ایران با تولید سالانه حدود 14 میلیون عدد ریزغده سیبزمینی سالم و گواهی شده علاوه بر تامین نیاز داخلی به ظرفیت صادراتی رسیده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با اعلام این مطلب به خبرنگار ما گفت: در سال زراعی جاری 15 میلیون و 82 هزار و 575 عدد مینیتیوبر یا ریزغده سیبزمینی در کشور تولید شد که پس از ارزیابی توسط این موسسه تحقیقاتی از طریق بازدیدهای میدانی از گلخانههای تولیدی و انجام تستهای ویروسی ششگانه، 13 میلیون و 975 هزار و 375 عدد مینیتیوبر تایید و گواهی کلاس S را دریافت کرد، که به معنای قابلیت کشت در مزارع تکثیری بذر سیبزمینی است.
صمد مبصّر، مینیتیوبر مورد نیاز کشور را در شرایط بهینه تکثیری، 7 میلیون عدد عنوان کرد و اظهار داشت: نزدیک به دو برابر نیاز کشور مینیتیوبر سیبزمینی توسط 10 شرکت در چهار استان تولید میشود و ظرفیت زیادی برای صادرات ریزغده سیبزمینی به سایر کشورها داریم.
وی افزود: گیاهچههای اصیل و سالم مورد نیاز شرکتهای تولید مینیتیوبر به عنوان هسته اولیه از طریق پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و با همکاری معاونت امور زراعت تهیه و به صورت رایگان در اختیار شرکتهای کشت بافت قرار میگیرد تا پس از چند مرحله آزمایشگاهی تکثیر از گیاهچههای تکثیرشده در شرایط گلخانه، مینی تیوبر تولید شود.
مبصّر ادامه داد: این شرکتها سالانه ظرفیت تولید 18 میلیون عدد مینیتیوبر سیبزمینی را دارند.
وی با بیان این که سالانه حدود 160 تا 180 هزار هکتار سیبزمینی در کشور کشت میشود، گفت: از این سطح در حدود 150 هکتار آن به کشت مینیتیوبر برای تولید بذر سیب زمینی کلاس پیشپایه یا SE اختصاص مییابد.
معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در عین حال اظهار داشت: به رغم آن که حدود 14 میلیون عدد مینیتیوبر گواهیشده برای تولید بذر سیبزمینی در سال تولید میشود، اما تنها 10 درصد مزارع تولید سیبزمینی کشور از بذر گواهی شده لیبلدار استفاده می کنند.
وی تولید بذر سیبزمینی را یک فعالیت هزینهبر دانست و گفت: دولت باید برای ترویج و توسعه مصرف بذر گواهی شده، یارانه پرداخت کند.
مبصّر افزود: در حال حاضر انگیزهای برای تولید و مصرف بذر گواهی شده سیبزمینی در کشور وجود ندارد و صرفاً ارایه گیاهچه سالم و رایگان به شرکتهای تولید مینیتیوبر برای توسعه مصرف بذر این محصول کافی نیست.
وی تولید بذر سیب زمینی در مناطق آلوده و عدم تمایل برخی تولیدکنندگان بذر به فعالیت در مسیر رسمی و تحت نظارت و فرآیند گواهی را از دیگر دلایل منقطع بودن چرخه تولید بذر سیب زمینی و عدم رواج کشت بذر گواهی شده نام برد.
نظر شما