شناسهٔ خبر: 50104787 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

نشانه های وجود لخته خون در بدن

وجود لخته خون در بدن یک مشکل خطرناک است که باید هر چه سریع‌تر تشخیص داده شود، برخی نشانه‌ها وجود دارد که خبر از وجود لخته خون در بدن شما را می‌دهند.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، لخته خون می‌تواند یک قاتل خاموش باشد. شاید تا زمانی که خیلی دیر نشده، شما متوجه این قضیه نشوید؛ اما جالب است بدانید که بعضی از علایم هستند که نشان می‌دهد در بدن شما لخته خون وجود دارد که اگر این لخته‌ها جدا شوند، خطرناک هستند و ممکن است در هر جایی از رگ‌های خونی بدن شما وارد شوند.
لخته شدن خون در عروق خونی یکی از عارضه‌هایی است که جان بسیاری از افراد را می‌گیرد. این عارضه به ویژه در دوران کرونا که خود به تنهایی باعث لخته شدن خون می‌شود، از اهمیت بالاتری برخوردار شده است.
خطر لخته شدن عروق عمقی معمولا در اندام‌های پایینی مانند پا‌ها، ران‌ها یا ناحیه لگن و حتی بازو‌ها بیشتر اتفاق می‌افتاد که با افزایش سن این خطر بیشتر می‌شود. خطر این لخته‌های خونی زمانی احساس می‌شود که این لخته‌ها از جریان خون جدا می‌شود و همراه آن به ریه‌ها برسد که ممکن است باعث آمبولی ریوی شود که موجب انسداد شریان‌ها در ریه‌ها می‌شود.
لخته‌های خونی عمیق و آمبولی ریه به عنوان «ترومبوآمبولی وریدی» شناخته می‌شوند که می‌تواند باعث بروز بیماری‌های جدی، ناتوانی و حتی مرگ شود.
 
کدام افراد بیشتر در معرض لخته‌های خونی قرار دارند؟
افراد چاق، افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی، قلبی و عروقی و بیماری‌های التهابی روده، مبتلایان به سرطان‌های عودکننده یا افرادی که از دارو‌های بر پایه استروژن مصرف می‌کنند بیش از دیگران در معرض ابتلا به لخته‌های خونی هستند.
علاوه بر این، بستری شدن در بیمارستان، عمل‌های جراحی، بارداری، تروما، سیگار کشیدن، سابقه خانوادگی بروز این عارضه، بی تحرکی و ثابت نشستن به مدت طولانی از دیگر عوامل پرخطر بروز لخته‌های خونی است.
متخصصان بر این باورند که افراد باید نسبت به علائم لخته خون بعد از رانندگی‌ها و سفر‌های هوایی طولانی مدت یا حتی در حین سفر مراقب باشند. آن‌ها همچنین نسبت به ابتلا به کرونا و بروز لخته‌های خونی که به دنبال التهاب شدید در بدن بروز می‌کند، هشدار داده اند. از علائم لخته‌های خونی عمقی می‌توان به درد یا حساسیت به لمس ناشی از آسیب، تورم پا و بازو، پوست متورم شده یا دردناکی که در لمس گرم است. قرمزی پوست همراه با تورم و درد هم از دیگر علائم بروز این عارضه اشاره کرد که باید نسبت به آن حساس باشید.
 
علائم آمبولی ریوی
از علائم آمبولی ریوی هم می‌توان به دشواری در تنفس و درد قفسه سینه اشاره کرد که با تنفس عمیق تشدید می‌شود. سرفه‌های خونی، فشار خون خیلی پایین یا سبک شدن سر و حالت غش کردن و ضربان قلب سریع‌تر از حد نرمال یا نامنظم از دیگر علائمی است که باید آن‌ها را جدی گرفت.
بیشتر بیماران مبتلا به لخته‌های خونی از دارو‌های رقیق کننده خون برای حل این عارضه استفاده می‌کنند و در موارد نادر هم نیاز به عمل جراحی پیدا می‌کنند.
 
این علائم را جدی بگیرید؟
ممکن است سر درد بگیرید و این درد برای شما شدید باشد. احتمال دارد که خون لخته شده هنگام شروع به قسمت‌های مختلف سر برود و شبیه سر درد، میگرن و سر درد انفجاری یا سر درد تنشی مزمن باشد. پس بهتر است که علت آن را جویا شوید.
علایم نورولوژیکی و سینوسی مانند سر درد، تاری دید، سرگیجه، از دست دادن کنترل بخشی از بدن و تشنج جزء این علایم هستند که باید سریعا به اورژانس مراجعه شود.
 
دل درد شدید
بعضی از متخصصان بر این عقیده هستند که دل درد شدید را نباید نادیده بگیرید، زیرا می‌تواند علامت یک مشکل بزرگ باشد و گاهی اوقات فرد بدون هیچ دلیلی با دل درد مواجه می‌شود که باید به پزشک مراجعه کند.
 
ورم ساق پا
اگر لخته خون در یک رگ عمیق شکل بگیرد، ممکن است جریان خون را مسدود کند و در نتیجه مایعات در یک نقطه جمع می‌شوند و ورم، و ناراحتی در ساق پا اتفاق می‌افتد و ممکن است وارد قلب و ریه شود و شرایط را خطرناک کند.
 
تنگی نفس
تنگی نفس معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و همیشه با تلاش و فعالیت بدتر می‌شود که باید این مشکل را نیز جدی بگیرید.
 
کبودی راحت یا کبودی‌های جدید
اگر خیلی راحت پوست تان کبود می‌شود، احتمالاً مشکلی مثل مشکلات انعقاد خون و بیماری‌های خونی دارید. کبودی‌های بزرگ و مکرر، مخصوصاً روی کمر یا صورت که بدون دلیل ایجاد شده اند، می‌توانند نشان دهنده مشکلات جدی باشند.
 
نقاط قرمز کوچک روی پوست
لکه‌های گرد که روی پوست ظاهر می‌شوند، نتیجه خونریزی هستند و این خون ریزی ممکن است باعث ایجاد نقاط بنفش، قهوه‌ای یا قرمز باشد و شبیه به حساسیت جلوه می‌کند. معمولاً برجستگی خاصی ندارد و زمانی که آن را فشار می‌دهید، رنگش تغییر نمی‌کند.
 
کمر درد
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها پیشنهاد می‌کند که پزشکان مراقب سر درد، کمر درد و علایم نورولوژیکی جدید و دل درد‌های شدید، تنگی نفس، ورم پا و ایجاد لکه‌های قرمز باشند و همچنین کمر درد‌های بدون دلیل و بدون آسیب دیدگی را جدی بگیرند.
 
در صورت بروز این علایم چه کار کنید؟
اگر این علایم را داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید. معمولاً این خطر و مشکلات در سه هفته اول بعد از تزریق واکسن بیشتر است و کم کم کاهش پیدا می‌کند. اگر بیش از سه هفته از تزریق واکسن گذشته است، خطر احتمال لخته خون برای شما کم است و در طول زمان؛ همین خطر کم‌تر هم می‌شود.

برچسب‌ها:

نظر شما