عفونت قارچی به دنبال مصرف کورتون یا دگزامتازون به وجود میآید که این روزها این دو دارو به عنوان درمان انتخابی ضدالتهابی برای بیماران مبتلا به کرونا در سراسر جهان استفاده میشود.
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ نحوه انتقال قارچ سیاه میتواند در بیمارستان ها، توسط بیماران آسیبپذیر پیوندی، هنگامی که کپکها روی ملحفههای بیمارستان قرار میگیرند، از طریق سیستمهای تهویه یا از طریق چسب منتقل شوند.
علائم بیماری قارچ سیاه
علائم «موکورمیستس» به قسمتی از بدن که قارچ در آن رشد میکند، بستگی دارد. از جمله علائم این عفونت قارچی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تب
سرفه
سینه درد
تنگی نفس
تورم در یک سمت صورت
سردرد
گرفتگی سینوس
ضایعات سیاه رنگ روی پل بینی یا درون دهان
شکم درد
حالت تهوع و استفراغ
خونریزی گوارشی
خون در مدفوع
اسهال
اگر پوست آلوده شده باشد، بخش تحت تاثیر قرار گرفته میتواند تاول زده، قرمز، یا متورم دیده شود. همچنین، ممکن است این بخش سیاه رنگ شده یا گرما یا درد احساس شود. عفونت میتواند از طریق خون به بخشهای دیگر بدن گسترش یابد. این شرایط به نام موکورمایکوزیس منتشر شناخته میشود. زمانی که این اتفاق رخ میدهد، قارچ میتواند اندامهایی مانند طحال و قلب را تحت تاثیر قرار دهد. در موارد شدید، فرد ممکن است تغییراتی در وضعیت روانی خود را تجربه کرده یا وارد کما شود. این شرایط حتی میتواند مرگبار باشد.
قارچ سیاه چقدر خطرناک است؟
از آنجا که این عفونت از نوع تهاجمی میباشد، باید هرچه سریعتر از بین برود و بافتهای مرده نیز برداشته شود. به همین دلیل گاه جراحان مجبور میشوند بینی، چشم یا حتی فک بیماران را بردارند تا جلوی رسیدن عفونت به مغز را بگیرند.
قارچ سیاه مسری نیست
بنا بر یافتههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده، نرخ متوسط مرگ و میر توسط این عفونت ۵۴ درصد است. به همین دلیل افرادی که آلوده میشوند ممکن است ظرف چند روز جان خود را از دست بدهند. با این وجود این بیماری مسری نیست و هند نیز بطور معمول سالانه با دهها مورد از این بیماری روبروست.
چرا مبتلایان کرونا در معرض خطر ابتلا به این عفونت قرار دارند؟
ابتلا به کرونا و دیگر شرایط محیطی باعث میشود تا در بدن یک پدیده مرموز فعال گردد که به «طوفان سیتوکین» معروف است. در این وضعیت، سیستم ایمنی بدن دچار اختلال میشود و در کنار حمله به سلولهای عفونی، به سلولهای سالم نیز حمله میکند.
پزشکان برای کاهش حملات سیستم ایمنی، استروئید تجویز میکنند. اما این کار باعث تضعیف قدرت دفاعی بدن و در مقابل افزایش سطح قند میگردد و به این ترتیب محیط مناسبی برای رشد قارچها فراهم میآید. نکته دیگر اینکه، بیماران دیابتی که قند زیادی در خون دارند، بیشتر در معرض خطر هستند و نرخ ابتلا به دیابت در آنها نیز بالاست. یکی از دلایل شیوع بالای این عفونت در هند این بوده که برخی بیمارستانها و پزشکان بیش از حد لازم استروئید تجویز کردهاند و برخی بیماران نیز بدون مشاوره با پزشک، داروهای حاوی استروئید را در خانه مصرف کردهاند.
قارچ سیاه چگونه درمان می شود؟
در صورت تشخیص موکورمایکوزیس، درمان باید بلافاصله با داروهای ضد قارچ تجویزی آغاز شود. دارو رشد قارچ را متوقف کرده، آن را نابود میکند و عفونت را کنترل میکند. داروهای زیر ممکن است تجویز شوند:
آمفوتریسین B
ایزاوکونازول
پوزاکونازول
این داروها از طریق تزریق درون سیاهرگی وارد بدن شده یا به صورت قرص مصرف میشوند. پزشک ممکن است روند درمان را با دوزهای بالا از طریق تزریق درون سیاهرگی آغاز کند تا زمانی که عفونت کنترل شود که این نوع درمان میتواند چند هفته طول بکشد. سپس، روند درمان به استفاده از قرص تغییر یابد. اگر بیماری دارای عوارض جانبی مشکلساز مانند معده درد، سوزش سردل، یا دشواری در تنفسی است، باید به پزشک خود اطلاع دهد. وی ممکن است قادر به تغییر برنامه درمان بیمار باشد.
در موارد شدید، پزشک شما ممکن است عمل جراحی برای برداشتن بافت عفونی یا مرده را به منظور پیشگیری از گسترش قارچ توصیه کند. این ممکن است شامل برداشتن بخشی از بینی یا چشم بیمار شود که میتواند بر زیبایی فرد تاثیر بگذارد، اما برای درمان عفونتی تهدیدکننده زندگی بسیار مهم است.
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام ∎