شناسهٔ خبر: 50775005 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری | لینک خبر

تحت سرپرستی عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان انجام شد؛

کشف و ثبت جهانی گونه جدید ماهی در رود سیمره

با تلاش های یک تیم تحقیقاتی ایرانی و آلمانی و به سرپرستی عضو هیات علمی دانشگاه گیلان، گونه جدید ماهی کشف و ثبت جهانی شد .

صاحب‌خبر -

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه گیلان، نتایج هشت سال تحقیقات مستمر یک گروه تحقیقاتی بین المللی متشکل از محققین ایرانی و آلمانی بر روی ماهیان خانواده سیسوریده در حوضه آبریز رودخانه‌های دجله و فرات در کشورهای ایران، ترکیه، سوریه و عراق در قالب یک مقاله با کشف گونه‌های ناشناخته از این خانواده منتشر شد.

دکتر سیدحامد موسوی ثابت عضو هیأت علمی گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان به عنوان سرپرست این تحقیق مشترک بیان کرد: این کار با همکاری دکتر سهیل ایگدری عضو هیأت علمی گروه شیلات دانشگاه تهران، دکتر صابر وطن دوست عضو هیأت علمی گروه شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل و دکتر یورگ فرایهوف ماهی شناس موزه تاریخ طبیعی برلین انجام شد و ماهیان ناشناخته از این خانواده در ایران برای اولین بار به جهان علم معرفی شدند.

با عنایت به پراکندگی این ماهیان در رودخانه‌های استان‌های غربی و جنوب غربی کشور، نام علمی یک گونه از این ماهیان که در رودخانه سیمره زیست می‌کند، به پاس فعالیت‌های انسان دوستانه و میهن پرستانه فوتبالیست و مربی پرآوازه کشورمان بعد از زلزله کرمانشاه به افتخار وی کتفیش علی دایی (Glyptothorax alidaeii) نامگذاری شد. مقاله حاصل از این تحقیق در یکی از معتبرترین مجلات جانورشناسی جهان (Zootaxa) اخیراً به انتشار رسیده است.

دکتر موسوی ثابت افزود: نامگذاری گونه‌های جدید در راستای احترام به مفاخر و بزرگان امری مرسوم در علوم زیستی می‌باشد، به طوری که در ایران برخی ماهیان بومی توسط کاشفان بنام فردوسی، حافظ، سعدی، شیخ بهایی، رئیسعلی دلواری، امیرکبیر، محیطبان شهید سعید پرهام، و … نامگذاری شده‌اند. البته این اولین بار نیست که نام علمی یک گونه جانوری به افتخار یک ورزشکار نامگذاری می‌شود، به طوری که در سال ۲۰۱۹، پروفسور شرف متخصص مورچه شناسی مصری از دانشگاه ملک سعود عربستان مورچه‌ای را از منطقه مرزی کشورهای یمن و عمان کشف کرد و به دلیل سخت کوشی و ظاهر آن به افتخار محمد صلاح فوتبالیست مصری، بنام "مرانوپلوس موصلاحی" (Meranoplus mosalahi) نامگذاری کرد.

وی تصریح کرد: ما با افتخار این گنجینه را که از دل رودخانه بخشنده سیمره و از طرف تمام مردم ایران و بخصوص هموطنان غیور کرمانشاهی، به پاس تلاش‌های علی دایی در بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه بنام ایشان جاودان نمودیم.

ل. م ۵۴ / ‏م. ع ۶۰

نظر شما