شناسهٔ خبر: 50870909 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

چرا طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه‌ها اجرا نمی‌شود؟

طرح طبقه بندی مشاغل برای جلوگیری از بهره کشی از کارگران است، اما به دلیل مشکلات مالی کارفرمایان در برخی از کارگاه‌ها اجرا نمی‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،ماده ۴۸ _به منظور جلوگیری از بهره‌کشی از کار دیگری وزارت کار و امور اجتماعی موظف است نظام ارزیابی و طبقه‌بندی مشاغل را با استفاده از‌استاندارد مشاغل و عرف مشاغل کارگری در کشور تهیه نماید و به مرحله اجراء درآورد.
ماده ۴۹- بمنظور استقرار مناسبات صحیح کارگاه یا بازار کار در زمینه مزد و مشخص بودن شرح وظایف و دامنه مسئولیت مشاغل مختلف در کارگاه، کارفرمایان مشمول این قانون موظف اند با همکاری کمیته طبقه بندی مشاغل کارگاه و یا موسسات ذیصلاح، طرح طبقه بندی مشاغل را تهیه کنند و پس از تائید وزارت کار و امور اجتماعی به مرحله اجراء درآورند.

تبصره ۱- وزارت کار و امور اجتماعی دستورالعمل و آئین نامه‌های اجرائی طرح ارزیابی مشاغل کارگاه‌های مشمول این ماده را که ناظر به تعداد کارگران و تاریخ اجرای طرح است تعیین و اعلام خواهد کرد.

تبصره ۲- صلاحیت موسسات و افرادی که به تهیه طرح‌های طبقه بندی مشاغل در کارگاه‌ها می‌پردازند باید مورد تائید وزارت کار و امور اجتماعی باشد.

تبصره ۳- اختلافات ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل با نظر وزارت کار و امور اجتماعی، در هیات حل اختلاف قابل رسیدگی است.

ماده ۵۰- چنانچه کارفرمایان مشمول این قانون در مهلت‌های تعیین شده از طرف وزارت کار و امور اجتماعی، مشاغل کارگاه‌های خود را ارزیابی نکرده باشند، وزارت کار و امور اجتماعی انجام این امر را به یکی از دفاتر موسسات مشاور فنی ارزیابی مشاغل و یا اشخاص صاحب صلاحیت (موضوع تبصره ۲ ماده ۴۹) واگذار خواهد کرد.

تبصره- کارفرما علاوه بر پرداخت هزینه‌های مربوط به این امر، مکلف به پرداخت جریمه‌ای معادل ۵۰% هزینه‌های مشاوره، به حساب درآمد عمومی کشور نزد خزانه داری کل است از تاریخی که توسط وزارت کار و امور اجتماعی تعیین می‌شود، کارفرما باید مابه التفاوت احتمالی مزد ناشی از اجرای طرح ارزیابی مشاغل را بپردازد.

اکبر قربانی مشاور روابط کار و تامین اجتماعی درباره‌ی طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه‌ها گفت: ماده ۴۸ قانون کار به این موضوع اشاره می‌کند که به منظور جلوگیری از بهره‌کشی از کار دیگری باید طرح طبقه بندی مشاغل اجرا شود به دلیل این که نیروی کار ماشین‌آلات نیستند و نباید مورد بهره کشی قرار بگیرند. در همین زمینه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف شده نظام ارزیابی و طبقه بندی مشاغل را با توجه به استاندارد و عرف مشاغل کشور تهیه کند و به مرحه اجرا در بیاورد و همین کار را هم انجام داده و و آیین نامه نوشته است.

مشاور روابط کار و تامین اجتماعی با بیان این که اجرای طرح طبقه بندی مشاغل شرایط خاصی دارد اظهار کرد: در کارگاه‌هایی که بالای ۵۰ نفر نیروی انسانی دارند کارفرمایان مکلف هستند این طرح را اجرایی کنند اگر کارگاهی این کار را انجام ندهد وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی باید ارزیابی را انجام دهد و آن را به یکی از دفاتر موسسات مشاور فنی و ارزیابی مشاغل و یا اشخاص صاحب صلاحیت در این زمینه واگذار کند.

چرا طبقه بندی مشاغل را اجرا می‌کنیم؟

قربانی ادامه داد: وزارت کار مکلف است شخصی را مسئول کند تا کارشناسی‌های لازم برای طبقه بندی کردن مشاغل در یک کارگاه انجام دهد و هزینه‌های آۀن را بپردازد و بعد از کارفرما آن را بگیرد البته طبقه‌بندی مشاغل کار هرکسی نیست و به تخصص نیاز دارد وکارشناسان آموزش دیده‌اند برای این‌که طبقه هر شغل را بشناسند و مشخص کنند.

وی درباره‌ی علل اجرایی کردن طرح طبقه بندی مشاغل تصریح کرد: این طرح شرایط شغلی نیروی کار، سخت و زیان آور بودن شغل، ارتباط فرد با دیگران و این که از چه کسی دستور می‌گیرد و به چه کسی باید دستور بدهد، دامنه‌ی مسئولیت‌ها و شرح وظایف فرد در محیط کاری را مشخص می‌کند البته شرح وظایف موضوعی نیست که ما ابداع کرده باشیم یک مهندس آمریکایی به نام تیلور در بحث افزایش بهره‌وری نیروی انسانی شرح وظایف را تعریف کرد و گفت اگر شرح وظایف هر شغل را مشخص کنیم به بهره‌وری نیروی انسانی اضافه خواهد شد.

مشاور روابط کار و تامین اجتماعی بیان کرد: وقتی کارشناس طرح طبقه‌بندی مشاغل را انجام می‌دهد ۲۰ پله تعیین می‌کند اگر کسی کم کار می‌کند، پاسخگو نیست و مسئولیت ندارد کارگر ساده محسوب می‌شود و در پله یک قرار می‌گیرد و دستمزدش مشخص می‌شود یا کارشناسان بررسی می‌کنند که کارگرانی که با ماشین‌آلات سرو کار دارند دچار چه مصدومیت‌هایی شده اند یا کسی که صندوق داراست و مسئولیت پولی و مالی کارگاه را دارد، چون دامنه مسئولیت او بیش‌تر است در پله بعدی قرار خواهد گرفت.

قربانی گفت: اگر فرد در شغل خود پیشرفت کرد و از پله یک به پله بعد رسید حقوقش اضافه می‌شود، اما متاسفانه در همین مسئله هم مشکلات پیچیده‌ای در کارگاه‌های کشور وجود دارد برای مثال در یک شرکت کارگری از گروه ۵ به گروه ۶ می‌رود، چون ضریب ریالی بالاست باید یک میلیون تومان به حقوقش اضافه شود، اما در حال حاضر می‌بینیم که کارگر از گروه ۵ به ۶ می‌رود، اما حقوق او ۱۰۰ هزار تومان بیش‌تر می‌شود یعنی دامنه‌ی پله‌ها و مسافتی که برای پله‌ها در نظر گرفته اند بسیار کوچک است و این موضوع مشکل ساز شده است.

بیشتر بخوانید

آیا دوران سربازی جزو سابقه بیمه محسوب می‌شود؟

انتهای پیام/

نظر شما