هرداد عباد در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: گاز هلیوم در ایران به عنوان یک سرمایه ملی رسما فراموش شده است. این گاز در سال ۱۸۶۸ از سوی فرانسویها کشف شد و از سال ۱۹۰۳ به عنوان یک منبع بزرگ در جهان مورد بهره برداری قرار گرفت.
به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه ذخایر مشترک هلیوم ایران و قطر، بین ۲۵ تا ۴۰ درصد از ذخایر هلیوم جهان به شمار میرود، توضیح داد: با وجود آنکه برداشت این گاز از ۱۲۰ سال پیش در جهان کلید خورده، اما همچنان شرایط برداشت آن در ایران فراهم نشده است.
عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اهمیت هلیوم در صنایع و خدمات مختلف، گفت: این گاز از دستگاههای ام آر بیمارستانی گرفته تا در صنایع نفت گاز و پتروشیمی، کارایی فراوانی دارد و ما با وجود آنکه ذخیره غنی از این محصول داریم اما در طول سال مقادیر زیادی از آن را وارد میکنیم.
مهرداد عباد در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: گاز هلیوم در ایران به عنوان یک سرمایه ملی رسما فراموش شده است. این گاز در سال ۱۸۶۸ از سوی فرانسویها کشف شد و از سال ۱۹۰۳ به عنوان یک منبع بزرگ در جهان مورد بهره برداری قرار گرفت.
عباد با اشاره به تاسیس چند کارخانه استخراج هلیوم در قطر در سه سال گذشته، اظهار کرد: با توجه به اینکه ذخایر هلیوم ایران و قطر مشترک است، نبود اقدامات لازم از سوی ایران باعث شده، طرف قطری با خیال راحت این محصول را استخراج کند و به فروش برساند.
به گفته وی، هرچند ایران در حوزه دانش عملی استخراج هلیوم هنوز پیشرفت قابل توجهی نکرده اما اما میتوان انتظار داشت که با استفاده از ظرفیت دانشگاهها و متخصصان که چند سال قبل اقداماتی را انجام دادند اما به دلیل تحریمها ناکام ماند، در این حوزه اقدامات اساسی آغاز شود تا لااقل در میادین مشترک، ایران نیز همپای قطر از هلیوم موجود استفاده کند.
ترکیه میگوید واردات گاز از ایران ۲.۵ برابر شده است
ترکیه در شش ماه ابتدایی ۲۰۲۱ حدود پنج میلیارد متر مکعب گاز از ایران وارد کرده است، در حالی که این رقم در دور مشابه پارسال کمی بیش از دو میلیارد متر مکعب بود.
مرکز آمار ترکیه در تازهترین گزارش ماهانه خود که روز سهشنبه ۹ شهریور منتشر شد، از ۲.۵ برابر شدن واردات گاز ایران در نیمه ابتدایی سال جاری میلادی خبر داده است.
بر اساس این آمار، ترکیه در شش ماه ابتدایی ۲۰۲۱ حدود پنج میلیارد متر مکعب گاز از ایران وارد کرده است، در حالی که این رقم در دور مشابه پارسال کمی بیش از دو میلیارد متر مکعب بود.
ترکیه بهار پارسال واردات گاز از ایران را به خاطر انفجار خط لوله در منطقه مرزی توسط گروه «پکاکا» متوقف کرد، اما آمارهای شش ماهه ابتدایی امسال نشان میدهد خرید گاز ترکیه از ایران طی این دوره بسیار بالاتر از دور مشابه سالهای قبل از ۲۰۲۰ است.
برای نمونه واردات گاز ترکیه از ایران در نیمه ابتدایی سال ۲۰۱۹ تنها ۳.۷ میلیارد متر مکعب و در دور مشابه سال ۲۰۱۸ حدود ۴.۷ میلیارد متر مکعب بود.
همچنین آمارهای رسمی ترکیه نشان میدهد که کل واردات این کشور (اعم از کالاهای غیرنفتی و گاز) از ایران طی نیمه ابتدایی سال جاری میلادی به ۱.۱۸ میلیارد دلار رسیده که حدود ۱۵۰ درصد بیشتر از دور مشابه سال ۲۰۲۰ است؛ به عبارتی کل صادرات ایران به ترکیه ۲.۵ برابر دور مشابه پارسال شده است.
ترکیه نیز در این مدت صادرات خود به ایران را ۵۰ درصد افزایش داده و به ۱.۲۷ میلیارد دلار رسانده است. بدین ترتیب، تراز تجاری دو کشور از سال ۲۰۱۹ تاکنون هنوز به نفع ترکیه است.
∎