شناسهٔ خبر: 50820821 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

سخنگوی وزارت خارجه؛

گروسي بزودي به ايران سفر مي‌کند/ عربستان بايد جديت براي مذاکرات را نشان دهد

صاحب‌خبر -
گروسي بزودي به ايران سفر مي‌کند/ عربستان بايد جديت براي مذاکرات را نشان دهد

 

خبرگزاری آریا-سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که از رافائل گروسی مدیرکل آژانس انرژی اتمی برای سفر به ایران دعوت شده و تاریخ برای سفرش پیشنهاد شده و به زودی عازم ایران خواهد بود و منتظر پاسخ وی هستیم.

به گزارش خبرگزاری آریا،«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.

 سفر وزیر خارجه ترکیه به تهران
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به سفر امروز وزیر خارجه ترکیه به تهران عنوان کرد: وی قرار است علاوه بر دیدار با حسین امیرعبداللهیان با رئیس جمهور هم دیدار و گفت‌وگو کند و گفت‌وگوها در موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در این سفر که از قبل تنظیم شده بود، متمرکز خواهد بود.
وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره سفر چاووش اوغلو بیان کرد: تمرکز اصلی ما در این سفر پیگیری برخی توافقاتی است که از قبل بین دو کشور صحبت شده و تمرکز بر ارتقای روابط اقتصادی است و درباره همکاری‌های مرزی بحث خواهد شد و درباره برخی موضوعات منطقه‌ای مثل قفقاز جنوبی، وضعیت در شامات و افغانستان و موضوعات مورد علاقه دو طرف گفت‌وگو خواهد شد. 

خبرسازی‌های رسانه‌های صهیونیستی
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره فرمانده گروه مستشاری ایران در سوریه و برخی مطالب منتشر شده در رسانه‌های صهیونیستی و سعودی در این خصوص بیان کرد: این خبرسازی‌های رسانه‌های صهیونیستی و بعضا برخی کشورهای دیگر، تازه نیست. روابط ایران و سوریه در سطوح مختلف از عمق و دامنه بسیار گسترده‌ای برخوردار است و در سطوح راهبردی پیگیری می‌شود.
 سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اتفاقا فرمانده گروه مستشاری ایران در سوریه در پایان دوران ماموریت موفق خودش در سوریه مورد تقدیر وزیر دفاع سوریه قرار گرفت و مدالی از وی دریافت کرد. 
خطیب‌زاده ادامه داد: همه می‌دانند جایگاه جمهوری اسلامی ایران و روابطش با سوریه در چه سطحی است. این‌ها خبرسازی‌هایی است که ارزش پاسخ دادن ندارد.

 از تصمیم منطقه‌ای صرف در بحث مدیریت آب باید پرهیز کرد
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر وزیر خارجه ترکیه و بحث مدیریت آب بین دو وزیر خارجه و احداث سد توسط ترکیه بر روی دجله بیان کرد: سفر وزیر خارجه ترکیه به جمهوری اسلامی ایران در چارچوب تنظیم روابط است و از قبل پیش بینی شده و دستور مذاکراتی مفصلی درباره موضوعات مرزی و مدیریت آب‌های مشترک وجود دارد.
وی ادامه داد: سدی که اشاره کردید و روی رود دجله است و در پایین دست در عراق به فرات می‌پیوندد و بعد به اروندرود می‌رسد و از آنجا به خلیج فارس می‌ریزد، لذا همه کشورهایی که در پایین دست این مسیر هستند از هر تصمیمی در سطح منطقه‌ای و محلی متاثر می‌شوند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در مدیریت آب رویکرد جهانی و مدیریت مشترک و در نظر داشتن ابعاد انسانی و محیط زیستی و حقابه طبیعت مورد توجه است. هر چند باید به الزامات محلی توجه کرد ولی باید جهانی فکر کرد و مشترک تصمیم گرفت. ما درباره مدیریت آب در منطقه رویکرد یکسانی داریم و باید از نگاه منطقه‌ای و تصمیم منطقه‌ای صرف باید پرهیز کرد. چون اینها تاثیرات بلندمدت برای کل منطقه خواهد داشت.

گروسی بزودی به ایران سفر می‌کند
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات اخیر گروسی و این‌که تماسی با دولت ایران نداشته هم گفت: آقای گروسی مراودات نزدیکی با سازمان انرژی اتمی و هم با دوستان ما در سفارت در وین دارد و از ایشان دعوت شده و تاریخ برای سفر ایشان پیشنهاد شده و به زودی ان‌شاءالله عازم ایران خواهد بود. منتظر پاسخ ایشان هستیم.
خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: مراودات فنی ایران و آژانس در مسیر خوبی در جریان است و وی در این سفر علاوه بر رئیس سازمان انرژی اتمی با وزیر خارجه نیز دیدار خواهد کرد.

گروهک‌های تروریستی در خاک عراق
وی در پاسخ به سؤالی درباره گروهک‌های تروریستی در خاک عراق و انجام عملیات در خاک ایران گفت: اشراف اطلاعاتی نسبت به این اقدامات وجود دارد. متاسفانه گروهک‌های معدودی هستند که با عملیات تروریستی و ایذایی از اقلیم کردستان و از خاک عراق وارد ایران می‌شوند و برخی اقدامات را انجام می‌دهند و بعد فرار کرده و به خاک عراق برمی‌گردند.
وی بیان کرد: برخوردها در سطح خودش انجام شده است، ولی در سطح دیپلماتیک اعتراض جدی و رسمی ایران به طرف عراقی اعلام شده است و گفته شده ادامه این وضعیت ممکن نیست و ایران نمی‌تواند شاهد ادامه این وضعیت باشد و عراق هم براساس حسن همجواری نمی‌باید اجازه دهد که خاکش مأمن برخی از این گروهک‌های تروریستی شود.

 تمرکز در وین بر رفع همه تحریم‌ها
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرگزاری فرانسه درباره مذاکرات پیش رو در وین اظهار داشت: بررسی‌های ما به جمع بندی رسید که درباره تاریخ گفت‌وگو با اعضای 1+4 به توافق رسیدیم. این گفت‌وگوها ادامه خواهد یافت برای رفع تحریم‌ها و تحریم‌هایی که با برجام ناهمخوان هستند و تحریم‌هایی که به صورت غیرقانونی توسط آمریکا علیه ایران اعمال شده همه باید لغو شوند.
وی اضافه کرد: برخی نکات اختلافی در 6 دور مذاکرات وین بوده که مذاکرات به توافق نرسیده است. تمرکز ما در وین رفع همه تحریم‌هایی است که غیرقانونی توسط آمریکا اعمال شده است. ما نیت آمریکا را که مایل است به اعضای 1+4 بپیوندند می‌دانیم و باید این مسیر را تغییر دهند. آنچه برای ما مهم است رفع تحریم‌هاست و آنچه به عنوان راستی آزمایی رفع تحریم‌ها و تضمین‌های ضروری لازم ممکن است و همه در فرآیند بررسی جمع بندی شده و در گفت‌وگوها مورد تاکید قرار خواهد گرفت.

 مذاکرات ایران و عربستان
 سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و عربستان و تاریخ احتمالی دور جدید گفت‌وگوها هم گفت: تحول جدیدی شکل نگرفته، منتظریم جدیت را در طرف مقابل ببینیم. موضوعات دوجانبه و برخی موضوعات منطقه‌ محور گفت‌وگوهاست.

 با منطقه درباره موضوعات منطقه‌ای صحبت می‌کنیم
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به منطقه و برنامه ایران برای رایزنی با همسایگان اظهار داشت: ایران با همه کشورهای منطقه به غیر از یکی دو کشور که قطع رابطه است رفت و آمد و رایزنی دارد. در حوزه خلیج فارس از عمان، قطر، کویت و ... پاکستان و ... رفت و آمدها به صورت نزدیک برقرار است. رفت و آمدها بین تهران و این کشورها حاکی از روابط نزدیک است.
وی یادآور شد: اگر منظور شما این است که ایران درباره گفت‌وگوهای وین با کشورهای منطقه صحبت کند، ما با منطقه درباره موضوعات منطقه‌ای صحبت می‌کنیم و با اعضای 1+4 درباره برجام.

سفر باقری به اروپا
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه به اروپا و نقطه شروع مذاکرات اظهار داشت: سفر آقای باقری به اروپا (انگلیس، آلمان، فرانسه و اسپانیا) در ظرفیت معاونت سیاسی انجام شد و ایشان مذاکره کننده ارشد است و سه کشوری که در این سفر بودند، کشورهایی هستند که در گفت‌وگوهای وین حاضر هستند، طبیعی است که بخشی از گفت‌وگوها در این پایتخت‌ها به مذاکرات وین اختصاص یافته است.
خطیب‌زاده بیان کرد: ایشان در همه این کشورها علاوه بر مذاکره کنندگان ارشد این کشورها در وین، با مسئولان روابط دوجانبه و مسئولان منطقه‌ای در وزارت خارجه‌های آن کشورها ملاقات‌هایی داشت و سفرش سه بعد داشته است. با مسئولان دوجانبه، منطقه‌ای و مذاکره کنندگان ارشد دیدار و گفت‌وگو کرده است.
وی خاطرنشان کرد: آن‌چه مهم است و به همه کشورها  می‌گوییم این است که چگونه به یک توافق خوب در وین دسترسی پیدا کنیم، این‌که گفت‌وگوها از کجا در وین شکل بگیرد موضوع ثانویه و کم اهمیت است. موضوعات اختلافی روشن است، موضوعاتی که آمریکا باعث اختلاف شده و اجازه نمی‌دهد توافق خوب به دست بیاید. آمریکا باید رویکرد خود را تغییر دهد، برای اطمینانی که لازم داریم برای رفع تحریم‌ها که بر ضد ملت ایران اعمال شده است.

 ایران نسبت به امنیت و تمامیت ارضی و ثبات منطقه و خودش کاملا حساس است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره برگزاری رزمایش در دریای سرخ با مشارکت اسرائیل، آمریکا و همکاری بحرین و امارات عربی متحده نیز اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران نسبت به امنیت و تمامیت ارضی و ثبات منطقه و خودش کاملا حساس است و از اطمینان کافی برخورداریم که این ثبات و آرامش توسط برخی که به دنبال ناامنی و ناآرامی هستند، به هم نخورد.
وی اضافه کرد: نفس این‌که ریشه‌های ناامنی و ترور به منطقه ما بیاید، یعنی رژیم صهیونیستی و برخی کشورها با اشتباه محاسباتی وارد برخی مراودات خاص با این رژیم شوند، امر مذمومی است. ایران در سطحی از اقتدار و آمادگی قرار دارد که همه در این منطقه می‌دانند نباید به مرحله بی ثباتی و ناامنی در منطقه نزدیک شوند.
 وی درباره سفر امیرعبداللهیان به منطقه کردستان عراق و این‌که چرا به این منطقه سفری صورت نگرفته نیز گفت: سفرهای وزیر خارجه به هر کشوری براساس یک دستورکار بسیار فشرده انجام می‌شود و سفر امیرعبداللهیان به بغداد یک روز بعد از رای اعتماد بود و برای جلسه بسیار فشرده‌ای بود و سفر به عراق هم به صورت دوجانبه در جای خود انجام خواهد شد.

رژیم صهیونیستی لکه ننگی برای تمدن بشری است
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات نفتالی بنت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر این‌که ایران به دنبال نابودی اسرائیل و تسلط بر جهان و راندن جهان به ورطه تاریکی است، اظهار داشت: از سیاهچاله کل این کره خاکی شنیدن این جملات بسیار مضحک است. این رژیم لکه ننگی برای تمدن بشری است و نه تنها اشغال می‌کند بلکه می‌کشد و ترور انجام می‌دهد و تمامی توان خود را گذاشته که توطئه کند نه در سرزمین اشغالی بلکه در دیگر کشورهایی که پا گذاشته است.
وی بیان کرد: صدور قطعنامه اخیر در کمیته چهارم مجمع عمومی نشان داد که چقدر جهان نسبت به خوی اشغالگری و تهاجمی این رژیم اجماع دارد و چقدر این رژیم منزوی است و این‌که تنها چند کشور معدود که نسبت به سال گذشته هم تغییر نکردند رای منفی به این قطعنامه دادند، این‌ها پیام محکمی است اگر کسی گوش شنوایی داشته باشد. 
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات باقری در مصاحبه با لوفیگارو و همچنین توئیت وزیر خارجه و موضع وزارت خارجه درباره مذاکرات وین اظهار داشت: مواضع وزارت امور خارجه و مواضع گفت‌وگوهای ایران در وین کاملا روشن است و هر جا به جمع بندی رسیده اعلام شده و با دقت هم اعلام شده است. ما تمرکزمان در وین بر رفع موثر و یک جا و همراه با راستی آزمایی تحریم‌ها خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین گفت: آن‌چه آمریکا باید ثابت کند همین است که رفع موثر تحریم‌ها همراه با تضمین‌های لازم قابل ارائه از سوی این کشور است.

  به دقت رفتار بایدن رصد می‌شود
 خطیب‌زاده درباره یادداشت بایدن به وزارت خارجه آمریکا و این‌که نفت به اندازه کافی به بازار جهانی واریز می‌شود و شرایط برای کاهش خرید نفت و فرآورده‌های نفتی از ایران فراهم است نیز بیان کرد: نیت آمریکا و خواست آمریکا بازگشت به برجام است و آنچه برای ایران مهم است این است که آمریکا نشان دهد به صورت موثر و قابل راستی آزمایی تحریم‌هایی که تحمیل کرده مرتفع می‌شوند.
وی بیان کرد: در روابط بین‌الملل و گفت‌وگوهایمان در موضوعات مختلف، هیچ وقت گفت‌وگوها را براساس خوش بینی یا بدبینی نچیدیم. برای ما مهم واقعیت‌های روی زمین است. آن‌چه بایدن گفته بیش از همه نشان می‌دهد چقدر دنیا متصل به هم است و هیچ کشوری قابل حذف از هیچ بازاری نیست. سال‌ها آمریکا تلاش کرده ملت ایران را از بازارهای جهانی خارج کند، ولی هر روز کمتر نتیجه گرفته است و آن‌هم به خاطر جوانانی است که به صورت خلاق کار می‌کنند و هیچ سدی در مقابل آنها نیست و هر چه تلاش کنند چند گام از جوانان ما عقب هستند. به دقت رفتار بایدن توسط تهران رصد و ارزیابی می‌شود و براساس همین رفتارها گفت‌وگوها را در وین جلو می‌بریم.

بدهی انگلیس به ایران قطعی است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره سفر باقری به انگلیس و بحث بدهی انگلیس به ایران اظهار داشت: عمده بحث‌های ما با انگلیس چه در سفر آقای باقری و چه در تماس‌ها موضوعات دوجانبه است و یکی از بندهای دائمی آن بدهی چهار دهه‌ای انگلیس است که متاسفانه هر بار با بهانه‌ای طی چهار دهه گذشته به تعویق افتاده و این بدهی قطعی است و طبق قوانین محلی انگلیس و دادگاه باید توسط دولت انگلیس پرداخت شود و این یکی از بندهای همیشگی گفت‌وگوهاست و آن را پیگیری کرده‌ایم.
وی درباره اخبار منتشر شده درباره آماده سازی ترکیه برای عملیات نظامی در شمال سوریه و این‌که آیا این موضوع در محور گفت‌وگوهای امروز وزیر خارجه ترکیه است؟ نیز گفت: ما در روند آستانه با روسیه و ترکیه شریک هستیم و گفت‌وگوهای مفصلی داریم و یکی از موضوعات مورد گفت‌وگو در این سفر مشارکت در روند آستانه و مسیر پیش رو است.

  مرزهای ایران و ترکیه در این منطقه بیش از 400 سال است مرزهای ثبات و امنیت بوده
خطیب‌زاده درباره منطقه قره سو و واگذاری این منطقه به ترکیه با توجه به سفر وزیر خارجه ترکیه که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز اظهار داشت: مرزهای ایران و ترکیه در این منطقه بیش از 400 سال است مرزهای ثبات و امنیت بوده و مثالی بوده که دو کشور چگونه می‌توانند در کنار هم با مرزهای با ثبات و آرام باشند. موضوعات مختلفی با ترکیه داریم که همواره پیگیری کردیم.

سفر کاظمی قمی به کابل
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر کاظمی قمی به کابل اظهار داشت: این سفر به عنوان نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان انجام و گفت‌وگوهایی با هیأت حاکمه سرپرستی در افغانستان خواهد داشت و موضوعات مختلف مربوط به وضعیت امروز و فردای مردم افغانستان گفت‌وگو خواهد کرد.
وی بیان کرد: مردم افغانستان در مضایق جدی اقتصادی به سر می‌برند و تلاش کردیم مردم افغانستان کمترین تاثیر را از تحولات افغانستان و خروج فاجعه بار آمریکا از این کشور داشته باشند.
 این دیپلمات ارشد کشورمان یادآور شد: درباره مسئولیت این هیأت حاکمه سرپرستی گفت‌وگو می‌شود. خیلی نگران رشد افراطی گری و تروریسم هستیم و بدترین شکل این تروریسم هم حمله به نمازگران است که چندین بار رخ داد و مسئولیت مستقیم آن ارتباط با هیأت حاکمه سرپرستی دارد که از امنیت نمازگزارن و مردم افغانستان حفاظت کند. متاسفانه گزارش‌هایی درباره فعالیت داعش در جغرافیای افغانستان دریافت می‌کنیم که نگران کننده است و این‌ها از جمله موضوعاتی است که در این سفر گفت وگو خواهد شد.

 استقبال از عادی سازی روابط کشورهای عربی با سوریه
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تمایل برخی کشورهای حوزه خلیج فارس به رابطه با سوریه و از جمله امارات عربی متحده اظهار داشت: سوریه یکی از کنشگران بسیار موثر در جهان عرب بوده است. حذف سوریه از جهان عرب نه تنها ممکن نبوده بلکه آنهایی که در این راستا تلاش کردند جهان عرب و منطقه را تضعیف کردند.
خطیب‌زاده بیان کرد: جای خوشحالی دارد که کشورها به صورت پنهان و امروز هم پذیرفتند واقعیت‌های روی زمین به صورت آشکار ایجاب می‌کند روابط خود را با سوریه به عادی سازی می‌رسانند، این به نفع همه ملت‌های منطقه است. جمهوری اسلامی ایران از این روند نه تنها استقبال می‌کند، بلکه تمام تلاش را می‌کند این روند تسریع شود و کشورهای عرب و سوریه مجددا روابط خودشان را از سر بگیرند.
گروگانگیری کارمندان محلی در سفارت آمریکا در صنعاء سؤال دیگری بود که در نشست مطرح شد که خطیب‌زاده در این باره گفت:‌ آن چه می‌دانم این است که انصارالله و دولت نجات ملی یمن تا امروز دولت مسئولی بوده و براساس مسئولیت به خوبی کشور را اداره کرده و جزییات و توضیحات بیشتری در این خصوص ندارم.

 سفارتخانه‌های ایران پناهگاه‌های مردم هستند
وی درباره اتباع ایرانی گرفتار در مرز بلاروس خاطرنشان کرد: سفارتخانه‌های ما در کشورهای خارجی فارغ از این‌که اتباع ایرانی به چه دلیل و چرا گرفتار شده‌اند، فارغ از هر ملاحظه‌ای وقتی متوجه می‌شوند به کمک آنها می‌شتابند. سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی ایران پناهگاه‌های مردم هستند، همواره به آنها کمک کرده و می‌کنیم. ولی باید مردم این هشدار را جدی بگیرند که گروه‌هایی به صورت فریب دهنده و با وعده‌های توخالی آنها را به جاهای خطرناک می‌کشانند و اتفاقات ناگواری برای آنها رخ می‌دهد. این پیامی است که به صورت جدی همه باید به آن توجه کنند.

 منابع متعددی در خارج از کشور داشتیم و داریم و در حال آزادسازی تدریجی آنها هستیم
این‌که گفته شده سه و نیم میلیارد دلار از منابع بلوکه شده ایران در یکی از کشورها آزاد شده است سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و خطیب‌زاده در این باره عنوان کرد: در شرایط تحریمی اطلاعات ریزی نمی‌دهیم و اگر بانک مرکزی مصلحت بداند باید از بانک مرکزی سؤال کنید. منابع متعددی در خارج از کشور داشتیم و داریم و در حال آزادسازی تدریجی آنها هستیم و به صورت تدریجی وارد چرخه اقتصاد شدند و همین که امروز کالاهای اساسی وارد می‌شود یعنی همه به تدریج خارج می‌شوند و تنها هم از یک منبع نبودند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره ملاقات مجازی رهبران چین و آمریکا و تاثیر آن بر جهان و روابط ایران و چین بیان کرد: بدون شک اگر آمریکا متوجه شود که دنیا نمی‌تواند توسط یکجگانبه‌گرایی آمریکا به گروگان گرفته شود و به رویکرد همگرایی با جامعه جهانی روی بیاورد و اگر بپذیرد که سلاح تحریم‌ و تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی علیه کشورها از جمله چین کنار گذاشته شود، قطعا دنیای بهتری را پیش رو خواهیم داشت. باید دید کدام یک از این گفت‌وگوها به نتیجه عملی می‌رسد.

قاچاق کالا و ارز
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره قاچاق کالا و ارز و نقش وزارت خارجه نیز اظهار داشت: ما ستاد هماهنگی اقتصاد خارجی در وزارت خارجه با حضور همه دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها و نهادهای ذیربط برگزار و تمامی موضوعات مرتبط با اقتصاد و تجارت خارجی هماهنگ می‌شود. موضوع قاچاق را ارگان‌های مختلفی پیگیر هستند و جایی که وزارت خارجه در حوزه تسهیل، اطلاع رسانی و کمک رسانی باید وارد می‌شده همواره در کنار نهادهای ذیربط بوده است. ولی نهادهای مسئول در این زمینه مشخص هستند.