنیان ما به حد کافی توانایی ساخت برخی از داروها به خصوص داروهای بیماران خاص را دارند. بخشنامهای که وزارت بهداشت هم داده، این است که واردات دارویی که داخل ایران تولید شود، امکانپذیر نیست و مجوز داروهای خارجی را نمیدهند.» او البته معتقد است که اگر ایران توانایی ساخت دارویی را در داخل داشته باشد، بهتر است که از تولیدات داخل استفاده شود.»
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ارتباط با چشمانداز وضعیت دارو در سال آینده نیز تصریح میکند: «کلیات بودجه سال آینده تصویب شد و ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو در سال آینده وجود نخواهد داشت. به تبع دارویی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی خریداری میشد و به دست مصرف کننده میرسید، دیگر با ارز آزاد خریداری خواهد شد، اما صحبتی که از طرف تمام مسئولان دراین مورد صورت گرفته، این است که یارانه میدهیم. این یارانه ممکن است به بیمهها یا طرق دیگر اختصاص یابد.» او میگوید در صحبتهایی هم که دو روز گذشته رییس جمهور در دفاع از لایحه بودجه داشته، تصریح شده است که دولت حداکثر سعیاش را انجام میدهد که فشار و مشکلی از این لحاظ به مردم وارد نشود.
نظر شما