به گزارش مشرق، مجتبی توانگر رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس در خصوص نامه روز گذشته خود به وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی و انتقاد از اجباری شدن اخذ اینماد برای کسب و کارهای اینترنتی اظهار داشت: هم اکنون 1 میلیون کسب و کار اینترنتی در کشور احراز هویت شده اند و از خدمات بانکی استفاده میکنند. از این تعداد فقط 60 هزار کسب و کار دارای اینماد هستند و قالب کسب و کارهایی که این مجوز را ندارند، قادر به دریافت آن نیز بر اساس قواعد فعلی اینماد نیستند. حال با توجه به این مسئله میتوان چالشهایی را که این مصوبه برای کسب و کارهای اینترنتی ایجاد میکند به چند دسته کلی دسته بندی کرد.
** اجباری شدن اینماد نیازمند مصوبه مجلس است
توانگر ادامه داد: اولا با اجباری شدن نماد اعتماد الکترونیک هر کسب و کار اینترنتی برای دریافت خدمات پرداخت مجبور خواهد بود ابتدا شرکتی را ثبت یا مجوز لازم را کسب نموده و سپس اینماد دریافت نماید تا بتواند فعالیت خود را آغاز کند. این امر حداقل دو مرحله بسیار زمانبر را برای شروع فعالیت هر کسب و کار کوچک اضافه نموده و آزمودن یک ایده را توسط گروههای جوان با کسب و کارهای خانگی بسیار دشوار تر از وضعیت کنونی می سازد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان کرد: ثانیا اساسا اجباری شدن نماد اعتماد الکترونیک به مفهوم تغییر ماهیت آن از یک نماد اعتبار بخش اختیاری به رگولاتور فضای مجازی و سامانه جامع مجوزهای فضای مجازی در تمام حوزه ها است. چنین تغییری با این ابعاد و گستردگی اختیارات نیازمند مصوبه مجلس شورای اسلامی است.
** تعلیق کسب و کارها منجر به توقف نوآوری میشود
توانگر همچنین خاطرنشان کرد: همچنین ورود اینماد به مساله تخصصی تایید یا عدم تایید صلاحیت تمامی کسب و کارها در تمام حوزهها و جلوگیری از شروع فعالیت در بسیاری از موارد و یا امکان تعلیق کسب و کارهای موجود بدون حکم قضایی که به مثابه پلمپ شدن کسب و کار میباشد، در نهایت منجر به توقف نوآوری و اختلال گسترده در اقتصاد دیجیتال کشور خواهد شد که این امر نه تنها خلاف صریح بسیاری از اصول قانون اساسی است بلکه عقب افتادگی اقتصادی و فناورانه در آینده ایران رقم خواهد زد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین بیان کرد: ثالثا عدم امکان با افزایش سختی دریافت خدمات مالی ریالی به دلیل اجباری شدن نماد اعتماد برای کسب و کارهایی که هنوز مجوز تعریف شده ای ندارند باعث خواهد شد رفع این نیازها توسط سایر ارزها با روش های غیر رسمی انجام شده و از قدرت ریال کاسته شده مالیات نیز پرداخت نشود. رابعا بخش عمده ای از کسب و کارهای اینترنتی کشور به صورت مشاغل خانگی تعریف میشوند. این کسب و کارها مشابه مشاغل بزرگتر دارای پیش شرطهای دریافت نماد الکترونیک نیستند و اجباری کردن این نماد برای استفاده از خدمات بانکی میتواند آسیبهای مهمی را به فضای اقتصادی وارد کند.
توانگر ادامه داد: در نهایت سختتر شدن ورود فعالین اقتصادی به اکوسیستم تجارت الکترونیک و هم چنین فرار نوآوری از کشور میتواند بخشی از سایر پیامدهای منفی این تصمیم باشد.
** ضرورت دخالت مجلس برای جلوگیری از انسداد درگاههای پرداخت پلتفرمهای ایرانی
وی در خصوص ابلاغیه بانک مرکزی برای انسداد درگاههای پرداخت پلتفرمهای ایرانی خرید و فروش رمزارز فاقد اینماد نیز گفت: تصمیم مسئولین دولت سابق خلاف نص صریح قوانین موجود در نظام اعتبار بخشی به مشاغل اینترنتی است. هم چنین این تصمیم ورای حوزه اختیارات دولت مردان بوده است که این مهم دخالت و نظارت دقیق نمایندگان مجلس شورای اسلامی را میطلبد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: البته قطع به یقین شبکه پرداخت الکترونیک کشور نیازمند ساماندهی ویژه است. برخی از دغدغههایی که این ایام در خصوص اجباری شدن نماد الکترونیک مطرح میشود به حق است اما مسئله مدل مواجهه با این چالشها است.
** پیامدهای منفی دستورات دولتی ارکان اقتصاد را به خطر میاندازد
توانگر چالشهای فوق را در 3 دسته اساسی، موضوع احراز هویت سرویس گیرندهها، حدود مسئولیت پرداختیارها در موعد ارتکاب یک جرم و سوءاستفاده سایتهای شرطبندی و شبکه پولشویی مرتبط با آن از خدمات پرداختیارها تبیین کرد و گفت: بررسی و حل این 3 چالش نیازمند مداقه کارشناسی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی است. صرف ارائه یک دستور دولتی این چالشها را حل نخواهد کرد،صرفا پیامدهای منفی آن دستور میتواند سایر ارکان اقتصادی را نیز به خطر اندازد.
وی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا فشار بر پلتفرمهای داخلی باعث ایجاد اخلال در حوزه اقتصاد دیجیتال و زیرزمینی شدن فعالیتها و تبعات بعدی آن نمیشود، افزود: اقتصاد و اکوسیستم اقتصاد دیجیتال با دستور، مدیریت پذیر نیست. سالیان گذشته دستورات زیادی در جهت محدود کردن اقتصاد دیجیتال انجام دادهاند و اغلب آنها شکست خورده.اند و علاوه بر شکست سیاستی، آسیبهای دیگری را هم به اقتصاد وارد کردهاند.
وی بر همین اساس اضافه کرد: این مورد هم قطع به یقین با این مدل مواجهه سیاست گذاری منتهی به شکست خواهد شد.
رئیس کمیته دیجیتال مجلس شورای اسلامی در خاتمه مطرح کرد: فرآیندهای جدید پرداختی جایگزین شیوههای سنتی شدهاند و ایجاد یک مانع غیرمعقول در مسیر کسب و کارها میتواند حجم استقبال از آن شیوههای غیررسمی را بیشتر کند. البته وجود قواعد مترقی در حوزه پرداختها در تمام دنیا مرسوم است اما مصوبه فعلی نمیتواند یک قاعده هوشمند، متناسب با محیط اقتصادی کشور و پاسخگوی نیازهای تجارت الکترونیک ایران باشد.