شناسهٔ خبر: 51933126 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مذاکرات دشوار برای انتخاب رئیس جمهور عراق/کردها به اختلاف خورده‌اند

حمید محمدطاهری

علی‌رغم اینکه طبق عرف سیاسی حاکم بر عراق پس از انتخابات سال ۲۰۰۵، احزاب کُرد حق معرفی رئیس جمهور را دارند، اما برخلاف آنچه انتظار می‌رفت، به نظر نمی‌رسد که توافق بر سر نامزدی برای تصدی پست ریاست جمهوری عراق آسان باشد و اتفاقات جلسه نخست پارلمان منجر به شکل گیری اختلافاتی در این باره میان احزاب کُرد شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، روزنامه العربی الجدید در گزارشی درباره موضوع تعیین رئیس جمهوری عراق پس از انتخاب رئیس پارلمان و شکل‌گیری اختلاف در مواضع احزاب کُرد پس از اتفاقات جلسه نخست پارلمان نوشت: احزاب سیاسی اصلی اقلیم کردستان عراق تا بدین لحظه بر سر نامزد خود برای تصدی پست ریاست جمهوری به توافق نرسیده‌اند و موضع رسمی واحدی در این زمینه اتخاذ نکرده‌اند.

به استثنای "غازی الیاور"، رئیس جمهور موقت عراق در سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ که عرب بود، سه رئیس جمهور دیگر عراق از انتخابات ۲۰۰۵ تا امروز از میان کردها انتخاب شده است.

این سه رئیس جمهور سابق جلال طالبانی از ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴، فؤاد معصوم از ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ و برهم صالح از ۲۰۱۸ تاکنون بوده‌اند و هر سه نفر آنها عضو حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق هستند که در انتخابات پارلمانی دهم اکتبر با اکتساب ۱۴ کرسی پس از حزب دموکرات کردستان (۳۱ کرسی) در میان احزاب کُرد جایگاه دوم را به خود اختصاص داد.

گفت‌وگوهای احزاب کرد درباره انتخاب رئیس‌جمهور آینده عراق، به‌ویژه میان حزب دموکرات و اتحادیه میهنی پیش از برگزاری جلسه نخست پارلمان که یکشنبه برگزار شد، به مراحل پیشرفته‌ای رسیده بود اما موضوع پس از ترک صحن مجلس از سوی نمایندگان اتحادیه میهنی کردستان در اعتراض به سازوکار رای گیری تغییر کرد و این در حالی بود که نمایندگان حزب دموکرات در پارلمان ماندند و به محمد الحلبوسی رئیس پارلمان، حاکم الزمیلی، معاون اول او و شاخوان عبد الله، معاون دوم او که یکی از رهبران اتحادیه دمکراتیک کردستان عراق بود، رای دادند.

موقعیت ضعیف کردها در بغداد

منابع سیاسی نزدیک به اتحادیه میهنی کردستان عراق درباره این تحولات گفتند که آنچه در روز نشست پارلمان رخ داد و همچنین رأی‌ حزب دموکرات، بر تفاهم‌های قبلی کُردها تأثیر گذاشته است؛ تفاهماتی که کردها در آنها بر سر همه موضوعات مربوط به حق احزاب کرد در انتخابات توافق کرده بودند.

این منابع به العربی الجدید گفتند که گفت‌وگوها درباره پست ریاست جمهوری نیز تحت تأثیر اتفاقات نشست پارلمان قرار گرفت و موقعیت مذاکره کردها در بغداد را تضعیف کرد.

این منابع با اشاره به اینکه حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق همچنان بر در اختیار داشتن سمت ریاست جمهوری اصرار دارد و از آن چشم‌پوشی نخواهد کرد، افزودند؛ در چند روز آینده شاهد گفت‌وگوهایی از سوی هیئتی از این حزب در بغداد قبل از اعلا رسمی نامزد تصدی پست ریاست جمهوری خواهیم بود.

"محمود خوشناو"، از رهبران اتحادیه میهنی کردستان عراق اختلاف این حزب با حزب دموکرات کردستان این کشور را تایید کرد و گفت: حضور حزب دموکرات کردستان در جلسه رأی گیری درباره رئیس پارلمان و دو معاون وی، خارج از چارچوب برنامه کاری کردها بود که اتحادیه میهنی و حزب دموکرات درباره آن توافق کرده بودند. به همین دلیل، اختلافاتی در دیدگاه‌ها به وجود آمده است و حضور حزب دموکرات کردستان در اولین نشست پارلمان، اقدام موفقیت آمیزی نبود.

خوشناو تأکید کرد: باید پست ریاست جمهوری عراق در ۱۵ روز آتی تعیین تکلیف شود و نمی‌خواهیم حوادث سال ۲۰۱۸ تکرار شود؛ چراکه آن روند، گزینه دوم ماست و گزینه اول ما، حضور در پارلمان براساس توافق است.

عضو ارشد اتحادیه میهنی کردستان عراق همچنین تصریح کرد: برهم صالح رئیس جمهور کنونی عراق، یکی از نامزدهای مطرح برای پست ریاست جمهوری است اما تاکنون، هیچ اسم دیگری اعلام نشده است.

محمود خوشناو خاطرنشان کرد: هیأت مذاکره کننده کردها که در بغداد حضور دارد از اختیار اعلام نامزد ریاست جمهوری برخوردار است. اما اتحادیه میهنی کردستان، بر این باور است که در حال حاضر اتخاذ تصمیم نهایی درباره پست ریاست جمهوری توسط اعضای ارشد و میانی حزب، امر دشواری است و باید رهبری حزب در این باره تصمیم بگیرد.

در مقابل، حزب دموکرات کردستان نیز نسبت به آنچه درباره پست ریاست جمهوری عدم اجماع میان احزاب کرد در این باره، ملاحظاتی دارد.

ماجد شنکالی، نماینده حزب دموکرات کردستان عراق در پارلمان نیز در گفت‌وگو با العربی الجدید گفت: پرونده رئیس‌جمهور با موازنه‌های سیاسی، نحوه مدیریت دولت و مشارکت کردها در آن و همچنین تصمیمات دفاتر سیاسی دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی در ارتباط است.

وی خاطرنشان کرد: اتحادیه میهنی یک شریک کلیدی در اداره اقلیم کردستان است و در روزهای آینده شاهد ارتباط مهمی میان دو حزب در اربیل یا در سلیمانیه خواهیم بود و این ارتباط و نشست به منظور متحد کردن کردها و توافق درباره نامزد تصدی پست ریاست جمهوری انجام خواهد شد.

عدم تکرار تجربه ۲۰۱۸

با این حال، کفاح محمود، مشاور سیاسی سابق ریاست اقلیم کردستان عراق گفت: توافقی میان حزب دموکرات و اتحادیه میهنی وجود دارد که تجربه سال ۲۰۱۸ را تکرار نکنند و بخشی از توافق جدید این است که کردها زیر سقف اکثریت ملی با هم متحد باشند.

وی در این باره تصریح کرد: تمایلی برای عدم ابقای برهم صالح وجود دارد و روند انتخاب نامزد جدید پست ریاست جمهوری بخشی از معامله‌ای خواهد بود که شامل مجموعه‌ای از توافقات از جمله روش توزیع وزارتخانه‌های اصلی، ریاست جمهوری و استاندار کرکوک است.

پارلمان جدید عراق یکشنبه اولین جلسه خود را برگزار کرد. در این جلسه محمد الحلبوسی به عنوان رئیس پارلمان و حاکم الزاملی، نامزد جریان صدر به عنوان معاون اول وی و شاخوان عبدالله، نامزد حزب دموکرات کردستان عراق معاون دوم وی تعیین شدند.

دومین گام پس از تعیین هیئت رئیسه پارلمان در عراق تعیین رئیس جمهور طی ۱۵ روز پس از برگزاری جلسه نخست پارلمان است.

محمد الحلبوسی، رئیس جدید پارلمان عراق در جلسه روز یکشنبه اعلام کرد که نامزدی برای پست ریاست جمهوری آغاز شده و تا ۱۵ روز ادامه دارد. در روز آخر پارلمان جلسه‌ای را برای رأی گیری درباره نامزدها برگزار خواهد کرد. گروه‌های سیاسی باید ظرف دو هفته گزینه‌های خود را قطعی کنند.

قبل از برگزاری جلسه رای گیری باید مذاکرات به توافق‌های سیاسی منجر شود. باید دو سوم اعضای پارلمان یعنی ۲۲۰ نماینده از مجموع ۳۲۹ نماینده با نامزد مشخص شده موافقت کنند.

انتهای پیام

برچسب‌ها:

نظر شما