پایگاه خبری «التقریر» در گزارشی در این خصوص مینویسد: نشانهها و پیش بینیهای شکست و ناکامی این نشست کمپ دیوید تنها به عدم حضور «سلمان بن عبد العزیز»، پادشاه عربستان و 3 تن دیگر از سران کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس) و حضور تنها سران کویت و قطر محدود نمیشود، بلکه در اختلافاتی قابل ملاحظه است که در تمام پروندههای مورد بحث بین آمریکا و کشورهای شورای همکاری به چشم میخورد.
مخالفت آمریکا با معاهده دفاع مشترک
مهمترین قضیهای که عربستان سعودی تمایل داشت در این نشست آن را محقق کند، توافق بر سر معاهده دفاع مشترک با آمریکا بود که واشنگتن با آن مخالفت کرد و رسانههای آمریکایی از آن پرده برداشتند، از جمله اینکه مجله «فارین پالیسی» در گزارشی نوشت که «کاخ سفید طرح توافقنامه دفاعی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را رد میکند» و خاطر نشان میکند که عدم پذیرش این توافق موجب شده تا برخی از سران عرب از جمله ملک سلمان از حضور در کمپ دیوید امتناع کند.
توافقنامه هستهای ایران
از زمان آغاز اختلافات آمریکا و عربستان درباره پرونده هستهای ایران 2 دیدگاه متعارض در این خصوص به چشم میخورد.
یک: دیدگاه اول اذعان میکرد که آمریکا بر انتشار موشکهای استراتژیک دفاعی در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تمرکز خواهد کرد و این اقدام تنها برای مقابله با خطر ایران صورت نمیگیرد، بلکه روسیه را نیز شامل میشود و هدف آن تامین منافع آمریکاست، بدون اینکه معاهده دفاعی جدیدی بین این کشورها و آمریکا به امضا برسد که این به معنای واداشتن کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به خرید بیش از پیش تسلیحات نظامی از آمریکا و اختصاص صدها میلیارد دلار به این امر و حتی افزایش تعداد پایگاههای نظامی آمریکا در خاک این کشورها و حضور گستردهتر آمریکا در منطقه است.
دوم: اما دیدگاه دوم از امضای معاهده جدید دفاع مشترک بین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و آمریکا سخن میگوید و آن را مهمتر از مورد اول میداند، چون بر این باور است، به این طریق حق حاکمیت این کشورها و منافع آنها بدون ورود به جنگ با روسیه و ایران در آینده تامین میشود که با وجود پافشاریهای عربستان و بزرگ نمایی خطر ایران علنا با مخالفت آمریکا مواجه شد.
راه حلهای پیشنهادی جایگزین از سوی واشنگتن
واشنگتن که با خشم کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در قبال رد درخواست توافق دفاعی مشترک مواجه شده بود، یکم ماه می جاری برای آرام کردن این کشور پیشنهاد توافق امنیتی جدیدی را به اعراب خلیج فارس ارائه داد که در صورت دستیابی به توافق هستهای با ایران نیازی به کسب موافقت کنگره نداشت و براساس آن واشنگتن مسئولیت دفاع از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را در قبال تهدیدات خارجی برعهده میگرفت، بدون آنکه دفاع از این کشورها در برابر اعتراضها و تهدیدات داخلی را در برگیرد.
به این ترتیب واشنگتن بین تهدیدات داخلی این کشورها و تهدیدات خارجی تمایز قائل شده بود و دخالت در امور داخلی این کشورها را رد کرده بود.
تحلیل «دبکا» از اختلافات موجود
اما پایگاه خبری – تحلیلی «دبکا» اختلافات موجود در کمپ دیوید را اینگونه تحلیل میکند که عدم حضور ملک سلمان در کمپ دیوید تنها بیانگر سیلی علنی ریاض به صورت اوباما و وزیر خارجهاش و سیاستهایشان در خلیج فارس نبود، بلکه نمایانگر اختلافات موجود بین آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در پروندههای مختلف بود.
براین اساس این پایگاه صهیونیستی آتش بس 5 روزه عربستان با یمن را دروغی بیش نمیداند و تاکید میکند، ریاض برقراری چنین آتش بسی را به ارائه تضمینهای لازم و کافی از سوی آمریکا در کمپ دیوید منوط کرده بود که به نظر میرسد، واشنگتن در این زمینه نتوانسته است، تضمینهای لازم را به ریاض بدهد و نظر سعودیها را جلب کند.
این پایگاه خبری – تحلیلی صهیونیستی همچنین به اختلافات دیگر موجود بین واشنگتن و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از جمله عربستان اشاره میکند که مهمترین آنها پرونده بحران سوریه و آینده سیاسی و شخصی «بشار اسد»، رئیس جمهوری این کشور است و در این راستا سعودیها اعتقاد دارند، تنها کمک به گروههای مسلح فعال در سوریه کافی نیست، بلکه باید منطقه ممنوع پرواز در این کشور ایجاد کرد.
دبکا پرونده یمن را یکی دیگر از موضوعات مورد اختلاف ریاض و واشنگتن میداند و تاکید میکند که ریاض بر این باور است، آمریکا در جنگ عربستان علیه یمن جدیتی از سوی آمریکا به ویژه جهت حفظ 2 تنگه هرمز و باب المندب و خلیج عدن مشاهده نمیکند، بلکه واشنگتن تلاش دارد، موازنه بین ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را حفظ کند و با عدم اعتراض به ارسال کمکهای بشر دوستانه به یمن در واقع موجب افزایش نفوذ این کشور در یمن میشود.
چرا آمریکا توافق جدید را رد میکند
اما در خصوص چرایی عدم موافقت آمریکا با توافق مورد درخواست کشورهای عربی حوزه خلیج فارس رسانههای آمریکایی یکی از مهمترین موانع موجود در این راه را نیاز به کسب موافقت کنگره با این توافق میدانند.
بندهای نشست کمپ دیوید
در این نشست آمریکا تلاش دارد، نگرانیهای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در خصوص پرونده هستهای ایران و افزایش قدرت نظامی این کشور و نفوذ آن در کشورهایی مانند عراق و سوریه و لبنان و یمن را کاهش دهد.
البته پیش از نشست یک دیپلمات عربی تصریح کرد که یکی از مهمترین اهداف این نشست تشکیل هسته یک ساختار دفاعی مشترک بین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برای مبارزه با تروریسم و امنیت دریایی و الکترونیکی و موشکهای پدافند هوایی بالستیک است.
به همین دلیل بحث درباره پروندههای سوریه و لیبی و عراق و همچنین یمن از جمله موضوعات مورد بحث در نشست است و در این راستا آمریکا قرار است، به کشورهای عربی شرکت کننده پیشنهاد راه حلی برای حل بحرانهای یمن و سوریه و عراق و لیبی را ارائه دهد که مبتنی بر مشارکت استراتژیک بین این کشورها و آمریکاست.
خواستههای عربستان سعودی
رسانههای آمریکایی تاکید میکنند، آنچه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از آمریکا میخواهند، تعهد آمریکا نسبت به حمایت و دفاع از این کشورها فراتر از سخن و اظهار نظر و فروش تسلیحات نظامی به آنهاست.
کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در واقع از آمریکا خواهان تضمینهایی جهت دفاع این کشور از آنها در صورت مورد تهدید قرار گرفتن از سوی داعش و انصار الله و تجزیه سوریه است.
یکی از دیپلماتهای عربی نیز گفته است که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خواهان سیستم دفاعی و همکاری نظامی مشابه اسرائیل از سوی آمریکا و همچنین دستیابی به تجهیزات و تسلیحات نظامی و موشکها و هواپیماها و ماهوارههای صنعتی فوق مدرن توسط آمریکا هستند.
در حالیکه آمریکا نقش ایران در حل بحرانهای یمن و سوریه و عراق را میپذیرد، عربستان کاملا مخالف ایفای این نقش است و بر مشارکت استراتژیک آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در چارچوب توافقنامهای مکتوب تاکید دارد.
تمام این اختلافات موجب میشود تا کارشناسان امور سیاسی و راهبردی دستیابی به هرگونه توافق بین آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در نشست کمپ دیوید را دور از انتظار بدانند.
انتهای پیام/
∎