شناسهٔ خبر: 49926928 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

گفت‌وگو|

دالان زنگزور به منطقه تحمیل شده است/ ایران توان کافی برای دفاع از منافع خود را دارد

کارشناس مسائل اوراسیا با بیان اینکه جمهوری آذربایجان با زیرکی و کمک ترکیه توانست دالان زنگزور را به کشور ارمنستان تحمیل کند، گفت: کارشناسان معتقد هستند مفاد این آتش‌بس، حالت تحمیل به ارمنستان را دارد و این کریدور به منطقه تحمیل شده است و همسایگان با دیده نگرانی به این بند و دالان می‌نگرند.

صاحب‌خبر -
مهدی خورسند در گفت‌وگو با میزان، درباره اقدام اخیر جمهوری آذربایجان در بستن جاده «گوروش- قافان» به‌سمت ارمنستان گفت: پس از پایان یافتن جنگ اخیر آذربایجان و ارمنستان در منطقه قره باغ، از آنجا که آذربایجان طرف پیروز این جنگ بود، مفاد آتش بس را به‌نفع خود نگاشت. 

وی ادامه داد: جمهوری‌آذربایجان با زیرکی و کمک ترکیه توانست دالان زنگزور را به‌ کشور ارمنستان تحمیل کند و این دالان تبدیل به یک دالان حیاتی شد که ترکیه را مستقیماً از طرف نخجوان به جمهوری آذربایجان وصل می‌کند. آنها از طریق این دالان به انرژی دریای خزر و بازار آسیای مرکزی راه پیدا کردند و دیگر به کشورهای ایران، گرجستان و روسیه متکی نیستند. 

کارشناس مسائل اوراسیا عنوان کرد: این راه ارتباطی که در حد فاصل مرز بین ایران و ارمنستان قرار دارد، پیش از آن قرار بود با نظارت روسیه و ترکیه،  امکان تردد بین نخجوان و جمهوری آذربایجان را ایجاد کند اما بعد از انعقاد قرارداد، ورق برگشت.
 
خورسند با اشاره به تحرکات فراوان جمهوری آذربایجان در سطوح دیپلماتیک و نظامی برای تثبیت مفاد آتش بس افزود: کارشناسان معتقد هستند مفاد این آتش بس، حالت تحمیل به ارمنستان را دارد و این کریدور به‌منطقه تحمیل شده است و همسایگان با دیده نگرانی به این بند و دالان می‌نگرند.

وی با بیان اینکه مقامات جمهوری آذربایجان با تهدید و هشدار‌های دیپلماتیک خواهان تحمیل مفاد قرارداد آتش بس به مقامات ارمنستانی هستند، تاکید کرد: ارمنستان برخی از مفاد این توافقنامه را تحمیلی دانسته و زیر بارآن نرفته اما جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه، دست به اقداماتی می‌زند تا کل مفاد توافقنامه را به‌صورت رسمی به ارمنستان تحمیل کند و با این اقدامات تنش زا عملا خود را به‌عنوان پیروز و بازگیر اصلی تحولات منطقه قفقاز جنوبی نشان دهد. 
 
کارشناس مسائل اوراسیا تاکید کرد: ترکیه رقیب منطقه‌ای و بازیگری مداخله‌گر در امور ارتباطات خارجی ایران و کشور‌های حوزه قفقاز جنوبی است و هم اکنون با تحت فشار گذاشتن ایران از طریق ممنوعیت مسیر‌های ترانزیتی که از قدیم وجود داشته، ضرر‌های اقتصادی فراوانی را متوجه ایران کرده است. 

خورسند افزود: کشور‌های حوزه قفقاز جنوبی با توجه به‌جایگاه‌شان، همیشه جزو ژئوکالچر ایران محسوب می‌شدند و ایران همواره در حال توسعه روابط اقتصادی با کشورهای عضو این منطقه بوده است. 
 
کارشناس مسائل اوراسیا بیان کرد: جمهوری آذربایجان با تحریک ترکیه قصد دارد، ایران را تحت فشار بگذارد تا اگر تحولاتی در منطقه رخ داد، ایران کفه حمایتی خود را به سمت آذربایجانی‌ها بردارد. 

وی تاکید کرد: با توجه به تحمیل مفاد آتش بس و نیز دست پایین بودن ارمنستان در توافقی که منعقد شده است، ممکن است جنگ دیگری در منطقه رخ دهد کما اینکه تحرکات مرزی ارمنستان و جمهوری آذربایجان علیه همدیگر همچنان وجود دارد و شاید بتوان به تحولات قفقاز جنوبی به شکل آتش زیرخاکستر نگاه کرد.

خورسند با بیان اینکه شاید ارمنستان مجددا دست به تحرکاتی بزند تا مناطقی که در جنگ قره باغ ۲۰۲۰ از دست داده را بازپس بگیرد، گفت: اقدام اخیر جمهوری آذربایجان، یک پیام روشن دارد مبنی بر اینکه ایران باید تحرکات دیپلماتیک بیشتری در قفقاز جنوبی انجام دهد تا منافع خود را از دست ندهد.
 
وی با اشاره به اینکه دست ترکیه در اتفاقات اخیر به خوبی آشکار است، گفت: قاعدتا جمهوری آذربایجان با توجه به شرایط ژئوپلتیکی و محدودیت‌هایی که دارد، از ترکیه کمک گرفته است.

کارشناس مسائل اوراسیا گفت: کشور‌های همسایه باید به‌خوبی درک کنند، ایران توان کافی برای دفاع از منافع خود را دارد.
 
 
 
انتهای پیام/ 

نظر شما