شناسهٔ خبر: 50058945 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

فرآیند‌های ۴۰ ساله سازمان حج و زیارت بازنگری شد

رئیس سازمان حج و زیارت گفت: طی یک سال ونیم گذشته که سفر‌های زیارتی اعم از حج، عمره و عتبات به دلیل شیوع کرونا تعطیل شد، فرآیند‌های داخلی سازمان حج و زیارت را که بیش از ۴۰ سال گذشته شکل گرفته بود، بازنگری کردیم.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری میزان - بنا بر اعلام سازمان حج و زیارت، علیرضا رشیدیان گفت: همه فرآیند‌ها در راستای هدف اصلی که تسهیل و هوشمندسازی سفر‌های حج، عمره و زیارت عتبات و نیز ارتقا کیفیت خدمات، افزایش سرعت، دقت وکاهش هزینه‌های بار بر این فعالیت‌ها بود در قالب کارگروه‌های ۲۱ گانه با رویکرد حفظ متولی گری و کاهش تصدی گری سازمان انجام شد.

وی عنوان کرد: در نهایت عمده تغییرات در حوزه سفر‌های زیارتی عتبات عالیات و سوریه بود ضمن آنکه در فرآیند‌های اجرایی حج و عمره نیز تغییراتی در بخش اجرایی انجام شد.

ثبت نام برای سفر‌های زیارتی عتبات عالیات به روز است

رشیدیان با این توضیح که اینک یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در نوبت حج و ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در نوبت عمره هستند، گفت:اما ثبت نام برای سفر‌های زیارتی عتبات عالیات به روز است ضمن آنکه روند ارتباطات با عراق به سمت لغو روادید می‌رود البته بر اساس تاکید نخست وزیر عراق این لغو روادید فعلا محدود به سفر‌های هوایی است که امیدواریم به زودی سفر‌های زیارتی آغاز شود.

وی با تاکید بر ضرورت کاهش تصدی گری‌ها در این حوزه عنوان کرد: با نگاه به این موضوع بنای ما برای جذب زائر، متمرکز بر ۲ هزار و ۵۰۰ دفتر زیارتی دارای مجوز است به گونه‌ای که ظرفیت‌های مسکن، تغذیه، تدارکات و حمل و نقل را در عراق استاندارد و تایید کرده و مجموعه خدماتی که باید به زائر ارائه شود از اعزام تا نقل، تغذیه، اسکان و ... را در قالب بسته‌های متنوع در اختیار این دفاتر قرار می‌دهیم ضمن آنکه خدماتی مثل بیمه، بهداشت ودرمان و فرهنگی در خدمت زائران است.

دفاتر زیارتی بنا به سلیقه، نیاز زائران بسته‌های زیارتی ارائه می‌دهند

رییس سازمان حج و زیارت توضیح داد: دفاتر زیارتی بنا به سلیقه، نیاز و شرایط زائران خود بسته‌های مناسب زیارتی متنوعی که تهیه شده و را به آنان ارائه می‌دهند.

وی تصریح کرد: این بسته‌ها که هم ظرفیت‌های بالقوه داخل عراق و هم بسته‌های فرهنگی، بهداشتی و بیمه در آن‌ها تعبیه شده از طریق نرم افزاری که سازمان طراحی کرده دراختیار دفاتر قرار می‌گیرد.

رشیدیان با اشاره به نقل قولی از سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق مبنی بر اینکه اگر الان ۱۰۰ زندانی ایرانی در عراق باشند یک نفر آن‌ها از گروه‌های اعزامی حج و زیارت نیست، افزود: گروه‌های حج و زیارت الزامات ویژه‌ای را رعایت می‌کنند و از سویی سازمان حج و زیارت بر اساس تاکیدات و منویات مقام معظم رهبری و با نظرنماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت حرکت می‌کند و منافع شخصی و گروهی بر آن حاکم نیست و رضایتمندی زائران جزو اولویت‌های این مجموعه است.

تدوین پروتکل‌های بهداشتی ویژه سفر‌های زیارتی

وی با اشاره به تعطیلی سفر‌های عتبات در پی بروز و ظهور ویروس کرونا و مصوبه ستاد مربوطه از اسفند سال ۹۸ گفت: با توجه به ماندگاری ویروس کرونا و ضرورت فراهم شدن شرایط برای تداوم زندگی مردم در ابعاد مختلف، با همکاری وزارت بهداشت و هلال احمر دستورالعمل‌هایی رابا فرض وجود کرونا برای حج و سفر‌های زیارتی تهیه و تدوین کردیم.

رئیس سازمان حج و زیارت عنوان کرد: در قالب این دستورالعمل‌ها همه موارد شامل ثبت نام، آموزش، اعزام ها، نقلیه، تغذیه و تدارکات و زیارت و.. مورد توجه قرار گرفت و این دستورالعمل‌ها در قالب پروتکل بهداشتی تهیه و از طریق وزارت امور خارجه و سفارت ایران برای مسوولان ذیربط عراقی ارسال شد.

وی افزود: بعد از تعطیلی حج امسال از سوی کشور عربستان بنای ما بر این بود اعزام زائران به عتبات را با توجه به دستورالعمل‌های تدوین شده و بهبود شرایط درمان و واکسیناسیون از عرفه آغاز کنیم که علیرغم سفر معاون عتبات سازمان حج و زیارت به کشور عراق و دیدار با وزیر سیاحه این مهم میسر نشد.

رشیدیان با اشاره به برنامه ریزی برای اربعین امسال و پیشنهاد سفیر کشور مبنی بر اعزام ۵۰۰ هزار زائر و راه اندازی ۵۰۰ موکب با حضور ۵۰ هزار خدمتگزار و عدم پذیرش آن از سوی کشور میزبان اظهار کرد: عراق ابتدا با پذیرش ۳۰ هزار نفر از زائران کشورمان موافقت کرد که در ستاد مرکزی اربعین نیز مقرر شد این سهمیه به ۵۰۰ موکب مربوط به ستاد بازسازی عتبات اختصاص یابد که با سفر نخست وزیر عراق به ایران و تخصیص ۳۰ هزار سهمیه جدید، این رقم نیز بین زائرین ثبت نام شده توزیع شد.

وی با بیان اینکه سازمان حج و زیارت مسئولیت کمیته ثبت نام و اعزام را عهده دار بوده و یکی از کمیته‌های زیر مجموعه ستاد مرکزی اربعین است، گفت: پیش ثبت نام را بر اساس میانگین اعزام‌های اربعین سال ۹۸ برای هر استان اختصاص دادیم که ظرف ۴۸ ساعت اولیه بیش از ۱۰۰ هزار نفر در سامانه سماح ثبت نام کردند.

رشیدیان با اشاره به اطلاعیه نخست وزیری عراق و تعیین شروطی برای این سفر گفت: پذیرش فقط ۶۰ هزار زائر، دریافت ویزای معتبر، داشتن گواهینامه واکسیناسیون، در اختیار داشتن نتیجه تست منفی کرونا ۷۲ ساعت قبل از اعزام و الزام به سفر هوایی از سوی کشور میزبان از جمله این شروط بود که نارضایتی‌هایی از سوی متقاضیان به دنبال داشت و در پی آن برای تسهیل و تسریع امور زائران در شرایط کرونایی اقدامات مهمی انجام دادیم.

وی با تاکید بر اینکه آنچه برای ما خیلی مهم بود راه اندازی دوباره این سفر بود، عنوان کرد: در کشور با پارادوکسی در این حوزه مواجه بودیم چنانکه در یک سو خیل عظیم مشتاقان زیارت و در مقابل عده‌ای که دغدغه سلامت را داشتند و در این میان با توجه به این دغدغه‌ها برای حفظ سلامت مردم کمیته بهداشت و درمان موظف شد بویژه در بازگشت زائران تست کرونا از زائران را در مبادی ورودی انجام دهند، اما جای تاسف است که برخی استان‌ها انجام ندادند.

رشیدیان تصریح کرد: بر خلاف نگرانی‌هایی که در بحث مرز‌های زمینی و خیل زائرانی ورودی از این طریق داشتیم، اما عموما در این مبادی تست کرونا به صورت رندمی انجام شد و در مجموع از میان تمام زائرانی که عازم زیارت اربعین در عراق شدند فقط پنج نفر که همه آن‌ها هم زمینی به این سفر آمده بودند تست کرونای شان در عراق مثبت شد که از این تعداد فقط دو مورد بستری شدند.

رییس سازمان حج و زیارت افزود: تاکید بر آن بود همه کسانی که برمی گردند تست شوند و تاکید شده بود که خانواده‌ها هم به دیدار آن‌ها نروند و تا انجام تست و اطمینان از سلامت آنان رعایت کنند.

رشیدیان گفت: بنای ما در حج و نیز سفر‌های عتبات عالیات کاهش نیرو‌ها در عین انجام وظیفه با بهترین کیفیت بود و امسال نیز در اربعین بیش از ۶۰ نیروی ستادی و ۵۰ نفر از نیرو‌های مردمی دربخش امداد و گمشدگان و ۲۰۰ نفر از نیرو‌های کارگزاران به طور مستقل در این مراسم حضور یافتند و در بازگشت از این سفر نیز همه را موظف کردیم تست کرونا را انجام دهند.

وی افزود: از بین نیرو‌های امدادی و ستادی فقط دو نفر نتیحه تست شان مثبت شد.

رییس سازمان حج و زیارت در زمینه بروز برخی مشکلات و نارضایتی‌ها در جریان سفر امسال گفت: در کنار محدودیت سهمیه زائر و شروط دولت عراق که موجب نارضایتی عاشقان زیارت اباعبدالله (ع) شد، ستاد اربعین مجموعه‌ای است که برای اعزام‌های میلیونی ایجاد شده، چنانکه در سال ۹۸ از سه میلیون و ۲۰۰ هزار زائر اربعین حسینی فقط حدود ۸۳ هزار نفر به صورت هوایی عازم شدند و بقیه زمینی به این سفر رفتند و در واقع این ستاد کمتر در حوزه اعزام‌های کوچک و محدود تجربه داشت.

وی افزود: در واقع شاید اگر امسال صفر تا ۱۰۰ اعزام ۶۰ هزار زائر به یک کمیته مثل حج و زیارت سپرده می‌شد امکان مدیریت منسجم و بهتر آن وجود داشت.

رشیدیان تصریح کرد: واقعا تلاش همه عزیزان بر آن بود که در جریان اربعین کارهایشان را درست و به بهترین نحو انجام دهند و بسیار تلاش کردند امور به موقع و صحیح به انجام رسد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: