به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ «محمدرضا تقی زاده» کارشناس مسائل بین الملل نوشت: عربستان سعودی یا همان گاو شیرده که در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا در ششم فروردین ۱۳۹۴ (۲۶ مارس ۲۰۱۵) به یمن حمله کرد، هرگز گمان نمیکرد که در باتلاق این کشور کوچک عربی گرفتار شود.
از زمان حمله ائتلاف سعودی به یمن که بیش از ۲۳۰۰ روز از آن میگذرد، متجاوزان نتوانسته اند به اهداف شوم خود دست یابند؛ اما در این مدت، ارتش و کمیتههای مردمی یمن با مقاومت و ایستادگی در برابر متجاوزان نشان داده اند که هرگز تسلیم آنان نمیشوند.
روز سه شنبه (۲۰ مهر ۱۴۰۰ / ۱۲ اکتبر ۲۰۲۱) سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن با اعلام انجام موفقیت آمیز عملیات سپیده دم پیروزی (فجر الانتصار) گفت، ارتش و کمیته مردمی یمن در عملیات سپیده دم پیروزی توانستند منطقهای به مساحت ۶۰۰ کیلومتر مربع را از اشغال متجاوزان آزاد کنند که این مساحت جغرافیایی، بین مناطق آزاد شده در عملیات «البأس الشدید» تا نزدیکی شهر مأرب قرار دارد.
لازم به یادآوری است، در عملیات شجاعت سخت (الباس الشدید) ارتش و کمیتههای یمن که ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ (۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱) انجام شد، علاوه بر آزادسازی حدود ۱۶۰۰ کیلومتر مربع از مناطق استان مأرب از وجود متجاوزان و مزدوران وابسته به آنان، پایگاه استراتژیک «ماس» که یکی از بزرگترین پایگاههای مزدوران عبد ربه منصور هادی بود، در اختیار نیروهای دولت نجات ملی یمن قرار گرفت.
تشریح دستاوردهای عملیات سپیده دم پیروزی
سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح دولت نجات ملی یمن با تشریح دستاوردهای عملیات سپیده دم پیروزی اظهار کرد: این عملیات که در غرب شهر مأرب انجام شد، از شمال تا شهرستان «مدغل» و از جنوب تا منطقه «بنی ضبیان»، ادامه داشت.
وی با بیان اینکه در عملیات سپیده دم پیروزی، پدافند هوایی ارتش یمن ۱۱ پهپاد جاسوسی متجاوزان را رهگیری و منهدم کردند افزود: در این عملیات، نیروهای پدافند هوایی ارتش یمن، بیش از ۵۱۸ عملیات مقابله با حملات دشمن انجام دادند و موفق شدند متجاوزان را فراری دهند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن همچنین با اشاره به عملیات موشکی یمنیها ضد مواضع متجاوزان تصریح کرد: در عملیات سپیده دم پیروزی، ارتش و کمیتههای مردمی یمن ۶۸ عملیات انجام دادند که در آن، تجمعات، مراکز، پایگاهها و پادگانهای متجاوزان هدف قرار گرفت که از این میان، ۴۹ عملیات داخل خاک یمن و ۱۹ عملیات خارج از یمن بوده است.
سرتیپ یحیی سریع در مورد عملیات پهپادی یمنیها نیز اظهار داشت: یگان پهپادی یمنی ها، ۲۴۵ عملیات انجام داد که از این تعداد، ۱۷۰ عملیات داخلی و ۷۵ عملیات خارجی بوده است.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن همچنین از انهدام نزدیک به ۳۰۰ خودروی زرهی، نظامی و نفربر و چهار انبار سلاح و مهمات متجاوزان سعودی خبر داد و گفت، در عملیات سپیده دم پیروزی، پنج هزار و ۶۵۰ نفر از مزدوران دشمن متجاوز کشته، زخمی و یا اسیر شدهاند.
به گفته یحیی سریع، تعداد کشتههای متجاوزان سعودی در این عملیات، ۱۳۰۰ نفر، زخمیها چهار هزار و ۳۲۰ نفر و اسرا ۳۰ نفر هستند.
وی با بیان اینکه نیروهای مسلح دولت نجات ملی یمن از پیاده نظام گرفته تا نیروهای زرهی و توپخانه و پدافند هوایی و یگانهای موشکی و پهپادی و اطلاعاتی حضور منحصر به فرد و متمایزی در عملیات سپیده دم پیروزی داشتند تاکید کرد: نیروهای ما بر اساس رهنمودهای قبلی در عملیات سپیده دم پیروزی، اجازه دادند مزدوران از نبرد فرار کنند. رهنمودها ایجاب میکرد به سوی مزدوران پس از آنکه نبرد را رها و از مواضعشان فرار میکنند تیراندازی نشود.
آیا مارب پایان کار ائتلاف متجاوز سعودی در یمن خواهد بود؟
مقامهای دولت نجات ملی یمن معتقد هستند در صورت آزادسازی کامل استان مارب، باید پایان کار ائتلاف متجاوز سعودی در یمن را اعلام کرد.
«محمد البخیتی» عضو شورای سیاسی دولت نجات ملی یمن میگوید: رهبری ائتلاف سعودی در مأرب است و تمام عملیاتش از آنجا اداره میشود، درنتیجه آزادی بقیه مأرب هدف مهمی برای یمن و نقطه تحول و ورود به یک مرحله جدید است.
وی می افزاید: آزادی مارب پیامدهای بزرگی برای بیرون راندن نیروهای اشغالگر سعودی و بازپس گیری منابع نفتی دارد. ما شاهد پویایی مردمی گستردهای در یمن هستیم که نقطه تحولی برای نهایی کردن جنگها علیه ائتلاف متجاوز سعودی است. به زودی شاهد واکنش بزرگی از سوی مردم یمن علیه ائتلاف متجاوز سعودی خواهیم بود.
چرا مارب مهم است؟
از زمان حمله ائتلاف متجاوز سعودی به یمن، استان مارب از اصلیترین پایگاه ائتلاف غربی - عبری - عربی در مرکز یمن بوده و متجاوزان برای تثبیت مواضع در این استان سرمایه گذاری زیادی انجام داده و نیروهای تحت فرمان دولت مستعفی و فراری منصور هادی را به انواع تجهیزات مدرن نظامی مجهز کرده اند.
مارب برای ائتلاف متجاوز سعودی اهمیت راهبردی و فراوانی دارد و تمام توان و امکاناتش را در سالهای گذشته در این استان به میدان آورد، زیرا آنان به دنبال اشغال شهر صنعا پایتخت یمن هستند و میدانند برای رسیدن به پایتخت باید مواضع خود را در استان مارب تقویت و تحکیم کنند.
لارم به ذکر است، استان مارب که «دروازه شرقی پایتخت یمن» و «قلب یمن» خوانده میشود، از سمت غرب حدود ۱۷۰ کیلومتر با شهر صنعاء فاصله دارد و شمال و جنوب یمن را به یکدیگر متصل میکند و سرشار از منابع گازی و نفتی است و همین مسئله اهمیتش را چند برابر کرده است.
نیروهای ائتلاف سعودی تا حدود دو سال پیش، ابتکار عمل را در استان مارب یمن در دست داشتند، اما با شروع عملیات رزمندگان یمنی تحولات میدانی تغییر کرد و بخشهای وسیعی از این استان از اشغال خارج شد و همه امیدهای متجاوزان بر باد رفت.
ارتش و کمیتههای مردمی یمن با آزادسازی مارب به مزدوران عبدربه منصور هادی و متجاوزان سعودی ضربات سنگینی خواهند زد؛ زیرا علاوه بر اینکه دست آنان از رسیدن به پایتخت یمن کوتاه میشود، استان تاریخی مارب نیز به آغوش مردم یمن باز خواهد گشت.