شناسهٔ خبر: 48466243 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

تحولات افغانستان؛

طالبان: اشرف غنی باید برود / طالبان: مرز افغانستان با ایران کاملا تحت کنترل ماست

صاحب‌خبر -
طالبان: اشرف غنی باید برود / طالبان: مرز افغانستان با ایران کاملا تحت کنترل ماست
خبرگزاری آریا-وزارت دفاع افغانستان روز جمعه ادعاهای طالبان مبنی بر کنترل 90 درصد مرزهای این کشور را «یک دروغ محض» دانست.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از یورونیوز،فواد امان، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفت که این تبلیغات بدون «هیچ پایه و اساسی» مطرح شده‌اند. او در ادامه گفت که مرزها، شهرهای اصلی و محورهای اصلی تحت کنترل نیروهای امنیتی افغانستان قرار دارند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان روز پنجشنبه گفته بود که حدود 90 درصد مرزهای افغانستان تحت کنترل آنها است. البته او به جزئیات بیشتری از مناطق تصرف شده بیان نکرده بود.
شبه نظامیان طالبان با آغاز عقب نشینی نیروهای بین‌المللی از افغانستان در اوایل ماه مه حمله های گسترده ای را علیه نیروهای نظامی و امنیتی افغان آغاز کردند.
در پی این حمله ها مناطق زیاد و مهمی از افغانستان از جمله پست های مرزی با ایران، ترکمنستان، تاجیکستان و پاکستان به تصرف گروه طالبان درآمد.
دولت افغانستان پیشتر در اوائل ماه ژوئیه ادعای طالبان مبنی بر اینکه 85 درصد خاک افغانستان را تحت کنترل دارند را «قاطعانه» رد کرده بود.
البته بر اساس برآورد ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در روز چهارشنبه، «حدود نیمی» از ولسوالی های را كنترل می كنند اما هیچ یك از شهرهای بزرگ این كشور را در اختیار ندارند.

کابل: صد غیر نظامی در منطقه مرزی «سپین بولدک» کشته شدند
دولت افغانستان همچنین روز جمعه طالبان را متهم کرد که صد غیرنظامی را در منطقه مرزی «سپین بولدک» کشته است.
میرویس استانکزی، سخنگوی وزارت کشور افغانستان در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «طالبان وحشی (...) به خانه‌های افغان های بی‌گناه حمله و آن‌ها را غارت و حدود صد انسان بی‌گناه را کشت.»
این موضوع از سوی سخنگوی وزارت دفاع افغانستان نیز در گفتگو با خبرگزاری فرانسه تأیید شد. او گفت که اولین کار طالبان پس از تصرف مناطق، «تخریب تسهیلات عمومی و آزار و اذیت مردم» بوده است.

طالبان: نمی‌خواهیم قدرت را در انحصار خود درآوریم
با این حال گروه طالبان اعلام کردند که آنها نمی‌خواهند قدرت را به انحصار خود درآورند.
البته این گروه شبه نظامی در ادامه تصریح کردند تا زمانی که دولتی جدید در کابل استقرار نیابد و اشرف غنی، رئیس‌جمهور برکنار نشود، در افغانستان صلح برقرار نخواهد شد.
سهیل شاهین، عضو تیم مذاکره کننده گروه طالبان در گفتگو با آسوشیتدپرس، گفت که طالبان زمانی سلاح‌های خود را زمین خواهند گذاشت که دولتی مورد قبول همه طرف‌های درگیر در کابل منصوب شود.
آقای شاهین گفت: «من می‌خواهم روشن کنم که ما به انحصار قدرت در افغانستان اعتقاد نداریم زیرا هر دولتی که در گذشته در صدد انحصار قدرت بود، دولت‌ موفقی نبوده است»؛
او با اشاره به دوره پنج ساله زمامداری طالبان در افغانستان گفت: «ما نمی‌خواهیم همان فرمول را تکرار کنیم.» آقای شاهین با متهم کردن آقای غنی به عنوان رئیس جمهوری جنگ افروز، انتخابات سال 2019 را زیر سؤال برد.
آقای غنی گفته است تا زمانی که دولت جدید با برگزاری انتخابات مشخص نشود در سمت خود باقی خواهد ماند. برخی منتقدان او که عضو گروه طالبان هم نیستند، آقای غنی را متهم کرده‌اند که او فقط برای حفظ قدرتش تلاش می‌کند.
عبدالله عبدالله، عضو تیم مذاکره کننده دولت افغانستان آخر هفته‌ گذشته در راس هیأتی بلندپایه برای گفتگو با رهبران طالبان به دوحه پایتخت قطر رفت. این مذاکرات با وعده‌های گفتگوهای بیشتر و همچنین توجه بیشتر به حمایت از غیرنظامیان و زیرساخت‌ها پایان یافت.
از همین رو آقای شاهین گفتگوها را آغازی خوب ارزیابی کرد اما گفت که خواسته‌های مکرر دولت برای آتش‌بس در حالی که غنی در قدرت باقی مانده است یعنی تسلیم طالبان. او گفت: «آنها سازش نمی‌خواهند اما می‌خواهند ما تسلیم شویم.»
سخنگوی طالبان در ادامه تصریح کرد که پیش از هرگونه آتش‌بس باید توافق‌نامه‌ای در مورد دولت جدید که «مورد قبول همه افغانستانی‌ها» به امضا برسد.
آقای شاهین گفت که با تشکیل چنین دولتی «زنان به شرط رعایت حجاب، اجازه‌ کار و رفتن به مدارس و مشارکت در سیاست را خواهند داشت.»
او گفت که زنان برای ترک خانه‌ های خود ملزم به همراه داشتن یک خویشاوند مرد نخواهند بود. آقای شاهین در ادامه گفت به فرماندهان طالبان در مناطق تازه تصرف شده اعلام شده است که دانشگاه‌ها و مدارس و بازارها با مشارکت زنان و دختران به مانند گذشته امکان فعالیت دارند.
با این حال گزارش‌های متعددی از مناطق تصرف شده‌ توسط طالبان مبنی بر اعمال محدودیت‌های شدید علیه زنان، حتی آتش زدن مدارس منتشر شده است.
همچنین انتشار تصاویری از قتل کماندوهای بازداشت شده توسط طالبان باعث نگرانی افکار عمومی جهان شد.
آقای شاهین بدون اشاره به موردی خاص گفت که برخی از فرماندهان طالبان دستورات رهبری در مورد منع رفتارهای سرکوبگرانه و شدید را نادیده گرفته‌ اند که به همین دلیل چند نفر به دادگاه نظامی طالبان فرستاده و مجازات شده‌اند.
سخنگوی طالبان همچنین گفت که این گروه شبه نظامی هیچ برنامه‌ای برای فشار نظامی بر کابل ندارد. آقای شاهین در ادامه ادعا کرد كه اكثر موفقیت‌های میدان جنگ طالبان نه با جنگیدن بلکه از طریق انجام مذاكرات حاصل شده است، «در غیر اینصورت تصرف 194 منطقه در مدت هشت هفته سخت است.»
او بار دیگر وعده‌های طالبان را با هدف اطمینان بخشیدن به افغانستانی‌هایی که از این گروه وحشت دارند تکرار کرد.
آقای شاهین همچنین در خصوص تصمیم واشنگتن برای انتقال هزاران مترجم ارتش آمریكا از افغانستان گفت که تهدیدی متوجه آنها نیست. اما گفت که اگر برخی بخواهند به دلیل «اقتصاد بسیار ضعیف افغانستان به غرب پناهنده شوند»، این به خود آنها بستگی دارد.

روزنامه‌نگاران و تهدید طالبان
سخنگوی طالبان همچنین تهدید روزنامه‌نگاران و جامعه‌ مدنی نوپای افغانستان را از سوی طالبان رد کرد.
دولت افغانستان طالبان را عامل بیشتر قتل های روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی دانسته است.
با این حال آقای شاهین گفت که روزنامه‌نگاران از جمله آنهایی که در رسانه‌های غربی کار می‌کنند، از دولتی که طالبان را در بر می‌گیرد هیچ ترسی نداشته باشند.
سخنگوی طالبان گفت: «ما نامه‌هایی که تهدید کننده‌ روزنامه‌نگاران باشد برای آن‌ها به ویژه افرادی كه در رسانه‌های خارجی كار می‌كنند، صادر نكرده‌ایم. آنها می‌توانند کار خود را حتی در آینده ادامه دهند.»
در هر حال خاطرات دوران زمامداری طالبان در افغانستان در حدود 20 سال پیش باعث نگرانی بخشی از شهروندان افغان شده است. طالبان در آن دوران بر اساس قرائتی سختگیرانه از اسلام، دختران را از تحصیل محروم و زنان را از کار منع کرد.
از همین رو افغاستانی‌هایی که توانایی مالی دارند، از ترس گسترش هرج و مرج ها در تلاش برای خروج از این کشور هستند.

پنتاگون: با حمله هوایی از ارتش افغانستان در برابر طالبان حمایت کردیم
وزارت دفاع آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که ارتش این کشور اخیرا با حمایت هوایی از نیروهای دولتی افغانستان به آنها در مهار یکی از تهاجم های طالبان یاری رساند.
پنتاگون در حالی از کمک هوایی به نیروهای دولتی افغانستان سخن می گوید که گروه طالبان روز پنجشنبه مدعی شد که کنترل «90 درصد از مرزهای افغانستان» را در دست دارد. ادعایی که دولت افغانستان آن را رد کرده است. جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده گفت: «ما در روزهای اخیر حملاتی هوایی را در حمایت از ارتش افغانستان انجام دادیم.»
وی افزود که حملات هوایی آمریکا در راستای حمایت از نیروهای دولتی افغانستان ادامه خواهد یافت. با این حال جان کربی از اعلام محل حملات هوایی آمریکا برای کمک به ارتش افغانستان خودداری کرد.
گروه طالبان از دو ماه پیش عملیات گسترده ای را علیه نیروهای دولتی افغانستان آغاز کرده است. عملیات تهاجمی طالبان همزمان با آغاز روند خروج نیروهای خارجی به رهبری آمریکا از افغانستان آغاز شد. خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان قرار است تا پایان ماه اوت (اوایل شهریور) تکمیل شود.
سخنگوی پنتاگون در حالی از حمایت هوایی آمریکا از نیروهای دولتی افغانستان در برابر تهاجم طالبان خبر داده است که گمانه زنی های زیادی در مورد ساز و کار حمایت های واشنگتن از دولت افغانستان پس از خروج از این کشور صورت می گیرد. ایالات متحده با وجود تلاش برای تمرکز بر روی رقابت نظامی و تجاری با روسیه و چین احتمالا به تلاش های خود برای جلوگیری از قدرت گیری گروهای افراطی مانند القاعده و داعش در افغانستان ادامه خواهد داد.
از سوی دیگر یکی از اهداف میان مدت و بلندمدت آمریکا در افغانستان جلوگیری از گسترش نفوذ کشورهای دیگر از جمله روسیه، چین و ایران خواهد بود. واشنگتن همچنین احتمالا برای حفظ برخی دستاوردهای حضور 20 ساله خود در افغانستان مانند آزادی های زنان و جلوگیری از بحرانی انسانی در این کشور تلاش خواهد کرد. هرگونه بحران انسانی در افغانستان می تواند منجر به موج مهاجرت از این کشور به سوی مرزهای متحدان اروپایی ایالات متحده شود

طالبان: مرز افغانستان با ایران کاملا تحت کنترل ماست
طالبان مدعی کنترل 90 درصد از مرزهای افغانستان با کشورهای همسایه شد. مجاهد افزود: مرز با ترکمنستان و مرز با ایران کاملا تحت کنترل ما است. مرزهای پاکستان (به استثنای چند بخش کوچک) نیز تحت کنترل ما هستند .
 طالبان مدعی کنترل 90 درصد از مرزهای افغانستان با کشورهای همسایه شد.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان به اسپوتنیک گفت: طالبان حدود 90٪ مرز افغانستان با کشورهای همسایه را کنترل می‌کند.
وی گفت: مرزهای افغانستان با تاجیکستان ، ازبکستان ، ترکمنستان ، ایران - حدود 90٪ مرزها تحت کنترل ما است .
مجاهد افزود: مرز با ترکمنستان و مرز با ایران کاملا تحت کنترل ما است. مرزهای پاکستان (به استثنای چند بخش کوچک) نیز تحت کنترل ما هستند .

طالبان: با روی کار آمدن یک دولت قابل قبول سلاح خود را زمین می‌گذاریم
عضو مذاکره‌کننده طالبان با بیان اینکه تا زمانی ‏که غنی کنار نرود، صلح در افغانستان تامین نمی‌شود، گفت: با روی کار آمدن یک دولت قابل قبول سلاح خود را به زمین می‌گذاریم
سهیل شاهین، سخن‌گو و عضو هیات گفت‌وگوکننده‌ طالبان در قطر، گفته تا زمانی ‏که اشرف غنی، رئیس جمهور مستقر افغانستان کنار نرود و حکومت جدیدی از طریق مذاکره سر کار نیاید، صلح در افغانستان ‏برقرار نخواهد شد‎.‎
شاهین  در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس، گفته ‏طالبان به دنبال انحصار قدرت در افغانستان نیست و آن‌ها سلاح‌های خود را به زمین خواهند ‏گذاشت، اگر یک دولت قابل قبول برای همه طرف‌ها، به میان بیاید‎.‎
شاهین، رییس‌جمهور غنی را به جنگ‌افروزی متهم کرده و افزود: حتی در روز اول عید قربان، از ‏حمله به طالبان سخن گفته است‎.‎
سخن‌گوی طالبان افزوده است: «من می‌خواهم این موضوع را مشخص کنم که طالبان به انحصار قدرت اعتقاد ندارد؛ به این دلیل که هر دولتی که در گذشته در صدد انحصار قدرت در افغانستان بوده، دولت موفقی نبوده ‏است… ما نمی‌خواهیم همان فرمول را تکرار کنیم.»‏
شاهین در ادامه گفته است که دولت افغانستان به دنبال آتش‌بس نیست؛ بلکه می‌خواهد طالبان ‏تسلیم شود و پیش از برقراری هر گونه آتش‌بس، باید توافق‌نامه‌ای در مورد دولت جدید بسته شود‎.‎
وی در این باره گفت: در دولت جدید که مورد قبول همه افغان‌ها باشد، زنان اجازه‌ کار، به مدرسه ‏رفتن و اجازه‌ی مشارکت در سیاست را دارند؛ اما مجبور به پوشیدن حجاب هستند. زنان برای ‏بیرون‌شدن از خانه، لازم نیست یک خویشاوند مرد با خود داشته باشند و فرماندهان ما در مناطقی ‏که تحت حاکمیت طالبان است، اجازه دادند، مدارس، دانش‌گاه‌ها و بازارها مانند گذشته ‏برای زنان فعالیت داشته باشند‎.‌‏»‏
سهیل شاهین در  ادامه با اشاره به سقوط شهرستان‌ها گفت که این ‏گروه، هیچ برنامه‌ای برای گرفتن کابل ندارد و در حال حاضر نیز، از تصرف شهرستان‌ها دست ‏کشیده است‎.‎
سخن‌گوی گروه طالبان افزود: مناطقی که به دست ما رسیده و یا نیروهای نظامی به ما پیوسته ‏اند، با واسطه‌گری مردم و مذاکره بوده اند، نه از طریق جنگ و درگیری.
وی تاکید کرد که کنترل 194 شهرستان طی چند هفته از توان طالبان خارج بود.
شاهین در ادامه با اشاره به قتل خبرنگاران و فعالان جامعه‌ی مدنی در افغانستان، گفت که طالبان ‏خبرنگاران و فعالان جامعه‌ی مدنی را تهدید نکرده ا و بیش‌تر قتل‌های خبرنگاران  و فعالان ‏جامعه‌ی مدنی را گروه داعش به عهده گرفته  و برخی موارد، دولت افغانستان نیز متهم است‎.‎
او گفت که طالبان حتا خبرنگاران خارجی و یا خبرنگارانی که به رسانه‌های خارجی کار می‌کنند ‏را، تهدید نکرده است و آن‌ها می‌توانند در آینده نیز به کار خود ادامه بدهند‎.‎

نظر شما