شناسهٔ خبر: 48462767 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: بورس پرس | لینک خبر

"فولاد" با تولید ۴۰۰ هزار تن ورق API انتقال ۱۰۰۰ کیلومتری نفت را محقق کرد

با تولید ۴۰۰ هزار تن ورق API توسط فولاد مبارکه برای انتقال ۱۰۰۰ کیلومتری نفت، پروژه مهم و استراتژیک انتقال نفت خام گوره به جاسک بصورت رسمی افتتاح شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، اهمیت استراتژیک و حیاتی پروژه انتقال نفت خام از گوره به جاسک در دوره‌های مختلفی اعلام شده اما آنچه به نظر درباره این پروژه مهم مغفول مانده، نقش فولاد مبارکه در اجرای آن است چراکه کلیدی‌ترین عنصر اجرای این پروژه، لوله‌های انتقال نفت است که انتقال این ماده معدنی را ممکن می‌سازد اما از آنجا که نفت خام قابل انتقال با این پروژه جزو نفت‌های ترش(اسیدی به دلیل وجود گوگرد بالا) محسوب می‌شود، تنها امکان استفاده از فولادهای ویژه با آلیاژی خاص وجود دارد که بطور کلی از آن‌ها به عنوان فولادهای API ذکر می‌شود.

فولاد مبارکه برای انتقال نفت در شرایط تحریم از خروج 500 میلیون یورو ارز جلوگیری کرد

در این طرح که تامین مالی دو میلیارد یورویی را به همراه داشته از تولیدات فولاد مبارکه استفاده و به همین دلیل علاوه بر صرفه‌جویی ارزی 500 میلیون یورویی برای 10 هزار نفر بصورت مستقیم و 30 هزار نفر بصورت غیرمستقیم اشتغال‌زایی شده است.

یکی از مزایای راهبردی انتقال نفت از گوره به جاسک کاهش ریسک فروش نفت ناشی از موقعیت جغرافیایی خلیج فارس و تنگه هرمز است که با اجرای این پروژه استمرار صادرات نفت خام یو با متنوع‌سازی پایانه‌های صادراتی ریسک صادرات نفت کاهش خواهد یافت.

فولاد مبارکه در بین 6 فولادساز برتر جهان قرار گرفت

پس از تحریم‌های آمریکا علیه ایران، فروش کالاهای مهم و استراتژیک از جمله این نوع فولاد و مشتقات آن نظیر ورق‌های فولادی و... به ایران ممنوع شد و عملا قابلیت اجرایی شدن پروژه انتقال نفت گوره به جاسک از میان رفت.

به بیان دیگر مهم‌ترین طرح ایران از نظر امنیت ملی، اقتصاد و انرژی، تنها با یک ممنوعیت فروش زمین‌گیر شد. در همین زمان بود که شرکت مهندسی و توسعه نفت درصدد بومی‌سازی این محصول استراتژیک برآمد اما از آنجا که ساخت این نوع فولاد تنها از عهده 5 فولادساز برتر و پیشرفته جهانی در حوزه فولاد مانند شرکت‌های پوسکو (کره جنوبی)، دیلینگر (آلمان)، آرسلور میتال (لوکزامبورگ)، بائو استیل (چین) و اُتکال (هند) بر می‌آمد که پس از این 5 فولاد ساز، شرکت فولاد مبارکه به عنوان ششمین فولادساز دنیا موفق به تولید این نوع ورق خاص شد.

پس از برگزاری جلسات متعدد فنی و آزمایشات مختلف، فولاد مبارکه برای اولین در ایران موفق شد فولاد مورد نیاز برای آغاز و بهره‌برداری از این پروژه ملی را با کیفیت فوق‌العاده تولید و نام را بار دیگر در میان برترین و پیشرفته‌ترین شرکت‌های فولادی جهان مطرح کند.

کیفیت ورق فولاد مبارکه همتراز استانداردهای جهانی

علی کلاکی رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره کیفیت محصولات فولاد مبارکه گفت: کیفیت محصولات استفاده شده فولاد مبارکه در پروژه استراتژیک انتقال نفت خام از گوره به جاسک اگر از کیفیت محصولات اروپایی و چینی بالاتر نباشد، کمتر نبوده و همتراز استانداردهای جهانی است.

وی با بیان اینکه تولید این محصول راهبردی توسط فولاد مبارکه به نوعی وابستگی ایجاد شده در این حوزه به کشورهای خارجی را بر طرف کرد، افزود: اگر فولاد مبارکه قادر به تولید این محصول نبود عملا امکان اجرای این پروژه وجود نداشت. بنابراین تولید این محصول توسط فولاد مبارکه بسیار حائز اهمیت است. اکنون اعتماد به نفسی که در مجموعه فولاد مبارکه ایجاد شده، می‌تواند کشور را از نظر محصولات فولادی این چنینی در وضعیت مناسبی قرار دهد.

تأخیر در اجرای پروژه انتقال نفت به دلیل تحریم‌ها

عباس اکبری محمدی معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه نیز با اشاره به اهمیت اجرای پروژه انتقال نفت گوره به جاسک گفت: تولید فولاد مورد نیاز این پروژه توسط فولاد مبارکه چنان حائز اهمیت است که علاوه زمینه‌سازی برای اجرای یکی از مهم‌ترین پروژه‌های استراتژیک در فاصله زمانی و کیفیت مناسب از خروج حداقل 500 میلیون یورو ارز نیز جلوگیری کرد.

وی با بیان اینکه تامین ورق مورد نیاز برای ساخت‌ لوله‌های انتقال نفت، کلیدی‌ترین اقدام در اجرای این پروژه ملی بود، افزود: پیشتر شرکت نفت برای تامین این ورق اقدام کرده بود که به رغم تامین اعتبار مورد نیاز، طرف‌های خارجی به دلیل تحریم از فروش و تحویل این ورق به ایران خودداری کرده و عملا این پروژه معطل ماند.

تولید 400 هزار تن تختال API شاه‌بیت انتقال نفت گوره به جاسک

این مقام مسئول ادامه داد: با همتی که در فولاد مبارکه انجام شد، اسلب مورد نیاز این ورق طراحی و پس از انجام آزمایش های مورد نیاز در کارخانه تولید ورق و تبدیل ورق به لوله، فرایند تولید انبوه محصول آغاز شد. در نهایت بیش از 400 هزار تن ورق API مناسب برای محیط گاز ترش به عنوان ماده اولیه و به نوعی قلب تپنده این پروژه تولید شد. بنابراین فولاد مبارکه با تولید این اسلب اقدام بسیار مهمی را به انجام رساند. حتی در صورت پرداخت این مبلغ هنگفت به شرکت‌های خارجی به دلیل وضعیت تحریمی ایران ورق یا اسلب این حوزه به ایران تحویل داده نمی‌شد.

اکبری محمدی تصریح کرد: توانمندی تولید تختال‌های گاز ترش و اسلب‌های ویژه‌ای که برای خطوط نفت و گاز استفاده می‌شود، صرفا در فولاد مبارکه وجود دارد. تولید چنین محصولاتی به دانش فنی بالا و خط تولید پیشرفته نیاز دارد که هر دو در فولاد مبارکه وجود دارد.

غلامرضا سلیمی مدیر ناحیه فولادسازی و ریخته‌گری مداوم فولاد مبارکه هم با اشاره اهمیت بسیار زیاد پروژه انتقال نفت گوره به جاسک گفت: اگر فولاد مبارکه نبود، امکان اجرای پروژه مهم و استراتژیک انتقال نفت گوره به جاسک به دلیل تحریم‌ها وجود نداشت بنابراین این شرکت آغازگر اجرای این پروژه ملی و استراتژیک بود.

وی با بیان اینکه پیش از تولید این نوع تختال در فولاد مبارکه، تامین ورق‌های مورد نیاز این پروژه تنها از طریق واردات امکان پذیر بود، افزود: از آنجا که ساخت تختال مورد نیاز برای پروژه انتقال نفت گوره به جاسک تختالی ویژه و مناسب برای حمل نفت ترش است به آلیاژ‌های خاصی نیز برای تولید این محصول نیاز است. این در حالی است که فولاد مبارکه به دلیل تحریم‌ها با مشکل تامین فروآلیاژهای مورد نیاز برای تولید این نوع محصول مواجه بود.

این مدیر ناحیه فولادسازی ادامه داد: پروژه انتقال نفت گوره به جاسک یک کار گروهی در سطح ملی بود که فولاد مبارکه با تولید تختال‌های مورد نیاز، آغازگر عملیات اجرایی آن محسوب می‌شود. در ابتدای امر که از فولاد مبارکه برای ساخت این نوع محصول استعلام گرفته شد این ذهنیت وجود داشت که به دلیل ویژگی تختال‌ها و نبود قابلیت تولید، فولاد مبارکه نیز احتمالا قادر به تولید این محصول نخواهد بود و این یعنی تمام تناژ مورد نیاز این پروژه باید از خارج وارد می‌شد.

فولاد مبارکه صادرکننده تختال API می‌شود

سلیمی عنوان کرد: بنابراین یکی از نکات مثبت تولید این محصول در فولاد مبارکه، جلوگیری از خروج ارز و نهادینه شدن دانش تولید این گرید فولادی برای اولین بار در ایران است. همچنین باتوجه به تجربه حاصل از تولید این تختال در فولاد مبارکه، قابلیت تولید سایر گریدهای بالاتر تختال های API نیز در این شرکت وجود دارد. دانش فنی برای تولید گریدهای API  تنها در اختیار کشورهای محدودی است. با تولید 430 هزار تن تختال ویژه برای پروژه ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک، اکنون این فناوری در ایران نیز وجود دارد. به علاوه نهادینه شدن فناوری تولید این نوع محصول باعث افزایش سوددهی برخی شرکت‌های ایرانی و امکان صادرات این محصول به کشورهای مختلف جهان شد.

امکان تولید گریدهای پیشرفته فولادی توسط معدود فولادسازان جهان

محمد هیزم‌بُر مدیر متالوژی و روش‌های تولید شرکت فولاد اکسین خوزستان نیز که مسئولیت نورد تختال‌های تولیدی در فولاد مبارکه و تولید ورق جهت تولید لوله‌های مورد نیاز برای پروژه مهم انتقال نفت خام از گوره به جاسک را بر عهده داشت، گفت: فولاد استفاده شده در این پروژه از نظر گرید فولادی جزو فولادهای ویژه (API) محسوب می‌شود که پیشتر از کشورهای اروپایی مانند آلمان و کشورهایی مانند چون کره و چین وارد می‌شد. تولید این گرید فولادی که جزو گریدهایی با فناوری پیشرفته (High-Tech) محسوب می‌شود در هر شرکت فولادسازی ممکن نیست اما با تلاش‌های متعدد، برای اولین بار در فولاد مبارکه به تولید شد.

تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir

انتهای پیام

نظر شما