شناسهٔ خبر: 50614453 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: العالم | لینک خبر

مسکو: ادعاها درباره آتش‌بس قره‌باغ، پوپولیستی است

وزارت خارجه روسیه در آستانه اولین سالگرد امضای توافق آتش‌بس بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، برخی ادعاها درباره موضع مسکو در قبال این توافق را رد و اعلام کرد: این اظهارات پوپولیستی و نشان‌دهنده صدور نسخه توسط بیگانگان است و هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد.

صاحب‌خبر -

العالم - اروپا

وزارت خارجه در آستانه یک ساله شدن امضای توافق آتش‌بس جنگ بر سر قره‌باغ کوهستانی اعلام کرد که مسکو به دنبال حق انحصاری برای ارتباط با ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیست.

بنا بر گزارش رسانه‌های روسیه، در بیانیه وزارت خارجه روسیه به مناسبت یک‌سالگی توافق آتش‌بس امضا شده توسط سران مسکو، ایروان و باکو آمده است: «روسیه در ارتباط با ارمنستان و (جمهوری) آذربایجان مدعی انحصار نیست، اگرچه ما پیوندهای دوستی دیرینه و نزدیک و شراکت گسترده در تمام سطوح با این کشورها و مردمانشان داریم».
طبق گزارش خبرگزاری تاس، وزارت خارجه روسیه تاکید کرد: «ما طرفدار استفاده موثر از پتانسیل فعلی جامعه بین‌المللی با توجه کافی (در نظر گرفتن) واقعیت‌های تغییر یافته منطقه‌ای هستیم».

در ادامه این بیانیه تصریح شد که یک سال از تصویب بیانیه سه جانبه سران مسکو، ایروان و باکو (توافق آتش‌بس جنگ بر سر قره‌باغ کوهستانی) می‌گذرد.

وزارت خارجه روسیه سپس برخی ادعاهای مطرح شده در فضای اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی درباره مواضع مسکو در قبال قره باغ کوهستانی، ارمنستان و جمهوری آذربایجان را رد کرد.

به گفته مسکو، طبق اطلاعات ادعایی در شبکه‌های اجتماعی و منابع آنلاین، «تلاش‌های حافظ صلح روسیه ظاهرا با هدف «جدا کردن ناگورنو-قره‌باغ (قره باغ کوهستانی) و تحویل دادن آن (به جمهوری آذربایجان) و تبدیل ارمنستان به یک "کشور تحت‌الحمایه" بوده است».

وزارت خارجه روسیه با رد ادعاهای مذکور تصریح کرد: «این اظهارات پوپولیستی است، به طور واضح نشان‌دهنده صدور نسخه توسط بیگانگان است و هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد».

بنا بر اعلام این وزارتخانه، توافق‌نامه‌ها و سازوکارهای سه‌جانبه پیشنهاد و آغاز شده توسط روسیه به طرفین (ارمنستان و جمهوری آذربایجان) تحمیل نشد بلکه اساس این توافقات و ساز و کارها توازن تأیید شده منافع است و در آنها نگرش بسیار محترمانه به حاکمیت و منافع دو کشور لحاظ شده است.

وزارت خارجه روسیه البته افزود: «امکان توافق بر سر برخی از ابتکارات ما حاصل نشد و این موضوع، طبیعی است. از سوی دیگر توافقی که قبلا تأیید شده است، همان طور که خودشان (مقام‌های باکو و ایروان) گفته‌اند، به سختی به دست آمده و در عمل به طور موثر اجرا شده است».

بیانیه وزارت خارجه روسیه در آستانه یک ساله شدن آتش‌بس جنگ بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی در شرایطی منتشر شده که به رغم این توافق، تنش‌ها در منطقه ادامه دارد.

نهم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۹ آبان ۱۳۹۹) جنگ سال گذشته بر سر قره باغ کوهستانی با توافق آتش‌بس به امضای نیکول پاشینیان، الهام علی اف و ولادیمیر پوتین سران ارمنستان، جمهوری آذربایجان و روسیه پایان یافت و و مسکو به عنوان میانجی این توافق نقش بسزایی ایفا کرد.

مسئولان جمهوری آذربایجان بخصوص الهام علی‌اف مدتی پس از امضای توافق آتش‌بس قره‌باغ به تنش‌آفرینی مرزی و توسل به اظهارات جعلی برای زمینه‌سازی ایجاد «کریدور زنگه‌زور» روی آوردند و «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه هم در سفر چندی قبل خود به جمهوری آذربایجان هم این ادعاها را بیان کرد.

اوایل آبان ماه «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه به ادعاهای علی اف و اردوغان درباره کریدور ادعایی زنگه‌زور واکنش نشان داده بود.

زاخاروا گفته بود: «بهترین چارچوب برای رسیدگی به این اختلافات، نشست‌های معاونین وزرای امور خارجه روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان است که تاکنون هشت نشست را برگزار کرده‌اند. معتقدیم که اقدام صحیح، پایبندی به اعلامیه‌ها و گام‌هایی است که توافقات سه‌جانبه درخصوص بازگشایی تمامی مسیرهای حمل‌ونقل و اقتصادی در قفقاز جنوبی اجرا شوند».

ادعاهای جمهوری آذربایجان و تکرار این ادعاها توسط اردوغان در شرایطی مطرح شده که در توافق آتش‌بس، ارمنستان پذیرفته که مسیرهای بسته حمل و نقل بین بخش غربی جمهوری آذربایجان با جمهوری خودمختار نخجوان را باز کرده و امنیت حمل و نقل در مسیرهای مذکور را تضمین کند اما در هیچ کجای آن از ایجاد یک کریدور در امتداد مرز ارمنستان با ایران که باعث حذف این مرز و محروم‌شدن ایران از دسترسی به مسیر ترانزیتی جمهوری ارمنستان می‌شود، حرفی زده نشده است

فارس

نظر شما