شناسهٔ خبر: 48704417 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

روایت یک رویداد ملی که از یک مزرعه قرقاول آغاز شد

سیده زهرا حسینی فلاح

در سال جاری به دلیل کمبود بارش و گرمای هوا شاهد کاهش تولید برق و افزایش میزان مصرف آن بودیم، همین اتفاق چالشی را در کشور رقم زده که بسیاری از بخش‌ها را تحت تأثیر خود قرار داده است، برای آن‌ دسته از نخبگانی که دغدغه و خلاقیت دارند این سؤال پیش می‌آید که آیا می‌شود برای حل مشکل خاموشی به صورت کوتاه مدت و بلند مدت چاره‌ای اندیشید؟ و همین یک سؤال آغاز کار برای رسیدن به راه حل خواهد بود.

صاحب‌خبر -

قصه از آنجا شروع می‌شود که در یک خانواده دانشگاهی ایده‌ای به ذهن مادر خانواده می‌رسد؛ ایده‌ای که تلاش دارد تا طعم خاطرات شیرینی کودکی را که در روستا و خانه مادربزرگ چشیده برای فرزندان خود ترسیم کند برای همین دست‌به‌کار می‌شود و یکی از اراضی بلااستفاده در یکی از روستای اطراف قزوین را برای این کار انتخاب می‌کند.

چند قرقاول برای این مزرعه می‌خرد پس از مدتی تصمیم می‌گیرد با سرمایه اندک گامی کوچک برای جهش تولید بردارد و در آن مزرعه کوچک پرورش قرقاول به راه می‌اندازد.

سال بعد تصمیم به جوجه‌کشی می‌گیرد اما قطعی برق تمامی تخم‌های قرقاول‌ را نابود می‌کند ازآنجاکه خودش در رشته برق تحصیل کرده است و همسر و پسرش نیز در این رشته متخصص هستند برای حل این مسئله دست‌به‌کار شده و با یک ایده مانع از فساد تخم‌های قرقاول در دستگاه جوجه‌کشی می‌شوند.

آن‌ها برای تأمین برق دستگاه جوجه‌کشی در زمان قطعی برق، توسط باتری خودرو و یک اینورتر، برق دستگاه را تأمین می‌کنند؛ همین ایده باعث می‌شود تا خانوادگی بنشینند مشکلات ناشی از قطعی برق را احصا کنند و با ارائه راه‌حل آن را به بنیاد نخبگان قزوین ارائه دهند و همین اتفاق جرقه یک رویداد ملی را بزند.

برگزاری این رویداد ابتدای راه است

لیلا غریب، مدرس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) و دبیر اجرایی رویداد «ایده‌های نو در مواجهه با افزایش مصرف و چالش قطعی برق» با اشاره به اینکه ایده این رویداد ۲ ماه پیش کلید خورد است، اظهار می‌کند: امسال چالش قطعی برق می‌توانست به بحران تبدیل شود پیشنهادهایی ارائه شد تا این رویداد برگزار شود بنابراین تلاش کردیم با تبلیغات صنعتگران، دامداران، مردم، کشاورزان، اساتید و دانشگاهیان را دعوت کنیم تا هر چالشی که با قطعی برق برای آنان ایجادشده یا راه‌حلشان برای مشکلات به وجود آمده را مطرح کنند.

وی ادامه می‌دهد: بنیاد نخبگان، شرکت توزیع نیروی برق، دانشگاه‌های آزاد، دولتی، جهاد دانشگاهی، اتاق بازرگانی و برخی صنعتگران، برای برگزاری رویداد اعلام آمادگی کردند و بعد از ۲ ماه تلاش این رویداد برگزار شد.

دبیر اجرایی رویداد «ایده‌های نو در مواجهه با افزایش مصرف و چالش قطعی برق» در خصوص استفاده از ایده‌ها مطرح می‌کند: معاون بنیاد ملی نخبگان فردی فعال و پیگیر بوده و در جریان این رویداد گروه مدیران فنی را تشکیل داد و ۲۷۰ مدیر فنی را در استان کنار هم جمع کرد که امیدواریم ارتباط بین صنعت و دانشگاه و مسئولین برقرار شود؛ برگزاری این رویداد ابتدای راه و آغازی برای شکل‌گیری ارتباطات و مطالبه‌گری است.

وی با تأکید بر اینکه مطالبه‌گری باید از جانب مردم و نخبگان شکل گیرد، تشریح می‌کند: در بسیاری از واقع مسئولین آستین همت بالا زدند اما مشکلات را به‌صورت دقیق و یا راهکار آن را نمی‌دانند، برخی از دستگاه‌های خدمت رسان مانند شرکت برق در دل مشکل هستند و می‌دانند مشکل کجاست اما نهادهای نخبگانی از مشکل آگاهی ندارند ولی به راه‌حل آن اشراف دارند. این ارتباط حلقه گمشده بود که در کشور ما در حال شکل‌گیری است و شرکت‌های دانش‌بنیان نشان دادند که می‌توانند مسائل را حل کنند.

این دکترای رشته برق و قدرت اضافه می‌کند: همه مسئولین استان در مسئله چالش قطعی برق، برای حل مشکل راغب هستند و آستین همت را بالا زدند و این رویداد در ایامی برگزار شد که با اوج چالش قطعی برق مواجه و درگیر بودیم.

با یک طرح نمی‌توانیم مشکلات صنعت برق را حل کنیم

شیرزاد صادقی، استاد دانشگاه آزاد قزوین می‌گوید: در این رویداد چالش الگوی مصرف مطرح شد و طرح‌هایی که به‌صورت دانش‌بنیان و دانشگاهی ارائه‌شده بودند به بهینه‌سازی نیاز دارند.

وی ادامه می‌دهد: به‌طورکلی برخی از ایده‌ها، ایده‌های خوبی بود، چند طرح قابلیت پیاده‌سازی داشت البته یک سری طرح و ایده‌ها پیاده شده بودند؛ این ایده‌ها نیاز به اصلاح ساختار و سرمایه‌گذاری دارند اما اینکه بخواهیم با یک طرح کل مشکلات صنعت برق را پوشش دهیم ممکن نیست.

صادقی خاطرنشان می‌کند: طرح‌هایی که نوآوری و قابلیت پیاده‌سازی داشته باشند قابل‌استفاده خواهند بود. گاهی مصرف‌کننده برق با کاهش مصرف، نقش اساسی در کاهش خاموشی دارد که با اجرای برخی از ایده‌ها این امر محقق خواهد شد.

این پژوهشگر شرکت توزیع نیروی برق قزوین تصریح می‌کند: شرکت‌های توزیع نیروی برق دارای معاونت تحقیقاتی هستند که این طرح‌ها می‌توانند در آنجا ارائه شوند البته یکسری از ایده‌ها پیاده‌سازی شده و نیازمند سرمایه‌گذاری هستند.

برای اجرای ایده‌ها در سطح وسیع باید چاره‌ای اندیشیده شود

یوسف اینانلو، معاون بهره‌برداری شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: طی مراسمی از صاحبان ایده‌های برتر و طرح‌های شایسته تقدیر، با اهدای جوایز قدردانی خواهد شد؛ حتی از آنانی که ایده‌های کاربردی نداشتند حمایت صورت خواهد گرفت تا طرح آنان کاربردی شود، به همین جهت از ایده‌ها نو استقبال و حمایت خواهیم کرد.

وی اضافه می‌کند: برخی از ایده‌های ارائه‌شده در مقیاس‌های کوچک کاربردی شده بودند، اگر بخواهیم مشکل قطعی برق حل شود چنین ایده‌هایی باید در سطح وسیع اجرایی شوند. مشترکین بخش کشاورزی پس از مشترکین صنعتی بیشترین مصرف برق را به خود اختصاص داده‌اند و یکی از ایده‌ها در حوزه کشاورزی، صرفه‌جویی در مصرف برق را موجب می‌شد که چنین طرح‌هایی باید در سطح وسیع اجرایی شوند و قطعاً همه کشاورزان توانایی پیاده کردن این ایده‌ها را ندارند.

معاون بهره‌برداری شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین خاطرنشان می‌کند: اگر بخواهیم قطعی برق حل شود باید در تمامی واحدهای کشاورزی صرفه‌جویی داشته باشیم، البته این اقدامات کاری دشوار بوده و به هزینه‌های بالایی نیاز دارند. طی یک سال آینده توقع پیاده‌سازی این ایده‌ها و کاهش خاموشی‌ها نمی‌رود چون هزینه‌های بسیار بالایی دارند.

وی با تأکید بر اینکه برای اجرای این ایده‌ها در سطح وسیع باید چاره‌ای اندیشیده شود، تصریح می‌کند: دولت یکی از بیشترین یارانه‌های غیرمستقیم را به بخش انرژی می‌دهد، تا زمانی که قیمت انرژی و برق در واحدهای کشاورزی ارزان‌ترین قیمت است رغبتی از جانب کشاورزان برای اجرای این ایده‌ها وجود نخواهد داشت.

اینانلو بیان می‌کند: امسال به دلیل کمبود بارش‌ها در تولید برق مشکلاتی به وجود آمد و علاوه بر آن به دلیل گرمای هوا نیز افزایش مصرف داشتیم؛ باید ضمن سرمایه‌گذاری در بخش تولید، در زمینه مصرف نیز به اصلاح الگوی مصرف توجه داشته باشیم.

وی خاطرنشان می‌کند: آمارها نشان می‌دهد شدت انرژی در کشور ما رو به افزایش است یعنی میزان مصرف انرژی برای تولید یک واحد از هر محصول رو به افزایش است برای مثال مقدار انرژی مصرف‌شده برای تولید یک محصول صنعتی یا کشاورزی بیش از میزانی است که در سایر کشورها مصرف می‌شود.

معاون بهره‌برداری شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین در پایان سخنانش با تأکید بر اینکه برق از تولید تا مصرف هزینه بالایی دارد، اضافه می‌کند: باید مصرف‌کنندگان به سمت کم‌مصرف کردن انرژی سوق پیدا کنند و این به معنای مصرف نکردن نیست بلکه ماشین‌آلات و ابزارهای واحدهای صنعتی و کشاورزی باید اصلاح شوند تا شاهد هدر رفت کمتری از انرژی باشیم.

ارسال ۸۵ ایده‌ها از سراسر کشور

غریب، دبیر اجرایی رویداد «ایده‌های نو در مواجهه با افزایش مصرف و چالش قطعی برق» نیز تصریح می‌کند: برای این رویداد ۲ وبینار نیز برگزار و افراد را جذب کردیم؛ همچنین از مسئولین توانیر و شرکت توزیع نیروی برق درخواست کردیم مشکلات را توضیح دهند تا اقشار مختلف در این رویداد شرکت کرده و ایده‌ها و راه‌حل‌های خود را مطرح کنند.

وی اضافه می‌کند: پارک علم و فناوری قزوین نیز اعلام آمادگی کرد تا از ایده‌های انتخاب شده استقبال و حمایت کند، شرکت توزیع اهدای جوایز را بر عهده گرفت و برای حمایت از طرح‌ها اعلام آمادگی کرد.

غریب اعلام می‌کند: ۸۵ طرح به این رویداد ارسال شد که ۴۵ طرح بعد از داوری مرحله نخست انتخاب شدند، سه داور در مرحله دوم طرح‌ها را بررسی کرده و امتیاز دادند و از بین آن‌ها ۲۱ طرح انتخاب شدند، ۱۰ مرداد از ساعت ۸ صبح تا ظهر این طرح توسط ارائه‌دهندگان به‌صورت آنلاین ارائه شد و تعدادی از داوران به‌صورت حضوری و آنلاین ۲۱ طرح ارائه‌شده را ارزیابی و سه طرح را به‌عنوان طرح برتر و ۴ طرح را به‌عنوان طرح قابل‌تقدیر انتخاب کردند. البته باید بگوییم که ۲۱ طرح قابلیت اجرایی شدن دارند و به‌صورت آزمایشی اجرا شده‌اند، مقرر شده است طرح‌ها به مراکز نوآوری معرفی شوند تا حمایت نهادهای مربوطه جلب شود.

وی متذکر می‌شود: داوران از افراد دغدغه‌مند در تمامی ارگان‌های تأثیرگذار و مسئول انتخاب شده بودند و از دانشگاه‌های استان و شرکت توزیع نیروی برق، برق منطقه‌ای زنجان و قزوین برای داوری این رویداد حضور داشتند.

دبیر اجرایی رویداد «ایده‌های نو در مواجهه با افزایش مصرف و چالش قطعی برق» یادآور می‌شود: اتاق بازرگانی قزوین در جلسات گذشته قول‌هایی را برای حمایت از طرح‌ها و عملیاتی کردن آن‌ها ارائه دادند و مدیر امور مشترکین توزیع نیروی برق بر پیگیری و به ثمر رسیدن این طرح‌ها تأکید کرده است.

وی تصریح می‌کند: به خاطر آلودگی هوا در خوزستان گرد وغبار روی مقره‌هایی که برای برق استفاده می‌شود می‌نشیند و رطوبت پس‌ازآن باعث اتصالات برق می‌شود. از خوزستان که سالیان سال است با قطعی برق مواجه هستند ایده‌هایی را داشتیم از کرمانشاه، کاشان، زنجان، دانشگاه فردوسی مشهد و پارک‌های علم و فناوری نیز طرح‌هایی را دریافت کردیم.

به گزارش ایسنا، بر اساس اعلام نمرات داوران، طرح بهینه‌سازی الگوی مصرف برق در مرغداری‌ها که توسط مسعود محصص مستشاری از مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی ارائه‌شده بود به‌عنوان طرح برتر انتخاب شد. طرح رضا اسعدی از شرکت خلاق پرداز ایرانیان با عنوان کنتور هوشمند به‌عنوان طرح دوم و طرح تشخیص ناهنجاری، برق دزدی و استخراج رمز ارز در جریان داده اندازه‌گیرهای شبکه برق که توسط سروش امیدوار تهرانی از دانشگاه فردوسی مشهد ارائه شد بود به‌عنوان طرح سوم انتخاب شدند.

طرح‌های «مدیریت هوشمند مصرف انرژی برق در بستر پلتفرم‌های هوشمند با رویکرد توزیع بهینه برق با استفاده از بهینه‌سازی توزیع‌شده سلسله مراتبی»، «تجمیع کنتورهای سه فاز و تک فاز»، «بازیافت تلفات حرارتی صنایع با هدف تولید برق» و «سامانه جامع پیشگیری تقاضای بر پایه پیش‌بینی هواشناسی» نیز عناوین طرح‌های شایسته تقدیر بودند.

انتظار می‌رود مسئولین استان به ایده‌های مطرح‌شده از سوی مردم و جامعه دانشگاهی توجه داشته باشند و با حمایت از ایده‌های برتر گامی مؤثر برای حل مشکلات موجود بردارند چراکه صرفاً برگزاری یک رویداد و بستن پرونده آن با اتمام جوایز اثرگذار نخواهد بود.

انتهای پیام

نظر شما