شناسهٔ خبر: 51393072 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

گروسی: ارتباط‌مان با دولت جدید ایران را دیر شروع کردیم

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت و گویی مواضع این نهاد بین‌المللی را درباره نظارت بر برنامه هسته ای ایران و تحولات پیرامون مذاکرات توافق هسته ای در وین مطرح کرد.

صاحب‌خبر -
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت و گویی با این خبرگزاری، آن چه محدودیت‌های بازرسان آژانس در ایران می‌خواند را موجب در بر داشتن این خطر دانست که «تصویری بسیار تیره و تار» از برنامه هسته‌ای ایران ارائه دهد.

گروسی گفت، او می‌خواهد به ایران بگوید اگر می‌خواهد «کشوری مورد احترام در جامعه جهانی باشد»، «هیچ راهی برای دور زدن» بازرسان آژانس ندارد.

او در بخش دیگری از این گفتگو با توجه به اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی ایران که دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات ایران را، جز برای تعویض و تعمیرات فنی تجهیزات نظارتی آژانس در آن ها، محدود می‌کند، مطرح کرد: اگر جامعه بین المللی نتواند از طریق ما، از طریق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به وضوح ببینید چه تعداد سانتریفیوژ وجود دارد یا چه ظرفیتی ممکن است داشته باشند، تصویری که پیش رویتان قرار می‌گیرد، تیره و تار است. تنها توهم تصویر واقعی را به شما می‌دهد. به همین دلیل است که اهمیت دارد.

گروسی این موضوع را که در عملیات خرابکارانه تاسیسات ساخت سانتریفیوژ‌های کرج از دوربین‌های نظارتی آژانس استفاده شده است، «واقعا نامعقول» تلقی کرد.

او در بخش دیگری با تاکید بر این که در مذاکرات سیاسی احیای توافق هسته‌ای در وین مشارکتی نداشته است، تایید کرد پیش رفت‌های ایجاد شده در برنامه هسته‌ای ایران از زمان خروج یک جانبه آمریکا از توافق هسته‌ای و عدم پایبندی به آن، به معنای این است که باید تغییراتی در توافق اصلی ایجاد شود.

مدیر کل آژانس در این باره گفت: واقعیت این است که ما با ایرانی بسیار متفاوت مواجهیم. ۲۰۲۲ با ۲۰۱۵ خیلی فرق دارد، تا آنجا که باید اصلاحاتی در کار باشد که این وقایع جدید را در نظر بگیرد تا بازرسان ما بتوانند از هر چه روی میز مذاکرات سیاسی توافق شد، بازرسی به عمل بیاورند.

گروسی درباره سطح غنی سازی اورانیوم در ایران گفت: هیچ کشور دیگری جز کشور‌هایی که تسلیحات هسته‌ای می‌سازند، به این سطوح بالا (در غنی سازی) نمی‌رسند. بار‌ها گفته ام این به معنای آن نیست که ایران یک سلاح هسته‌ای دارد. اما به معنای این است که این سطح از غنی سازی مستلزم اقداماتی سرسختانه در زمینه راستی آزمایی است.

او درباره رویکرد‌های دولت جدید ایران در زمینه مذاکرات وین و تعامل با آژانس گفت: آن‌ها دیدگاه‌های سرسختانه‌ای درباره تعاملات ایران با آژانس و شرکای توافق هسته‌ای دارند.

او همکاری با دولت رئیسی را «کندتر از حد انتظار» توصیف کرد و افزود: می‌توانم بگویم ما ارتباطمان را واقعا دیر شروع کردیم.

گروسی درباره ساخت و ساز‌ها در نزدیکی تاسیسات نطنز و فردو گفت، ایران درباره این ساخت و ساز‌ها به آژانس اطلاع رسانی کرده است و بازرسان او پیگیر پیش رفت کار در این تاسیسات هستند.

مدیر کل آژانس با تاکید بر این که بازرسان آژانس باید توان نامحدودی برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران داشته باشند، بیان کرد: مشکل این جاست که هرچه بیشتر زمان می‌گذرد و توان ثبت اتفاقات در حال رخ دادن از دست می‌رود، وقتی این توانایی دوباره برگردد، بازرسان بر می‌گردند و دوباره شروع می‌کنند به چیدن اجزای این جورچین در کنار هم. ممکن است شکاف‌هایی وجود داشته باشد و داشتن این شکاف‌ها خوب نیست.

درخواست‌های گروسی در حالی مطرح شده که رییس سازمان انرژی اتمی روز سه شنبه در پاسخ به ایسنا که آیا میان ایران و آژانس توافقی درباره سایت کرج و نصب دوربین تا الان نشده است گفت: مسأله کرج در یک بسته است و موارد ادعایی و کرج به هم پیوسته است و باید با هم حل و فصل شوند.

محمد اسلامی در جمع خبرنگاران در پاسخ به ایسنا که توافقی بین ایران و آژانس برای نصب دوربین‌ها در سایت تسا کرج به دست آمده است؟ اظهار کرد: کرج و سایر مواردی که در برجام بوده خارج از پادمان بوده است. برجام معاهده است و کشور‌های طرفین تعهداتی را متقابل داشتند وقتی آن‌ها به تعهداتشان عمل نکردند و تحریم‌های ظالمانه غیرقانونی شدید برقرار کردند و هر روز هم تحریم‌ها را گسترش می‌دهند دلیلی ندارد تعهدات برجامی را به ما تحمیل کنند. ما در چارچوب پادمان و ان پی تی عمل می‌کنیم و غیر از آن را قبول نداریم.

رییس سازمان انرژی اتمی درباره همکاری‌های ایران و آژانس با توجه به اینکه مذاکرات در وین در جریان است، گفت: روابط ما با آژانس باید بر اساس قواقنین و آساسنامه و پادمان و ان پی تی باشد و در این چارچوب روابط مان برقرار است و آژانس هم طبق قوانین نظارت خودش را بر فعالیت هسته‌ای ما دارد. آنچه در رسانه‌ها منتشر می‌شود علمیات روانی و سیاسی است. جریان مقابل ما به هیچ وجه توسعه علمی و فناوری در ا یران را برنمی‌تابد و با اتهام زنی، جوسازی و عملیات روانی القا می‌کنند که هدف غیرموجه داریم و نسبت به عدم اشاعه متعهد نیستیم، اما هیچ کدام از این‌ها وارد نبوده و نیست. رژیم اسراییل به این مساله دامن می‌زند، اما ما با این جوسازی‌ها خللی در راه‌مان وارد نمی‌شود و امیدواریم از این مرحله هم کشور عبور کند.

وی اضافه کرد: دستور کار ما در مذاکرات با آژانس درباره موارد ادعایی بوده است و پاسخ آن‌ها داده شده است و در برجام بسته شده است. اگر قرار باشد برجام عملیاتی شود همه طرف‌ها باید به تعهدات‌شان عمل کنند، نمی‌شود ایران صد در صد تعهداتش را انجام دهد و طرف مقابل هیچ کدام از تعهداتش را انجام ندهد. من امیدوارم یک منطقی حاکم باشد و اصول و ضوابطی پایبند باشند. اگر برجام هست همه به آن عمل کنند اگر نیست که ایران در چارچوب پادمان کار می‌کند و غیر از آن فشار سیاسی است.

اسلامی درباره وضعیت بوشهر گفت: نیروگاه تا ۱۰ مهرماه ۵۲ میلیارد برق به شبکه انتقال داده است و از این تاریخ برای تعویض سوخت رفته است و ۱۰ دی ماه به شبکه برمی گردد.

وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر این که روند ساخت نیروگاه دوم و سوم در بوشهر راضی کننده است؟ گفت: ما عقب ماندگی داریم و از زمان بندی عقب هستیم و امیدواریم بتوانیم منابع مالی اش را با رایزنی‌هایی که انجام می‌دهیم تامین کنیم.

رییس سازمان انرژی اتمی درباره ادامه مذاکرات ایران و آژانس در وین و تهران تصریح کرد: گفتگو‌های ما با آژانس و آقای گروسی همان بحث‌های ادعایی و کرج است و در حال گفتگو است و بیشتر ملاحظات روانی، سیاسی و فشار حداکثری بر آن‌ها حاکم است تا منطق و ضوابط و امیدوارم کشور از این مرحله زودتر عبور کند.

برچسب‌ها:

نظر شما