رحيم پور- نشست کمپديويد در حالي پنجشنبه هفته گذشته برگزار شدکه رئيسجمهور آمريکا بر خلاف انتظار کشورهاي عربي از امضاي پيمان دفاعي رسمي با آن ها خودداري کرد، اما گفت تعهدي «آهنين» به امنيت کشورهاي عربي دارد و از توافق طرفين براي تقويت روابط نظامي و فروش سلاح هاي بيشتر به شيوخ عرب منطقه خليج فارس خبر داد. همزمان وزيرخارجه کشورمان نيز در انتقاد شديد از عربستان سعودي، گفت: «سيلي از تفسيرهاي توهين آميز از سوي عربستان سعودي» عليه ايران به راه افتاده است. اجلاس کمپ ديويد بدون حضور رهبران عربستان سعودي، بحرين، عمان و امارات متحده عربي برگزار شد و اين کشورها نمايندگاني در سطوح پايين تر به آمريکا فرستادند. از عربستان وليعهد و نايب وليعهد که وزير دفاع اين کشور و فرزند ملک سلمان است در آمريکا حضور داشتند. برخي اين مسئله را به نارضايتي کشورهاي عرب از موضع باراک اوباما در قبال ايران تعبير کردند.با اين حال،آمريکا و شوراي همکاري خليج فارس در پايان نشست کمپ ديويد بيانيه مشترکي را صادر کردند که در آن اعلام شد عادي کردن روابط با ايران منوط به توقف فعاليتهايي است که اين کشورها آن را «بي ثباتي» خواندند. در اين بيانيه از ايران خواسته شده است،تدابيري براي اعتماد سازي و از ميان بردن نگراني هاي کشورهاي همسايه خود اتخاذ کند. همچنين در بخشي از اين بيانيه آمده است که آمريکا کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس را به سامانه هشدار سريع در برابر موشکهاي بالستيک مجهز مي کند.باراک اوباما هم از موافقت شوراي همکاري خليج فارس با رويکرد آمريکا در برنامه هسته اي ايران خبر داد.
«عادل بن احمد الجبير» وزير خارجه عربستان سعودي نيز در گفتوگويي با روزنامه سعودي «الشرقالاوسط» اعلام کرد که توافقي کامل ميان ديدگاههاي آمريکا و عربستان درباره مسائل منطقه خاورميانه وجود دارد. وي تصريح کرد: در اين جلسات با آمريکا درباره چگونگي مقابله با تهديدات ايران در کنار چگونگي مبارزه با گروهکهاي تروريستي مانند داعش مذاکراتي داشتيم.وي نشست کمپديويد را تاريخي و بيسابقه توصيف کرد و افزود: در اين نشست تاريخي و بيسابقه درباره چگونگي تقويت روابط و امنيت نظامي راهبردي ميان دولتهاي شوراي همکاري و آمريکا رايزني کرديم و سه موضوع اساسي را مورد بحث قرار داديم: تقويت همکاري نظامي، مقابله با تروريسم و تعامل با چالشها که در رأس آنها مداخلات ايران در امور منطقهاي است. الجبير اظهار کرد: شوراي همکاري درخواست مشخصي از آمريکا به جز سلاحهاي پيشرفته نداشته و آمريکا نيز درخواستي از شوراي همکاري نکرده است. اين در حالي است که امضاي تضمين هاي کتبي از سوي آمريکا خواسته اي بود که قبل از نشست کمپ ديويد از سوي اعراب اعلام مي شود و بسياري از تحليلگران معتقدند نپذيرفتن اين درخواست باعث عدم شرکت برخي سران عرب در اين نشست شد. همزمان،به گزارش تسنيم، «مجتهد» فعال و وبلاگ نويس سعودي فاش کرد که از مهم ترين توافقات آمريکايي ها و کشورهاي عرب خليج فارس در کمپ ديويد سپر موشکي به هزينه ده ها ميليارد دلار است که اعراب پول آن را پرداخت مي کنند و راه اندازي آن در اختيار آمريکاست. در همين حال واحد مرکزي خبر گزارش داد: آمريکا از زمان آغاز حملات عربستان به يمن حدود 30 ميليارد دلار سلاح به آل سعود فروخته است.
معاون دبيرکل شوراي همکاري خليج فارس (GCC) پس از پايان نشست کمپ ديويداعلام کرد که دولتهاي عضو اين شورا(عربستان، بحرين، امارات، کويت، عمان و قطر) خيالشان از بابت وفاداري آمريکا در زمينه امنيت منطقهاي و اينکه آمريکا از آنها براي نزديکي به ايران دست نخواهد کشيد، راحت است. همچنين شيخ «تميم بن حمد»امير قطر در کنفرانس «کمپ ديويد» که پنجشنبه به پايان رسيد اعلام کرد که کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس (GCC) اميدوارند که توافق با ايران عاملي اساسي در ثبات منطقه باشد.
اظهارات ضد ايراني وزير خارجه سعودي در حالي است که همتاي ايراني، در گفت وگو با هفته نامه آلماني اشپيگل ابراز تعجب نموده که «برخي در منطقه بي دليل دچار وحشت شده اند» محمد جواد ظريف در اين راستا از عربستان سعودي به شدت انتقاد کرده است.به گزارش ديپلماسي ايراني به گفته ظريف «سيلي از تفسيرهاي توهين آميز از سوي عربستان سعودي» عليه ايران به راه افتاده است.وي ضمن تاکيد بر اينکه ايران قصد تسلط بر منطقه را ندارد گفت: ما از داشتن کشوري با اين جغرافيا و وسعت فعلي خرسند هستيم.
اما سخنگوي وزارت خارجه در واکنش به طرح ادعايي در بيانيه کمپديويد مبني بر اقدامات بيثباتساز ايران، با تکراري خواندن اين مطالب تصريح کرد: واقعيات منطقه خلاف چنين ادعاهايي را نشان ميدهد. مرضيه افخم،رفتارهايي همچون حمله نظامي خارجي به يمن و ناديده گرفتن تماميت ارضي اين کشور و حمايت آمريکا از اين حمله را نه تنها در تعارض با مقررات بين المللي دانست بلکه تاکيد کرد که با برخي مفاد بيانيه کمپ ديويد هم همخواني ندارد و لازم است کشورهاي شرکت کننده در اجلاس مذکور هماهنگي بيشتري در گفتار و رفتار خود داشته باشند.وي با اشاره به دعوت کشورهاي شرکت کننده در اجلاس کمپ ديويد به انجام گفتگو بين جمهوري اسلامي ايران و شوراي همکاري گفت: ايران انجام گفتگو ميان کشورهاي همسايه را ضروري دانسته وهمواره در اين مسير پيشگام بوده و بهتر است طرفهاي مقابل با احتراز از رويکرد کنوني، فرافکني و اتهام زني، حسن نيت خود را با اتخاذ گام هاي اعتماد ساز پايدار نشان دهند.