شناسهٔ خبر: 50760861 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

در مراسم بزرگداشت مقام علمی عباس شیبانی مطرح شد

ساخت ۳۰۰ مرکز قلب در ایران تا به امروز به همت عباس شیبانی

عضو هیئت علمی صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران گفت: در سال‌های اولیه انقلاب و بخصوص در دوره جنگ، رشته جراحی قلب در کشور بسیار ضعیف بود و پیشرفت‌هایی که در این سال‌ها به دست آمد به همت دکتر عباس شیبانی میسر شد، تا جایی که در حال حاضر در بیشتر مناطق کشور، بخش تخصصی قلب و عروق دایر شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مهران شفاعتی؛ امروزه مشکلات قلبی به بلای جان بسیاری از مردم دنیا و ایران تبدیل شده است، به طوری که در هر ۳۳ ثانیه یک نفر به علت بیماری‌های قلبی و عروقی جان خود را از دست می‌دهد و شاید آن یک نفر سرپرست خانوار باشد و نزدیکانش را داغدار کند. بسیاری از کشور‌ها برای حفظ جان مردم جامعه خود، به توسعه توان پزشکی در بخش قلب و عروق پرداخته اند و از وابستگی به بیگانگان رها شده اند. در این زمینه، ایران نیز در مقطعی به شدت وابسته بود، به طوری که حتی بیماران قلبی خود را برای درمان به دیگر کشور‌ها می‌فرستاد. هرچند که عده‌ای به بهبودی کامل می‌رسیدند، اما خروج قابل توجه ارز باعث شد، تعدادی از نخبگان و دلسوزان به فکر چاره‌ای در جهت بی نیاز ساختن ایران عزیزمان در این حوزه از کشور‌های دیگر بیفتند.


یکی از این پزشکان نخبه و دلسوز، عباس شیبانی است. نام دکتر شیبانی و مجاهدت‌های وی برای تمامی فعالان حوزه قلب و غروق کشور آشناست و بسیاری او را با عنوان مبتکر طرح خودکفایی درمانی و صرفه جویی ارزی در ایران و بی نیاز کردن کشور از اعزام بیماران قلبی و عروقی به خارج از کشور می‌شناسند، هرچند که نمی‌توان از درخشش وی در مسئولیت‌ها و ایجاد یک شیوه نوین مدیریتی غافل شد. عباس شیبانی متولد سال ۱۳۱۰ است و در سال ۱۳۳۰ در رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته و در سال ۱۳۴۸ با مدرک دکترای پزشکی فارغ التحصیل شد. وی ضمن فعالیت در حوزه سلامت و پزشکی کشور، مسئولیت‌هایی در وزارت کشاورزی و عمران روستایی داشت و همچنین در سال‌های ۵۸ و ۵۹ نماینده مجلس خبرگان اشاره بود. علاوه بر آن نیز در سال ۱۳۸۷، دکتر عباسی شیبانی در هفتمین همایش چهره‌های ماندگار علمی و فرهنگی، به عنوان چهره منتخب کشور شناخته شد.


با توجه به مسائل مطرح شده، به مناسبت سالروز تولد دکتر عباس شیبانی، مراسمی با عنوان بزرگداشت مقام علمی وی و رونمایی از جایزه علمی این پزشک برجسته کشور در تاریخ بیستم آبان ماه برگزار شد که مشروح این گزارش در ادامه تقدیم می‌شود.


در ابتدای این مراسم، آزاده شیبانی؛ دختر عباس شیبانی، ضمن قدردانی از برگزار کنندگان این برنامه گفت: اگر تصمیم گیری درباره برگزاری چنین رویدادی را به خود دکتر عباس شیبانی واگذار می‌کردند، وی حاضر به پذیرش هیچ گونه رویدادی در ستایش خود نمی‌شد. یکی از خصایص دکتر شیبانی در دوره فعالیتش تلاش برای توزیع عادلانه خدمات پزشکی و بهره‌مندی همه اقشار مردم از درمان بود. همچنین تلاش مخلصانه برای حل مشکلات مردم و برطرف کردن خلاء‌هایی که در بخش قلب و عروق کشور وجود داشت از دستاورد‌های وی بود.


در بخش دیگر مراسم نیز، محمدحسین دشتی همکار عباس شیبانی و عضو هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران با اشاره به خصایص منحصر به فرد عباس شیبانی در محیط کاری گفت: برای دکتر شیبانی اصل در انجام دقیق و موقع کار‌ها بود و در این زمینه خیلی در قید و بند سلسله مراتب اداری نبود. وی خیلی از کار‌ها خود در دست میگرفت و آنقدر پیگیری می‌کرد تا به نتیجه برسد»


دشتی در ادامه افزود: ما به عنوان همکاران دکتر عباس شیبانی این خصوصیت را از وی آموخته بودیم و به این خاطر سیر کار‌های اداری در هیات امنای ارزی، همیشه با سرعت بالایی انجام می‌گرفت و این شکل مدیریت بی شائبه باعث شد در مقاطع حساس بتوانیم نیاز کشور به تجهیزات پزشکی و تجهیز بخش‌های بیمارستانی را برطرف کنیم و این سرعت هنوز زبانزد است»


وی در پایان سخنان خود با اشاره به این که در سال‌های اولیه بخصوص در دوره جنگ، رشته جراحی قلب در کشور بسیار ضعیف بود تصریح کرد: توسعه این رشته و پیشرفت‌هایی که در این سال‌ها به دست آمد به همت ایشان میسر شد تا جایی که الان این رشته بسیار گسترش یافته و در بیشتر مناطق کشور بخش تخصصی قلب و عروق دایر شده است. باید بنیاد علمی دکتر شیبانی تاسیس شود تا ضمن حفظ و ترویج دستاورد‌های علمی و مدیریتی وی در حوزه پزشکی، به اجرای برنامه‌های آموزشی و توسعه‌ای بپردازد.


در ادامه مراسم، علی اصغر بلوریان؛ فوق تخصص جراحی قلب و عروق و متخصص جراحی عمومی در بیمارستان رضوی مشهد، درباره همکاری خود با عباس شیبانی گفت: ۳۱ سال پیش با دکتر شیبانی در زمانی آشنا شدم، یک سال بعد از راه اندازی جراحی قلب خراسان، در حال تجهیز بخش جدید جراحی قلب بیمارستان قائم بودیم که برای تجهیزات مزاحم دکتر شدیم. خوبی‌های وی را هرگز نمیتوان بیان کرد. صداقت و نظم و دلسوزی و عدالت و وقت شناسی، صفات متعالی بود که ایشان داشتند.


بلوریان در ادامه به ذکر خاطره‌ای از همکاری با عباس شیبانی پرداخت و گفت: سال ۷۱ وقتی عازم شرکت در کنگره‌ای در انگلیس بودم، نشستی با ایشان داشتم که به من گفتند، من ۱۰ هزار دلار به سفارت ایران حواله می‌کنم که مقداری تجهیزات بیمارستانی تهیه کنند و تو با خودت بیاور. همین کار انجام شد و موقع بازگشت ساعت یک بعد از نیمه شب بود که در فرودگاه دیدم دکتر شیبانی شخصا برای ترخیص تجهیزات به گمرک آمده اند و در حال انجام کار‌های سنگین ترخیص هستند.»


وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: نمی‌دانم چنین پدیده‌ای را در دنیا می‌توان سراغ گرفت یا خیر، اما اگر هم باشد بسیار نادر است و من منش این اسطوره را در اداره امور توصیه می‌کنم.


معصومعلی معصومی؛ فوق تخصص قلب و عروق از کرمانشاه، مهمان پایانی برنامه بود. وی با ذکر خصلت‌هایی از عباس شیبانی، گفت: وقتی در سال ۱۳۷۳ تلاش می‌کردیم امکانات اولیه تجهیز یک بخش را فراهم کنیم حتی دعوت از وزیر هم برای ما موثر نشد و در نهایت نزد دکتر شیبانی رفتیم و شرح مشکلات و محدودیت‌ها را گفتیم. دکتر شیبانی فقط روی یک کاغذ سفید تعهدی از ما گرفت که اعتبارات اختصاص یافته را بعد‌ها بازگردانیم و از فردای آن روز کامیون کامیون تجهیزات پزشکی به صورت رایگان به کرمانشاه سرازیر شد که حتی شامل آنژیوگرافی می‌شد. ما جراحی را شروع کردیم و از درآمد بیمارستان تعهدات را بازپرداخت کردیم و حتی دستمان باز شد و بخش‌های دیگری را راه انداختیم.


این متخصص قلب و عروق با اشاره به اینکه هیات امنای صرفه جویی ارزی، ایده دکتر شیبانی بود، گفت: این قانون منشا حرکتی تاریخی شد که از ثمره آن الان در تمام استان‌های کشور بخش قلب وجود دارد. ایشان فرایند‌ها را به قدری آسان کرده بود که در یک دفتر کوچک و تمام کار‌های بزرگ کشوری را در زمینه رشته‌ای فوق تخصصی و تجهیز و تامین وسایل انجام می‌داد و اگر امروز ۲۵۰ تا ۳۰۰ بخش قلب در کشور است و هزاران هزار جراحی قلب انجام می‌شود مدیون تلاش و صداقت دکتر شیبانی بود.


در پایانی این برنامه علاوه بر رونمایی از نشان جایزه دکتر عباس شیبانی، مراسم امضا روی بوم مخصوص جایزه دکتر شیبانی صورت گرفت. شایان ذکر است که طبق علام دبیرخانه دائمی جایزه دکتر عباس شیبانی، پزشکان و اساتید تا ۲۰ آذر ۱۴۰۰ فرصت دارند آثار و مقالات خود را به نشانی www.drsheybaniaward.com ارسال کنند. آثار رسیده از سوی هیات داوران بین المللی، بررسی و جایزه پژوهشگر برگزیده، روز ۲۰ دی ماه ۱۴۰۰، طی مراسمی اعطا خواهد شد.

نظر شما