صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/02/17
خبرگزاری رویترز در گزارشی از قاهره و ریاض به قلم محمد غباری و لسلی رایتون نوشت :
عربستان سعودی اعلام کرد برای متوقف کردن حملات خمپاره ای مبارزان حوثی یمن به شهرهای مرزی خود همه گزینه ها را روی میز دارد. در همین حال جت های جنگنده سعودی در آستانه مذاکرات تحت رهبری آمریکا درباره آتش بس موقت در یمن ، مواضع حوثی ها را هدف قرار دادند.
هواپیماهای سعودی چهارشنبه شب برای دومین شب متوالی و با هدف پایان دادن به حملات حوثی ها به شهرهای مرزی عربستان سعودی ، مواضع این گروه را در سعده نزدیک مرز عربستان و بندر کوچک میدی ( به فتح میم ) هدف قرار دادند.
ژنرال احمد عسیری سخنگوی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که حملاتی هوایی را علیه یمن آغاز کرده است چهارشنبه شب گفت برای جلوگیری از این اقدامات حوثی ها هر گزینه ای ازجمله حملات هوایی و عملیات زمینی محتمل است.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه مذاکرات در ریاض را با هدف توقف حملات هوایی ائتلاف سعودی در یمن آغاز کرد تا از این طریق زمینه برای ارسال و تحویل کمک برای مردم این کشور فراهم شود. حملات هوایی علیه یمن باعث شده است تا این کشور با کمبود شدید مواد غذایی ، آب آشامیدنی ، دارو و تجهیزات پزشکی روبرو شود. در حال حاضر یمن به علت حملات هوایی سعودی با یک بحران انسانی روبرو است.
عسیری در مصاحبه خود به این مسئله اشاره نکرد که آیا عربستان سعودی درخواست دولت یمن را برای استقرار نیروهای بین المللی در شهر عدن در جنوب این کشور به منظور کمک به مردم بررسی خواهد کرد یا خیر. مبارزان حوثی روز چهارشنبه پس از یک درگیری سنگین توانستند بخش تواهی در شهر عدن را به کنترل خود درآورند.
شبکه تلویزیونی المسیره وابسته به حوثی ها روز پنجشنبه جنگجویان حوثی را در بخش تواهی نشان داد و اعلام کرد کاخ ریاست جمهوری در عدن در دست آنهاست.
حوثی ها در نامه ای خطاب به سازمان ملل متحد اقدام بین المللی را برای متوقف کردن تجاوز سعودی و جنایات علیه مردم یمن خواستار شدند.
گروه حوثی پیشتر نیز یک مرکز پدافند هوایی عربستان سعودی را در شهر نجران ( به فتح نون ) در شمال این کشور هدف قرار داده بود که براثر آن هشت نفر نیز کشته شدند. دو سعودی نیز براثر شلیک خمپاره ای حوثی ها در استان جیزان عربستان سعودی کشته شدند.
این ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان سعودی در زمینه اعزام نیروی زمینی به یمن و آغاز عملیات زمینی در این کشور تاکنون احتیاط به خرج داده زیرا به خوبی از مشکلات و دشواری های جنگ چریکی در مناطق کوهستانی آگاه است.
بیش از 100 سرباز سعودی در جنگ مرزی سال 2009 تا 2010 بین عربستان و حوثی ها کشته شدند. این جنگ شامل یک درگیری زمینی در روستاهای مرزی بود.
عسیری از زمان آغاز عملیات ائتلاف سعودی برای جلوگیری از پیشروی حوثی ها و بازگرداندن عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن به قدرت ، پیوسته از منتفی دانستن عملیات زمینی یا تایید چنین عملیاتی خودداری کرده است.
« نشست های کری »
نخستین نشست روز پنجشنبه کری در ریاض با هادی بود که به گرمی از او استقبال کرد و گفت :« خوشحالم که شما را اینجا در ریاض می بینم. امیدواریم به زودی شما را در صنعا ببینیم.»
کری در پاسخ گفت :« کارهایی وجود دارد که باید انجام شود.»
وزیر امور خارجه آمریکا سپس با ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی دیدار کرد.
کری از هر دو طرف درگیر در یمن درخواست کرده است به قوانین بشردوستانه احترام بگذارند و از آسیب دیدن غیر نظامیان جلوگیری کنند.
وی روز چهارشنبه در کنفرانسی خبری گفت با همتای ایرانی خود گفتگو کرده است تا حوثی ها را متقاعد به موافقت با یک آتش بس کوتاه مدت کند.
تهران پیوسته عملیات هوایی تحت رهبری عربستان سعودی را علیه یمن محکوم و ادعاهای کشورهای غربی و عربی را درمورد کمک تسلیحات ایران به مبارزان حوثی رد کرده است.
عربستان سعودی سنی مدتهاست در حال رقابت با ایران شیعی برسر نفوذ در منطقه است.
161/169
∎