گروه جهان| سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در روزهای گذشته و به دعوت رئیسجمهوری آمریکا به این کشور سفر کردند تا در نشست مشترک خود با باراک اوباما حضور یابند، نشستی که با توجه به شرایط خاورمیانه در ماهها و هفتههای اخیر گمانهزنیهای بسیاری را با خود همراه آورد و حواشیاش نیز از پیش از برگزاری این اجلاس و با لغو سفر برخی از این مقامات به آمریکا آغاز شد. غیبت ملک سلمان، پادشاه عربستان در کمپدیوید در روزهای گذشته ابهامات بسیاری را درخصوص این نشست و روابط عربستان و آمریکا پدید آورده است و برخی مقامات عالیرتبه دیگر کشورها نیز همچون پادشاه عربستان نمایندگانی را به جای خود به آمریکا فرستادند.
با این حال کامران بخاری، معاون ارشد اندیشکده استراتفور غیبت ملک سلمان در این نشست را غیرمنتظره نمیداند و دلایلی را نیز برای آن برمیشمارد. بخاری در این خصوص معتقد است: « پادشاه عربستان با کهولت سن مواجه است و اداره سیاست خارجه و امور کلی کشور را به ولیعهد و جانشین ولیعهد که پسر خود باشد سپردهاست و خود بهعنوان یک ناظر ایفای نقش میکند. بنابراین غیبت پادشاه سعودی از این منظر چندان غافلگیرکننده نیست. علاوه بر آن ملک سلمان به دنبال آن است که اداره امور شبه جزیره عرب را به دست نسل جدید شاهزادگان سعودی، یعنی محمد بن نایف و محمد بن سلمان بسپارد و خود بهعنوان رهبری غیررسمی به کارش ادامه دهد. اما علاوه بر این موارد پادشاه سعودی با رد دعوت اوباما پیغامی را به واشنگتن ارسال میکند. ملک سلمان با این اقدام به مقامات آمریکایی یادآوری میکند که اوضاع میان این 2 متحد قدیمی آنقدرها هم خوب نیست و ریاض و متحدانش به شدت نگران روند مذاکرات هستهای میان ایران و آمریکا و علاوه بر آن بهبود روابط میان تهران و واشنگتن هستند.
این تحلیلگر بینالمللی درخصوص محور اصلی نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و باراک اوباما در کمپدیوید میگوید: «در جریان این نشست طیف گستردهای از موضوعات مورد رایزنی قرار خواهد گرفت، اما مسلما این موضوعات در چارچوب مسائل شورای همکاری خلیج فارس و نگرانی اعراب درخصوص گرایش آمریکا به سمت ایران و توافق میان این 2 و تأثیر آن بر امنیت کشورهای حاشیه خلیج فارس و در سطحی گستردهتر، جهان عرب خواهد بود». بخاری معتقد است که تحت این چارچوب مسائل بسیاری برای بحث و رایزنی وجود دارد ازجمله اینکه درباره سوریه چه تصمیمی اتخاذ شود، بهویژه در شرایط فعلی که عربستانسعودی در حمایت از شورشیان سوری به جمع ترکیه و قطر پیوسته است. قطعا حوادث یمن و مداخله عربستان در این درگیریها بهعنوان سرکرده ائتلاف نظامی مهاجمان نیز یکی دیگر از موضوعات مورد بحث در کمپدیوید خواهد بود. این عضو اندیشکده استراتفور درباره دیگر موضوعات مورد بحث در جریان این اجلاس میگوید: «آینده عراق و چگونگی حل بحران در این کشور یکی دیگر از این موضوعات است و تهدید داعش نیز یکی دیگر از نگرانیهای مشترک است. با این حال درنهایت تمامی این مباحث در سایه نگرانی اعراب از تعامل رو به رشد آمریکا و ایران قرار دارد».
بخاری با تاکید بر اینکه تمامی موضوعات بر پایه آب شدن یخ روابط آمریکا و ایران مورد رایزنی قرار خواهد گرفت، درباره پیامد اصلی این نشست میگوید: «برای درک درست نتایج این نشست باید به هدفی که در پس برگزاری این اجلاس بود نگاهی بیندازیم. آنچه واضح است این است که این نشست به درخواست باراک اوباما صورت گرفت درحالیکه اعراب برای مدت زمانی طولانی و به دور از پنهانکاری، خشم خود از آمریکا را به خاطر نادیده گرفتن کشورهای عربی و امنیت خلیج فارس، در پی تعامل با ایران، آشکارا فریاد زدند». به عقیده این تحلیلگر، باراک اوباما با دعوت از این رهبران به کمپ دیوید میخواهد به آنها اطمینان دهد که تعامل با ایران به معنای نادیده گرفتن نگرانیهای امنیتی این کشورها از سوی آمریکا نخواهد بود. بنابراین به نظر میرسد که رئیسجمهوری آمریکا با چنین انگیزهای اعضای شورای همکاری خلیج فارس را به کمپدیوید فراخواند. با این حال غیبت برخی از این مقامات برخی از پیشبینیهای آمریکا را بر هم زد. معاون ارشد اندیشکده استراتفور در این خصوص میگوید «من تصور نمیکنم که در واشنگتن کسی انتظار این را داشت که پادشاه سعودی در آخرین لحظه از حضور در این اجلاس شانه خالی کند. من معتقدم که این مسأله تا حدودی محاسبات آمریکا را مختل کردهاست و بنابراین تمرکز مباحث کمپدیوید بر سر ایجاد اطمینان در اعراب از این موضوع است که آمریکا آنها را کنار نخواهد گذاشت و همچنین متقاعد کردن آنها در این خصوص که نباید با گفتوگوهای هستهای مخالفت کنند و نگران آن باشند». موارد عنوان شده فهرست بلندبالایی از موضوعات را تشکیل میدهد اما پیشبینی میشود اجلاس کمپدیوید در بردارنده تمامی این موارد باشد.
معاون ارشد اندیشکده استراتفور
ایران موضوع اصلی نشست کمپ دیوید است
صاحبخبر -