شناسهٔ خبر: 49237975 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

طلای‌سیاه پس از لمس اوج چهار هفته‌ای کاهش یافت

صعود و نزول بهای نفت با توفان آیدا

دنیای اقتصاد : دیروز (دوشنبه) توفان آیدا به‌شهرهای ساحلی آمریکا رسید و لوئیزیانا را در خاموشی فرو برد که ابتدا بر قیمت نفت تاثیر مثبتی گذاشت و در مقطعی آن را به‌اوج چهار هفته‌ای رساند اما با گزارشاتی مبنی بر ضعیف شدن این توفان، بهای نفت کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز، بازار علاوه بر توجه به‌تعطیل شدن تاسیسات نفتی خلیج مکزیک در آمریکا به‌دلایل احتیاطی پیش از وقوع توفان، نیم‌نگاهی هم به‌جلسه اوپک و متحدانش در روز چهارشنبه داشت که قرار است طی آن افزایش عرضه به‌بحث گذاشته شود.

صاحب‌خبر -

گفته می‌شود در مدت ۱۲ ساعت پس از فرود آمدن توفان در خشکی، آیدا تبدیل به‌یک توفان «گروه یک» که ضعیف‌تر است شد. تقریبا تمام تولید نفت فراساحلی معادل ۷۴/ ۱میلیون بشکه در روز پیش از رسیدن توفان آیدا تعلیق شد.  زمان نگارش این گزارش (ساعت۱۴به‌وقت تهران)، بهای وست‌تگزاس اینترمدییت با ۷۷ سنت کاهش معادل ۱۲/ ۱ درصد به‌ ۹۷/ ۶۷دلار در هر بشکه رسید. همزمان شاخص جهانی برنت هم ۲۸ سنت برابر ۶۶/ ۰درصد پایین آمد و ۲۲/ ۷۲ دلار بر بشکه معامله شد. این نفت پیش از این به ‌۶۹/ ۷۳ دلار هم رسیده بود که بالاترین قیمت از دوم آگوست بود.  جفری هالی، تحلیلگر ارشد بازار در OANDA در این مورد می‌گوید: «توفان آیدا مسیر میان‌مدت نفت را دیکته خواهد کرد... اگر آیدا تضعیف شود و تخریب کمتری نسبت به‌آنچه انتظار می‌رفت داشته باشد، رالی قیمت نفت موقتا نیروی خود را در این مورد از دست می‌دهد.» در حالی‌که قیمت نفت با انتظار ریکاوری سریع عرضه پایین آمد، بهای بنزین در آمریکا تقریبا ۳درصد افزایش یافت چراکه قطع برق همراه با تعطیلی پالایشگاه‌ها در ساحل خلیج‌مکزیک این احتمال را در ذهن معامله‌گران به‌وجود آورد که ممکن است اختلالات این‌چنینی طولانی‌مدت باشند. ویوک دهار، تحلیلگر در بانک مشترک‌المنافع استرالیا در این مورد معتقد است: «هنوز روزهای اول است... فرآورده‌های نفتی مانند بنزین و دیزل احتمالا با افزایش قیمت شدیدتری به‌دلیل خاموشی پالایشگاه‌ها مواجه می‌شوند، اگر مشکلاتی برای بازگرداندن پالایشگاه‌ها و خطوط لوله به‌مدار وجود داشته باشد.»

برنت از ابتدای سال میلادی تقریبا ۴۰ درصد افزایش یافته که عواملی مانند کاهش عرضه سازمان کشورهای صادرکننده‌نفت‌(اوپک) و متحدانش و ریکاوری بخشی از تقاضای کاهش یافته در دوره پاندمی از آن حمایت کرده‌اند.  جلسه چهارشنبه اوپک‌پلاس بحث در مورد افزایش ۴۰۰ هزار بشکه‌ای روزانه در هر‌ماه که پیش از این برنامه‌ریزی شده را در‌بر خواهد گرفت. وزیر نفت کویت اعلام کرد این تصمیم ممکن است در نشست وزیران این گروه مورد بازبینی قرار گیرد. به گزارش «ایسنا» محمد عبدالطیف الفارس در حاشیه یک کنفرانس دولتی در شهر کویت به ‌رویترز گفت: «بازارها راکد شده‌اند. از آنجا که چهارمین موج شیوع کووید-۱۹ در بعضی مناطق آغاز شده است، باید محتاط باشیم و افزایش تولیدی که برنامه‌ریزی کرده‌ایم را بازبینی کنیم.»وی در ادامه افزود: «اقتصادهای کشورهای شرق‌آسیا و چین تحت‌تاثیر شیوع کووید-۱۹ قرار گرفته‌اند و باید جانب احتیاط رعایت شود.»دولت آمریکا از اوپک و متحدانش خواسته است برای مقابله با افزایش قیمت بنزین که تهدیدی برای روند احیای اقتصاد جهانی است، تولید نفتشان را افزایش دهند. این در حالی است که اداره اطلاعات انرژی آمریکا، آژانس بین‌المللی انرژی و خود اوپک برآوردشان از میزان تقاضا برای نفت اوپک در سال میلادی جاری و آینده را بازبینی کرده و کاهش داده‌اند.