شناسهٔ خبر: 51468672 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی اعطا شد

پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی در مراسم افتتاحیه ششمین کنگره علوم انسانی اسلامی در مرکز همایش های صدا و سیما امروز یکشنبه 29 آذرماه اعطا شد.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) اعطای پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به همراه رونمایی از مکتوبات نظریه‌پردازان منتخب امروز در مراسم افتتاحیه ششمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی  با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام رضا غلامی رییس مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، غلامعلی حداد عادل رییس فرهنگستان علوم، حجت الاسلام علی مصباح یزدی، حجت الاسلام احمدحسین شریفی دبیر علمی کنگره و حجت الاسلام نجف لکزایی رییس اتاق تحول علوم انسانی برگزار شد.

بنابراین گزارش جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به سه استاد منتخب؛ حجت‌الاسلام والمسلمین نجف لک‌زایی، در رشته فلسفه سیاسیِ اسلامی، عبدالحمید نقره‌کار در معماری و حجت الاسلام والمسلمین محمد باقر سعیدی روشن در رشته قرآن‌پژوهی تعلق گرفت.

همچنین در این مراسم از خدمات علمی ارزشمند مرحوم آیت الله محمدتقی مصباح یزدی تقدیر به عمل آمد و از مجموعه مقالات و آثار و مکتوبات پیشین کنگره علوم انسانی اسلامی رونمایی شد.

در این مراسم بیانیه پنجمین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به شرح ذیل قرائت شد.

بسم الله الرحمن الرحیم

پس از حمد و شکر خدای متعال و صلوات بر محمد و آل محمد و تسلیت ایام شهادت جانسوز صدیقه اطهر فاطمه زهرا سلام الله علیها و همچنین تقدیم برترین و خالصانه‌ترین سلام‌ها به محضر مقدس و منور حضرت ولی الله الاعظم «عجل الله تعالی فرجه الشریف»، گرامی می‌داریم یاد و نام بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی «قدس سره»و شهدای گران‌قدر انقلاب اسلامی به ویژه شهدای حوزه و دانشگاه؛ و درود می‌فرستیم به رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای «مدظله العالی».

کمیته اعطای پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانیِ اسلامی مفتخر است تا اعلام نماید، به مدد الهی هر سال شاهد شکوفایی بیشتر علوم انسانیِ اسلامی و شکل‌گیری نوآوری‌ها و نظریه‌های جدید در این عرصه هستیم. با آنکه طی 10 سال اخیر سرمایه‌گذاری بر روی پژوهش‌های عظیم در ساحت علوم انسانیِ اسلامی کاهش جدی یافته و حمایت از اساتید و نخبگان این عرصه به حداقل رسیده است، اما تعداد قابل توجهی از اساتید و پژوهشگران علوم انسانیِ اسلامی یا به صورت خودجوش و با امکانات ناچیز خود، و یا با حمایت‌های مختصر دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی – اعم از دولتی و غیر دولتی- دست از کار و تلاش علمی در این زمینه برنداشته‌اند که شاهد بروز و ظهور آن در محیطهای علمیِ حوزه و دانشگاه هستیم.

در حال حاضر، مهم‌ترین اولویت در عرصه علوم انسانیِ اسلامی، تداوم سرمایه‌گذاری‌های هوشمندانه توأم با خطرپذیری در عرصه پژوهش، چه در جهت پر کردن خلأها و ضعف‌های نظری و چه در پیوند نظر و عمل و پاسخگویی به نیازهای کاربردی است. از سوی دیگر، نباید فراموش کرد که لازمه شکل‌گیری نظریه‌های بزرگ در علوم انسانیِ اسلامی اهمیت قائل شدن به شکل‌گیری جریان نقد روشمند، و نیز آزمون و خطا در صحنه عمل می‌باشد و هر میزان فرصت برای نقادی بیشتر فراهم گردد، و یا فرصت محک زدن به نظریه‌ها در ساحت عمل افزایش یابد، علوم انسانیِ اسلامی در فرایند تکمیل خود به دستاوردهای بزرگ‌تری خواهد رسید.

در حالی مراسم پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانیِ اسلامی برگزار می‌شود که با دریغ و تأسف بسیار با فقدان جانسوز هادی و حامی جدی گفتمان علوم انسانیِ اسلامی، عالم ذوفنون، حکیم بزرگ و فیلسوف علوم انسانیِ اسلامی، حضرت آیت‌الله علامه مصباح یزدی «رضوان الله تعالی علیه» روبرو هستیم. در دوره قبلی جایزه، این توفیق بزرگ نصیب همه ما شد که به محضر استاد رسیده و ضمن بهره‌گیری از بیانات مهم ایشان، اعطای چهارمین جایزه را به دست مبارک ایشان انجام دهیم؛ لذا این کمیته تصمیم گرفت به رسم ادب، و با نیت گرامیداشت یاد و نام علامه مصباح یزدی، در پنحمین دوره جایزه و در حضور فرزند دانشمند مرحوم علامه، استاد محترم جناب حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی مصباح یزدی، از مقام علمی و معنوی آن عالم فرزانه تجلیل نماید.

کمیته اعطاء جایزه جهانی علوم انسانیِ اسلامی در این دوره نیز مانند دوره‌های قبل، با پیشنهاد جمع قابل توجهی از نظریه‌پردازان برجسته در عرصه علوم انسانیِ اسلامی روبرو شد که کار انتخاب و معرفی نظریه‌پردازان برتر را سخت و پیچیده می‌ساخت. البته یادآوری می‌کند، با عنایت به فلسفه وجودی این جایزه، کمیته اعطای جایزه به انتخاب افرادی اهتمام دارد که فراتر از ارائه یک یا چند نظریه ممتاز، صاحب تلاش‌های متنوعی باشند که در مجموع به پیشرفت علوم انسانیِ اسلامی و افزایش دارایی‌های علمی آن در رشته‌های کلیدی کمک نموده و جامعه علمی بتواند با اتکاء به ظرفیت‌های آنان، به راه خود بهتر از گذشته ادامه دهد.

کمیته اعطای جایزه جهانی علوم انسانیِ اسلامی در مراسم پنجمین دوره که امروز در حضور رئیس محترم مجلس شورای اسلامی، جناب آقای دکتر قالیباف، و شماری از اساتید و پژوهشگران ارجمند حوزه و دانشگاه برپا می‌شود، موفق شد بر مبنای نظام‌نامه جایزه، پس از بررسی‌های چند مرحله‌ای، و اخذ آراء اساتید و نخبگان برجسته علوم انسانیِ اسلامی در رشته‌های ذی‌ربط، در نهایت سه تن از نظریه‌پردازان را شایسته دریافت جایزه در این دوره تشخیص دهد:

یک: استاد ارجمند جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای دکتر نجف لک‌زایی، در رشته فلسفه سیاسیِ اسلامی، که موفق شده‌اند ضمن پیوند روشمند فلسفه سیاسی با حکمت صدرایی و پرورش شاگردان پرشمار در این عرصه، و همچنین زمینه‌سازی برای شکل‌گیری یک خط پژوهشی زنده و پرثمر، خود با ارائه نظریاتی متعدد در زمینه فلسفه سیاسیِ اسلامی، کمک قابل توجهی به پیشرفت علوم سیاسی اسلامی نمایند.

دو: استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالحمید نقره‌کار در رشته معماری اسلامی که ضمن نقش‌آفرینی مؤثر در جهت بسط و تقویت دانش معماری اسلامی در ایران، و نیز شاگردپروری در این عرصه، موفق شده‌اند نظریات ارزشمندی را در جهت مستحکم‌سازی دانش معماری اسلامی ارائه داده و سپس در جهت عینیت بخشی به آن در عرصه عمل تلاش کنند.

سه : استاد ارجمند جناب حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدباقر سعیدی‌روشن در رشته قرآن‌پژوهی که موفق شده‌اند ضمن انجام شمار کثیری از تحقیقات مهم و کلیدی در عرصه قرآن‌پژوهی، آن هم متناسب با نیازهای روز و قابل استفاده در فرایند تکامل علوم انسانیِ اسلامی، و همچنین ارائه چندین نظریه مهم در این ساحت، به عُمق‌بخشی و پیشرفت علوم انسانیِ اسلامی بر مبنای معارف قدسی قرآن کمک شایان توجهی داشته باشند.

در پایان، ضمن آرزوی سلامتی و مزید توفیق برای این سه دانشمند ارجمند در جهت خدمت خالصانه به پیشرفت و تعالی جامعه اسلامی، امیدواریم اعطاء این جایزه بتواند نقش خود را در معرفی الگوهای علمی موفق به جامعه علمی به خوبی ایفا نموده و از این پس، شاهد بهره‌مندی مضاعف از توانمندی‌های این اساتید محترم در جهت تحولات علمی بزرگ در عالم اسلام باشیم.

از همه صاحب نظران محترمی که ضمن مشارکت در مراحل گوناگون ارزیابی و انتخاب در کنار کمیته اعطاء جایزه جهانی علوم انسانیِ اسلامی بودند قدردانی می‌کنیم. همچنین لازم است از خانه اندیشه‌ورزان و همچنین مرکز پژوهش‌های علوم انسانیِ اسلامی صدرا به خاطر مشارکت در تأمین جوایز این دوره صمیمانه سپاسگزاری نماییم.

نظر شما