شناسهٔ خبر: 51583192 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

نجوم و فضا

جیمز وب؛ لحظه‌شماری برای پرتاب تلسکوپی که انتظار می‌رود درک بشر از کیهان را دگرگون کند

تلسکوپ فضایی «جیمز وب» ناسا قرار است روز شنبه چهارم دی از پایگاه پرتاب آژانس فضایی اروپا در گویان فرانسه به فضا پرتاب شود.

صاحب‌خبر -

در صورتی که همه چیز طبق برنامه پیش برود این تلسکوپ فضایی ساعت ۱۲:۲۰ دقیقه به وقت گرینویچ به فضا پرتاب می‌شود و بعد از ۲۶ دقیقه از راکت پرتاب‌کننده خود جدا خواهد شد تا حرکت برای رسیدن به مدار مورد نظر در فضا را ادامه دهد.

تلسکوپ جیمز وب یک ابراز انقلابی برای رصد کیهان به شمار می‌رود و دانشمندان امیدوارند که با این ابزار، دوره جدیدی از اکتشافات نجومی آغاز شود. هزینه ساخت جیمز وب حدود ۹ میلیارد دلار برآورد شده است.

بر اساس اعلام ناسا، یک ماه طول می‌کشد تا جیمز وب در مدار خورشیدی در فاصله‌ای تقریبا یک میلیون مایلی از زمین (‌تقریبا چهار برابر دورتر از ماه) به مقصد برسد.

مسیر مداری ویژه تلسکوپ جیمز وب، آن را در راستای ثابتی با زمین حفظ می‌کند به این معنی که سیاره زمین و این تلسکوپ پشت سر هم به دور خورشید می‌چرخند.

در مقام مقایسه، تلسکوپ فضایی هابل که ۳۱ سال پیش از جیمز وب به فضا فرستاده شد، از فاصله ۳۴۰  مایلی به دور زمین می‌چرخد ​​و هر ۹۰ دقیقه یک بار از زیر سایه سیاره عبور می کند.

تلسکوپ جیمز وب به نام مردی که در دهه ۱۹۶۰ بر ناسا نظارت داشت نام‌گذاری شده و حدود ۱۰۰ برابر حساس‌تر از تلسکوپ هابل است و انتظار می رود درک دانشمندان از جهان و جایگاه ما در آن را عمیقا دگرگون کند.

جیمز وب عمدتا کیهان را در طیف مادون قرمز مشاهده می‌کند که به آن اجازه می‌دهد از میان ابرهای گاز و غبار که در آن ستاره‌ها متولد می شوند، نگاه کند.

آینه اصلی تلسکوپ جدید - متشکل از ۱۸ بخش شش ضلعی از فلز بریلیوم با روکش طلا و همچنین دارای منطقه جمع آوری نور بسیار بزرگ‌تری است که به آن امکان می‌دهد اجرام را در فواصل به مراتب دورتر نسبت به تلسکوپ هابل یا هر تلسکوپ دیگری مشاهده کند.

اخترشناسان می‌گویند جیمز وب می‌تواند نمایی اجمالی از کیهان را که قبلا کشف نشده بود، به نمایش بگذارد. آنها امیدوارند این تلسکوپ ستاره یا کهکشان‌ یا سیاه‌چاله‌هایی که نزدیک به ۱۰۰ میلیون سال بعد از انفجار بزرگ به وجود آمده‌اند را ببیند.

جدای از بررسی شکل‌گیری اولین ستاره‌های جهان، اخترشناسان مشتاق مطالعه سیاهچاله‌های بسیار پرجرم‌اند که تصور می‌شود مراکز کهکشان‌های دور را احاطه کرده‌اند.

ابزارهای موجود در تلسکوپ جیز وب همچنین برای جستجوی شواهدی از جوهای بالقوه مناسب برای حیات در اطراف تعداد زیادی سیاره فراخورشیدی تازه ثبت شده (اجرام آسمانی که به دور ستارگان دوردست می چرخند) و رصد جهان‌های بسیار نزدیک به زمین مانند مریخ و قمر یخی زحل، ایده‌ال است.

این تلسکوپ در همکاری بین المللی میان ناسا با همکاری آژانس های فضایی اروپا و کانادا هدایت می‌شود.

نظر شما