شناسهٔ خبر: 50194817 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

سازمان برنامه و بودجه منتشر کرد؛

احتمال ورشکستگی اقتصادی تا سه سال دیگر

اشاره:اقتصاد ایران پس از توافق برجام در روز23 تیر1394 و اجرایی شدن آن از روز 26 دی94 روبه بهبود رفت. علت این بود که در دولت احمدی نژاد رشد اقتصادی تا منفی شش درصد پیش رفته بود اما پس از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید در سال92 به تدریج رشد اقتصادی کشور به سمت صفر و سپس مثبت شدن تغییر جهت داد و در سال های94 و95 و96 در برخی از بخش های اقتصادی شاهد رشد دو رقمی بودیم و مهم تر اینکه تورم در آن سال ها تک رقمی شد . اما با روی کار آمدن ترامپ درآمریکا و خروج او از برجام(18 اردیبهشت97)و اعمال تحریم های شدید نفتی علیه ایران درآمد نفت ایران به شدت کاهش پیدا کرد و شرایطی پیش آمد که کسری بودجه شدید رخ داد. علاوه بر آن لوایح اف ای تی اف که در مجلس دهم و دولت دوازدهم به تصویب رسیده بود در مجمع تشخیص مصلحت گیر افتاد و تاکنون تایید نشده است. پیوستن به گروه ویژه مالی یا اف ای تی اف نظام پولی ایران را با دنیا برقرار می کند و عدم پیوستن آن این فرایند را مختل می کند. این عوامل و برخی سو مدیریت ها شرایط اقتصادی کشور را بحرانی کرده به گونه ای که سازمان برنامه و بودجه پیش بینی کرده احتمال ورشکستکی اقتصاد ایران تا سه سال دیگر و افزایش قیمت نجومی دلار در آینده ممکن است رخ دهد.روز گذشته سازمان برنامه و بودجه در این ارتباط گزارشی را منتشر کرد که گزیده ای از آن را به نقل از آفتاب نیوز می خوانید.

صاحب‌خبر -

گزارشی تحت عنوان «برآورد بدهی‌های دولت ایران به بخش‌های مختلف در دوره ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۶ تحت دو سناریوی رفع تحریم‌های اقتصادی و تداوم تحریم‌ها» در فضای مجازی دست به دست می‌شود که در آن ادعا شده است نرخ دلار تا شش سال دیگر در صورت ادامه تحریم‌ها علیه ایران به ۲۸۴ هزار تومان و در صورت لغو تحریم به ۵۵ هزار تومان خواهد رسید.با این حال هنوز اظهارنظر رسمی در خصوص اصالت این گزارش منتشر نشده است. ضمن آنکه تاریخ انتشار این گزارش به اواسط مرداد برمی‌گردد؛ به عبارتی این تحلیل در دولت روحانی انجام شده است. بنابراین مشخص نیست دولت جدید تا چه حد محتوای این گزارش را قبول دارد و تایید خواهد کرد.

برآورد میزان صادرات نفت
در این گزارش میزان صادرات نفت خام در شرایط رفع تحریم‌ از سال ۱۴۰۱ روزانه ۲.۵ میلیون بشکه و در سناریوی تداوم تحریم روزانه ۸۰۰ هزار بشکه در نظر گرفته شده است. رقم ۸۰۰ هزار بشکه عددی نزدیک به برآوردهای شرکت‌های ردیابی نفتکش از میزان صادرات نفت ایران از زمان روی کار آمدن جو بایدن در آمریکاست.

پیش‌بینی نرخ ارز در دو سناریو برای تحریم‌ها
این گزارش در سناریویی که تحریم‌های آمریکا علیه ایران برداشته نشوند، برآورد کرده است در سال جاری نرخ دلار ۲۵ هزار تومان باشد که اختلاف چندانی از نرخ کنونی ارز ندارد. قیمت دلار هم‌اکنون در بازار تهران بیش از ۲۷ هزار تومان است و میانگین از ابتدای سال آن هم کمی بیش از ۲۵ هزار تومان بوده است.در این سناریو دلار برای سال آینده ۳۵ هزار تومان برآورد شده است. با متوسط رشد سالانه ۵۰ درصدی نرخ ارز، در سال ۱۴۰۴ دلار به بیش از ۱۰۰ هزار تومان و نهایتا در ۱۴۰۶ به ۲۸۵ هزار تومان خواهد رسید.اما در سناریوی رفع تحریم‌ها، نرخ برابری دلار به ریال برای امسال و سال بعد حدود ۱۸ هزار تومان در نظر گرفته شده است. در این حالت در انتهای بازه شش ساله دلار به ۵۵ هزار تومان خواهد رسید.

ورشکستگی در ۱۴۰۵ حتی در صورت رفع تحریم
این گزارش بیان می کند آن است که شاخص «نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی» برای سناریوی تداوم تحریم‌های اقتصادی در سال ۱۴۰۱ از آستانه حساسیت عبور می‌کند و دولت مطابق استانداردهای بین‌المللی در سال ۱۴۰۳ به دلیل ناتوانی در بازپرداخت بدهی در شرایط احتمال ورشکستگی قرار می‌گیرد.اگرچه در سناریوی رفع تحریم‌ها شرایط ورشکستگی با تاخیر رخ می‌دهد، ولی با حفظ ساختارهای کنونی و عدم تجدیدنظر اساسی در رویه خلق بدهی‌های دولت ایران، شاهد ورود بدهی دولت به احتمال ورشکستگی در سال ۱۴۰۵ حتی در سناریوی رفع تحریم‌های اقتصادی خواهیم بود.

تورم پایدار ۴۰ درصدی؟
در این گزارش اشاره شده است: بدیهی است گزینه جایگزین ورشکستگی برای دولت تکیه بر تورم‌های بالاتر خواهد بود. در این صورت انتظار می‌رود روند بلندمدت تورم ۲۰ درصد دو دهه گذشته (به غیر از سال‌های تحریمی) به نظام تورمی حدود ۴۰ درصد سالانه مانا شود.در این گزارش، حتی در صورت برداشته شدن فشار تحریم، در ۶ سال آینده نرخ تورمی بیش از ۲۵ درصد و به طور متوسط ۲۸ درصد خواهیم داشت.متوسط تورم سالانه در سناریوی باقی ماندن تحریم‌ها، نزدیک به ۵۴ درصد خواهد بود.

نظر شما