شناسهٔ خبر: 49961220 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

کمالوندی:

در یک‌ سال ۳ بار خرابکاری در سایت‌های هسته‌ای رخ داده است

کمالوندی با اشاره به مشکلات پرونده اتمی ایران و دیدار اخیر رئیس آژانس می‌گوید: «آقای گروسی موضوع تعویض دوربین‌های سایت کرج را مطرح کردند، می‌دانید که این دوربین‌ها در نتیجه خرابکاری آسیب‌دیده بود، یکی از آن‌ها کاملاً از بین رفته و بقیه آن‌ها صدمه دیده‌اند. سایت هسته‌ای کرج در کنترل نیروهای امنیتی است؛ امکان نصب دوربین وجود ندارد».

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا؛  بهروز کمالوندی با اشاره به مشکلات پرونده اتمی ایران و دیدار اخیر رئیس آژانس می‌گوید: «آقای گروسی موضوع تعویض دوربین‌های سایت کرج را مطرح کردند، می‌دانید که این دوربین‌ها درنتیجه خرابکاری آسیب دیده بود، یکی از آن‌ها کاملاً از بین رفته و بقیه آن‌ها صدمه دیده‌اند. سایت هسته‌ای کرج در کنترل نیروهای امنیتی است؛ امکان نصب دوربین وجود ندارد«

بنا بر گزارش دیدبان ایران؛ کمالوندی در گفت‌وگوی مشروح با یک ارگان رسانه‌ای نزدیک به بسیج به نام بصیرت در خصوص سفر اخیر تیم سازمان انرژی اتمی کشورمان برای شرکت در کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، توضیحاتی داشته است.

متن گفت‌وگو را در ذیل می‌خوانید:

*جناب کمالوندی در ابتدا از نتایج و دستاوردهای سفر وین و بعد هم روسیه بفرمایید؟

سفر آقای اسلامی اولین سفر به‌عنوان رئیس جدید سازمان انرژی اتمی ایران به وین برای دو سه منظور بود، اولاً شرکت و حضور در کنفرانس عمومی آژانس که سالی یک‌بار برگزار می‌شود و متشکل از همه کشورهای عضو است و معمولاً در آنجا بیانیه رسمی همه کشورها در ارتباط با موضوعات مختلف آژانس، عملکرد آژانس و موضوعاتی که هر کشور می‌تواند در آژانس داشته باشد مطرح می‌شود و آقای اسلامی هم سخنرانی نسبتاً طولانی داشتند که مورد توجه هم اعضا و هم رسانه‌ها قرار گرفت و در سطح رسانه‌ها هم انعکاس گسترده‌ای داشت.

در این سخنرانی به مواضع کشورمان در ارتباط با روابطش با آژانس اشاره کردند که این روابط باید تغییر عمده‌ای پیدا کند. به‌طورکلی آژانس دو وجه دارد یک وجه آن کنترلی و وجه دیگر ترویجی است. در وجه کنترلی منحرف نشدن کشور در استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای به سمت استفاده‌های غیر مشروع از این صنعت کنترل می‌شود و اما مهم‌تر اینکه آژانس باید به همه کشورها در پیشرفت برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای آن‌ها کمک کند؛ اما این بخش از کار آژانس در رابطه با ایران مورد انتقاد مهندس اسلامی قرار گرفت، چرا که انتظار می‌رفت به ایران برای گسترش و سرعت استفاده از تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای کمک شود که این‌طور نشده است.

در این سخنرانی موضع کشورمان در ارتباط با مسائل مرتبط با مذاکرات و برجام و موضوعات متنوع آژانس ازجمله مسائل مربوط با پادمان، ایمنی و امنیت هسته‌ای در این سخنرانی مطرح شد که همان‌طور که عرض شد بیانیه‌ای متنوع و طولانی بود که انعکاس خوبی هم در سطح رسانه و هم در بین کشورهای عضو داشت.

این بخش عمومی کنفرانس بود اما در کنار آن از این فرصت برای دیدار با دیگر شخصیت‌ها مانند دیدار با آقای گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، معاون و اعضای تیم آژانس همچنین رؤسای کشورهای شرکت‌کننده دیگری که آنجا حضور داشتند، بهره گرفته شد؛ که از طرف ایران بنده، آقای غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران در آنجا حضور داشتیم.

در این دیدارها موضوعات مرتبط با آژانس بار دیگر موردبررسی قرار گرفت و یک‌بار دیگر آقای گروسی موضوع تعویض دوربین‌های تسای کرج را مطرح کردند، می‌دانید که این دوربین‌ها درنتیجه خرابکاری آسیب دیده بود، یکی از آن‌ها کاملاً از بین رفته و بقیه آن‌ها صدمه دیده بودند، ما هم در مذاکرات تهران و هم در وین به این موضوع اشاره کرده بودیم که با توجه به اینکه به دلیل خرابکاری این مجموعه تحت نظر نیروهای امنیتی و قضایی ما است و تحقیقات امنیتی مرتبط با آن هنوز تمام نشده امکان اجابت درخواست آژانس وجود ندارد؛ ولی این موضوع توسط مدیرکل در دیدار مهندس اسلامی با ایشان در وین نیز تکرار شد که صد البته پاسخ مشابهی همانند آنچه در تهران به او گفته شده بود ارائه شد.

متأسفانه آژانس متعاقباً موضع اشتباه و غیردقیقی در این خصوص گرفته و از موضع طلبکارانه‌ای خواسته خود را مطرح نمود که ما هم در این رابطه موضع گرفته و توضیح دادیم و گفتیم استفاده از واژه «تجهیزات مشخص«به همین دلیل بود وگرنه لزومی نداشت از واژه «تجهیزات مشخص شده «، استفاده کنیم بلکه می‌توانستیم به جای عبارت «تجهیزات مشخص شده«صرفاً بگوییم تجهیزات آژانس. برخی‌ها مشخص شده بود و برخی از دوربین‌ها هم معلوم بود که فعلاً نمی‌توانند سرویس شده یا کارت‌های حافظه آن‌ها تعویض شوند.

مهندس اسلامی دیدارهایی هم با رؤسای هیئت‌های روسیه و آلمان داشتند که در آنجا هم مذاکرات خوبی صورت گرفت و انتظاراتمان از آژانس با روسای هیئت‌های این دو کشور مطرح شد؛ در ارتباط با روسیه بیشتر مسائل دوجانبه مطرح شد و نیز به ملاقات‌ها و دیدارهایی که قرار است در پیش باشد.

مهندس اسلامی در این سفر همچنین مصاحبه‌های خوبی با رسانه‌هایی در سطح بین‌الملل من‌جمله ان اچ کی ژاپن و خبرنگار صداوسیمای مستقر در تهران داشتند که پوشش خبری خوبی هم داشت لذا می‌توانم بگویم سفر خیلی خوبی بود و توانست مواضع کشورمان در ارتباط با موضوعات مختلف و روابطمان با آژانس به‌خوبی تشریح شود.

با روسیه هم دیدارهایی عمدتاً با موضوع اصلی مذاکرات و موارد مطروحه بین دو کشور مطرح شد و مسائل مرتبط با نیروگاه‌های هسته‌ای و همکاری در زمینه‌های مختلف مطرح گردید. قول و قرارهایی گذاشته شد که مبتنی بر آن‌ها قرار است تحولاتی در روابط دو کشور در این زمینه صورت بگیرد. این دیدارها در سطوح مختلف ادامه می‌یابد تا ان‌شاءالله به نتایج موردنظر دو کشور برسیم.

*در خصوص سیاست‌های جدید ایران در برنامه هسته‌ای و نحوه مواجه با طرف‌های غربی بفرمایید؟

پاسخ به این سؤال را عمدتاً باید از دوستان ما در وزارت خارجه سؤال بفرمایید اما آنچه مسلم است در ارتباط با بحث‌های هسته‌ای و روابطمان با غرب و با دنیا، یک مجموعه بزرگی در کشور ما تصمیم می‌گیرد و در این خصوص نقش شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی بسیار مهم است.

مجلس آذرماه سال گذشته قانونی را تصویب کرد؛ قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران که این قانون به ما این امکان را داد که ما ظرفیت‌های خودمان را افزایش دهیم و اکنون هم اگر یک جایگاه خوبی داریم متأثر از همین قانون است.

ما هم تولید ۲۰ درصد و هم تولید ۶۰ درصد را داشتیم. استقرار ماشین‌های پیشرفته و همین‌طور تحقیق و توسعه در زمینه‌های مختلف ازجمله ماشین‌های پیشرفته متأثر از قانون اقدام راهبردی است.

شتاب برنامه هسته‌ای خیلی خوب است. ریاست جمهوری کشورمان هم در اجلاس اخیری که در شانگهای بود اشاره فرمودند که هیچ موضوعی نمی‌تواند فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ما را متوقف کند.

ما چند مورد خرابکاری داشتیم. برای خیلی از کشورها اگر صنعتی داشته باشند که این صنعت بنیه و عمق لازم را ندارد هر کدام از این خرابکاری‌ها می‌تواند ویران‌کننده باشد کما اینکه خودشان هم در تحلیل‌هایی که داشتند در هر مورد اشاره می‌کردند که برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران خیلی صدمه دید اما ما نشان دادیم با بنیه خوبی که داریم بلافاصله می‌توانیم وضعیت را جبران و حتی در شرایط بهتری قرار بگیریم.

ما علیرغم سه دور خرابکاری که در یک سال گذشته داشتیم در شرایط بسیار خوبی هستیم و آمار و ارقامی که از تولید ۲۰ درصد و ۶۰ درصد داریم و ماشین‌های جدید و فعالیت‌هایی که در زمینه‌های مختلف داشتیم، خود گویای این است که این ترفندها، حیله‌ها و فشارها نمی‌تواند برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ما را متوقف کند و به نظر می‌رسد که کشورهای غربی متوجه این مهم شدند.

آمال و آرزوهایی که بعضی کشورهای زورگو در راستای قطع برنامه هسته‌ای ایران داشتند، قابل تحقق نیست و آن‌ها هم حالا دیگر این را فهمیده‌اند. لذا ما امیدوار هستیم که در آینده هم با درک درست از این موضوع و اراده‌ای که جمهوری اسلامی ایران دارد برای همیشه این دیدگاه را کنار بگذارند و بنشینند در یک موقعیت برابر با کشور ما تفاهم کنند. به‌هرحال نوع تفاهم هم بستگی به موضع‌گیری‌های اصولی ما دارد.

تغییر رویکردی که در گذشته کشورهای غربی به‌ویژه آمریکا داشته است می‌تواند زمینه را فراهم کند و تا زمانی که چنین وضعیتی پیش نیامده طبیعی است که کشور ما با سیاست مقاومت و پیگیری اصول خود به‌صورت اصولی، صنعت هسته‌ای‌مان همچنان رشد خواهد کرد و اگر قرار است توافقی باشد باید برابر باشد. ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که ازیک‌طرف صنعت هسته‌ای‌مان را محدود کرده و از طرف دیگر هم محدودیت‌های مالی و تحریمی برایمان ایجاد کنند.

این رویکرد باید تغییر پیدا کند و آن چیزی که در آینده ملاک و موردنظر است و ریاست جمهوری و مقامات کشورمان هم بدان اشاره کردند مواضع اصولی ما است.

انتهای پیام/پ