به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، مراسم اختتامیه سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با موضوع «اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» امروز شنبه (اول آبان ماه) با حضور دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و جمعی از نمایندگان کشورهای اسلامی برگزار شد.
استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و غرب برای ایجاد تفرقه و تنازع در جهان اسلام تلاش میکنند
![]() |
حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، عصر شنبه اول آبانماه در مراسم اختتامیه سیوپنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی ضمن تبریک میلاد مسعود پیامبر گرامی اسلام و تشکر از دکتر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی برای شرکت در مراسم اختتامیه و همچنین تشکر از علما و فرهیختگانی که با ارسال سخنرانی یا حضور خود در این کنفرانس بزرگ شرکت داشتند، اظهار کرد: سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با موضوع «اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» به کار خود ادامه میدهد و این موضوع بیش از 6 ماه در سایت مجمع تقریب بعنوان موضوع اجلاس مطرح شده است.
شهریاری اضافه کرد: ما در هفته وحدت برنامههای متعددی برای مهمانان داخلی و خارجی داشتیم و با توجه به شرایط کرونایی اولین باری است که بعد از کرونا موفق شدیم جلسات حضوری نیز برگزار کنیم اما به دلیل توفیقی که در سال گذشته در برگزاری وبیناری این کنفرانس بدست آوردیم و بالغ بر 300 سخنران به صورت وبینار حضور یافتند، امسال نیز تصمیم گرفتیم علاوه بر مهمانانی که در جلسات افتتاحیه و اختتامیه حضوری داشتند، جلسات وبیناری را نیز ادامه دهیم.
وی به ارائه گزارشی از برنامههای برگزار شده در کنفرانس وحدت امسال پرداخت و گفت: مراسم افتتاحیه کنفرانس را خدمت رئیس جمهور رسیدیم و 35 مهمان به دلیل شرایط کرونایی در آنجا حضور داشتند که 10 سخنران در افتتاحیه به علاوه خود رئیس جمهور سخنرانی داشتند.
وی افزود: بعدازظهر روز افتتاحیه یعنی سهشنبه 27 مهر، هم دو جلسه حضوری برای مهمانان خارجی برگزار کردیم که در مجموع 15 نفر از این مهمانان سخنرانی کردند؛ از همان روز سهشنبه نیز برنامه وبینارها آغاز شد.
دبیرکل مجمع تقریب ادامه داد: دو جلسه نشست حضوری برای مهمانان خارجی داشتیم برای ارائه الگوی مفهومی امت واحده اسلامی و نظریه جدید اتحادیه کشورهای اسلامی که مورد استقبال مهمانان خارجی قرار گرفت. مهمانان خارجی بعدازظهر چهارشنبه برای عرض ادب در مرقد امام (ره) حاضر شدند. روز پنجشنبه هم بخشی از مهمانان به قم اعزام شدند و دسته دیگر هم روزهای پنجشنبه، جمعه و شنبه صبح بازدیدهایی از مراکز فرهنگی و گردشگری شهر تهران داشتند که اثرات خوبی بر مهمانان خارجی داشت. روز جمعه هم این مهمانان در نماز جمعه شرکت کردند و غازی حنینه به عنوان سخنران پیش از خطبهها، در این مراسم سخنرانی کرد.
وی به جلسات علمای اهل سنت داخلی اشاره کرد و گفت: امروز صبح نیز دو نشست با علمای اهل سنت داخل برگزار شد و در مجموع 10 نفر از علمای اهل سنت سخنرانی کردند.
شهریاری با بیان اینکه امسال بیش از 50 مهمان خارجی در این کنفرانس حضور داشتند، تصریح کرد: حدود 514 سخنرانی از سراسر جهان یعنی بالغ بر 39 کشور جهان طی این 6 ماه برای دبیرخانه کنفرانس ارسال شد که 460 سخنران وبیناری داشتیم که شامل 180 سخنران خارجی و 280 سخنران داخلی بودند و در نوع خود کم نظیر است.
وی ضمن تقدیر و تشکر از همه کسانی که در ارائه این حجم از سخنرانی ها کمک کردند، اظهار کرد: ما موفق شدیم در 6 ماه گذشته 12 جلد موسوعه آثار مرحوم آیت الله تسخیری را به بهترین وجه به چاپ برسانیم، همچنین 2 اثر شامل "تحلیل شخصیت آیت الله تسخیری" و تحلیل این 12 جلد چاپ شد. همچنین سیره علمی و عملی تاریخ شفاهی آیت الله تسخیری هم به زبان خودشان پیاده شده و 17 مصاحبه هم به آن ضمیمه و چاپ شده و همچنین مجموعه مقالات کنفرانس که به صورت 3 زبانه به چاپ رسیده است. در همین راستا کتابچه امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی نیز به سه زبان فارسی عربی انگلیسی به چاپ رسیده است.
دبیرکل مجمع تقریب در ادامه به ذکر نکاتی پیرامون جهان اسلام پرداخت و مطالبی در این زمینه ارائه کرد وگفت: امروز شاهد جنگ و خونریزی و ترور و تنازع و توهین در فضای جهان اسلام هستیم. به دلیل همین گرفتاریهای موجود در جهان اسلام ما موضوع سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی را «اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» قرار دادیم.
وی افزود: با این که دستور اولیه اسلام صلح و اصلاح بین مؤمنان است ولی مشکلاتی در جهان اسلام موجب پیدایش این گرفتاریها در جهان اسلام شده که در اینجا به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنم و راه عملی مقابله با آنها را پیشنهاد میکنم:
1- استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و غرب غارتگر همواره در تلاشند تا با ایجاد جنگ، تفرقه و تنازع در جهان اسلام حضور خود را در منطقه جهان اسلام موجه جلوه دهند. این موضوع، منشأ اصلی نزاعها و قتل و غارتهای موجود در کشورهای اسلامی و بین کشورهای اسلامی است.
2- وجود برخی دولتمردان سرسپرده و علمای وابسته به آنها در برخی کشورهای اسلامی که زمینه مساعد برای حضور این ظالمان را در کشورهای اسلامی فراهم میآوردند و منافع خود را به منافع دشمنان اسلام گره زدهاند و جا پای مناسبی را برای حضور آنان فراهم میآورند و عادی سازی رابطه با دشمنان اسلام را دامن میزنند.
3- وجود برخی اختلافات دامنهدار تاریخی و متنی در کلام و عقایددینی و شریعت در بین مذاهب اسلامی که بستری برای فعال شدن دشمنان اسلام است.
4- جهالت یا خیانت برخی از فرق و مذاهب افراطی از شیعه و اهل سنت. یکی با توهین به مقدسات دیگری اسباب نزاع را ایجاد میکند و دیگری با تکفیر و ترویج خشونت قتل و غارت مسلمانان از فرق دیگر را تجویز میکند.
5- فقدان مردمسالاری دینی در برخی از کشورهای اسلامی و اتخاذ تصمیمات حکومتی و دولتی توسط یک خاندان فامیل و عدم رعایت و نقض حقوق شهروندی و مطالبات بحق مردمی.
6- وجود نگاه قومیتی و طائفهای و ملیگرایی - شبیه جاهلیت صدر اسلام - در برخی از اقوام و طوائف و ملتهای اسلامی و تبعیت از تعصبات کور.
7- وجود گروهها و احزاب معارض یکدیگر در برخی کشورهای اسلامی و ترویج جوّ تهمت و سوء ظن به یکدیگر و توسل به کارشکنی، زور و محرمات شرعی دیگر برای تحصیل منافع حزبی و گروهی و سیاست حذف مخالفان.
8- وجود رقابت بین کشورهای اسلامی در یارگیری بین کشورها و استفاده از دشمنان اسلام برای غلبه بر رقیب.
دبیرکل مجمع تقریب در ادامه خاطرنشان کرد: ما باید برای هر یک از این مشکلات و مصائب راهحل مناسب خودش را پیدا کنیم و در مجموع میتوان به امور ذیل برای حل این مشکلات و مصائب اشاره کرد:
1- مقاومت در برابر استکبار جهانی با ایجاد نظامات قوی دولتی و نظامی و امنیتی و اقتصادی و فرهنگی؛ ما در برابر هژمونی امریکای جهانخوار؛ ما باید قوی باشیم. «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه» این دستور قرآنی است ما باید با تشکیل مردمی مقاوم در برابر زیاده خواهیهای دشمنان اسلام ایستادگی کنیم. این تجربه ما در جنگ تحمیلی و در مبارزه با داعش بوده که به برکت خون شهدای انقلاب اسلامی بدست آمده است.
2- علما باید از وابستگی به حکومتهای مستبدی که همراه ظالمان و دشمنان اسلام هستند پرهیز کنند و معیت رسول الله(ص) پیشه کنند و امر به معروف و نهی از منکر را نسبت به امرای خود عملی سازند و شدت بر کفار حربی و رحمت بین مسلمانان را ترویج کنند.
3- ما باید اجتهاد در مذاهب را برای همه مذاهب تجویز کنیم و در اختلافات اجتهادی هر مذهب ادب اختلاف را رعایت کنیم و مجتهدان هر یک دیگری را در عدم وصول به حقیقت معذور بدانند.
4- تعلیم جهال از وظائف علماست و افشاگری علیه خائنان به امت اسلامی از وظائف رسانههای انقلابی است این دو وظیفه نیز باید به جد دنبال شود.
5- ملتهای اسلامی باید مطالبات به حق خود را در حکومتهای مستبد و خودکامه دنبال کنند و حتی المقدور به طرق مسالمتآمیز حقوق خود را مطالبه کنند.
6- قومیگرایی و طائفهگرایی خلاف اسلام است و همه ملتهای اسلامی باید خود را از این پیرایهها پاک کنند و به دامن اسلام و قرآن و پیامبر اعظم متوسل شوند و ملاک برتری داخل امت اسلامی را به رعایت تقوا و ولایت الهی بدانند.
7- گروهها و احزاب معارض در داخل هر کشور باید روشهای عقلائی برای حل اختلاف را دنبال کنند و از طرق مردمسالارانه دینی برای حل نهایی تصاحب قدرت بهره بگیرند و از نزاع داخلی پیشگیری کنند.
8-رقابت بین کشورهای اسلامی عیب نیست بلکه حسن است این رقابت به جای این که مخرب باشد و کشورها را به سمت جنگ و نزاع پیش ببرد میتواند سازنده باشد و یک رقابت سالم را بین کشورهای اسلامی شکل دهد تا هر یک الگوی توفیق خود را به جهانیان عرضه دارد و در تعارض منافع با استفاده از منابع اسلامی یعنی قرآن و سنت و عترت نبی(ص) از روشهای عقلائی و مقبول بینالمللی برای حل اختلافات خود بهره بگیرند.
حجت الاسلام والمسلمین شهریاری در پایان اظهار کرد: از همه عزیزانی که ما را در اجرای این کنفرانس یاری دادند تشکر میکنم و از ریاست محترم جمهوری و همچنین ریاست مجلس شورای اسلامی صمیمانه تشکر میکنم و از خداوند متعال میخواهم که صلح عادلانه و مدارای عاقلانه را در سراسر جهان برقرار سازد.
![]() |
براساس این گزارش در ادامه دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت که برای مشاهده متن سخنان وی اینجا کلیک کنید.
افق روشنی فراروی افغانستان قرار دارد
![]() |
در ادامه آیت الله صالحی مدرس رئیس شورای علمای شیعه افغانستان، در آیین اختتامیه سی و پنجمن کنفرانس وحدت اسلامی، ضمن تبریک میلاد پیامبر گرامی اسلام(ص) و امام صادق(ع) و تقدیر از برگزار کنندگان کنفرانس وحدت، اظهار داشت: خداوند به وسیله اسلام، نقشه جهان خلقت را بر مبنای کرامت آفریده است.
وی ادامه داد: ضرورت دارد، انسانها از کرامت خود صیانت کنند و در این زمینه وحدت و انسجام بهترین راه است؛ وحدت، کرامت انسان را نگاه می دارد. قرآن در آیات مختلف، بشریت را به وحدت دعوت کرده و از هرگونه نفاق و دورویی نهی کرده است.
رئیس شورای علمای شیعه افغانستان تصریح کرد: سیره و سنت نبوی در تمام زمینه ها وحدت آفرین است، ایشان در ابتدای ولایت خویش عقد اخوت ایجاد می کند و در آخر ولایت ایشان، بیش از ۹۰ قبیله در جزیره العرب تحت حکومت اسلامی جمع شدند.
وی خاطر نشان کرد: سیره امامان(ع) و خلفا همه گواه وجوب وحدت بر مسلمانان است. به این معنی که همه باید در مقابل دشمن بنیان مرصوص باشیم. وحدت پایه و اساس اسلام است. اسلام، عبادت بدون وحدت را قبول ندارد، چرا که وحدت، اصل و ریشه اسلام است.
رئیس شورای علمای شیعه افغانستان تأکید کرد: بر همه ما واجب است در راه وحدت گام برداریم؛ علما و مسئولینی که قدرت دارند، بیشتر از بقیه در این مسیر مسئول هستند، علما می توانند با تبلیغ کلامی و امر به معروف و نهی از منکر در این مسیر تلاش کنند.
وی با بیان اینکه افغانستان مظلوم بیش از چهار دهه است که مورد ظلم و ستم قدرتهای خارجی قرار گرفته و درگیر انتحارها و انفجارها و مصیبتها شده است، گفت: اخیرا شاهد تحول اساسی در این کشور یعنی امارت اسلامی هستیم که امیدواریم حکومتی همه شمول در افغانستان شکل بگیرد و افق پیش روی ما روشن شود.
کسانی که شیعیان را کافر میدانند برخلاف صحیح بخاری عمل کردهاند
![]() |
سید جواد کلب نقوی امام جمعه شهر لکهنو در هند، در آیین اختتامیه سی و پنجمین کفرانس وحدت اسلامی که عصر امروز شنبه در سالن همایشهای صدا وسیما برگزار شد، با اشاره به این که خداوند در قرآن کریم مسلمانان را «خیر أمة» نامیده است، تاکیدکرد: زمانی مسلمانان به بهترین امت تبدیل خواهندشد که در راستای منفعت انسانیت تلاش کنند.
وی ضرر نرساندن به مسلمان دیگر را برای تبدیل شدن به بهترین امت کافی نداست و تاکیدکرد: بهترین امت کسانی هستند که نه تنها برای نفع رساندن به دیگر مسلمانان بلکه در راستای نفع رساندن به همه بشریت قدم برمیدارند.
این خطیب هندی در ادامه افزود: چنین قرآنی که تا این حد بر منفعت رساندن به بشریت تاکید دارد، چگونه کشته شدن یک مسلمان توسط مسلمان دیگر را قبول میکند؟
وی با بیان این که زمانی، شعار استعمار این بود که «تفرقه بینداز و حکومت کن» گفت: امروز آنها شعار خود را تغییر دادهاند و معتقدند مسلمانها قابل اعتماد نیستند و باید کشته شده و نابود شوند.
این اندیشمند مسلمان با تاکید بر ضرورت هوشیاری مسلمانان در شرایط کنونی، اظهار کرد: ما زمانی فکر میکردیم اختلاف و نزاع میان شیعه و سنی است اما بعدها فهمیدیم کسانی که مردم را تحریک میکنند و به جان یکدیگر میاندازند، عمال احزاب سیاسی و حکومتها هستند.
وی در پایان سخنان خود به نشانههای یک مسلمان در کتاب صحیح بخاری اشاره کردو افزود: براساس روایات نقل شده در صحیح بخاری هر کسی که لا اله الا الله، محمد رسول الله بگوید، نماز بخواند، زکات بدهد و به حج برود مسلمان است و شیعیان همه این ویژگیها را دارند پس کسانی که شیعیان را کافر میدانند برخلاف صحیح بخاری عمل کردهاند.
دشمنان با ایجاد تفرقه میان امت اسلامی، مسائل اصلی جهان اسلام را به حاشیه میکشانند
![]() |
خلیل حمدون نماینده پارلمان لبنان که از طریق وبینار در مراسم اختتامیه سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی حضور یافته بود، در سخنانی سخن از وحدت را سخن از مقابله با دشمنان توصیف کرد.
وی با بیان این که دشمنان ما امروز سلاح خطرناکتری در اختیار دارند، گفت: آنها تلاش میکنند با ایجاد تفرقه میان امت اسلامی، مسائل اصلی جهان اسلام را به حاشیه بکشانند.
حمدون ادامه داد: دشمنان اسلام در قرون وسطی نیز سعی میکردند، میان مسلمانان تفرقه ایجاد کرده و با برانگیختن ارتشها جنگ و خونریزی راه بیندازند.
وی بر ضرورت تلاش برای ایجاد وحدت با همه امکانات موجود تاکیدکرد و افزود: اگر ما در این راه قدم برداریم خداوند هم به ما کمک خواهد کرد.
نماینده پارلمان لبنان با اشاره به سخن امام موسی صدر که وحدت را عامل پیروزی مسلمانان میدانست، خاطرنشان کرد: ما در موقعیتهای مختلفی شاهد کمک و یاری خداوند بودهایم که نمونه آن اعزام سپاه ابابیل بر ارتش ابرهه است.
وی تخریب خانه کعبه بعد از رحلت پیامبر(ص) را نتیجه ایجاد تفرقه میان مسلمانان عنوان کرد و افزود: ما باید اختلافها و مشکلات میان امت اسلامی را با گفت و گو حل کنیم.
حمدون در بخش دیگری از سخنان خود به عادی سازی روابط برخی کشورهای اسلامی با اسرائیل اشاره کرد و این اقدام را یک فراخوان دروغین و جعلی خواند.
وی با بیان این که امام خمینی(ره) پیش از تشکیل جمهوری اسلامی منادی وحدت بود و پس از ایشان امام خامنهای بر ضرورت تقویت ستونوحدت علیه مستکبران تاکید دارند، اظهار داشت: جمهوری اسلامی دست خود را به سوی همه مسلمانان جهان و همه کشورهای عربی و اسلامی دراز کرده و آنها را به وحدت علیه تجاوزگران و مستکبران دعوت کرده است.
این اندیشمند لبنانی در بخش دیگری از سخنان خود به تلاشهای آیت الله تسخیری برای ایجاد وحدت اسلامی اشاره و تاکید کرد: اگر بخواهیم برای مقابله با دشمنان خود برنامهریزی کنیم، باید موضعی واحد اتخاذ کرده و راه و روشی واحد برگزینیم.
وی ادامه داد: همانگونه که امام موسی صدر برای ایجاد وحدت میان جنبشهای آزادیخواه جهان در برابر مستکبران، تلاش کرد، ما نیز باید همین راه را ادامه دهیم و برای مقاومت در برابر کسانی که میخواهند ما را از میان ببرند، متحد شویم.
وحدت یک استراتژی برای جهان اسلام است
![]() |
مولوی عبدالحمید زهی امام جمعه اهل سنت زاهدان در آیین اختتامیه سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، ضمن تشکر از سخنان دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در این مراسم، اظهار داشت: ما امت واحده و ملت حضرت ابراهیم (ع) هستیم و بر اساس آنچه که در قرآن آمده است، ابراهیم(ع) ما را مسلمان نامیده است و ما امت مسلمان هستیم و پیامبر ما که رحمة للعالمین است از نسل حضرت ابراهیم(ع) است.
وی با تأکید بر اینکه ما این ظرفیت را از حضرت ابراهیم و رسول خدا(ص) گرفته ایم، تأکید کرد: اگر این ظرفیت به کار گرفته شود، می تواند همه جهان اسلام را رهبری کند و زیر چتر خود بگیرد؛ همانطور که ظرفیت مسلمانان صدر اسلام بالا رفت و همه برای آنها احترام قائل شدند.
مولوی عبدالحمید زهی خاطر نشان کرد: از روزی که از اسلام فاصله گرفتیم، با مشکلات متعدد روبرو شدیم، ظرفیت ما پایین آمد و محدود شدیم.
وی ادامه داد: امروز با دو پدیده روبرو هستیم؛ پدیده مبارک اسلام گرایی و بیداری اسلامی که انقلاب اسلامی از همین بیداری اسلامی نشات گرفته و دومی اختلاف و تفرقه و افراط گرایی است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان با بیان اینکه استکبار برای ایجاد اختلاف بین مسلمانان توطنه می کند. گفت: ما در مقابل نیاز به وحدت داریم، وحدت یک استراتژی است و هیچ استراتژی فراتر از آن نیست.
وی خاطر نشان ساخت: امروز اندیشمندان زیادی هستند که خواهان وحدت هستند ولی شرایط برای آنها فراهم نیست، چون حکومتها همکاری نمی کنند. هر ملتی که دعوت به وحدت می کند باید تحمل و سعه صدرش را بالا ببرد.
مولوی عبدالحمید زهی افزود: همانطور که رسول گرامی اسلام(ص) تا آخرین روزهای حیات خود به حقوق انصار و مهاجرین و غلام و کنیز و زیردستان توصیه می کردند و می فرمودند حق اهل ذمه را رعایت کنید، لذا ما هم باید حقوق همه ادیان و مذاهب را بیشتر از گذشته رعایت کنیم.
وی با اشاره به اتفاقات اخیر افغانستان گفت: به هر حکومت اسلامی در هر جایی توصیه می کنیم حقوق همه مذاهب را رعایت کنند و بر محور عدالت، قرآن، صبر و نظر بلند اتحاد داشته باشند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: امیدوارم خداوند توفیق دهد علما، مسئولین و حوزههای شیعه و سنی ظرفیت قرآن، ظرفیت حضرت رسول گرامی اسلام(ص) و... را بالا ببرند. ما امت واحده هستیم، دفاع اهل سنت از شیعه و دفاع شیعه از اهل سنت، اعتقاد ماست نه سیاست ما.
وی خاطر نشان کرد: برای اینکه در کنار هم باشیم، باید در کنار حق و حقوق، پا را از عدالت فراتر بگذاریم و احسان و ایثار نیز داشته باشیم.
مولوی عبدالحمید زهی گفت: اختلاف و تفرقه روسیاهی در برابر دشمنان است، حال آنکه در برابر دشمن باید متحد باشیم؛ امیدواریم خداوند متعال همه ما رو زیر پرچم رسول خود قرار دهد و روز قیامت جلوی ایشان روسیاه نباشیم.
وحدت بدون مقاومت و مقاومت بدون وحدت معنا ندارد
![]() |
شیخ غازی یوسف حنینه، رئیس هیئت امنای جمعیت علمای مسلمان لبنان، عصر شنبه اول آبانماه در مراسم اختتامیه سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی در سخنانی با تأکید بر ضرورت حفظ وحدت میان جوامع اسلامی اظهار کرد: امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، با ارائه خط وحدت در انقلاب اسلامی، آن را به عنوان یک تفکر در جامعه ایران و بین مسلمانان ریشهدار کرد.
وی تأکید کرد: از مهمترین مسائلی که ما به آن نیاز داریم تا برای تحقق آن تلاش کنیم، آزادسازی فلسطین است لذا وحدت اسلامی و مقاومت، دو امر مهم و در هم تنیده هستند و وحدت بدون مقاومت و مقاومت بدون وحدت معنا ندارد.
حنینه ادامه داد: وحدت یک مسئله عقلانی و قلبی است و ما باید بر وحدت مقاومت جهت آزادسازی فلسطین و بازگشت مردم فلسطین به سرزمینهای خود که دچار ظلم و ستم شدهاند، تأکید داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ممکن است ما مسلمانان با یهودیان در مسائل زیادی اختلاف داشته باشیم گفت: در جنگ بر سر بازپس گیری سرزمین فلسطین، ما با یهودیان نمیجنگیم بلکه با صهیونیستها در مبارزه هستیم.
حنینه با بیان اینکه هر فردی که از بیش از 100 سال گذشته در سرزمین فلسطین زندگی میکند، چه مسلمان، چه یهودی و چه مسیحی، یک فلسطینی است، تأکید کرد: با این وجود صهیونیستها هیچ جایی در خاک فلسطین ندارند و باید این سرزمین را ترک کنند.
رئیس هیئت امنای جمعیت علمای مسلمان لبنان تصریح کرد: ما به قتل و کشتار دعوت نمیکنیم بلکه خواهان بازگشت فلسطینیان به سرزمینشان هستیم. صهیونیستها باید از سرزمینهای فلسطینیان خارج شوند و به همان جایی که آمدهاند بازگردند.
وی در پایان تأکید کرد: شعار وحدت که جمهوری اسلامی ایران آن را مطرح کرد و حمایت از مقاومت ملت لبنان و مقاومت ملت فلسطین بزرگترین گواه برای تأکید بر وحدت اسلامی است که خداوند متعال نیز بر آن تأکید کرده و فرموده است: «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا».
5 مذهب مدون جهان اسلام مانند 5 انگشت یک دست هستند
![]() |
ماموستا عبدالسلام کریمی، مشاور رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی، عصر امروز شنبه اول آبانماه در مراسم اختتامیه سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی ضمن تبریک هفته وحدت و ماه ربیعالاول، ابراز امیدواری کرد که هفته وحدت منحصر به یک هفته نباشد و به هفتهها، ماهها و سالهای بعد تسری پیدا کند و همه عمرمان در سایه وحدت در تعامل و آسایش باشیم.
وی در ادامه تصریح کرد: وحدت از نظر نظام جمهوری اسلامی یک استراتژی است نه تاکتیک، پس باید وحدت بین شیعه و سنی را حفظ کنیم داریم.
ماموستا کریمی با بیان اینکه 5 مذهب مدون جهان اسلام مانند 5 انگشت هستند که از یک خون ارتزاق میکنند، گفت: ریشه همه این مذاهب یکی است و اختلاف تنها در استنباطات است. این انگشتان هرچه دورتر شوند، هم مسیر دورتر خواهد بود و هم شکنندهتر میشوند. لذا باید جمع شوند و با ریسمان «واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولاتفرقوا»، به مشتی در برابر دشمنان تبدیل شوند.
این عالم اهل سنت، در ادامه تأکید کرد: ما در وهله اول به دلیل اینکه یکی هستیم باید وحدت داشته باشیم و ثانیاً به دلیل اینکه دشمنان ما یکی شدهاند، باید در مقابل آنها یکی باشیم تا هیچ خدشه و ضعفی متوجه جهان اسلام نشود.
ماموستا کریمی در ادامه به برخی از راهکارهای رسیدن به وحدت اشاره کرد که عبارتند از:
1- مراجعه به قرآن و سنت یعنی قول و فعل و تقریر معصوم(ع)
2- مراجعه به مَراجع: باید ببینیم که امام جعفر صادق (ع) و ائمه چهارگانه اهل سنت چگونه بودهاند و ما نیز با احترام و بدون اهانت به مذاهب دیگر از آنان پیروی کنیم.
3- بذرهای اختلاف را بخشکانیم نه اینکه بپرورانیم.
4- تأکید بر مشترکات: میدانیم که مشترکات آنقدر زیاد است که سالها طول میکشد تا ما آنها را عملیاتی سازیم تا به اختلافات و اختصاصات ویژه هر مذهب بپردازیم.
5- خداوند در آیه 59 سوره نساء میفرماید: « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ» اولو الامر چه کسانی هستند؟ همه علما متفق القول هستند که اولو الامر، یا حکام و امرای اسلامی هستند یا علما که احکام شرعی را برای مردم تبیین میکنند.
وی در پایان درباره اولو الامر توضیح داد: اولو الامر در ایران امروز و بین مسلمانان ما که هم مصداق علما و هم مصداق امرا و رافع اختلافات و موجب عزت و سربلندی مردم ایران است، مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای است که اطاعت ایشان واجب است.
بیانیه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
براساس این گزارش در پایان این مراسم بیانیه ای تنظیم و بدین شرح قرائت شد:
به نام خداوند بخشنده مهربان
«إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُونِ» (أنبیاء/92)
به لطف خدای متعال سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی تحت عنوان "اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز از تفرقه و نزاع در جهان اسلام" با حضور گسترده ی علما و نخبگان کشورهای اسلامی به صورت حضوری و مجازی با رعایت دستورالعمل های بهداشتی برگزار گردید.
این کنفرانس در شرایطی برگزار گردید که کشورهای جهان به ویژه کشورهای اسلامی بیش از پیش به صلح و عدالت نیازمند هستند. پیامبر اکرم (ص) الگوی صلح و برادری بود و مسلمانان را بر برادری، دوستی و پرهیز از نزاع تشویق می کرد. هدف از بعثت پیامبر اکرم (ص) احیای اخلاق متعالی اسلامی در جامعه و نیز تعلیم عدالت و صلح به جهانیان بود و بی شک مراجعه به سیره ی پیامبر اکرم (ص) می تواند در تحقق بخشیدن به عدالت و صلح و پرهیز از تفرقه در جهان اسلام راهگشا باشد.
نظام سلطه در جهان معاصر، منافع خود را در نزاع و تفرقه ی مسلمانان دیده است و برای تعمیق فتنه در کشورهای اسلامی تلاش های فراوانی کرده است از این رو مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی برای رویایی با این توطئه ها، سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی را تحت عنوان «اتحاد اسلامی، صلح و پرهیز از تفرقه و نزاع در جهان اسلام» برگزار نمود.
در سخنرانی ها، گفتگوها و تبادل نظرات میهمانان این دوره از کنفرانس وحدت، محورهای ذیل مورد بررسی قرار گرفت:
1. جنگ و صلح عادلانه 2. برادری اسلامی و مبارزه با تروریسم 3. آزادی فکری و دینی و پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با جریان تکفیر و افراطی گری. 4. همدلی اسلامی و پرهیز از نزاع و درگیری. 5. احترام متقابل میان مذاهب اسلامی و رعایت ادب اختلاف و دوری از نزاع و هتک حرمت و اهانت 6. طرح امت واحده و اتحادیه ی کشورهای اسلامی و نقد چارچوب های موجود.
در این دوره، علاوه بر محورهای فوق، مسئله ی فلسطین و مقاومت اسلامی نیز مورد تاکید قرار گرفته و به جهت تجلیل از دبیر کل اسبق مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی آیت الله محمد علی تسخیری، طرح های فکری و علمی ایشان نیز مورد توجه ویژه ی شرکت کنندگان قرار گرفت.
همچنین شرکت کنندگان در این دوره از کنفرانس ضمن دیدار با رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران آیت الله سید ابراهیم رئیسی از بیانات ایشان پیرامون نیاز مبرم جهان اسلام به اتحاد برای رویارویی با چالش های موجود بهره مند شدند.
مهمترین مسئله ای که ذهن شرکت کنندگان در این دوره از کنفرانس را به خود مشغول کرده، چالش ها و افق های موجود در برابر جهان اسلام است. افق هایی که فردایی بهتر را به همه ی ما نوید می دهد.
در اینجا به نکات مشترکی که علمای حاضر در این کنفرانس در سخنرانی ها و تبادل نظرهای خود بر آن تاکید کردند اشاره خواهیم کرد:
1- در ابتدا میهمان کنفرانس از جمهوری اسلامی ایران و مجمع تقریب بین مذاهب اسلامی به ویژه دبیر کل محترم جناب حجة الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری به جهت برگزاری این کنفرانس و توجه به مسئله ی وحدت و تقریب بین مذاهب اسلامی و حتی تقریب میان ملت های جهان با انگیزه ی تحقق بخشیدن به اهداف کلان انسانی، تشکر به عمل آورده و از خداوند متعال خواستار شدند که جمهوری اسلامی ایران بتواند این راه پر فراز و نشیب را تا پیروزی نهایی امت اسلام ادامه دهد.
2- وضعیت کنونی جهان، نیازمند این است که تصمیم سازان سیاسی از همه ی گروه های فکری، علمی، رسانه ای و فنی برای خاموش کردن آتش جنگ های متجاوزانه بکوشند و فضا را برای ایجاد صلح در سراسر این کره ی خاکی فراهم آورند. دستیابی به این هدف نیازمند همکاری بین المللی مخلصانه و به دور از هرگونه فشار و تهدید و همچنین عدم دخالت نیروهایی است که تمام تلاش خود را برای فتنه انگیزی و جنگ افروزی در جهان به کار گرفته اند. البته برقراری صلح در جهان به یک عنصر دیگر نیز نیازمند است و آن بیان نقش استعمار و نظام سلطه در جنگ های معاصر کشورهای اسلامی و راه های مقابله با آن است.
3- بحران جنگ، نزاع و تروریسم در جهان به ویژه در کشورهای اسلامی در کنار سوء مدیریت و بی کفایتی جوامع بین المللی برای مقابله با این بحران، ضرورت اقدام کشورهای اسلامی برای حل و فصل این بحران را بیش از پیش روشن می نماید. تنها راه ریشه کن کردن تروریسم، خشکاندن منابعی است که آن را با پول و سلاح و اندیشه ی افراطی و واپسگرا تغذیه می کند، و دستیابی به این مهم نیازمند آگاه سازی همه جانبه ی امت است. چرا که فرزندان این امت به کمک این آگاه سازی همه جانبه می توانند از ایجاد شکاف ها و فضاهایی که به دشمن اجازه می دهد تا دامنه ی تروریسم را گسترش دهد جلوگیری کنند. چرا که دشمن می خواهد با به کارگیری پدیده ی شوم تروریسم، اسلام، مسلمانان و شعارهای مقدس آنان را مورد اهانت قرار دهد.
4- ترویج مفهوم اخوت اسلامی در میان مسلمانان کشورهای اسلامی و غیر اسلامی امری ضروری است و باید نسل های بعد با تکیه بر این مفهوم، تربیت شوند. همچنین باید ضمن بیان رفتار و منش لازم جهت دستیابی به این مفهوم ارزشمند این نکته مورد تاکید قرار گیرد که تنها راه تحقق بخشیدن به این فریضه اسلامی و انسانی، زدودن کینه ها از دل هاست. چرا که برادری با کینه های فرقه ای و نژادپرستی و منیت قابل جمع نیست. خداوند در قرآن کریم به همین موضوع اشاره کرده و می فرمایند: «وَنَزَعنَا مَا فِی صُدُورِهِم مِّنْ غِلٍّ إِخْوَانًا»
5- شرکت کنندگان در این دوره از کنفرانس، ضمن درخواست افزایش گفتگوی علمی میان علما و کنش گران دینی و فرهنگی جهان اسلام، بر ضرورت بیان روش های نظام سلطه برای از بین بردن اخوت اسلامی و ترویج تروریسم تاکید کردند. آن ها همچنین بیان روش های رویایی با حربه های نظام سلطه و استفاده ی حداکثری از نفوذ رهبران دینی و اجتماعی کشورهای اسلامی را امری ضروری قلمداد کردند.
6- میهمان این دوره از کنفرانس، ضمن توجه به مسئله ی فلسطین به عنوان مسئله ی محوری اسلام و جهان، تاکید کردند که برقراری صلح و امنیت و ثبات در منطقه و جهان تنها با نابود کردن کانون بحران های جهانی یعنی صهیونیسم جهانی و غده ی سرطانی آن (اسرائیل) ممکن خواهد بود. همچنین علمای حاضر در این دوره، تصریح کردند که بهترین راه حل برای آرمان فلسطین همان طرحی است که جمهوری اسلامی ایران ارائه داده است و آن برگزاری یک همه پرسی و سهیم دانستن تمام فلسطینی های ساکن در داخل و خارج این کشور در این همه پرسی است. چرا که این طرح، یک پیشنهاد دموکراتیک و عادلانه است که با عرف بین المللی و اصول انسانی کاملا سازگاری دارد.
7- علمای حاضر در این دوره از کنفرانس تاکید کردند که شتابزدگی تاسف برانگیز برخی از کشورها برای عادی سازی روابط با صهیونیست ها، این رژیم غاصب را ترغیب می کند تا به گستاخی، ظلم و تجاوز خود ادامه دهد. آن ها همچنین از مقامات این کشورها خواستار شدند تا در مواضع خود تجدید نظر نمایند، همچنین از مردم این کشورها درخواست کردند که مواضع خود را در رابطه با این اقدام ذلت بار اعلام نمایند.
8- میهمانان این دوره از کنفراس ضمن ابراز ارادت به تمام گروه های مقاومت که در برابر اشغال گران صهیونیست پایداری کردند، از کشورهای اسلامی درخواست کردند که کمک ها و حمایت های خود را از گروه های مقاومت دریغ نکنند، چرا که این گروه ها عامل عزت و کرامت ما هستند. همچنین حاضران در کنفرانس از تلاش های فلسطینیان اسیر در زندان های رژیم صهیونیستی تقدیر کرده و به خانواده هایی که جگرگوشه های خود را در راه خدا فدا کردند درود فرستاده واز خدای متعال برای تمام شهدا و خانواده هایشان غفران الهی و صبر و شکیبایی طلب نمودند.
9- با توجه به رونمایی از کتاب "موسوعة العلامة الشیخ التسخیری" در مراسم افتتاحیه، میهمانان کنفرانس بر ضرورت توجه به افکار تقریبی آیت الله تسخیری در عرصه ی تفسیر، فقه، حقوق و دیگر علوم اسلامی و انسانی تاکید کرده و ایشان را پرچم دار وحدت و تقریب در جهان اسلام توصیف کردند.
10- پیشنهاد مبتکرانه ای که دبیرکل مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی با عنوان "اتحادیه ی کشورهای اسلامی" و بیان الگوی آن مطرح نمودند، مورد استقبال گسترده ی شرکت کنندگان در این دوره از کنفرانس قرار گرفت به طوری که آن ها پیشنهاد ایجاد این اتحادیه را گامی شگرف در مسیر تحقق بخشیدن به امت واحده و تمدن نوین اسلامی قلمداد کرده و تاکید کردند که این اتحادیه می تواند همکاری و هم افزایی میان کشورهای اسلامی را افزایش داده و مانع از هرگونه تفرقه و تعرض در جهان اسلام شود. همچنین علمای حاضر در کنفرانس درخواست کردند تا در آینده ی نزدیک یک برنامه ی اجرایی جدید برای تحقق بخشیدن به این الگو در نظر گرفته شود و رهبران، سیاستمداران و علمای جهان اسلام نیز وظیفه ی اجرای آن را بر عهده بگیرند.
![]() |
بر اساس این گزارش در پایان این مراسم آیین رونمایی از 4 کتاب تقریبی از جمله کتاب زبان گویای اسلام و تشیع (نگاهی به شخصیت علمی و آثار آیت الله محمد علی تسخیری)، الشیخ محمد علی التسخیری رائد الفکر الاسلامی و فارس التقریب، سرو نستوه (سیره علمی و عملی آیت الله محمدعلی تسخیری)، مجموعه مقالات سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی و همچنین نرم افزار مجموعه آثار آیت الله محمد علی تسخیری پیرامون آیت الله تسخیری برگزار شد./
پایان پیام
∎