شناسهٔ خبر: 48553054 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

مرتضی سلطان‌پور، دیپلمات پیشین و مشاور اتاق مشترک ایران و کره:

چگونه کره جنوبی تهدیدها را به فرصت تبدیل می‌کند؟

صاحب‌خبر -

تحولات سریع اجتماعی در زمینه ارتباطات، تهدیدی‌های ناشی از تخریب محیط‌زیست در سطح جهانی و تأثیر سریع آن بر تحولات اقتصادی و نیز فراگیری ویروس کرونا که مشخص نیست چه زمانی از بین خواهد رفت؛ مشکلات بالقوه‌ای است که نه‌تنها جهان بلکه در چند سال اخیر ساختار کره جنوبی را نیز را به طور جدی مورد تهدید قرار داده است. کره‌ای‌ها دریافتند که نمی‌توانند با روش‌ها سنتی سابق که اقتصاد این کشور را به اقتصاد پیشرفته‌ای تبدیل کرده است، توسعه را ادامه دهند و باید این اقتصاد پیشرفته به یک اقتصاد پیشرو که از امنیت درازمدت و هماهنگ با تحولات پیشرفته جهان مدرن باشد تبدیل شود وگرنه دچار فرسایش خواهد شد. این نگاه کره جنوبی را بر آن داشت تا با شناسایی تهدیدهای بین‌المللی برای تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها یک برنامه توسعه مدرن را تحت عنوان «نیودیل» کره‌ای اجرا نماید که بر دو پایه انقلاب دیجیتال و نیز انقلاب سبز استوار است. اجرای طرح نیو دیل با الگوبرداری از طرح نجات اقتصاد امریکا از بحران در دوران ریاست جمهوری روزولت در امریکا در دهه 30 با ورژن کره‌ای طراحی‌شده است. نیو دیل، دخالت دولت در اقتصاد برای خروج از بحران وخیم سرمایه‌داری و دمیدن جان تازه به زیرساخت‌های این نظام بود. به همین دلیل بلافاصله پس از پیروزی روزولت در انتخابات سال ۱۹۳۲، دولت فدرال برنامه‌های اصلاحی خود را آغاز کرد که به تحولات عظیم اقتصادی و اجتماعی در امریکا انجامید.
 کره‌ای‌ها هم‌زمان با طراحی نیودیل بومی ابتدا برنامه کوتاه مدت مقابله با تهدید فزاینده ویروس کرونا را طراحی کرده به‌گونه‌ای که بدون بستن کامل مرزهای کشور و نیز محدودیت شدید اقتصادی. قوانین شفافی را با همکاری مردم اجرا کردند که نتیجه آن آسیب کمتری به مردم و اقتصاد کشور در مقایسه با دیگر کشورها وارد آمد.

نیودیل کره‌ای
رئیس‌جمهور کره در تاریخ چهاردهم ژوِئن 2020 طی یک سخنرانی اعلام کرد نیودیل کره‌ای برنامه‌ای است که 100 سال آینده کره بر مبنای آن استوار خواهد شد که هدف آن تبدیل کره به یک کشور پیشرو خواهد بود. در نسخه کره‌ای این کشور از یک اقتصاد تعقیب‌کننده به یک اقتصاد پیشرو، از یک اقتصاد وابسته به کربن به یک اقتصاد کم کربن و از یک جامعه نابرابر در استفاده از فرصت‌ها با کمک توسعه دیجیتال به یک جامعه فراگیر و عدالت‌خواه با توسعه فن‌آوری دیجیتال که همه مردم از فرصت‌ها بتواند استفاده کنند تبدیل خواهد شد.
کره‌ای‌ها معتقدند اقتصاد پیشرو، پاسخ فعال به تغییرات آب و هوایی و انتقال بزرگ به یک جامعه فراگیر در شرایط کنونی در سطح بین‌المللی است. درواقع کره‌ای‌ها تهدیدهای جهانی را با همکاری نزدیک با جامعه بین‌الملل به فرصت تبدیل می‌کنند. کره‌ای‌ها معتقدند توانایی‌های دیجیتال این کشور درواقع نقطه قوت کره در مقطع فعلی است که در برنامه تحول بزرگ به تمام بخش‌های کشور به صورت کاملاً سامانمند متصل خواهد شد.برای اجرای نیو دیل دولت قصد دارد از بودجه دولت مبلغی بالغ بر 110 میلیارد دلار و بخش خصوصی و دولت‌های محلی (استان‌ها) مبلغی بالغ بر 35 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنند که مجموعه این سرمایه‌گذاری بالغ بر 145 میلیارد دلار خواهد شد. نتیجه این برنامه‌ریزی بزرگ علاوه بر تحول عظیم در ساختارها در طول پنج سال یک‌میلیون 900 و هزار فرصت شغلی پایدار و جدید ایجاد خواهد شد.

اهداف نیودیل
1. توسعه نوین ساختار کشور بر مبنای صنعت دیجیتال: توسعه صنعت دیجیتال است یعنی اینکه دیجیتال حرف اول و آخر را در تمامی بخش‌های کشور تا سال 2025 خواهد زد.
2. انقلاب سبز: از طرفی دیگر با بحران شدید تغییرات آب و هوایی در جهان، آنان معتقدند اگرچه در مجموع از کشورهای پیشرفته در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی عقب‌تر هستند. اما با اجرای این برنامه تحول دیجیتالی، انقلاب سبز بر مبنای این فناوری طراحی می‌شود و کشور به سمت کاهش شدید استفاده از کربن و استفاده از منابع تمیز و سازگار با محیط‌زیست حرکت خواهد کرد.
نسخه بومی نیودیل کره‌ای در 10 بخش از صنایع دیجیتالی متمرکز می‌باشد که عبارت است:
1-Data Dam
سرعت بخشیدن به اقتصاد داده‌ها با تقویت جمع‌آوری داده‌ها و پردازش آن برای استفاده از پایگاه گسترش همگرایی ارتباطات از طریق تلفن همراه تقویت و گسترش هوش مصنوعی در تمام زمینه‌های صنعتی. توسعه پلت فرم داده‌های بزرگ به صورت میدانی به 30 مورد توسعه می‌یابد و 142000 داده عمومی به سرعت باز می‌شوند و 1300 نوع داده برای یادگیری هوش مصنوعی ایجاد می‌شود.

2- دولت هوشمند (Intelligent (AI) government)
تقویت زیرساخت‌های اجرای یک «دولت هوشمند» که عموم مردم بتواند به راحتی از خدمات عمومی بهره‌مند شوند. برای رسیدن به این هدف استفاده از فن‌آوری دیجیتالی جدید از طریق تلفن همراه تسریع خواهد شد. رسیدگی به شکایات مدنی بر اساس شناسه‌های سیار مانند کارت‌های شناسایی کارمندان دولت، گواهینامه‌های رانندگی و کارت‌های ثبت معلولیت، مدیریت همپوشانی مزایای رفاهی و استفاده از فناوری بلاکچین در معاملات املاک و مستغلات و رأی‌گیری آنلاین، ایجاد شبکه ملی انتقال دستگاه‌های اطلاعات عمومی برای کلیه ساختمان‌های دولتی و انتقال دستگاه‌های اطلاعات عمومی به ابر مراکز خصوصی و عمومی و غیره از مطالبات اصلی این پروژه است.

3-  توسعه زیرساخت‌های هوشمند سازی پزشکی (Smart medical infrastructure)
ایجاد زیرساخت‌های پزشکی هوشمند مبتنی بر دیجیتال برای محافظت از کادر پزشکی و بیماران در برابر خطر بیماری‌های عفونی و بهبودی و راحتی بیمار،
پیاده‌سازی 18 بیمارستان هوشمند مبتنی بر دیجیتال با قابلیت نظارت بی‌درنگ بر بیماران و ایجاد بستر مدرن برای همکاری بین مؤسسات پزشکی تأسیس 1000 کلینیک تنفسی که می‌توانند علائم تنفسی و تب را پیش بررسی و اقدامات لازم را انجام دهند. این برنامه قصد دارد نرم‌افزاری را که قادر به تشخیص دقیق و سریع برای بیماری‌های ازجمله بیماری کبد، سرطان ریه و دیابتی را نیز طراحی کند.
4- هوشمند سازی مدارس سبز 
(Green Smart School)
ایجاد یک فضای سبز امن و دل‌پذیر برای کلیه مقاطع تحصیلی مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان سراسر کشور با ایجاد امکانات صرفه‌جویی در مصرف انرژی ایجاد می‌شود و یک محیط آموزش دیجیتال طراحی خواهد شد. در مدرسه هوشمند سبز استفاده از انرژی خورشیدی یکی از مهم‌ترین اقدامات خواهد بود هم‌چنین پروژه مدرسه هوشمند سبز شامل نصب امکانات تولید انرژی خورشیدی برای همه مدارس قدیمی، تقویت مواد عایق سازگار با محیط‌زیست ایجاد اینترنت پرسرعت در تمام مدارس و مقاطع دبستان، راهنمایی و دبیرستان (380 هزار کلاس)، جایگزینی 200 هزار رایانه شخصی و لپ‌تاپ قدیمی معلمان، یک «پلت فرم یکپارچه آموزش آنلاین» که با استفاده از مطالب مختلف آموزشی و داده‌های وسیع، محتوای یادگیری را دگرگون و به‌روز خواهد کرد.

5- دیجیتال دوقلو (Twin Digital)
از فناوری دوقلوی دیجیتال برای شناسایی و حل مشکلاتی که ممکن است قبل از ساخت یک محصول واقعی از طریق آزمایش شبیه‌سازی رخ دهد، استفاده می‌شود در همین راستا ایجاد «دوقلوی دیجیتال» برای توسعه فناوری پیشرفته دیجیتال برای آماده سازی راه‌ها مواصلاتی جاده‌ها، مترو استفاده خواهد شد. برای ایجاد پایه و اساس صنایع جدید مانند وسایل نقلیه خودمختار و هواپیماهای بدون سرنشین و مدیریت ایمن در این بخش استفاده بهینه خواهد شد.

6- دیجیتال سازی امنیت عمومی و سرمایه غیرمستقیم اجتماعی
زیرساخت‌های اصلی را دیجیتالی کرده و یک دستگاه کارآمد برای جلوگیری از حوادث آماده خواهد شد تا مردم از زندگی امن‌تر و راحت‌تری برخوردار شوند. بدین ترتیب کلمه حادثه جاده‌ای بی‌معنی خواهد شد. نسل جدید حمل‌ونقل هوشمند شبکه راه‌آهن نسل چهارم ایجاد می‌شود. یک دستگاه غیرحضوری در 15 فرودگاه مهم کشور ایجاد می‌شود. طراحی مدیریت دستگاه دیجیتال سراسر برای محافظت از مخازن راهبردی با استفاده از دوربین مداربسته با دستگاه جدیدتر، تمامی جاده‌های اصلی و فرعی تحت نظارت دقیق دستگاه‌های بسیار پیشرفته دیجیتالی قرار خواهد گرفت. نصب دستگاه هشدار زودرس در برابر بلاهای طبیعی مانند سیل از اقداماتی است که در این بخش دیده‌شده است.

7- مجتمع‌های صنعتی هوشمند سبز (Smart green industrial complex)
تبدیل مجتمع‌های صنعتی سنتی به فضاهای تولیدی هوشمند و سازگار با محیط‌زیست باهدف بهره‌وری بالا مبتنی بر دیجیتال (هوشمند) در زمینه انرژی و باهدف آلودگی کمتر. طبق طراحی جدید سه مکان برای شبیه‌سازی و آزمایش فرآیند تولید و دستگاه نظارت از راه دور مبتنی بر هوش مصنوعی برای جلوگیری از نشت مواد خطرناک شیمیایی، ایجاد یک بستر هوشمند انرژی برای مدیریت تولید و مصرف انرژی، تأسیس کارخانه سازگار با محیط‌زیست هوشمند در (100 مکان) به منظور کاهش آلاینده‌ها؛ نظارت و کنترل آلاینده‌ها به منظور استفاده مجدد؛ تأسیس 1750 کارخانه تمیز بازیافت زباله، پشتیبانی از ارتباط 81 مجتمع صنعتی در زمینه بازیافت زباله برنامه‌های که در این بخش دیده‌شده است.

8- بازسازی سبز (Green remodeling)
 ایجاد بهبود بهره‌وری انرژی در ساختمان‌های خصوصی و عمومی با نصب انرژی خورشیدی و جایگزینی عایق سازگار با محیط‌زیست، گسترش این برنامه به مراکز عمومی مانند مهدکودک‌ها، مراکز بهداشت عمومی و مؤسسات پزشکی، نصب پنل های جدید تولید برق خورشیدی؛ کار تعویض عایق با استفاده از تجهیزات انرژی با بازده بالا و مواد سازگار با محیط‌زیست، کاهش مصرف انرژی با استفاده از دستگاه‌های انرژی خورشیدی در برنامه بازسازی سبز دیده‌شده است.

9- انرژی سبز (Green energy)
 گسترش تحقیق و توسعه پروژه‌های تأسیسات در مقیاس بزرگ برای توسعه اكوسیستم صنایع انرژی تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی در خشكی و دریا
در مورد انرژی بادی، یک مطالعه امکان‌سنجی در 13 نقطه کره جنوبی و ساخت گام به گام مجتمع‌های بادی در مقیاس بزرگ انجام می‌شود. در رابطه باانرژی خورشیدی، یک پروژه تقسیم منافع مشارکتی ساکنان معرفی می‌شود و برای تشویق مردم جهت استفاده از این انرژی وام‌های ارزان‌قیمت برای تعاونی‌های روستایی و صنعتی در نظر گرفته‌شده است. توسعه فناوری برای کل چرخه تولید انرژی هیدروژنی با ایجاد سه شهر هیدروژنی. تا سال 2022 (اولسان، جئونجو و آنسان) و گسترش آن به 6 شهر تا پایان برنامه در سال 2025.

10- ایجاد اقدامات مؤثر و سازگار با محیط‌زیست در آینده   Eco-friendly future mobility
برای کاهش گازهای گلخانه‌ای؛ ریز گردها؛ حضور پرقدرت در بازار جهانی خودروهای آینده، تأمین وسایل نقلیه برقی و هیدروژنی و تسریع در تبدیل خودروهای دیزلی و کشتی‌های قدیمی به وسایل سازگار با محیط‌زیست یکی از مهم‌ترین اهداف این برنامه است. تجهیز یک‌میلیون سیزده هزار وسایل نقلیه عمومی شهری ازجمله تاکسی، اتوبوس و اتومبیل‌های باری به وسایل نقلیه برقی، تجهیز و ساخت 150000 ایستگاه‌های شارژ برقی سریع و 30000 شارژ آهسته). که بتواند بدون مشکل 200000 اتومبیل هیدروژنی (نقلیه عمومی) مانند اتومبیل‌های سواری، اتوبوس و بار را تأمین کند، تجهیز و ساخت 450 ایستگاه توزیع انرژی هیدروژنی برای وسایل نقلیه عمومی، تبدیل خودروهای دیزلی قدیمی به وسایل نقلیه با سوخت‌های پاک، تبدیل کشتی‌ها با سوخت قدیمی به کشتی‌های با سازگار با محیط‌زیست از دیگر اقدامات مهم این بخش می‌باشد. این برنامه 5 ساله بخشی از برنامه جامع کره جنوبی است که علاوه بر ارتقا جایگاه این کشور در سطح بین‌المللی کره جنوبی را به چهارمین کشور صادرکننده جهان با 700 میلیارد دلار تبدیل خواهد کرد.

نظر شما