شناسهٔ خبر: 50653604 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

خطیب‌ زاده: آمریکا عضو برجام نیست

خطیب‌زاده درباره اظهارات جیک سالیوان گفت: آمریکا باید بداند که عضو برجام نیست و به اعضای دیگر برجام نمی تواند اظهاراتی را منتسب کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری ایسکانیوز، سعید خطیب‌زاده صبح روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران اظهار کرد:‌ آقای دکتر علی باقری عازم چند کشور اروپایی هستند و در همین چارچوب به پایتخت کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس و چند کشور اروپایی دیگر از جمله اسپانیا سفر می‌کنند.

وی افزود: این سفر در مقام معاون سیاسی وزیر خارجه انجام می‌شود و ایشان در طول این سفر در ارتباط با موضوعات دوجانبه و دیگر موضوعات مورد علاقه بین ایران و طرفین رایزنی و گفت‌وگو خواهند کرد.

خطیب‌زاده در همین ارتباط افزود:‌ البته چون ایشان مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات هستند قطعا در جریان این سفرها در خصوص گفت‌وگوهای پیش رو نیز رایزنی و گفت‌وگو خواهند داشت.

سخنگوی وزارت خارجه در این نشست با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی اخیر وزایرن امور خارجه ایران و آذربایجان گفت:‌ در این گفت‌وگوی تلفنی بر عزم و اراده دو کشور برای پیشبرد مناسبات و همکاری‌های دو کشور در زمینه‌های مختلف و عبور از برخی از موضوعات و سوءتفاهم‌های رسانه‌ای تأکید شد.

خطیب زاده همچنین ادامه داد: وزیر امور خارجه در قرنطینه هستند و از منزل فعالیت‌ها و امور را به پیش می‌برند.

این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در خصوص اظهارات اخیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی در مورد اینکه ایران تهدیدی برای موجودیت اسرائیل است، گفت: تهدید وجودی  اسرائیل، وجود این رژیم نامشروع است. این رژیم، خودش خود مخرب است به خاطر اشغال ، ترور و سیاست‌های مخربی که در پیش گرفته است. این سیاست‌ها و اقدامات مبنای نامشروع بودن این رژیم متجاوز و اشتغالگر است.

وی ادامه داد: آن‌ها حد و حدود خود را می‌دانند و پیش‌تر نیز پاسخ‌های لازم به آن‌ها داده شده است.

خطیب زاده همچنین در خصوص وضعیت نازنین زاغری و اعتصاب همسر وی در این زمینه و همچنین برخی دیگر از مسائل مطرح شده در این زمینه اظهار کرد:‌ موضوع انسانی باید در بستر انسانی خود پیگیری شود و متأسفیم که در انگلیس و برخی از کشورهای دیگر موضوعات انسانی را درگیر برخی از فعالیت‌ها و اقدامات سیاسی می‌کنند. دستگاه قضایی ما با رأفت انسانی با متهمان برخورد می‌کند و آن‌ها در منزل دوران حبس خود را می‌گذرانند. تمام طرف‌ها باید اجازه دهند که مسیر تفکیک قوا مسیر خود را طی کند و این موضوعی است که در دیگر کشورها نیز پذیرفته شده است.

وی خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت:‌ شما سوال شبیه به این را از طرف مقابل بپرسید آن‌ها نیز به شما پاسخ خواهند داد که دادگاه صالحه در کشورشان مستقل و براساس مستندات خود عمل می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اینکه ایران تمایلی برای بازگشت به برجام نشان نداده است، اظهار کرد:‌ آمریکا باید بداند که عضو برجام نیست و به دیگر اعضای برجام نمی‌تواند اظهاراتی را منتسب کند و یا درخواست‌هایی را داشته باشد.

وی در همین ارتباط افزود: آن‌ها باید در ابتدا برادری خود را ثابت کنند. متأسفانه در عمل همچنان می‌بینیم که مقامات آمریکایی اصرار بر این دارند که میراث ترامپ را در مورد اعمال تحریم‌های فراقانونی و فراسرزمینی علیه ایران را حفظ کنند.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به برخی از اظهارات مقامات آمریکایی در مورد بازگشت به برجام و اصلاح مسیری که تاکنون طی شده است،‌ گفت: آنچه برای ما مهم است عمل است و متأسفانه عملی که از دولت فعلی آمریکا می‌بینیم در خلاف جهت اعلامی آن‌ها بوده است.

خطیب زاده تصریح کرد: مسیر بازگشت آمریکا به برجام روشن است. آن‌ها باید بپذیرند که به عنوان مقصر اصلی وضعیت فعلی از مسیری که رفته‌اند باید برگردند. باید تحریم‌های ظالمانه‌ای که بعد از خروج آمریکا از برجام اعمال شده یکجا و به صورت موثر برداشته شود و این تضمین را بدهند که هیچ دولتی در آمریکا مجددا دنیا و حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و آن‌ها قانون را زیر پا نمی‌گذارند و شرایط کنونی تکرار نخواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد حضور آمریکا در کمیسیون مشترک برجام و تأکید تیم مذاکره کننده ایران در مذاکراتی که قرار است در هشتم آبان‌ماه برگزار شود، تصریح کرد:‌ آمریکا عضو برجام نیست و مسیر بازگشتش در ابتدا از حصول اطمینان ایران و ۱+۴ از رفع تحریم‌های اعمال شده از سوی این کشور می‌گذرد. مطمئنا آمریکا تا آن روز نمی‌تواند در کمیسیون مشترک برجام حاضر شود.

وی همچنین با اشاره به مشخص شدن تاریخ دور جدید مذاکرات وین گفت: مذاکرات در تاریخ اعلام شده آغاز و تیم مذاکراتی ایران توسط وزارت خارجه و آقای باقری مذاکره‌کننده ارشد ایران دنبال می‌شود.

خطیب زاده افزود: در این تیم ترکیبی از سازمان‌ها و ارگان‌های مسئول در خصوص رفع تحریم‌ها حضور خواهند داشت و تغییر خاصی از حیث شخصیت‌های حقوقی حاضر در این هیئت صورت نخواهد گرفت و در واقع اشخاص و نام‌ها موضوع ثانویه هستند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه روز گذشته خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کرد احمد مسعود سفری به مشهد داشته و با اسماعیل خان و تعدادی از مقامات ایران دیدار کرده است و آیا ایران این سفر را تأیید می‌کنید، گفت: سفرهای انجام شده به ایران با موضوعات مختلف به صورت عادی و با آگاهی کابل و دوستان‌مان در جهات مختلف جامعه مدنی و گروه‌های افغانی انجام شده و می‌شود. در هفته‌ای که گذشت در خصوص توافق میان شرکت توانیر و شرکت برشنا افغانستان در خصوص صادرات برق به افغانستان سفری انجام شد.

وی همچنین با اشاره به انتخاب کاظمی قمی به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان خاطر نشان کرد: ایشان در وزارت خارجه مستقر شده‌اند و فعالیت‌هایشان را شروع کرده‌اند و به زودی نیز سفری را به کابل خواهند داشت.

وی ادامه داد: این رفت و آمدها بین کشورهای همسایه در سطح خود و با شرایط خودش از جمله چارچوبی که در بیانیه تهران به دقت و شفافیت آمده در جریان بوده و است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با تحولات و حوادث اخیر در عراق گفت:‌ همه باید به حاکمیت قانون در عراق احترام بگذارند. آنچه که مهم است حفظ آرامش و ثبات در عراق است. همه گروه‌ها باید کمک کنند تا شاهد ثبات در عراق باشیم. بدخواهانی وجود دارند که دوست ندارند انتقال قدرت در عراق به صورت مسالمت‌آمیز باشد. ما همواره از تمام توان خود استفاده کرده‌ایم که دوستان‌مان در دولت عراق بتوانند در مسیر حکمرانی خوب و باثبات کارهای خود را انجام دهند.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد میانجی اصلی ایران بین گروه‌های مختلف در عراق به خصوص بعد از برگزاری انتخاب در این کشور و مسائل پیش‌ آمده گفت:‌ شرایط فعلی عراق شرایط میانجی گری نیست. دولتی مستقر دارد که با حمایت جامعه‌ بین‌المللی و کشورهای همسایه از جمله عراق در چارچوب قانون اساسی عراق فعالیت‌های خود را انجام می‌دهد و همان طور که پیش‌تر گفتم ما همواره از تمام توان خود استفاده می‌کنیم تا ثبات در عراق حفظ شود.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد دستور رئیس جمهور آمریکا به تیم امنیت ملی خود برای کمک به نیروهای امنیتی عراق پس از سوء قصد پهپادی به جان مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق اظهار کرد:‌ همان طور که گفتم همه باید به حاکمیت قانون در عراق احترام بگذارند. آمریکا نیز بهتر است هر چه زودتر منشأ و منبع ناامنی از عراق را خارج کند و مردم و دولت عراق خود می‌توانند امنیت خود را حفظ کنند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا رویکرد گام به گام در مذاکرات وین برای حصول توافق از سوی ایران منتفی است، گفت: اصل حاکم بر توافقات و گفت‌وگوهای وین این بوده تا در مورد همه چیز توافق نشده در مورد هیچ چیزی توافقی نشده است. این یک اصل اساسی است که از اول گفته شده، با جدیت پیگیری شده و اکنون نیز با جدیت بیشتری پیگیری خواهد شد. در مذاکرات وین پیش‌نویس‌هایی از گفت‌وگوها بوده و چون در مورد همه چیز توافق نشده عملا هیچ چیزی توافق نشده است. لذا تنها مسیری که الان وجود دارد این است که ایران و گروه ۱+۴ اطمینان حاصل کنند عضوی که از برجام خارج شده و اکنون عضو برجام نیست و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل را نقض کرده در عمل به تعهداتش پایبند باشد و اگر این اطمینان را پیدا کنیم که همه اجزای توافق و اولویت‌ آن یعنی رفع تمامی تحریم‌هایی که آمریکا بعد از خروج واشنگن از برجام اعمال کرده، حاصل شده و این تحریم‌ها به صورت موثر و یکجا رفع شده است آن وقت می‌توانیم بگوییم در مسیر درست هستیم و موضوع توافق گام به گام در مذاکرات مطرح نبوده است.

وی همچنین در مورد اجرای قانون مجلس برای لغو تحریم‌ها از سوی دولت و وزارت خارجه و برخی از موضع‌گیری‌های کشورهای مقابل در ارتباط با این موضوع گفت: خیلی جای تعجب دارد که برخی وقتی در مورد کشورهای خودشان صحبت می‌کنند تأکید بر این دارند که بعد از انجام تشریفات قانونی قوانینی که در چارچوب تفکیک قوا لازم‌الاجرا شده‌اند در مورد اجرای آن مسئولیت قطعی دارند ولی وقتی به ایران می‌رسد توقع دارند آنچه که به عنوان قانون قطعی در ایران است و تشریفات و مراحل قانونی را طی کرده و دولت موظف به اجرای آن است با یک رفتار فراقانونی قابل دور زدن است.

خطیب زاده ادامه داد: دولت جمهوری اسلامی ایران همانند تمام دولت‌هایی که در فضای مردم‌سالاری نفس می‌کشند مقید است قوانینی که تشریفات قانونی را طی کرده و مجلس آن را تصویب کرده اجرا کند، بنابراین آنچه که در مجلس شورای اسلامی تصویب شده توسط دولت و به صورت نعل به نعل اجرا خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با حمله پهپادی اخیر به منزل نخست وزیر عراق و اینکه به نظر ایران این حمله به نفع چه کسانی است و اینکه آیا آمریکا به دنبال راه انداختن جنگ شیعه در عراق است، تصریح کرد: باید اجازه بدهیم که نهادهای قانونی و ذیربط در عراق بررسی‌های خود را در این زمینه تکمیل کنند. در تماس تلفنی دیروز آقای امیرعبداللهیان با وزیر خارجه عراق بر این موضوع تأکید شد که همه باید کمک کنیم تا مصوبان، عامران و عاملان این جریان پیدا شوند. مسیر ثبات در عراق از همین مسیر همکاری‌ها و حکومت قانون می‌گذرد. باید فضای مناسب برای نهادهای ذیربط قضایی و امنیتی در عراق ایجاد شود که این اتفاقات را به صورت دقیق مورد بررسی قرار دهند.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد گفت‌وگوها بین ایران  و عربستان و برخی اظهارات مطرح شده مبنی بر اینکه این گفت‌وگوها و تماس‌ها قطع شده است، تصریح کرد: تماس‌ها بین تهران و ریاض قطع نشده است. البته بعد از دور چهارم گفت‌وگوها در عراق گفت‌وگوهای جدیدی به صورت حضوری بین دو کشور انجام نشده است.

خطیب زاده افزود: گفت‌وگوهای انجام شده بین تهران و ریاض صریح و شفاف بوده است.

وی همچنین گفت:‌پیشرفت این گفت‌وگوها منوط بر این است که ریاض از اظهارات و گفت‌وگوهای صرف رسانه‌ای جلوتر برود و اگر ما شاهد جدیت از سوی آن‌ها باشیم می‌توانیم شاهد برگزاری دور بعدی مذاکرات و گفت‌وگوها باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص بحران ایجاد شده بین لبنان و عربستان و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس و اینکه آیا این بحران و اتفاقات بر مذاکرات تهران و ریاض تأثیر می‌گذارد، خاطر نشان کرد: گفت‌وگوهای صورت گرفته بین ایران و عربستان دوجانبه و مبتنی بر موضوعات مورد علاقه و مورد نظر دو کشور بوده است. ما هیچ وقت در مورد دوستان خود با طرف‌های ثالث صحبت نکرده و نمی‌کنیم که تأثیری از واقعه‌ای بپذیرد.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: توصیه من به برخی از کشورها این است که آن‌ها باید بدانند منطق محاصره و فشار هیچ‌گاه به نتیجه نرسیده است و در مورد لبنان نیز به نتیجه نمی‌رسد و بیشتر از همه چیز در فضای مذاکره و گفت‌وگو به پیش برود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و ترکیه با توجه به اهمیت موضوع دیپلماسی اقتصادی در دولت سیزدهم خاطر نشان کرد:‌ روابط تهران و آنکارا از حیث اقتصادی، سیاسی، مردمی و... همواره رو به گسترش بوده و در سال‌های اخیر نیز در ابعاد اقتصادی و تجاری روابط نزدیکی داشته‌ایم و تلاش‌هایی در این زمینه صورت گرفته است. البته ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های موجود بین دو کشور در حوزه تجاری و اقتصادی بیش از آن چیزی است که تا امروز محقق شده و اراده بر این است که شاهد عملیاتی شدن هر چه بیشتر توافقات بین دو کشور باشیم و انشاءالله در آینده نزدیک شاهد انجام سفرهای دیپلماتیک بین دو کشور خواهیم بود.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و آذربایجان و گفت‌وگوهای اخیر وزرای خارجه دو کشور و تلاش دو کشور برای رفع سوءتفاهم‌های ایجاد شده خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران طی سه دهه گذشته همواره مخالف اشغال سرزمین آذربایجان بوده و از تمامیت ارضی آذربایجان حمایت کرده و به آن احترام گذاشته است و سال گذشته نیز بعد از اینکه بخشی از مناطق اشغالی آزاد شد ما به دولت و ملت آذربایجان تبریک گفتیم.

وی ادامه داد: آنچه بین دو کشور در جریان است عبور از برخی از سوءتفاهم‌هایی است که در حوزه عمومی و رسانه‌ای مطرح شده است. اراده رهبران دو کشور بر گسترش روابط بین تهران و باکو است و گفت‌وگوهای منظمی بین وزرای خارجه دو کشور و دیگر مقامات تهران و باکو در جریان است و امیدواریم شاهد توسعه هر چه بیشتر روابط دو کشور و عدم تکرار سوءتفاهمات در حوزه رسانه‌ای باشیم.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد گفت‌وگوی تلفنی اخیر وزیران امور خارجه ایران و چین گفت: وزرای خارجه دو کشور ایران و چین به صورت تلفنی گفت‌وگوی مفصلی در مورد موضوعات مورد علاقه انجام دادند. ایران از ابتکار چین حمایت کرد و دو کشور مواضع نزدیکی در خصوص موضوع تحریم‌های آمریکا و اهمیت رفع آن دارند و مواضع مشترک دو کشور درباره مسئولیت قطعی آمریکا نسبت به وضعیت فعلی در برجام مورد تأکید قرار گرفت و بیان شد.

وی همچنین در مورد بحث مذاکرات و برخی از گفت‌وگوهای معاون سیاسی وزیر خارجه به عنوان عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران با برخی از کشورها در مورد مذاکرات پیش رو گفت:‌ آقای باقری در خصوص مذاکرات نکته‌ای را قبلا گفته بودند و بر این موضوع تأکید کرده بودند که با تمامی اعضای گروه ۱+۴ گفت‌وگو می‌کنند. ایشان در همین ارتباط به مسکو سفر کردند و با مقامات روسیه در این زمینه رایزنی داشتند. سفر به پکن به خاطر پروتکل‌های کرونایی با برخی از محدودیت‌ها روبرو بود. ایشان با مقامات پکن به صورت تلفنی در این زمینه گفت‌وگو کردند. با آقای انریکه مورا، هماهنگ‌کننده برجام نیز گفت‌وگو شد. در همین چارچوب آقای باقری عازم چند کشور اروپایی هستند. به پایتخت سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس و برخی دیگر از کشورهای اروپایی از جمله اسپانیا سفر خواهند کرد. این سفر در مقام معاون سیاسی انجام خواهد شد و در مورد موضوعات مختلف و دوجانبه و مورد علاقه بحث و گفت‌وگو خواهد شد. البته طبیعی است چون ایشان مذاکره کننده ارشد ایران هستند در خصوص موضوعات گفت‌وگوهای پیش رو رایزنی و گفت‌وگوهایی داشته باشند.

خطیب زاده خاطر نشان کرد:‌ ایران مواضع خود را برای دوستان خود به صورت دقیق تشریح کرده و در سفرهای پیش رو نیز این کار را ادامه خواهد داشت.

وی افزود: تا زمانی که ما این اطمینان قطعی را پیدا نکنیم که تحریم‌های یک جانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی آمریکا علیه ایران یکجا و موثر و قابل راستی‌آزمایی و همراه با تضمین‌های لازم و عینی رفع نشود ما اقدامات جبرانی خود را متوقف نخواهیم کرد و همان طور که گفتم تا در مورد همه چیز توافق نشود هیچ چیزی توافق نخواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در مورد نفتکش توقیف شده توسط سپاه پاسداران در خلیج فارس و بحث احضار سفیر ایران در وینتام به وزارت خارجه این کشور به خاطر این موضوع و آنچه که در برخی از رسانه‌ها در این زمینه منتشر شده است،‌ گفت: من عموما ‌در مورد خبرسازی برخی از رسانه‌های خارجی اظهار نظر نمی‌کنم. آنچه که روشن است این است ما در تماس نزدیک با دولت ویتنام هستیم. خدمه کشتی دسترسی‌های عادی کنسولی را دارند و به محض اینکه مسائل فنی حل شود موضوعی در خصوص کشتی ویتنام وجود نخواهد داشت و موضوع احضاری هم در میان نیست.

وی در مورد روایت‌های برخی از رسانه‌های غربی به نقل از مقامات آمریکایی در مورد جریان توقیف این نفتکش و عملیات سپاه در خلیج فارس گفت: فکر می‌کنم آنچه که تا به امروز توسط مقامات ایران در این زمینه گفته شده روشن است و اظهار نظر متفاوتی لازم نیست.

انتهای پیام/

برچسب‌ها:

نظر شما