سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش روابط عمومی برنامه «جهان آرا»؛ جدیدترین قسمت این برنامه، دوشنبه ۷ دی ماه با موضوع «بودن یا نبودن ارز ۴۲۰۰ تومانی» و با اجرای امیرحسین ثابتی به روی آنتن شبکه افق رفت.
به گفته عضو کمیسون اقتصادی مجلس، زمانی که جهت تأمین نیازهای اساسی، ارز کافی نداشته باشیم مجبوریم به سراغ بانک مرکزی برویم و برای کنترل آن از پایه پولی استفاده کنیم.
به گفته عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، این نرخ ارز موانع جدی در اقتصاد ایجاد کرد و علیرغم اینکه بازار لبنیات خوبی در منطقه داشتیم، ولی باعث هدر رفت منابع فراوان آن شدیم.
حسین صمصامی در ادامه برنامه به عنوان مخالف حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از کالاهای اساسی به صحبت پرداخت و گفت: دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را به همه کالاها حتی کالاهای غیرضروری اختصاص داد و در شرایطی که در عصر جنگ اقتصادی به سر میبریم باید از این ارز به درستی استفاده میشد تا شاهد هدررفت منابع مالی نباشیم.
در برنامه «جهان آرا» شب گذشته، پس از مرور اخبار هفته توسط امین سلیمی، پیرامون موضوع یاد شده مهدی طغیانی عضو کمسیوین اقتصادی مجلس و حسین صمصامی استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی به عنوان موافقان و مخالفان این طرح با یکدیگر گفتگو کردند.
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد یادآور شد: علت اصلی رشد بیش از ۶۳ درصد منابع نقدینگی کشور، وامهایی بوده است که بانکهای خصوصی به مردم داد و به دلیل کمبود بودجه، پایه پولی وحشتناکی درجامعه افزایش پیدا کرد.
صمصامی با بیان اینکه نرخ ارزی که بازار را مختل کند یقینا نمیتواند نرخ مناسبی باشد، گفت: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مانند ریختن بنزین روی آتش است و در شرایط موجود هزینههایی که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارد بیشتر از منافع آن است.
صمصامی در پایان یادآور شد: در جنگ اقتصادی کنونی دولت باید نقش هدایتگری و حمایتی داشته باشد و وقتی بازاری از رونق میافتد وظیفه دولت است که از ابزارهای خود جهت تنظیم مناسب نرخ ارز استفاده کند و نرخ غلطی که در جامعه وجود دارد و هزینه همه چیز بر طبق آن بر مردم تحمیل میشود باید اصلاح شود.
در ادامه طغیانی نیز اضافه کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی در کنترل نوسان بازار ارز ناموفق بود و حتی نتوانست حول و حوش آن هم حرکت کند. این ارز کسری بودجه را تشدید کرد و دولت مجبور شد برای تأمین بودجه کالاهای اساسی از آن استفاده کند.
طغیانی افزود: براساس محاسبات سازمان برنامه و بودجه کشور که تورم مستقیم و غیرمستقیم را اعلام کرده است، باید میان بد و بدتر، گزینه بد را انتخاب کنیم، چون هر سیاستی هم مزایا و هم معایبی دارد که باید دید کفه کدام سنگینتر است.
طغیانی با موافق بودن حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تصریح کرد: در عصر امروز با جامعه زندهای مواجه هستیم که نمیتوانیم جامعه را با شوک درمانی درمان کنیم و منظور ما، حذف یکباره نرخ ارز نیست بلکه باید با ایجاد بسته حمایتی و نظارتی بر بازار کالاهای اساسی، پُر کردن انبارها و فعالیت رسانه ای، حمایت از مردم صورت بگیرد و اگر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی صورت نگیرد سالهای آینده قیمت کالاها افزایش پیدا میکند.
طغیانی تصریح کرد: ارزی که میتوانست بسیاری از زخمهای کشور را درمان کند، به کالاهایی اختصاص یافت که تنها برای یکسری افراد خاص سود بوده است و باقی مردم را متضرر کرد.
مهدی طغیانی نمیاینده مجلس شورای اسلامی، گفت: در سال ۱۳۹۷ زمانی که قیمت ارز در حال افزایش بود، تیم اقتصادی دولت تصمیم گرفت تا ارز ۴۲۰۰ تومانی بر جامعه حکمفرما شود، اما هیچ زمانی مشخص نشد که با چه محاسباتی این اتفاق شکل گرفت و هیچ وقت از این رویکرد دفاع نشد.
نماینده مجلس اصفهان اضافه کرد: قیمت گذاری نرخ ارز در رانت و فساد ۷۲ شرکت که مبدأ فساد بودند نقش داشته و باعث افزایش و گسترش این فساد در جامعه شد. به این دلیل که هیچ زمانی نظارت درست و کافی بر این موضوع وجود نداشته است.
وی افزود: این سیاست از سال ۱۳۹۷ تاکنون باعث عدم ثبات بازار ارز و کالاهای اساسی، تشدید کسری بودجه، ایجاد رانت و فساد گسترده و عدم ثبات نرخ نهادههای دامی شد.
وی افزود: تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به هدف مورد نظر اصابت نکرد و تبدیل به یک رانت برای برخی از افراد شد که در نتیجه کسری بودجه بالایی را ایجاد کرد و دیدیدم که کالاهایی که در سال ۱۳۹۸ مانند برنج، چای، شکر و ... شامل ارز ۴۲۰۰ تومانی بودند حذف و قیمتها دچار جهش شدند.
وی با اشاره به اینکه این یک سیاست ۱۰۰ درصد شکست خوردهای است، یادآور شد: از این سیاست حتی یک روز هم نمیتوان حمایت کرد، چون باعث ایجاد رانت و فساد اقتصادی گسترده در جامعه شده و بخش زیادی از منابع را از بین برده است و در حال حاضر و در مواجهه با آن دیگر اختیاری نداریم بلکه مجبور به استفاده از آن هستیم.
وی خاطر نشان کرد: بهترین ارزیابها مردم هستند که با تمام وجود، افزایش قیمت کالاها را احساس کردند. در این موضوع یا میتوانیم نرخ ارز را بالا ببریم و از محل آن کسری بودجه را تأمین کنیم و یا میتوانیم نرخ ارز را بالا نبریم و از منابع پایه پولی نیازها را تأمین کنیم.
وی در جمع بندی صحبتهای خود خاطر نشان کرد: با نگهداری ارز ۴۲۰۰ تومانی تورم بالاتر میرود و اگر دولت با آگاهی کافی و بستههای حمایتی مختلف پیش برود نتیجه بهتری حاصل خواهد شد.
وی گفت: در حال حاضر و با توجه به منابع مورد نیاز در اختیار دولت و تخصیص و توزیع آن تنها چیزی که برای دولت باقی مانده است، کسری بودجه شدید است که باید بگویم پایه پولی از همین جا بوجود میآید.
وی گفت: نحوه توزیع سرانه نرخ ارز در دهکهای مختلف نشان میدهد که دهک اول یعنی فقیرترین افراد نفری ۲ میلیون تومان و دهک دهم یعنی ثروتمندترین افراد مبلغ ۳۱۷۰ هزار تومان دریافت میکنند و این به معنای این است که اگر کسی بیشتر مصرف میکند یارانه بیشتری به آن تعلق گرفته و ارز بیشتری تخصیص میدهند.
نظر شما