با وجود اینکه ایران در جنگ جهانی دوم اعلام بیطرفی کرده بود، اما زبانههای آتش این جنگ در شهریور ۱۳۳۰ به سرزمین ما نیز کشیده شد و شوروی از شمال و انگلیس از جنوب وارد خاک کشورمان شدند. در این میان بخشی از نیروهای ارتشی از جمله فرمانده نیروی دریایی و جمعی از همکارانش در برابر متجاوزان انگلیسی به مقاومت پرداختند که به شهادت او و تعدادی از یارانش منجر و دو شناور جنگی ایران به نامهای ببر و پلنگ نیز توسط متجاوزان منهدم گردید.
اینک در سالگرد شهادت دریادار بایندر و یارانش، ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با پشت سرگذاشتن حدود ۴۵ هزار کیلومتر در آبهای دریاهای مختلف و اقیانوس اطلس و عبور از کنار ۵۲ کشور جهان به پایگاه خود برگشته است. این دریانوردی طولانی که با مشارکت حدود ۳۵۰ نفر از دریالان کشورمان و بدون پهلوگرفتن در ساحل کشورهای بین راهی، در طول حدود چهار ماه و نیم انجام شده، نه تنها یک رکورد تاریخی بلکه یک رویداد تاریخساز در تاریخ نظامی کشورمان به حساب میآید.
با عنایت به اهمیت و ارزش این دریانوردی طولانی، امام خامنهای فرمانده معظم کل قوا، پیامی اختصاصی صادر و در آن خطاب به فرمانده محترم کل ارتش جمهوری اسلامی ایران، اعلام داشتند: «بازگشت مقتدرانه و عزتآفرین ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از مأموریت خطیر دریانوردی در پهنه اقیانوس اطلس را که برای اولینبار در تاریخ دریانوردی کشور انجام شده است، تبریک میگویم.»
عوامل و زمینههایی که این اقدام دریادلان نیروی دریایی ارتش را به عنوان یک رویداد عزتآفرین و واجد ارزش راهبردی مطرح میسازد، عبارتند از:
۱- اتکا به توان داخلی و استقلال در طراحی، برنامهریزی و عملیاتیسازی این مأموریت خطیر و بهکارگیری دو شناور که یکی با تغییر کاربری توسط متخصصان ایرانی از یک شناور تجاری تبدیل به ناوبندری نظامی شده و دیگری نیز به دست متخصصان کشور ساخته شده و فناوری کاملاً ایرانی بهحساب میآید.
جالبتر اینکه این دریانوردی طولانی بدون هیچگونه کمک فنی و حتی سوختگیری بین راهی انجام شده و تمام نیازهای ناوگروه به صورت خوداتکا برآورده و تأمین گردیده است.
۲- اثبات سطح بالای شجاعت، دانش، تجربه و مهارت دریانوردی دریادلان نیروی دریایی ارتش که توانستند این سفر طولانی را در آبهای دریاهای مختلف پهنه اقیانوس و شرایط اقلیمی دو نیمکره شمالی و جنوبی و در دو مسیر رفت و برگشت متفاوت و آن هم در شرایط تحریم انجام دهند. بعضاً این ناوگروه از دریافت برخی راهنماییها و نقشههای جغرافیایی در طول مسیر از کشورها و شناورهای مجاور محروم بودند. بهعلاوه در بخش زیادی از مسیر حرکت شناورها و پرندههای جنگی متعلق به دولتهای متخاصم نیز حضور داشته و تهدیداتی متوجه این ناوگروه بوده است.
۳- اثبات وجود ظرفیت و توان حضور نظامی در آبها و سواحل دوردست و امکان مأموریت در ائتلاف با کشو رها و قدرتهای فرامنطقهای و دور که با شرکت این ناوگروه در رزمایش دریایی روسیه در بندر سنپترزبورگ، با اقتدار و صلابت به سرانجام رسید. این دریانوردی طولانی و مقتدرانه و حضور شناورهای جنگی ایران اسلامی در رژه دریایی مشترک در آبهای روسیه، ثابت کرد که قدرت دریایی کشورمان فراتر از مرزهای ملی و آبهای منطقهای به آبهای بینالمللی و سواحل دور توسعه و گسترش پیدا کرده است.
ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران متشکل از ناوشکن سهند و ناوبندر مکران و مشارکت ۳۵۰ نفر از دریادلان ارتش اینک به کشور برگشته و با خود تجربهای گرانسنگ از دریانوردی طولانی به ارمغان آورده و با اجرای تدبیر فرمانده معظم کل قوا مبنی بر تداوم دریانوردیهای پیشرفته، توانسته نشان دهد که نیروی دریایی کشورمان یک نیروی راهبردی است و دیگر دوران انحصار این ویژگی برای کشورهای استعمارگر سپری شده است.
آن زمان که انگلیس میتوانست با پیادهسازی قوای متجاوزش در بنادر جنوبی کشورمان و تهدید دولت قاجار شهر هرات را از کشورمان به نفع حفظ حضور استعماریاش در هندوستان جدا و منطقه حائل قرار دهد و یا بیاعتنا به اعلام بیطرفی دولت پهلوی، فرمانده نیروی دریایی ما و یاران غیرتمندش را به شهادت برساند، دوران برتری انحصاری نیروی دریایی متجاوزان انگلیسی بود. از اواخر قرن هجدهم تا اواسط قرن بیستم میلادی، نیروی دریایی انگلیس قدرتمندترین نیروی دریایی در تمام جهان بود. ایجاد این نیرو برای انگلیس یک ظرفیت کلیدی به حساب میآمد که تسلط آن بر اقیانوسهای جهان و حتی تجاوز و اشغال سایر کشورها را با تکیه بر زور و فشار میسور میساخت. امروز نیروی دریایی ارتش در کنار سایر نیروها و ظرفیتهای دفاعی کشورمان، مرزهای اقتدار را جابهجا و برخی انحصارها و مزیتها را از دست متجاوزان و جهانخواران خارج کردهاند.
رسول سناییراد
نیروی دریایی ارتش و جابهجایی مرزهای اقتدار
با وجود اینکه ایران در جنگ جهانی دوم اعلام بیطرفی کرده بود، اما زبانههای آتش این جنگ در شهریور ۱۳۳۰ به سرزمین ما نیز کشیده شد و شوروی از شمال و انگلیس از جنوب وارد خاک کشورمان شدند. در این میان بخشی از نیروهای ارتشی از جمله فرمانده نیروی دریایی و جمعی از همکارانش در برابر متجاوزان انگلیسی به مقاومت پرداختند که به شهادت او و تعدادی از یارانش منجر و دو شناور جنگی ایران به نامهای ببر و پلنگ نیز توسط متجاوزان منهدم گردید.
صاحبخبر -
∎